Jump to content

zgomot la demaraj in marsarier

mihai vigariu

Recommended Posts

VA salut,

Azi a fost un episod interesant cu masinuta mea, 318i e36.Cand am ajuns in parcare si am franat am auzit un "clanc", am dat in marsarier am franat si iaras "clanc". Am tot fatait-o asa, treapta 1 , apoi R , iar 1, iar R, de fiecare data se auze clanc la franare. Daca franez incet nu se aude, daca franez normal se aude. Se aude destul de tare si mi se pare ca vine din fata. Am chemat pe cineva sa-si dea cu parerea d eunde se aude si am dedus ca e de pe partea soferului. Supozitia a fost ca e o placuta de frana, schimbat fiind acum o mie, omie jumate de km, anticipand un defect de fabricatie.

Am demontat frana, am verificat placutele, si nimic dubios, ampus totu la loc si am testat iar, am incercat de cateva ori dute vino si nu s-a mai auzit sunetul.

Ne fiind convins ca s-a rezolvat am zis sa fortez un pic si se pare ca atunci cand pun schimbatorul in R si accelerez, nu extraordinar de rau, in 3000 de ture cat sa piarda aderenta, se aude clanc clanc clanc scurt. In treapta intai nu am observat aceasta mnifestare. Suna la fel ca atunci cand puneam frana , numai ca atunci se auzea o singura data.

Pe fata am suspensia de 10 mii de km schimbata, capete de bara, bielete, pivoti, bucse de la bara stabilizatoare etc, de vre-un an,si tot asa maxim 10 mii de km. La gropi sau denivelari nu bate nimic, amortizoarele sunt tari. Singuruk zgomot vine de la caseta cand am roata virata si lovesc o groapa sau ceva abrupt, dar testele in marsarier au fost in parcare , fara gropi si cu rotile orientate drept.

Ce ar putea fi?, precizez ca sunetul se aude, as zice eu, de la mijloc spre fata, si nu e ceva infundat, ci mai degraba ca atunci cand lovesti doua placute de frana intre ele, cam ca bocniturile de la dansatorii de step :) , sau cum li se aud taximetristilor planetarele cand pleaca din statie :wacko:

Orice idee este nepretuita si primita cu interes.

salut,acelasi zgomot l-am avut si eu la fosta masina,un e46 ,dar venea de la diferential. Si la tine poate sa provina tot de acolo si poti verifica in urmatorul mod. Opresti motorul,bagi in treapta 1 fara sa tragi frana de mana,mergi in spatele masinii si impinge in mod repetat si daca auzi acelasi zgomot ,acesta provine de la diferential si anume de la imbinarea cardanului cu acesta si de obicei nu prea ai ce sa-i faci. Eu am mers cu acest zgomot de cand am luat masina si pana am vandut-o si nu s-a intamplat nimic.

schimbate, lemforder, e schimbat tot pe fata numa caseta nu. Am mai facut acum nishte teste.

Se taie de pe lista cum ca ar face poc poc in marsarier, nu e o regula, am mers intr-o parcare mai mare si am lasat numai urme pe acolo dar nu s-a mai auzit. Se aude doar cand am viteza mica pun frana domol si se aude poc apoi pot sa iau piciorul de pe frana si sa mai pun de cateva ori pana se opreste masina dar nu se mai aude. O sa mai faca decat atunci cand schimb in sensul opus de mers, si de fiecare data se aude o singura data. In trafic nu se aude deoarece in trafic de obicei ai viteze mai mari, zgomotul se aude doar pe la fatatieli in parcare. Cred ca sunt placutele de frana, cand le-am schimbat nu am avut acea pasta cu care se dau pe exterior sa se prinda de etrier. Se gaseste de cumparat pasta aia? O sa desfac si roata cealalta, deoarece pe acea parte, in weekend am desfacut protectia de plastic de sub aripa si am curatat cu presiune tot nisipul si depunerile de peste iarna, si ma gandesc ca or fi cazut in etrier si nu-i place ceva acolo.

offf, mama lor de fiare.

Posibil sa fie duse tampoanele cutiei!Incearca sa le verifici!

cum verific? Dar nu s-ar auzi la fiecare franare? si eventual cand pun frane mai puternice la viteze mai mari, 50-60km/h ?

Sau la demaraje? Am precizat mai sus ca nu e o regula cu marsarieru, atunci s-a auzit marsarierul dar doar ce umblasem la placute. Le-os da eu de cap. Pana una alta, de unde iau mizeria ai ade pasta? la magazinele de piese auto? sau numai la service-uri?

Edited by mihai vigariu

Daca zici ca totul este OK pe fata si de acolo ai zgomot si suspectezi ceva la franare, adica placute (care le-ai verificat si sunt OK), atunci vezi lichidul de frana, aeriseste instalatia.

lichidul l-am verificat prima data si este un mm peste maxim, asa mi l-a lasat mecanicul acum un an jumate dupa ce mi-a schimbat lichidul. . Am verificat placutele doar pe o parte, d eunde parea ca se aude, osaverific si pe cealalta parte, sa ma asigur. Revin cu precizari dupa Paste, pana atunci nu o sa o mai am nevoie de ea.

ai schimbat si bucsele de la bara stabilizatoare?

Alea s-au schimbat ultima oara, in toamna, ca uitasem de ele,oricum erau bune si cele vechi.

O sa verific si cealalta roata si daca nu gasesc, o duc de manuta la un medic de fiare.

Update.

Am schimbat placutele de pe stanga cu cele vechi si nu se mai aude zgomotul. Pacat de banii pe care i-am dat pe placutele care sunt ATE si ar trebui sa fie 100% compatibile. Calitatea lor e ok, in 2500 de km nu se vede nici un semn de uzura.

Cred ca zgomotul il facea placuta din exterior, iar acum ca tot m-am specializat in schimbari de placute intentionez sa pun la interior placuta cea noua iar la exterior o las pe ce-a veche. Intre timp ma pun cu subleru pe cele doua placute sa vad unde e diferenta.

Ca recomandare, evitati placutele ATE, nu stiu ce altceva sa recomand, dar am citit pe forumurile de BMW si nu sunt primu caz cu zgomot de la placutele ATE.

• 2 weeks later...
Update. Am renuntat la tiganeala cu o placuta noua si alta veche, le-am pus inapoi pe cele noi. Am curatat etrieru cu perie de sarma, l-am suflat, am curatat si pistonul si am uns placutele pe spate cu ceva silicon, doar unde prinde pistonul si etrierul. Nu am mai auzit acel zgomot, sper sa nu reapara. Ca sfat, curatati bine etrierul si contraetrierul(sau cum s-o numi). Edited by mihai vigariu

• 9 years later...

Salut, știți careva de ce când virez stânga în masalier se aude o poctinura, dar doar când mașina este în mișcare?! Dar face odată și dacă virez a doua ora nu mai face sau se întâmplă foarte rar! Am schimbat toată direcția, planetare, capeți de bara, bara stabilizatoare, caseta de direcție, suspensi, arcurile și tot ce conține direcția și tot face! Dacă ma puteți ajuta va mulțumesc