Jump to content

Codul rutier, modificat din nou !


X X L

Recommended Posts

Codul rutier a fost modificat printr-o lege adoptata marti de Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala. Noile reglementari stabilesc printre altele ca pentru reinnoirea permisului auto va fi obligatorie vizita medicala, dar si ca scuterele pot fi conduse numai de cei care detin un permis corespunzator. Pentru a se putea aplica, noile reguli de circulatie mai trebuie doar promulgate de presedintele Romaniei si publicate in Monitorul Oficial.

 

Legea pentru modificarea si completarea OUG nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost adoptata de deputati cu 185 de voturi "pentru" si o abtinere, dupa ce primise votul favorabil al senatorilor la mijlocul lunii septembrie.

 

Aceasta lege a fost aprobata de fostul Guvern, condus de Mihai Razvan Ungureanu, in 24 aprilie si aducea modificari importante legislatiei rutiere, insa numai o parte dintre ele au primit marti votul parlamentarilor.

 

Potrivit noilor reglementari, mopedele sunt considerate autovehicule, ceea ce inseamna ca pentru a le conduce este nevoie de permis de conducere.

 

Mopedul defineste, conform actului normativ, un “vehicul, cu doua, trei sau patru roti, a carui viteza maxima prin constructie este mai mare de 25 km/h, dar nu depaseste 45 km/h si care este echipat cu un motor cu ardere interna, cu aprindere prin scanteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cm3 sau cu un alt motor cu ardere interna ori, dupa caz, electric, a carui putere nominala continua maxima nu depaseste 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depaseste 350 kg, neincluzand masa bateriilor in cazul vehiculului electric”.

 

Prin modificarile aduse art. 6 din OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice “Mopedele (...) sunt considerate autovehicule”.

 

Astfel, pentru a le conduce s-a introdus categoria de permis AM, care poate fi obtinut numai de persoane cu varsta minima de 16 ani impliniti.

 

Permisul pentru categoria AM va fi valabil 10 ani, iar obtinerea lui va fi conditionata, la fel ca in cazul celorlalte categorii, de sustinerea unei probe teoretice de verificare a cunostintelor si a unei probe practice de verificare a aptitudinilor si comportamentului.

 

Noile reguli precizeaza ca proba practica pentru categoria AM consta numai in verificarea aptitudinilor in poligoane special amenajate, conditiile de obtinere a permisului de conducere urmand sa se stabileasca prin regulament.

 

Reinnoirea de permis, numai cu vizita medicala

 

O alta modificare la Codul Rutier, prevazuta in legea adoptata marti de deputati, se refera la reinnoirea permisului de conducere, care se va face doar dupa un control medical prealabil.

 

Noile reglementari rutiere stabilesc ca prelungirea valabilitatii administrative a permisului de conducere este conditionata de efectuarea verificarii medicale corespunzatoare categoriilor de permis detinute.

 

Pana acum, la reinnoirea unui permis auto expirat, nu se impunea efectuarea examinarii medicale. AvocatNet.ro a scris mai multe despre procedura prin care va puteti reinnoi permisul de conducere aici.

 

Mai mult decat atat, legea precizeaza clar ca eliberarea permiselor de conducere cu o noua valabilitate administrativa se realizeaza fara sustinerea unui nou examen, insa vor trebui respectate anumite conditii, care vor fi stabilite printr-un ordin al ministrului administratiei si internelor.

 

Incalcarea regulilor de circulatie pe biciclete, sanctionata de Codul rutier

 

Legea prin care se modifica Codul rutier contine si cateva reglementari noi in ceea ce priveste circulatia pe biciclete.

 

Astfel, noile reguli prevad ca, daca un drum este prevazut cu o pista speciala destinata circulatiei bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectiva.

 

In plus, conform noilor prevederi, Codul rutier mai include in categoria contraventiilor care vor fi sanctionate cu amenzi din clasa a III-a de sanctiuni (de la 6 la 8 puncte-amenda) si " nerespectarea normelor privind circulat¬ia bicicletelor".

 

Echivalari intre categorii si subcategorii ale permiselor auto

 

Noile reglementari permit si o serie de echivalari intre anumite categorii sau subcategorii ale permiselor de conducere, necesare pentru transpunerea in legislatie nationala a anumitor prevederi din Directiva 2006/126/CE, publicata in 30 decembrie 2006.

