Jump to content

Schimbare culori bord la un BMW 320d din 2001

elvislorin

Recommended Posts

bun...eu as vrea sa schimb portocaliul de la cifre cu ceva albastru iar pt ace as opta la un rosu sau verde k asa e masina....pe bmw-syndikat v-ati uitat?linkul ala pus de mine...ati vazut ce a facut nemtzalaul? din ce am vazut io lumina emisa de becurile de la vitezometru si turometru e alba si pe spatele cadranelor e aplicata o pojghitza portocalie care ii schimba culoarea la trecere.eu am incercat sa dau jos cadranele dar nu am putut pt k nu stiu sa desfac acele de bord.dak as reusi as curata pojghitza aia portocalie(cum a facut neamtzul) si as aplica folia mea translucida albastra ca sa vad ce iese...dak nu ar iesi nimik abia apoi as schimba iluminarea din bord...din ce am vazut io sunt leduri care pot fi schimbate relativ usor de catre un electronist(si io am un amic care e de meserie)...as pune unele albastre si gata.asa k pls help me sa dau acele de bord jos

• Replies 228
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ia priviti voi ledurile de la blocul de lumini (portocalii). In prima poza sunt puse pozitiile iar in a doua am fotografiat de aproape ledurile.Nju se vede extraordinar pt k am facut cu un telefon nokia 6680.Ideea e urmatoarea: tre sa aflu la ce voltaj si la ce amperaj functioneaza ledurile astea ca se le pot schimba cu unele asemanatoare dar albastre sau rosii. Stie cineva, aveti prin manual o sectiune unde e mentionat...uitati-va va rog. Eu am incercat sa masor aseara dar nu am un multimetru performant. Ledurile astea sunt cat varful de ac si au un soclu de plastic de dimensiunea unui pin de HDD, iar soclul asta vine prins in blocul de lumini prin doua lamele fixate pe lateralele lui.Dak e vreunu dintre voi de meserie as aprecia sfatul lui.

Pictures

nu stiiu exact daca o sa-ti fiu de foslos, dar inainte de a exista pe piata telefoane cu ecran color, am avut eu boala sa-mi schimb ledurile cu care era luminat ecranul si am reusit, deci poti merge sa te interesezi la un service de telefoane mobile despre leduri si eventual cum sa le dai jos, amperaj etc. mai mult ... nu ma pricep :blink:

exista un CD de la BMW care contine schemele electrice si electronice ale tuturor sistemelor de pe masina. Este in aceeasi serie cu TIS-ul si ETK-ul si se numeste WDS. (asta te-ar ajuta la leduri)

Despre ace nu stiu... cauta si pe e46fanatics.com

my 2 cents...

Edited by deathrow

Ia priviti voi ledurile de la blocul de lumini (portocalii). In prima poza sunt puse pozitiile iar in a doua am fotografiat de aproape ledurile.Nju se vede extraordinar pt k am facut cu un telefon nokia 6680.Ideea e urmatoarea: tre sa aflu la ce voltaj si la ce amperaj functioneaza ledurile astea ca se le pot schimba cu unele asemanatoare dar albastre sau rosii. Stie cineva, aveti prin manual o sectiune unde e mentionat...uitati-va va rog. Eu am incercat sa masor aseara dar nu am un multimetru performant. Ledurile astea sunt cat varful de ac si au un soclu de plastic de dimensiunea unui pin de HDD, iar soclul asta vine prins in blocul de lumini prin doua lamele fixate pe lateralele lui.Dak e vreunu dintre voi de meserie as aprecia sfatul lui.

Pictures

152360[/snapback]

LED-uri SMD ?

cumpara alte leduri de aceeasi dimensiune si nu iti face griji de amperaje.

parerea mea e ca daca faci rosu , albastru , portocaliu o sa arate ca un pom de craciun.Daca te deranjeaza luminozitatea aia extrema vezi ca ai un variator de curent ....o rotita pe care iti arata un vitezometru.De acolo reduci intensitatea sau o maresti.Intensitatea luminii in bord.

parerea mea e ca daca faci rosu , albastru , portocaliu o sa arate ca un pom de craciun.Daca te deranjeaza luminozitatea aia extrema vezi ca ai un variator de curent ....o rotita pe care iti arata un vitezometru.De acolo reduci intensitatea sau o maresti.Intensitatea luminii in bord.

156677[/snapback]

cred ca potentiometru :blink:

LED-urile SMD se pot lua de la un magazin de piese electronice gen Dioda :blink: Si costa intre 0,5 ron si 7ron bucata...alea galbene care nu fac lumina sunt cele mai ieftine...si alea albe sau violet sunt cele mai scumpe :)

De obicei ledurile sunt alimentate fiecare cu un anumit curent...de aceea in serie cu ele se pune un rezistor cu valoarea de la 850ohmi in sus..in functie de led...de ex, cele rosii sunt mai sensibile si li se pune 1kohm.

