Jump to content

Guvernul vrea sã impunã o taxã auto la prima vânzare

claudiuBWR

Recommended Posts

http://www.realitatea.net/taxa-auto-in-noua-formula-adoptata-de-senat_883052.html

Proiectul propus de Executiv a fost adoptat cu 57 de voturi "pentru", 51 de voturi "împotrivă" şi patru "abţineri".

Ei şi-au însuşit, astfel, raportul favorabil propus plenului de Comisia pentru administraţie.

Potrivit raportului, taxa pentru emisii poluante este calculată, în noua formă, pe baza unor "criterii obiective" - tipul monitorizării, capacitatea cilindrică, emisia de dioxid de carbon, norma de poluare, luându-se în considerare şi deprecierea autoturismului, potrivit unor coeficienţi propuşi de Executiv, şi permite taxarea corectă şi reală a poluatorilor bazată pe cantitatea de emisii cu impact asupra mediului produsă de aceştia.

Actul normativ votat luni de Senat modifică taxa pe poluare pentru autovehicule prevăzută de Ordonanţa de urgenţă 50-2008, taxă criticată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Senatul a adoptat proiectul în calitate de primă Cameră sesizată.

Proiectul adoptat de Senat prevede reducerea taxei cu până la 25 la sută, dar şi plata acesteia pentru maşinile înmatriculate înainte de 2007, pentru care nu a fost achitată o astfel de taxă.

Taxa de poluare va fi plătită o singură dată atât pentru autovehiculele noi sau second-hand înmatriculate pentru prima dată în România, indiferent dacă autovehiculul este produs în ţară sau străinătate, cât şi pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 pentru care nu a fost plătită o astfel de taxă.

Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, în cazul înstrăinării acestora, după ce intră în vigoare noua lege, potrivit Ministerului Mediului. -Adica eu daca imi vand masina fabricata in 2005 sau 2006, cumparatorul plateste taxa asta chiar daca masina nu e in momentul asta la primul proprietar? Mi se pare o tampenie.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, declara că restituirea către proprietarii de maşini a diferenţei dintre suma plătită de către aceştia şi noul nivelul al taxei va necesita, în acest an, fonduri de 240 de milioane de lei. Banii vor fi restituiţi prin direcţiile judeţene de finanţe, din bugetul Fondului de Mediu, a spus Borbely.

În privinţa veniturilor aduse la buget de noua taxă, Borbely a spus că circa 110.000 de autovehicule înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007 şi pentru care nu s-a achitat taxă de primă înmatriculare, în general maşini cu norma de poluare Euro 3 şi 4, şi-au schimbat proprietarii, astfel că venitul anual suplimentar la Fondul de Mediu s-ar ridica la circa 331 milioane lei.

"Acest proiect de lege soluţionează şi discriminarea indirectă menţionată în hotărârile Curţii Europene de Justiţie, în cele două cauze care au avut ca obiect interpretarea art. 110 din Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene. În aceste hotărâri, este precizat că regimul de impozitare prevăzut prin OUG 50/2008 nu instituie o discriminare directă, dar poate genera o discriminare indirectă din cauza efectelor sale, descurajând importurile de autovehicule", preciza Ministerul Mediului într-un comunicat.

aici gasiti si forma initiala a proiectului de lege. Nu am gasit inca daca s-au propus modificari

http://www.senat.ro/Legis%5CPDF%5C2011%5C11L613FG.pdf

Edited by Cosminbad

"Obligatia de plata a taxei intervine si cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate, in Romania, asupra unui autovehicul rulat si pentru care nu a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule sau taxa de poluare pentru autovehicule si care nu face parte din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite de la plata acestor taxe, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii."
(extras din lege)

Din textul asta eu interpretez in doua feluri:

1 . Masina am cumparat-o in 2006 pe societate comerciala. In 2008 am vandut-o pe persoana fizica. Legea se refera la prima transcriere, in cazul in care vand masina sunt la a doua, deci nu platesc nimic.

2. Legea are in vedere prima transcriere de la intrarea ei in vigoare, deci o sa platesc taxa (ma rog, cumparatorul) cand o sa vand masina.

Cum comentati ?

edit: au prevazut pana si modul de calcul pt EURO 6 cand va aparea.