 

“Avand in vedere ca dispozitiile comunitare in materia permiselor de conducere consacra o noua abordare privind impartirea vehiculelor pe categorii, renuntandu-se in acest fel la subcategorii, proiectul instituie si norme referitoare la echivalari intre categorii si subcategorii de permise de conducere”, se argumenteaza in nota de fundamentare a proiectului.

 

Astfel, categoriile si subcategoriile de vehicule pentru care au fost emise permise de conducere anterior datei de 19 ianuarie 2013 se echivaleaza cu categoriile de vehicule pentru care se elibereaza permise de conducere dupa aceasta data in felul urmator:

a) categoria A cu categoria A;

B) categoria B cu categoria B;

c) categoria BE cu categoria BE;

d) categoria C cu categoria C;

e) categoria CE cu categoria CE; 7

f) categoria D cu categoria D;

g) categoria DE cu categoria DE;

h) categoria Tb cu categoria Tb;

i) categoria Tv cu categoria Tv;

j) categoria Tr cu categoria Tr;

k) subcategoria Al cu categoria Al;

l) subcategoria B1 cu categoria B1;

m) subcategoria C1 cu categoria C1;

n) subcategoria C1E cu categoria C1E;

o) subcategoria Dl cu categoria Dl;

p) subcategoria D1E cu categoria D1E.

 

Actul normativ trimis la promulgare mai precizeaza ca permisele de conducere eliberate anterior datei de 19 ianuarie 2013 isi pastreaza valabilitatea administrativa pana la data expirarii mentionata in acestea.

 

Noile prevederi ale Codului rutier urmeaza sa intre in vigoare la 19 ianuarie 2013, conform precizarilor din legea adoptata marti de deputati. Totusi, pentru a se putea aplica la data stabilita, actul normativ trebuie promulgat de presedintele Romaniei si publicat apoi in Monitorul Oficial.

 

Aveti atasata forma legii adoptate :smoke:

 

Poate asa mai scapam si noi de scuteristii aia inconstienti, fara casca si numere de inregistrare

 

Sursa

lege-cod rutier.pdf

Link to comment
Share on other sites

"Reinnoirea de permis, numai cu vizita medicala" deci probabil ca fie in momentul cand iti expira fie cu 1-2 ani inainte, trebuie sa faci vizita medicala, nu specifica nimic de situatia in care il dai pierdut :D Edited by duxter
Link to comment
Share on other sites

dupa expirare, daca il innoiesti inainte sa expire, nu este necesara fisa medicala.

 

asa e acum cel putin. si e un cosmar fisa medicala daca nu ai pile.

Edited by Pole
Link to comment
Share on other sites

Mi se pare o umblatura in plus eventual o cheltuiala ca toti asteapta spaga...

 

LE: tin minte in 2005 cand am dat de permis la examenul medical se uita ala pe pereti si isi cauta alta treaba pana nu i-am impins niste lei...

 

LE2: doar de ce crezi ca baga prostia asta cu vizita medicala ? sa ii scoata pe tusa pe cei de 80 de ani care nu vad la 2m in fata sau sa scoata un ban...

Edited by duxter
Link to comment
Share on other sites

dupa expirare, daca il innoiesti inainte sa expire, nu este necesara fisa medicala.

 

asa e acum cel putin. si e un cosmar fisa medicala daca nu ai pile.

asa este, acum nu ai nevoie de fisa medicala daca reinnoiesti permisul inainte de data expirarii...

 

@duxxter, neoficial, pt permis pierdut ti se elibereaza duplicat valabil tot pana la data expirarii celui pierdut... repet, este inca neoficial, dar foarte probabil sa intre in normele de aplicare si chestia asta

Link to comment
Share on other sites

Varianta cu banul primeaza.

Guvernul asta de kkt cu ponta si toti doctoranzii din Sicilia...sa-ti bagi ceva in gura lor.

 

 

Aceasta lege a fost aprobata de fostul Guvern, condus de Mihai Razvan Ungureanu, in 24 aprilie si aducea modificari importante legislatiei rutiere, insa numai o parte dintre ele au primit marti votul parlamentarilor.

:p

Link to comment
Share on other sites

Eh da si tu acum. Asta e scuza guvernului ponta la fiecare lege data. Daca ar fi destepti ar face ei proiecte de lege in loc sa preia unele vechi.

