Jump to content

Montare proiectoare e36

leutzu

Recommended Posts

Salut, m-am hotarat sa fac si eu un DIY. Pana acum tot am invatat de la altii iar acum poate o sa invete si altii de la mine.

Cum scrie si in titlu Montare Proiectoare, pe o pisicuta. 316 din 1994.

Masinuta nu avea din fabrica instalatia montata asa ca a trebuit sa o iau de la capat cu ea.

Am demontat instalatia de pe un tds din 97 din dezmembrari, am vorbit frumos cu baiatul ca vreau sa o dau eu jos, ca sa stiu cum sa o pun la loc :rolleyes:

Montajul:

- Am inceput prin a da jos plusul de la baterie, am desfacut cutia de sigurante si relee( destul de greu ca are ceva suruburi cu T-uri in partea dinspre parbriz, ulterior am facut rost de o trusa cu care m-am decurcat mai usor cu prelungitorul mic cotit)

- Am cautat pe rand sa leg toate firele care le aveam pe instalatie(din dezmembrari) la fire pe aceeleasi culori din instalatia masinii, am inceput cu releul: firul rosu gros care duce la releu l-am legat de o banda cu mai multe fire rosii, maro (masa) la fel de una cu mai multe maro, din releu am dus fir catre o siguranta , am pus una de 15A. din ea un fir galben/maro care duce la banda cu firele care merg catre proiectoare.

-Releul l-am montat in alta pozitie ca la pozitia 5 era cam inghesuit. post-12399-0-78242000-1324668985_thumb.jpg

- Din dezmembrari am luat banda cu firele galben/maro

- Am avut noroc ca am avut mufa care vine din bord( la dezmembrari am taiat-o ca ma gandeam ca nu o am)

- un fir galben/negru catre o banda cu inca un fir galben/negru

am cam terminat cu panoul cu sigurante

Am trecut la bord, la intrerupatorul de lumini, aici este doar un fir de montat dar e destul de mult de lucru cu el, ca trebuie mufat din butonul de proiectoare in mufa rotunda de la blocul de lumini intre 9 si 10 pe margine. post-12399-0-85875800-1324668984_thumb.jpgpost-12399-0-94190900-1324668983_thumb.jpgpost-12399-0-35115100-1324668985_thumb.jpg

- am montat butonul in locul celui simplu

- Am trecut la montarea suportilor in bara, trebuie desfacute canalele de racire a discurilor si montate in cele 4 suruburi

- Am pus becuri in proiectoare(nu erau de loc :no:), am montat proiectoarele si gata :goodjob:

ulterior am vazut ca nu se aprinde becul verde in bord si am trecut la desfacerea cesurilor din bord si am pus un beculet si gata :D (cu ocazia asta am umplut toata linia cu beculete sa vad care se aprinde :D si l-am scos pe cel de la airbag( canu am putut sa-l resetez nicicum) si surpriza tot lumineaza si fara beculet in soclu :smile:

Imi pare rau ca nu am facut mai multe poze dar sper sa va fie de folos.

Timp estimativ de lucru : cam 4 h cu pauze mai multe ca erau 3 grade afara :beach: si batea un vant de la rusi

Am redimensionat pozele, ca am un warn :good: din cauza asta :cry:

Edited by leutzu

• 3 weeks later...

Daca inca ti se aprinde martorul de airbag inseamna ca intamplator ai scos alt bec, nu pe cel de la airbag :).

Exact aceeasi operatoiune am facut-o si eu acum 2 luni, insa am lucrat dupa schema. Tot din dezmembrari am luat si eu mufele pt proiectoare si releul, si butonul pt lumini de ceata. Felicitari. Cel mai nasol mi s-a parut sa desfac si sa strang surubul din interior de la cutia de sigurante, mare scarbosenie.

Edited by mihai vigariu

in bord are locasul lui la bec cum lai dat jos a iesit de volan si ca sa treci de la sig. la butoane pe unde ai bagat firele

Nu prea am inteles multe din ce ai scris, fii mai explicit

In bord are primul bec din stanga, unul verde.

Sa-l scoti e un pic mai greu, am reusit si fara sa demontez maneta de la stergator.

