Jump to content

Frane E46

Recommended Posts

Salutare tuturor.

Am un 318ci din 2001 cu frane fata de 286mm si spate 280mm (pline). Pt ca a venit vremea sa schimb discurile si placutele m-am gandit la un upgrade, respectiv sa pun discuri pe fata de 300mm si pe spate de 296 mm, cele care se gasesc pe 325 sau 320d FL. Partea buna este ca etrierul de la masina mea e identic cu cel folosit pe modelele sus mentionate, la fel si placutele de frana ( codurile la etrieri si placute sunt identice), de aici si idea.

Intrebarea mea ar fi ce ar mai trebui schimbat? Doar suportii de etrier si probabil protectiile de metal de la discuri?

N-ai cum sa ai etrierii identici si nici suportii pentru ca cei de 320dFL/325i sunt mai mari din pricina discurilor (296mm pe spate, nu mai vorbesc de fata). Plus ca difera si latimea discurilor, iar daca prin absurd ar fi etrierii identici ar trebui sa ai placute mai groase pentru a compensa diferenta de latime intre discul plin si cel ventilat.

Chiar si realoem confirma asta:

- etrier stanga spate 318ci disc plin 34216758127

- etrier stanga spate 320d FL disc ventilat 34216758135

Iar protectiile de tabla nu le poti inlocui asa usor, trebuie sa scoti tot ansamblul butuc/rulment pentru a ajunge la protectii.

Cel mai simplu: ia-ti frane complete de 325/320d FL, iar pe spate taie curbura protectiilor pentru a permite montare discurilor.

Pe realoem e oarecum diferit. de ex amortizorul de 318ci are alt cod fata de amortizorul 320d FL. in schimb daca iei aftermarket amortizor Bilstein (sa zicem), o sa vezi ca exista doar 1 cod pt toate modelele in 4 cilindrii si se potrivesc de la 316 la 320d inclusiv facelift, care merg atat pe limuzina si coupe. Eu m-am uitat pe autokarma si am ramas surprins ca dimensiunile la placutele de frana cat si la etrieri (cei drept doar fata, spate nu am controlat) erau identice. Mi s-a parut si mie ciudat si incercand sa vizualizez diferentele (care sunt mari intre 300mm si 286 mm la discuri) intre etrier/prindere la cele 2 modele, placute identice, mi-a dat eroare. De accea si intrebam..

Gandeste-te logic: cum sa ai acelasi etrier pentru un disc de 286mm si unul de 300mm ?

Portetrierul difera clar pentru a inalta etrierul si a acoperi diametrul mai mare al discului, INSA in acelasi timp suprafata de franare pe care calca placuta e mai mare => iti trebuie placuta mai lata => iti trebuie etrier mai mare care sa o acomodeze.

Ma rog asa gandesc eu ca s-ar intampla logic (si realoem imi confirma). Daca tu vrei sa te bazezi pe aplicatii 3rd party care dau 10 dimensiuni compatibile, e alegerea ta.

ex.

Parte montare spate Latime 123 mm Ănaltime 44,9 mm Grosime 17,3 mm pentru indicator avertizare Fara senzor avertizare uzura Sistem Ate Aprobare

daca nu s-a aprins in bord martorul de placute, nu e nevoie sa iei alt senzor si-l poti refolosi pe cel vechi

s a aprins... multumesc

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Prin folosirea acestui site, sunteti de acord cu Terms of Use. Gasiti aici Guidelines. Politica de cookies: We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.