Jump to content

O noua posibila decizie in legatura cu taxa auto

adriang

Recommended Posts

Ma uit acum la ce a promulgat Base azi:

http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=13986&_PRID=lazi

• Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea OrdonanĂžei de urgenÞã a Guvernului nr. 1/2012 pentru suspendarea aplicĂŁrii unor dispoziĂžii ale Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum Âşi pentru restituirea taxei achitate ĂŽn conformitate cu prevederile Articolul 4 alin. (2) din lege;

• Decret privind promulgarea Legii pentru respingerea OrdonanĂžei de UrgenÞã a Guvernului nr. 118/2010 privind modificarea Âşi completarea OrdonanĂžei de UrgenÞã a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule;

Deci aici rezulta doar ca se suspenda anumite articole din lege, nu toata legea, de unde tragem concluzia clara ca e vorba de faza cu masinile aduse pana in 2007.

Ordonanta 1/2012:

http://www.dreptonline.ro/legislatie/oug_1_2012_suspendare_dispozitii_legea_9_2012_taxa_emisiile_poluante_autovehicule_restituirea_taxei_achitate.php

Respectiv Ordonanta 118/2010

http://www.dreptonline.ro/legislatie/oug_118_2010_modificarea_oug_50_2008_taxa_poluare_pentru_autovehicule.php

In plm, fac eu treaba ziaristilor alora jegosi.

Edited by WLF

• 3 weeks later...

Am intrebat eu la finante azi.

Deci OUG 1 sau cum ii zice la asta data de curand, se refera la masinile pre-2007, ca nu vor plati in anul 2012 taxa la trascrierea dreptului de proprietate. De la 1 ian 2013 platesc toate, exact cum zice in Art. 1. In concluzie, vom plati din 2013 la absolut toate masinile. Ca se suspenda taxa cred ca a fost praf in ochi.

Sa presupunem ca de la 1 ianuarie 2013, toate masinile care nu au taxa lu' peste platita, vor trebui sa o plateasca la prima transcriere.

Acum intreb si eu, ce se intampla in situatia in care eu am platit taxa de inmatriculare/poluare whatever, am dat statul in judecata si am castigat sau urmeaza sa castig, deci imi recuperez banii? La anu vand masina si evident dau noului cumparator o copie dupa dovada ca taxa a fost platita deja, deci el isi poate inmatricula masina fara a mai plati odata taxa, iar eu am ramas cu banii recuperati.

Daca si cum va functiona treaba asta, ramane de vazut :)

Ca nu o sa piarda statul bani, nu ma mira...dar nu cred ca un cumparator de rand va cunoaste aceste proceduri.

Vanzatorul ii poate spune, uite domne' am platit taxa, ia dovada aici...nu mai trebuie sa platesti nimic. Si dupa ce s-au facut actele si s-au dat banii, sanatate.

Eu nu inteleg o alta chestie: din cate am inteles, momentan se castiga procese pe capete...sunt curios la anul dupa ce intra in vigoare aceasta lege de kkt, se mai pot castiga procesele intentate impotriva statului? pt ca sunt sigur ca vor fi mult mai multe.

La intrebarea asta cred ca abia la anul vom afla raspunsul :) In Romania orice e posibil...

vanzatorului nu o sa-i mai cumpere nimeni masina daca nu are hartia de la anaf (care o sa aiba o anumita valabilitate) ca nu s-a recuperat taxa de poluare pt masina respectiva.

La cat de bine comunica institutiile statului, vanzatorul va primi hartia de la ANAF desi are proces pe rol pentru taxa. Teoretic taxa nu e recuperata :) dar in viitor va fi.

LE: Procesul dureaza de la cateva luni pana la un an sau mai mult.

Edited by jeezy

nici nu cred ca astia de la finante au un sistem centralizat unde tin evidenta cu cine a platit taxa, tare mi-e frica sa nu fie inca in format tiparit, prin nu stiu ce arhive prafuite...pe care evident n-o sa stea nimeni sa le ia la verificat atunci. calculatoarele alea oricum le au mai mult pe post de mobila sau pentru joculete stupide care fac timpul sa treaca mai usor, habar n-au sa le foloseasca :)

daca va fi ceva de genul "certificatul energetic" pentru locuinte, va fi o mare prostie. alergatura inutila si bani aruncati pentru vanzatori...

