Jump to content

Cum Functioneaza Tempomat-Ul?

s0s0drk

Recommended Posts

Aveam astazi o discutie cu cineva legata de functionarea tempomat-ului pe diferite modele de masini. Eu am un 320d din 2006, cel din semnatura si ma contraziceam cu un prieten de-al meu care are un Audi A6 din 2004. El zice ca lui ii franeaza masina cand apasa pe butonul "-" de la maneta de tempomat. Eu spun ca nu franeaza masina, doar ca nu accelereaza si din cauza fortei de frecare cu aerul la o viteza mare, de exemplu 100 km/h ai impresia ca daca nu mai accelerezi dintr-o data masina franeaza.

Sunt curios, mai ales ca la noul Seria 3 am citit in brosura de prezentare ca au introdus functia de "Cruise control with braking function".

Tempomatul nu are cum sa-ti actioneze frana, nu are nici o legatura cu frana . Cand apesi pe minus (-) masina intra in decelerare ...frana de motor...

Asa zic si eu. Asta era si contradictia mea cu baiatul de care vorbeam. El zicea ca lui ii franeaza chiar daca nu se aprind ledurile din spate de la stopuri. Cum ii pot demonstra ca se insala?

Asa zic si eu. Asta era si contradictia mea cu baiatul de care vorbeam. El zicea ca lui ii franeaza chiar daca nu se aprind ledurile din spate de la stopuri. Cum ii pot demonstra ca se insala?

Depinde ce intelegeti voi prin FRANEAZA. Cand apesi tasta (-) este adevarat ca viteza masinii scade, dar nu prin actionarea franelor masinii.

Ideea principala este in felul urmator:

* cand franezi pe o distanta de 50 m masina se opreste in 30 m de exemplu

* cand apesi clapeta pe minus se opreste masina in 40 m, tot ca exemplu

* cand scoti tempomatul masina merge din inertie si se opreste prin frecarea cu aerul si cu carosabilul in peste 50 m.

De ce atunci cand apesi minus se opreste in mai putini metri decat atunci cand scoti de tot tempomatul avand in vedere ca prin actionarea clapetei tempomatului nu se angajeaza frana??????

• 2 months later...

tempomatul nu franeaza el controleaza doar motorul si incetineste in frana de motor. Distronicul franeaza dar ala e alta mancare de peste. teoretic si cand ai incetini din frana de motor pe pilot ar trebui sa se aprinda stopurile in fond poti reduce viteza considerabil si cei din spate trebuiesc avertizati. parerea mea.

P.s nu mi as lua niciodata o masina care controleaza franele electronic..

Edited by malasorte