Jump to content

FOLIE GEAMURI E60

jonnyy_b

Recommended Posts

Nu aveti dreptate, am avut folie autorizata pe masina precedenta pe fata, transparenta 73%, montata intr-un service autorizat RAR. Ca sa nu ai probleme de nici un fel cu politia/RAR, folia trebuie:

- Sa fie montata in service autorizat RAR; lista o gasiti aici http://www.rarom.ro/RO/article--Ateliere_care_efectueaz%C4%83_modific%C4%83ri_constructive_%C5%9Fi_aplicare_folie--298.html

- Pe fata sa aiba minim 73% trasparenta( 27% opacitate), pe spate din cate stiu poti sa ai tabla( cum e cazul la van-uri), dar, din cate am vazut minim de transparenta este 5%. Pot sa va spun ca nu am avut probleme de vizibilitate, si nici cu masina actuala nu am( folie 5% pe spate, pe fata nu am folii).

- Marca foliei sa fie agreata de RAR; Sunt omologate doar foliile cu nuante de negru( cu diferite transparente, exclus culori gen albastru, verde....)

- sa ai aplicat timbru de omologare pe geam( aplicat pe fiecare geam in parte- aici sunt scrise datele service-ului care a montat folia+ marca folie+ trasparenta) + timbru RAR( aplicat pe unul din geamurile fata sau luneta).

Ca un rezumat, daca firma se gaseste in lista service-urilor autorizate RAR, poti merge cu incredere sa iti montezi folie, fara sa ai griji ca s-ar putea sa te opreasca RAR-ul si sa iti ia talonul pentru folie.

Nu aveti dreptate, am avut folie autorizata pe masina precedenta pe fata, transparenta 73%, montata intr-un service autorizat RAR. Ca sa nu ai probleme de nici un fel cu politia/RAR, folia trebuie:

- Sa fie montata in service autorizat RAR; lista o gasiti aici http://www.rarom.ro/RO/article--Ateliere_care_efectueaz%C4%83_modific%C4%83ri_constructive_%C5%9Fi_aplicare_folie--298.html

- Pe fata sa aiba minim 73% trasparenta( 27% opacitate), pe spate din cate stiu poti sa ai tabla( cum e cazul la van-uri), dar, din cate am vazut minim de transparenta este 5%. Pot sa va spun ca nu am avut probleme de vizibilitate, si nici cu masina actuala nu am( folie 5% pe spate, pe fata nu am folii).

- Marca foliei sa fie agreata de RAR; Sunt omologate doar foliile cu nuante de negru( cu diferite transparente, exclus culori gen albastru, verde....)

- sa ai aplicat timbru de omologare pe geam( aplicat pe fiecare geam in parte- aici sunt scrise datele service-ului care a montat folia+ marca folie+ trasparenta) + timbru RAR( aplicat pe unul din geamurile fata sau luneta).

Ca un rezumat, daca firma se gaseste in lista service-urilor autorizate RAR, poti merge cu incredere sa iti montezi folie, fara sa ai griji ca s-ar putea sa te opreasca RAR-ul si sa iti ia talonul pentru folie.

+1

-asta ziceam si eu mai sus, ai voie pe fata ( eu stiam ca pana in 74% pe fata, asta mi-au zis cand mi-am pus eu )

Nu aveti dreptate, am avut folie autorizata pe masina precedenta pe fata, transparenta 73%, montata intr-un service autorizat RAR

Inainte era voie pe fata cu minim 73% transparenta, dar acum nu ai este omologata legal nicio folie pe fata. Ca-ti pui tu deschisa si nu o observa sau te intelegi cu ei e alta treaba, dar legal nu mai este permisa, din pacate.

+1

In 23.iulie.2012 am pus eu folia pe fata ( 74%, asta mi-au zis ca e maxim omologat ) si pe spate ( 7% ) fiind omologata.

Firma respectiva la care am pus-o apare in lista autorizatie RAR,

Mi-a pus abtibild pe geam cu numele lor, un cod de inregistrare, si autorizat RAR

+ o foaie cu stampila, numar de inregistrare RAR, ce s-a pus pe masina, pe ce geamuri, semnatura, vin, numar inmatriculare

+ chitanta si garantia

S-a schimbat asta de 2-3 luni incoace ?

Odata cand m-au oprit, m-au intrebat si de folie ( la Remetea Mare, langa Timisoara ); m-au intrebat daca am hartia respectiva sa le-o arat si nu au zis nimica.