Edited by Cosminbad

Cred totusi ca daca ai cumparat masina SH din Romania, nu se mai plateste taxa pt ca nu mai e prima transcriere. Faptul ca legea e ambigua, poate lasa loc de derogari :) care, exploatate util de avocati, vor castiga ceva procese pana se prind domnii

Cred totusi ca daca ai cumparat masina SH din Romania, nu se mai plateste taxa pt ca nu mai e prima transcriere.

cum sa intelegem ca se aplica punctul 2 din aricolul 4 de aici ?

http://www.senat.ro/Legis%5CPDF%5C2011%5C11L613FG.pdf

e putin ambiguu ,cel putin eu nu prea focusez la ora asta despre ce-i vorba :drinks:

Edited by dee-low

nu merge linkul tau.

din articol eu inteleg: Pentru autovehiculele ĂŽnmatriculate ĂŽnainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitatĂŁ la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, ĂŽn cazul ĂŽnstrĂŁinĂŁrii acestora, dupĂŁ ce intrĂŁ ĂŽn vigoare noua lege, potrivit Ministerului Mediului.

prima transcriere dupa intrarea in vigoare a legii sau prima transcriere din <2007 incoace? e formulat ca dracu.

Vor scadea la pret masinile fara taxa platita, sau nu se vor mai cumpara sau cel mai sigur se va umbla cu procura. Cel care vinde va scoate masina de la primarie, iar cel care o cumpara nu o va mai inregistra. Guvernul nu va mai primi taxa nici impozitul. Asta pana la anu la alegeri, ca cei ce vor vrea sa castige, vor trebui sa o scoata, pdl sau udmr nu mai castiga!!! Edited by Mario Z

nu merge linkul tau.

zice asa :

art 4 aliniatul 2

"obligatia de plata a taxei intervine si cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate,in Romania,asupra unui vehicul rulat si pentru care nu a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule sau taxa pe poluare pentru autovehicule si care nu face parte din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite de la plata acestor taxe,potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii"

:wacko:

chiar si daca se va umbla cu procura asta se va face tot in urma achitarii unui pret mai mic de catre 'mandatar'.. ca nu se complica nimeni altfel.

dee-low: da, e formulat ca naiba. din pacate cred ca se ramane la prima transcriere de cand e adoptata legea. desi necinstit e mai logic...

zice asa :

art 4 aliniatul 2

b]"obligatia de plata a taxei intervine si cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate,in Romania,asupra unui vehicul rulat si pentru care nu a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule sau taxa pe poluare pentru autovehicule si care nu face parte din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite de la plata acestor taxe,potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii"[/b]

:wacko:

eu inteleg, ca daca faci dovada platii taxei de poluare de la inmatricluare, guvernul primeste direct UE. E conditionata de SI-ul acela, era altceva daca se zicea SAU.

Oricum ar fi, in privinta taxei anuale de japca, eu voi fi unul dintre cei care nu vor plati nimic.Am platit deja.

Edited by max83

Da mai. Dar zice "cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate, in Romania " Normal, daca interpretam textul ca atare, are in vedere doar masinile cumparate de afara, care vor fi revandute in tara. Masinile care sunt deja la al doilea proprietar in tara, sunt exceptate. Eu asta inteleg. :) Dar pana o sa fie promulgata legea, trebuie sa mai treaca de o camera, mai sufera modificari etc. Si mai mult ca sigur o sa apara si un regulament de aplicare ca sa nu mai stricam noi tastele degeaba. Edited by Cosminbad

masinile cumparate de noi din 2007,2008,2009 pentru care s'a platit taxa de prima inmatriculare/poluare sau cum naiba se mai numea atunci ... la vanzare mai plateste cineva ceva ?? Adica daca atunci am platit x Euro pentru fiecare masina si acum taxa la revanzare ar fi ceva de genul 2 x X Euro platim diferente ?? sau ramane de buna taxa initiala ??? nu am citit tot textul - d'aia va si intreb :) Multumesc

Astia uita ca inainte de 2007 plateai acciza atunci cand aduceai masina din alta tara.

Pai plateai si atunci , platesti si dupa, de ce nu ai plati de doua ori, in fond poate si de 3 ori , ca ar fi foarte probabil sa ii puna si pe cei cu taxa platita dupa 2007 sa mai plateasca o noua taxa , de ce nu .