 

"sa copy paste unele vechi"

 

Trebuia corectat..

Edited by duxter
Link to comment
Share on other sites

cu o luna in urma mi-am reinnoit permisul desi mai aveam 2 ani de valabilitate , stiam ca urmeaza legea cu vizita medicala . :thumbsup: . probabil ca acum toata lumea se va inghesui sa-si schimbe permisul pana la sfarsitul anului . :frantics: Edited by Myx
Link to comment
Share on other sites

Sa inteleg ca permisul de AM si permisul de categoria B sunt 2 permise total diferite?

nu total, ci doar... diferite :D

 

se pare ca asa va fi, pt ca permisul obisnuit nu are categoria respectiva in rubricatie si in plus, mai nou, tehnica NU permite emiterea (imprimarea) pe CNP-uri de persoane care nu au minim 18 ani

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Iar se modifica codul rutier, a cata oara? http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/politistii-pregatesc-amenzi-uriase-pentru-soferii-care-incalca-regulile-de-circulatie-7-500-de-lei.html si http://www.gandul.info/stiri/7500-ron-amenda-modificari-drastice-la-codul-rutier-totul-despre-noile-amenzi-masinile-cu-numere-de-bulgaria-si-examenul-auto-10707501 .

Aaaa, si cea mai tare chestie mi se pare aia cu amenzile de pana la 7500 de lei.:wacko: vetefeeee breeee????:purple: mai bine de 1700€ amenda pt incalcarea legii circulatiei?

 

Va dati seama, imaginati-va ca nea gheorhe din satul silichidalca soMer de profesie conduce o troaca de masina si din neatentie comite una din contraventiile mentionate in link-uri, si vine politia si-i da o amenda de....sa zicem 5000 de lei...

Link to comment
Share on other sites

Stai linistit ca daca il opreste pe nea gheorghe ala, il intreaba cu cine a votat, si daca cu USL, ii dau de la ei niste bani si il lasa sa mearga mai departe.

 

 

:laugh: da dar pana la nea gheorghe sunt multi altii; ideea este ca sunt aberante cuantumurile amenzilor...nu ai cum sa dai amenzi care sunt la nivelul sau chiar peste nivelul multor tari din vest intr-o tara care este cu mult sub nivelul mediei europene la toate capitolele.

Link to comment
Share on other sites

Mi se pare chiar putin 7500 de lei pentru alcool. Dar nici macar nu e 7500, este intre 1500 si 7500. Deci platita in 48h ramane doar 750 de lei. Extrem de putin.

 

 

Bun, la capitoul "alcool" sunt total deacord, dar la celelalte ce facem? un exemplu banal, nu ti s-a intamplat niciodata sa treci cu masina in acelasi timp in care pietonul pune piciorul pe "zebra"? asta ar insemna neacordare de prioritate,nu? si atunci, este chiar atat de grav incat sa primesti o amenda de ordinul miilor de lei?

Link to comment
Share on other sites

De astea nu scapam. Adica de situatia in care politistul sta la vanatoare.

 

Mai ales ca li s-a impus iar si norma de amnenzi. Adica nu s-a impus chiar direct, dar in fisa de apreciere a activitatii se pare ca se tine connt de sanctiunile pe care le aplica. Mizerabil.

Link to comment
Share on other sites

Prin modificarea repetata a codului rutier ei vor (in opinia lor) sa civilizeze traficul rutier din romania, insa modul in care o fac e grotesc; nu prin amenzi exagerate si prin "pandareala" se civilizeaza un sistem, masurile ar trebui sa fie altele.
Link to comment
Share on other sites

Stai linistit ca daca il opreste pe nea gheorghe ala, il intreaba cu cine a votat, si daca cu USL, ii dau de la ei niste bani si il lasa sa mearga mai departe.

 

 

tu pareai un baiat idestul de inspirat si cu pareri pertinente, dar involuntar ti-am observat niste basisme monumentale, nu numai asta, fara sa vreau am sesizat de multe ori la tine asta... nu am culoare politica nici macar simpatii, doar antipatii poate...nu sunt consumator de antene etc...

in parte codul nu e aberant decat poate prin cuantumuri, dar si aici sunt multe de discutat...

  • Like 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

Prin folosirea acestui site, sunteti de acord cu Terms of Use. Gasiti aici Guidelines. Politica de cookies: We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.