In practica insa...se poate schimba fara probleme un led cu altul, de culori diferite, fara a schimba si rezistorul serie :) e o variatie de cativa miliamperi care nu afecteaza ledul :)

Eu, la toate montajele cu leduri pe care le-am facut pentru auto, am folosit si un stabilizator de tensiune gen LM78xx..pt ca la masinile autohtone se poate intampla sa mai iasa o variatie in sus de tensiune, de scurta durata..dar suficienta sa arda ledul :D

Parerea mea este sa le schimbi fara probleme...dar sa nu le cumperi de la reparatii gsm...ci direct de la magazin :D

Si sa folosesti un ciocan de lipit...nu pistol de lipit, pentru ca vei avea nevoie de o temperatura relativ constanta sa nu distrugi ledul acela...daca ai loc (nu stiu exact cum vine carcasa peste leduri) poti sa pui leduri de marime mai mare...sunt mai luminoase...si mai ieftine :D..vezi ca sunt multe dimensiuni si forme ale carcasei ledurilor:)

Edited by iulian518i

......daca nu ai o statie de lipit (banuiesc ca nu ai) care sa iti regleze temperatura, incearca sa lipesti LED-urile alea cat mai repede, adica sa nu stai prea mult cu pistolul/ciocanul de lipit pe LED, ca e foarte posibil sa strici alte piese din circuit, ca sa nu mai zic de LED-uri. Se incalzesc prea tare traseele de Cu si implicit si alte piese care o sa se prajeasca.

Pe varful ciocanului de lipit se infasoara o alta ansa, mai subtire...care se incalzeste mai putin si face lipitura in punct mic :blink: eu asa am procedat :)

Am vazut mai sus o intrebare referitoare la cum se dau jos acele...se ia o penseta si se desfac putin piciorusele acului indicator pe dedesubt, adica dinspre partea cu ceasul...Atentie...sunt din aluminiu...deci sunt fff fragile si va sari vopseaua...eu am colorat-o la loc cu un marker cu vopsea :)

Daca nu aveti rabdare si dexteritate...nu va apucati :)

10x...am si pistol si ciocan de lipit...de fapt am o trusa intreaga cu asa ceva...am luat si 2 leduri de proba (zexstar.com-firma din bucuresti).sunt leduri superflux, unul de 2v si 2lm iar altul de 2,2v si 10 lm, si au avantajul ca lumineaza nefocalizat spre deosebire de ledurile obisnuite care focalizeaza lumina intr-o directie.rezistenta am vazut tot la ei...e de 470 ohm si se pune cate una pt fiecare led montat (am vb si cu tipul de la ei de la tehnic si mia zis ca nu e nici o problema daca folosesc rezistentele lor).ma gandesc sa montez doar 2-3 leduri in blocul de lumini in loc de cele 7 care sunt acolo (sunt miniuscule..le-ati vazut?) pt ca astea dau o lumina f puternica.va rog pe cei dintre voi care se pricep la electronica mai mult ca mine sa dea o geana pe situl zexstar.com si sa isi dea cu parerea.eu oricum o apelez la un prieten care e electronist de meserie.sa vedem ce o iesi

PS daca in loc de ledurile originale pun SMDuri cum ziceti voi cam cate sa pun ca stiu ca alea de la magazin sunt mai puternice.astea din cate stiu focalizeaza lumina intr-un punct asa ca s-ar putea sa nu imi lumineze tot blocul

Tocmai m-am uitat pe situl lu zexstar si am vazut ca ledurile din blocul de lumini sunt asemanatoare cu cele din oferta lor.

MaO, ce zici?sa le schimb fara sa mai fac nici o modificare?eu le-as masura inainte de a le schimba...cu un multimetru obisnuit se pot masura valori asa mici?

• 2 weeks later...
deocamdata nimic...am fost pe la baietii de repara telefoane dar nici unul nu se baga la fineturi din astea...probabil pt ei reparatul unui telefon inseamna sa strangi 2-3 suruburi si sa rezolvi o problema de soft cu ajutorul unui program care face toata treaba...cred k si io ash putea sa fac din astea...mai caut, poate gasesc pe unu care se pricepe cu adevarat.

Nu ai ce sa masori la LED-uri...si din moment ce ai deja leduri pe blocul optic, repet...nu trebuie sa pui alte rezistente in serie cu noile leduri :blink:

156969[/snapback]

Subscriu.

Pur si simplu inlocuiesti LED-urile pe care le ai deja cu LED-urile noi.

Nu trebuie sa iti faci griji de valorile rezistentelor in serie/paralel. In cel mai rau caz LED-urile noi o sa lumineze mai intens sau mai putin intens in comparatie cu cele originale.

edit: si in cazul in care intensitatea nu o sa fie aceeasi, nu cred ca o sa fie mare diferenta fata de original.

Edited by MaQ

www.zextar.ro - E un baiat care schimba ledurile de la bord, butoane etc.. Iti pune leduri oriunde vrei tu.

LE: Se pare ca nu le merge siteul.. pentru doritori pot vedea aici ce lucreaza baiatul: http://forum.4tuning.ro/showthread.php?t=1329

Edited by BlshOp-VR6