Jump to content

Am modulul de radio busti -> vreau sa-l pacalesc cu o statie audio !

Recommended Posts

Asa am achizitionat masina...cu boxele operative doar pe partea dreapta. M-am interesat de modulul de radio (care se pare ca e problema de fabrica cu finalii arsi pe modelul cu navi mare) - pretul la dezmebrari e intre 250-350euro si se gasesc destul de greu (costisitor pentru cati bani am ingropat deja in masina).

Eu am deja o statie Sony de putere mare...zilele trecute s-a chinuit un electronist sa imi pacaleasca modulul de radio cautand semnal neamplificat dar fara succes. A reusit sa faca un test doar cu semnalul deja amplificat de modul - dar se aude prost (cu zgomot de fond si calitate slaba).

Aveti idee unde si cum pot gasii semnalul "neprocesat"? Si cum ar trebuii sa instalez o asemenea statie?

Edited by flavius.paul

@TouringGril - Daca as avea si eu baieti prieceputi in electronica in Botosani ar fi o idee super... oricum chiar si cu modulul ok, tot montam o statie ( standard e de-a dreptul praf sunetul).

@pablo - merci de schema, am obtinut-o si eu printr-un electronist...s-a jucat de s-a plictisit la toti pinii din mufa si tot nu a gasit semnalul neamplificat.

Mai sapam dupa informati...

Edited by flavius.paul

poti trimite modulul la bucuresti la userul Cream, ti l repara si ti l trimite inapoi. e f serios si multi de pe forum si le au reparat la el.

sfatul meu e:

1. repara modulul

2. puneti sistemul audio Harman Kardon cu tot ceea ce implica ( difuzoare, cabluri, subwoofer...) - costa ceva si nu se gaseste prea usor, dar diferenta e mare intre standard si HK

a doua posibilitate e sa repari modlulul si sa ti pui tu statia aia........oricum ar fi trebuie sa repari modulul sau sa l schimbi, altfel nu scapi!

nu cred ca e cazul ca intr un bmw sa faci "scamatorii" din alea........

bafta!

Pai ideea era sa "ocolesc" de tot modulul ...extrageam frumusel semnalul din el, il treceam prin statie si aveam calitate audio de HK in masina, prin modul am paraziti - statia merge cu amplificarea din el (se aude ca si o instalatie HK dar cu zgomot de fond si alte minuni)

Merci de pontul cu userul Cream ... :good:

Edited by flavius.paul

Cream te poate invata cum sa faci treaba asta. practic si el anuleaza etajul final ( ars) din modulul audio si face alt etaj final pe care il baga in cutia modulului, trage sunetul dinainte de etajul final ars, il baga in circuitul facut de el si de acolo direct spre boxe.

asa se repara modulele astea pt ca finalii ca sa i schimbi e prea complicat si ai nevoie de aparatura speciala ca sunt turnati acolo.......

PS: schemele de mai sus sunt pinout urile, nu te ajuta cu nimic, tu tre sa stii schema interna a modulului :thumbsup:

Edited by Touring Girl

• 2 weeks later...

Update-uri...

Intr-un final prietenul meu electronist a descoperit semnalul neamplificat pe toate cele 4 canale...dar probleme din nou :D

Am zgomot de fond/paraziti ce se armonizeaza cu turatia motorului <_< Plusul si minusul pentru amplificator le-am luat direct de la baterie, am incercat cu masa luata si de pe caroserie - tot la fel se aude.

Partea a 2-a - amplificatorul meu e istet, are posibilitatea ca printr-o mufa sa introduc direct semnalul amplificat de masina prin el si face el "procesarea" audio astfel incat sa fie ok...am testat functia asta, dar cum modulul meu de radio e busit se aud doar boxele din dreapta - si se aud impecabil pe toata frecventa fara pic de zgomot de fond sau alte tampenii...

Ce imi scapa cand cuplez amplificatorul pe semnal neamplificat?

Am vazut la alte masini...atasat langa amplificator un fel de butelie (condesator audio) - care e rolul lui?

Edited by flavius.paul

E mai bine sa eviti montarea transformatoarelor de separare galvanica - asa zisele filtre, deoarece se mai pierde din calitatea semnalului.

Multi le monteaza pentru ca este mult mai simplu sa le instalezi decat sa analizezi corect sistemul si elimini buclele de masa.

Daca nu poti scapa nicicum de buclele de masa, transformatoarelor de separare galvanica raman totusi singura solutie.