Jump to content

Schimbare antigel e46. Al doilea surub?

Recommended Posts

Am citit acum mai multe luni aici pe forum despre un coleg care a schimbat lichidul de racire la un e46 si ca atunci cand mecanicul l-a dat afara nu a curs tot si a completat peste cel vechi ramas :no: .

In topicul respectiv (pe care l-am cautat dar nu-l mai gasesc) cativa colegi au spus ca la e46 mai este un surub in spate de care nu stiu toti mecanicii si ca trebuie pentru un schimb corect de lichid sa fie desfacut si acela (abia atunci curge tot). Stie cineva despre ce este vorba? O poza? Un link realoem?

Multumesc!

Pe partea dreapta a motorului (cum stai cu spatele la masina) exista un surub de evacuare pentru antigelul din motor, pe care nu ai cum sa-l scoti altfel.

http://img594.imageshack.us/img594/9210/drainplugk.th.jpg

Poze mai edificatoare: http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=826144

Ai grija, blocul e din aluminiu, daca mecanicul strica filetul te-a rezolvat.

• 1 year later...

sambata am schimbat si eu antigelul. am luat 2 bidoane de HEPU albastru (un bidon are 1.5 litri) si 4 litri de apa distilata. calculul era facut pt o concentratie de pana la -25 grade.

intai am scurs antigelul vechi din radiator si conducte pe la dopul de plastic aflat dedesubtul vasului de expansiune (cred ca au curs aprox 4 litri) si apoi am trecut la acest "minunat surub" de pe blocul motor. chestia e ca cel putin la mine (masina este un e46 318d 2002 facelift) accesul la acest surub este aproape imposibil din cauza catalizatorului care nu-ti permite sa bagi mana pe langa el.

am reusit doar sa desfac putin surubul, nu l-am scos pentru ca nu mai aveam cum sa-l infiletez la loc (doar daca as fi demontat initial catalizatorul, ceea ce n-as fi facut in veci pentru un antigel) si a inceput sa picure incet.

mi-a fost teama sa desfiletez mai mult (nu stiu ce lungime are filetul) ca nu cumva sa iasa surubul si sa nu-l mai pot pune la loc, si cat am fumat o tigara nu cred ca au curs mai mult de 50 de grame de antigel din motor.

neavand de gand sa ma prinda revelionul eventual pana se scurgea antigelul din motor, am infiletat surubul la loc si am completat cu antigel + apa peste (au intrat aprox 4 litri), am facut aerisirea si acum mai verific vasul de expansiune si completez eventual pana instalatia va fi aerisita complet.

in concluzie, nu recomand nimanui sa scoata acel surub pentru ca ii va fi aproape imposibil sa-l monteze la loc din cauza spatiului f ingust intre blocul motor si catalizator.

Esti sigur ca ai nimerit surubul care trebuia / ai avut sculele potrivite ? :)

http://tis.spaghetticoder.org/s/view.pl?1/04/53/21

Parerea mea e ca trebuie sa fii mai rezervat in recomandari, faptul ca ti-a fost tie frica sa desfaci surubul nu inseamna ca:

- nu se poate

- la celelalte motorizari pozitionarea e identica

nu stiu daca la toate motorizarile surubul acela este situat in aceeasi pozitie

spun doar ca eu am considerat ca nu merita efortul si riscul de a nu-l mai putea monta decat eventual daca dadeam jos catalizatorul.

daca vreodata voi demonta/schimba catalizatorul, atunci o sa desfac si acel surub :D

ceea ce m-a ingrijorat un pic a fost faptul ca au curs max. 4 litri din radiator si conducte.

in cartea tehnica a masinii scrie ca intra in total 7.9 litri la acest tip de motor.

chiar asa mult sa fie in blocul motor (aprox. 4 litri) ???

si ar fi vreo problema daca nu s-ar goli niciodata antigelul din bloc, si s-ar completa peste el ???

320D E46 FL ( 1995cmc) au intrat 6.5L, dupa ce am desfacut cele 2 suruburi albastre din fata si surubul de pe blocul motor, care la diesel cel putin, ajungi un pic cam greu la el.

In carte scrie 7L, ma gandesc ca o fi ramas in calorifer ( cel de caldura 0,5L ), nu stiu.

Sent from my ĂŻÂŁÂżiPhone 4S using Tapatalk

• 1 month later...

320D E46 FL ( 1995cmc) au intrat 6.5L, dupa ce am desfacut cele 2 suruburi albastre din fata si surubul de pe blocul motor, care la diesel cel putin, ajungi un pic cam greu la el.

In carte scrie 7L, ma gandesc ca o fi ramas in calorifer ( cel de caldura 0,5L ), nu stiu.

Sent from my ĂŻÂŁÂżiPhone 4S using Tapatalk

Salut

Ma poti ajuta si pe mine cu niste sfaturi?

Vreau sa schimb antigelul si nu prea stiu unde se afla surubul de pe blocul motor ? Si care sunt cele 2 suruburi albastre ca nu stiu decat de unul.

Multumesc frumos

Sunt in dreptul vasului de expansiune, unul se vede de jos, iar peste celalalt ii un furtun, daca te uiti de jos il vezi mai greu.

Trebuie sa te uiti tot de jos, dar putin dintr-o parte ca e mascat de furtun ( asa e la mine )

Ajungi mai greu putin la el.

Surubul de pe blocul motor ii sub galeria de evacuare aproape de cutia de viteze, la diesel ii locul cam stramt acolo, din cate imi aduc aminte parca am folosit o inelara.

Sunt in dreptul vasului de expansiune, unul se vede de jos, iar peste celalalt ii un furtun, daca te uiti de jos il vezi mai greu.

Trebuie sa te uiti tot de jos, dar putin dintr-o parte ca e mascat de furtun ( asa e la mine )

Ajungi mai greu putin la el.

Surubul de pe blocul motor ii sub galeria de evacuare aproape de cutia de viteze, la diesel ii locul cam stramt acolo, din cate imi aduc aminte parca am folosit o inelara.

Ok cred ca am inteles. Sambata ma apuc de treaba.

Merci frumos

• 1 year later...