Jump to content

RPM-uri la diferite motoare pe benzina

Catalin BMW

Recommended Posts

Salut. Am si eu o nelamurire si in acelasi timp o curiozitate...chiar zilele astea(inclusiv azi) am avut ocazia sa conduc masina unui prieten,e vorba de un audi a3 din 2004 cu motor de 1.6 benzina si 102 cp. Mergand cu ea,am facut o oarecare comparatie cu a mea(e36 1.8i 116cp) sa vad daca sunt diferente de viteza la o anumita turatie si am constatat urmatoarele: la 100km/h cu audi aveam exact 3000rpm la fel ca a mea; la 120km/h aveam 3500rpm exact ca a mea; la 140km/h aveam 4300rpm iar la a mea in jur de 4200rpm,deci foarte apropiate ca valoare. Ce vreau sa va intreb,majoritatea motoarelor pe benzina au valori apropiate in raportul km/-rpm(viteza -turatie)? De exemplu la un motor de 1.0 sau 1.2 difera cu mult? sau cei dintre colegi care aveti motoare mari pe benzina(3000,4000cmc),cate rpm aveti la 100km/h? Daca ati observat,nu am implicat dieselul in aceasta problema pt ca nu am cum sa fac comparatie,el lucrand in alte valori total diferite(turatii mici la viteze f ridicate)...in cel mai rau caz as putea sa intreb de valorile dieselurilor intre ele la diferite capacitati cilindrice.

Salut. Am si eu o nelamurire si in acelasi timp o curiozitate...chiar zilele astea(inclusiv azi) am avut ocazia sa conduc masina unui prieten,e vorba de un audi a3 din 2004 cu motor de 1.6 benzina si 102 cp. Mergand cu ea,am facut o oarecare comparatie cu a mea(e36 1.8i 116cp) sa vad daca sunt diferente de viteza la o anumita turatie si am constatat urmatoarele: la 100km/h cu audi aveam exact 3000rpm la fel ca a mea; la 120km/h aveam 3500rpm exact ca a mea; la 140km/h aveam 4300rpm iar la a mea in jur de 4200rpm,deci foarte apropiate ca valoare. Ce vreau sa va intreb,majoritatea motoarelor pe benzina au valori apropiate in raportul km/-rpm(viteza -turatie)? De exemplu la un motor de 1.0 sau 1.2 difera cu mult? sau cei dintre colegi care aveti motoare mari pe benzina(3000,4000cmc),cate rpm aveti la 100km/h? Daca ati observat,nu am implicat dieselul in aceasta problema pt ca nu am cum sa fac comparatie,el lucrand in alte valori total diferite(turatii mici la viteze f ridicate)...in cel mai rau caz as putea sa intreb de valorile dieselurilor intre ele la diferite capacitati cilindrice.

la a mea 6 cilindri parca am 100Km/h pe la 2500 rpm

Din cate scrie in manual, pentru rodaj la motoarele mici(in 4 cilindri) nu trebuie sa depasesti 4500rot/min sau 150km/h, la motoarele mari(cele in 6 cilindri) la fel nu trebuie sa depasesti 4500rot/min sau 160km/h. Nu stiu daca informatie respectiva este corelata cu realitatea.

Turatia motorului la o anumita viteza depinde de motor (putere, cuplu si turatiile aferente lor), cutie de viteza (rapoartele cutiei), greutate etc. Sunt multe variabile in ecuatie.

La mine 320d 6tr e46 la 2000rpm ~ 110km/h real, putin peste pe ceas.

La motoare mici otto sunt doua feluri de rapoarte finale

- cele la care viteza maxima se atinge in jurul turatiei de putere maxima - astea sunt putin mai agile in ultima treapta ( de ex VW)

- cele la care viteza maxima se atinge in jurul turatiei de cuplu maxim (putin peste ea) - mai economice (ex renault, hyundai)

Edited by lucian81v

Depinde de multe chestii, management motor, ECU, rapoarte cutie, diferential etc.

La motoarele pe benzina valorile sunt aproape la fel la majoritatea masinilor, adica si loganu si m3 prind tot 50 60kmh in a1a, diferenta e timpu in care ajunge la viteza aia, m3 ajunge in 2 secunde si loganu in 7.

La mine 320d 6tr e46 la 2000rpm ~ 110km/h real, putin peste pe ceas.

La motoare mici otto sunt doua feluri de rapoarte finale

- cele la care viteza maxima se atinge in jurul turatiei de putere maxima - astea sunt putin mai agile in ultima treapta ( de ex VW)

- cele la care viteza maxima se atinge in jurul turatiei de cuplu maxim (putin peste ea) - mai economice (ex renault, hyundai)

Ce zici tu acolo e ca si cum ai zice ca masinile audi consuma putin si masinile bmw consuma mult. Numai generaliza ca nu are nici o logica ce spui.

Wow! Si mai zici ca eu generalizez!

Deci toate masinile otto au aceleasi rapoarte... asta da logica!

Vezi ca omu intreba de ultima treapta, nu de prima, dar nici la prima nu sunt la fel, apropo de exemplele tale - loganul are tr1 foarte scurta iar in a doua atingi suta nici la vale pe cand la 320i treci de ea ca sa nu zic de M3, cum zici tu.

Golful 1.6 atinge 190 la aproape 6000rpm, daca si la 330i ar fi acelasi , ar atinge 250 la 7500rpm, daca esti curios - trece de 240 la 6000rpm.

SI da sunt marci la care viteza maxima constructiva se atinge la motoare mici undeva intre cuplul maxim si puterea maxima, la astea se poate depasi ocazional viteza maxima si, da in general sunt o idee mai economice in ultima treapta, la vitze legale.