Este o mufa acolo, nu tr sa bagi firele prin bord

Daca inca ti se aprinde martorul de airbag inseamna ca intamplator ai scos alt bec, nu pe cel de la airbag :).

Exact aceeasi operatoiune am facut-o si eu acum 2 luni, insa am lucrat dupa schema. Tot din dezmembrari am luat si eu mufele pt proiectoare si releul, si butonul pt lumini de ceata. Felicitari. Cel mai nasol mi s-a parut sa desfac si sa strang surubul din interior de la cutia de sigurante, mare scarbosenie.

Nu am scos altul, chiar e tot acelasi doar ca are impartita camera care lumineaza in 2 parti si vine lumina din alta parte si surpriza , se comporta ca si beculetul din soclu: se aprinde cand pun contactul, sta aprins un pic se stinge iar si apoi ramane aprins.

Iti spun sincer ca nu le-am mai pus inapoi pe alea doua din spate. Si nu stiu daca nu ar fi trebuit sa aiba ceva smecherie eu de abia am reusit cu un magnet pe surubelnita :)

Oricum, a meritat efortul, se vede super ok cu ele in lateral, in zona unde circul eu sunt multe gropi si trec si prin padure si se vad super ok, pe ceata nu mai vorbesc !

sa mor daca am inteles ceva.

deci tu ai tras 2 fire din mufa de la butoanele proiectoare la mufa rotunda a switchului de lumini, pin 9 si 10 (plus si minus)?

apoi ai montat un releul si o siguranta de 15 de la care ai tras firele care duc la proiectoare.

de la butoanele ptr proiectoare la panoul de sigurante n-ai tras nimic?

deci tu ai tras 2 fire din mufa de la butoanele proiectoare la mufa rotunda a switchului de lumini, pin 9 si 10 (plus si minus)?

apoi ai montat un releul si o siguranta de 15 de la care ai tras firele care duc la proiectoare.

etse deja tras acel fir. Daca-mi amintesc, lipseste doar cel care merge la blocul de lumini, inchizand circuitul.

deci practic nu trebuie sa tragi si din blocul de lumini la panou sigurante.

doar 1 fir din mufa buton proiectoare (ce pin?) tras la mufa rotund bloc lumini (ce pin?), si montat releul + siguranta de 15 (ce pozitie in panou?) + firele la proiectoare?

martorul din bord se aprinde automat? eu stiam ca trebuie facuta si acolo o ghidusie, sau e tras deja fir si ptr bord?

Edited by max83

si eu stiam la fel, ca trebuie tras inca un fir in cluster, pentru a se aprinde martorul pt proiectoare, insa am fost comod si nu l-am mai pus.

Din conectorul proiectoarelor lipseste doar un singur fir, cel de sus, deci nu t eintereseaza numarul pinului,iar in switch-ul pt luminile de intalnire bagi in pinu 9. o sa vezi ca este liber.

Multumesc pentru raspunsuri mihai!

De la butonul proiectoarelor am tras un firicel la locul gol (pinul 9, nu am stiut exact 9 sau 10)

De la intrerupatorul de lumini la panoul cu sigurante erau 2 fire cu mufa catre sigurante(doar am mufat) daca a avut a mea ar trebui sa aiba toate. Apoi la releu apoi la siguranta si gata.

Nu am dus nici un fir catre mufele din bord, am citit pe un forum strain ca ar trebui dus, dar am pus doar beculet si merge. Tot pe acel forum am vazut ca trebuia modificat sa mearga proiectoarele doar cu pozitia, dar am lasat asa si merge si fara modificari.

• 1 month later...

Salut!

Vreau sa imi montez pe masina proiectoare, la mine ca si la colegul de mai sus nu a avut din fabrica. Insa din expicatiile lui simplificateimi e cam greu sa ma apuc sa demontez tot prin masina. Am doar releul, comutatorul si mufele de la proiectoare cu cate 15cm de fir, nici nu stiu incotro sa leg firele....

Daca cineva a mai facut operatiunea asta si o poate face mai detaliat ar face multa lume fericita.

Salut!

Vreau sa imi montez pe masina proiectoare, la mine ca si la colegul de mai sus nu a avut din fabrica. Insa din expicatiile lui simplificateimi e cam greu sa ma apuc sa demontez tot prin masina. Am doar releul, comutatorul si mufele de la proiectoare cu cate 15cm de fir, nici nu stiu incotro sa leg firele....