Am intrebat eu la finante azi.

Deci OUG 1 sau cum ii zice la asta data de curand, se refera la masinile pre-2007, ca nu vor plati in anul 2012 taxa la trascrierea dreptului de proprietate. De la 1 ian 2013 platesc toate, exact cum zice in Art. 1. In concluzie, vom plati din 2013 la absolut toate masinile. Ca se suspenda taxa cred ca a fost praf in ochi.

Aia la finante sunt niste dobitoci, stai linistit. Chiar eu am pus aici linkul de la presedentie cu ce s-a transmis pentru promulgare.

Intreg articolul 1 a fost scos din lege, deci in baza a ce vor cere ei taxa, daca in lege nu mai exista absolut deloc acel articol?

Deci ca sa ne intelegem, sunt doua chestii diferite. S-a dat o lege prin care se suspenda plata taxei pana la 1 ianuarie 2013 pentru aia cu masini pana in 2007, iar cei care au platit sa li se dea banii. Si in plus alta lege care pur si simplu abroga cu totul acel articol care contine chestia asta.

Dupa cum urmeza :

Ma uit acum la ce a promulgat Base azi:

http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=13986&_PRID=lazi

• Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea OrdonanĂžei de urgenÞã a Guvernului nr. 1/2012 pentru suspendarea aplicĂŁrii unor dispoziĂžii ale Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum Âşi pentru restituirea taxei achitate ĂŽn conformitate cu prevederile Articolul 4 alin. (2) din lege;

• Decret privind promulgarea Legii pentru respingerea OrdonanĂžei de UrgenÞã a Guvernului nr. 118/2010 privind modificarea Âşi completarea OrdonanĂžei de UrgenÞã a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule;

Deci aici rezulta doar ca se suspenda anumite articole din lege, nu toata legea, de unde tragem concluzia clara ca e vorba de faza cu masinile aduse pana in 2007.

Ordonanta 1/2012:

http://www.dreptonline.ro/legislatie/oug_1_2012_suspendare_dispozitii_legea_9_2012_taxa_emisiile_poluante_autovehicule_restituirea_taxei_achitate.php

Respectiv Ordonanta 118/2010

http://www.dreptonline.ro/legislatie/oug_118_2010_modificarea_oug_50_2008_taxa_poluare_pentru_autovehicule.php

In plm, fac eu treaba ziaristilor alora jegosi.

Edited by WLF

• 1 month later...
Cel mai bine ar fi ca cineva de aici care trebuie sa inmatriculeze vreo masina, sa ne spuna si noua ce si cum....asa vom fi siguri. Cu toate ca eu cred ca actualul guvern o sa taca si-o sa aplice legea lui boc si n-o sa schimbe nimic. Ganditi-va cata foame au, iar bani nu sunt.

Pai ii schimba denumirea, umbla putin la cuantum si gata legea ....niste penibili...eu nu inteleg un lucru: de ce dracu nu se calculeaza o taxa anuala si in functie de capacitate cilindrica, norma de poluare si emisii de C02.........si asta este, toata lumea stie ca are de platit anual si cat are de platit.

Jenant!!!!!!

Exact..problema e ca atunci nu mai e protectionism pentru Dacia si alti producatori care fac cate o bucsa pe la noi :rolleyes: Au si recunoscut ca practic taxa este impusa doar prin prisma discutiilor cu producatorii..ca noi oile stam si sugem acadeaua :thumbsup:

Edit: daca ar fi doar pe baza emisiilor cumulat cu nr mediu de km parcursi anual (sau ceva de genul) jur ca nu as comenta nimic!

Edited by Tudor NTD

Deja este inclusa in pretul carburantului prin accize..de fapt este o dubla taxare (nu mai punem rovigneta, alte taxe de drum etc). Ideea este ca degeaba ne facem nervi..nu va fi scoasa atata timp cat focusul Rromanicai este sa "atraga investitii straine" si nu sa creeze business Romanesc de calitate...