Daca cineva a mai facut operatiunea asta si o poate face mai detaliat ar face multa lume fericita.

Am postat schema electrica, ai reusit sa o descifrezi? Dupa schema ar trebuie sa iti reuseasca. Releul se afla in cutia de sigurante,adica ar trebui sa se afle, acolo il pui.

Eu am taiat releul de pe o masina din dezmembrari, cu tot cu fire si dupa codurile de culori care apar pe schema le-am lipit si a mers.

Le legi la intamplare DOAR culorile sa coincida?? sau sunt deja trase fire in cutia de sigurante si numai trebuie legate?

Cine stie poate mai sunt de folos cuiva aceste discutii.

• 1 month later...
da, al patrulea fir merge la blocul cu comanda pt luminiile de intalnire. Ca sa ajungi in cutia cu sigurante o sa vezi ca un manunchi de fire trece prin peretele despartitor dintre habitaclu si zona motorului, Pe acolo tragi orice fir care vrei sa ajunga la cutia cu siguranta. Firul care zici tu ca trebuie sa ajunga la cutia cu sigurante, daca imi aduc bine mainte este deja tras, e ceva galben cu gri, deci practic tu mai trebuie sa adaugi releul si siguranta in cutia cu sigurante si sa le legi acolo unde trebuie, dupa schema de mai sus. Singura diferenta e ca siguranta nu o sa fie de 7.5 ci de 15. Eu m-am luat dupa schema si am pus de 7.5 si pocnea intr-una. Dupa cateva zile am mers la un prieten sa vad masina lui cu proiectoare de fabrica ce siguranta avea, si era de 15. Am mai cercetat inca o masina si al fel, de 15.

Revin cu cateva completari, am observat ca nu am prea explicat partea aceasta la ele:

Din releu: Galben/rosu catre siguranta - si iese galbe/maro catre cele 2 fire catre proiectoare+ galben/maro din mufa care vine din bord.

Galben/negru ai o banda (fisa) cu inca 2 prin cutie.

Galben/gri catre mufa din bord

Maro din releu direct catre proiectoare!

Rosu catre oricare banda cu rosu din cutie.

• 3 months later...

am gasit o instalatie care cred ca este completa, a fost luata de pe un 320 si transpusa intr-o schema....poate ne va fi de folos in continuare pentru urmatoarele miscari...

voi mai atasa cateva fotografii

post-39148-0-36998800-1339861054_thumb.jpg

post-39148-0-35500400-1339861144_thumb.jpg

post-39148-0-37210900-1339861175_thumb.jpg

post-39148-0-80560200-1339861183_thumb.jpg

post-39148-0-64846900-1339861189_thumb.jpg

post-39148-0-29961300-1339861199_thumb.jpg

post-39148-0-37257900-1339861205_thumb.jpg

Edited by marianIS

din releu firele galben-rosu + galben-negru merge impreuna intr-un papucel, din care iese unul singur galben maro iar tot din releu firul galben-maro se uneste printr-un papucel din care iese un fir galben-gri.

firele care ies din papucei adik galben-maro si galben-gri se unesc printr-o mufa, mufa din cutia de sigurante....practic mai am libere doar doua fire..unul gros rosu care am vazut ca l-am scos dintr-o banda in care mai erau 2 fire rosii si unul maro care era desprins....poate a tras cineva de el inainte...

din releu firele galben-rosu + galben-negru merge impreuna intr-un papucel, din care iese unul singur galben maro iar tot din releu firul galben-maro se uneste printr-un papucel din care iese un fir galben-gri.

firele care ies din papucei adik galben-maro si galben-gri se unesc printr-o mufa, mufa din cutia de sigurante....practic mai am libere doar doua fire..unul gros rosu care am vazut ca l-am scos dintr-o banda in care mai erau 2 fire rosii si unul maro care era desprins....poate a tras cineva de el inainte...

Ala maro din releu, eu stiu ca merge la proiectoare in fata direct si il legi de caroserie undeva in fata, ala rosu gros e ok acolo unde l-ai pus in banda aia cu mai multe rosii!

Edited by leutzu