Edited by Dr.Cipry

Iti cere asa ca sa se afle in treaba, ca mai sunt care isi pun abtibild la misto fara sa aiba autorizatie (foaia), asta in cazul in care nu are de la ce sa se ia de tine.

Dar repet de cele mai multe ori daca ai deschisa aia "legala" pe fata adica 73 nu te intreaba nimic.

In schimb daca ai 50 sau 35 deja te mai intreaba (indiferent ca ai abtibild+autorizate foaie), in momentul ala e cel mai bine sa nu te iei cu ei, pt ca e probabil daca e ok sa nu iti zica nimic.

Edited by raul_bog

Pai da un service autorizat RAR nu emite autorizatie pe ceva ilegal ( gen 50% sau 35% pe fata...etc ) cu numele service-ului care a montat asa ceva.

De cele mai multe ori nu au nici un abtibilt lipit, sau au abtibildul cum ziceai si tu contrafacut, dar nu au autorizatie.

Inainte sa iti pui te interezezi la RAR sau pe site-ul lor daca firma respectiva este autorizata sa monteze folii omologate, nu pe povestile ce iti spun ei.

Nici un service nu o sa iti puna timbru de omologare pe fata pe folie mai inchisa de 73%, pentru ca e in joc autorizatia lor. Unitatea mobila de la RAR are in dotare aparat pentru determinarea transparentei.

Am vazut cazuri in care au fost in service autorizat sa isi monteze foliile, 5% pe spate, 73% pe fata, si apoi au mers la baietii din cartier, si si-a mai pus un strat de 50% pe fata. :popcorn: De aici am convingerea ca un atelier autorizat nu o sa se joace cu autorizatia, totusi, e painea lor.

O diferenta importanta intre geam fara folie si geam cu folie( transparenta 73%) este ca filtreaza razele UV, un mare plus, parerea mea, nu te arde soarele pe mana/fata, daca bate din lateral. Eu unul, nu mi-am pus folii ca sa ma ascund, ci doar pentru confortul meu( noaptea, nu ai treaba cu faruri din spate, iar ziua, ajuta si la caldura, nu aveam aer conditionat la masina precedenta).

Acum, dupa cum zicea un coleg mai sus, mai conduc masini fara folie, si am impresia ca "sunt in c*** gol." :thumbsup:

Ce iti da tie service-u ala, omolagare RAR si ce mai crezi tu, ca apare in lista de la RAR, ii frectie la picior de lemn..

.. Nu mai ai voie nici un fel de folie pe fata, aveai voie 73%,dar s-a schimbat si nu mai este voie deloc!!!

Asta ca tu ai abtibild cu numele lor, adresa and shit, si eu am, si nu rezolvi nimic (pe fata)... Pe spate , ai voie sa pui 5% omologata..

Ca tu ai 73% si ca nu se observa si cand te opreste nenea politaiu' nu iti are treaba , ii alta problema, dar legal, nu ai voie nici un fel de folie pe fata.. Inainte aveai, 73%, acuma nu mai ai voie de nici un fel..

Si nu ai voie pentru ca majoritatea masinilor au 73% transparenta din fabrica mai nou, uita-te atent sa vezi, si tu daca aplici folia peste geamul ala, atunci scade transparenta daca pune aparatu, si te-ai scos, cu tot cu autorizatia ta..

Edited by mdln

Ce iti da tie service-u ala, omolagare RAR si ce mai crezi tu, ca apare in lista de la RAR, ii frectie la picior de lemn..

.. Nu mai ai voie nici un fel de folie pe fata, aveai voie 73%,dar s-a schimbat si nu mai este voie deloc!!!

Asta ca tu ai abtibild cu numele lor, adresa and shit, si eu am, si nu rezolvi nimic (pe fata)... Pe spate , ai voie sa pui 5% omologata..

Ca tu ai 73% si ca nu se observa si cand te opreste nenea politaiu' nu iti are treaba , ii alta problema, dar legal, nu ai voie nici un fel de folie pe fata.. Inainte aveai, 73%, acuma nu mai ai voie de nici un fel..

Si nu ai voie pentru ca majoritatea masinilor au 73% transparenta din fabrica mai nou, uita-te atent sa vezi, si tu daca aplici folia peste geamul ala, atunci scade transparenta daca pune aparatu, si te-ai scos, cu tot cu autorizatia ta..

afirmativ :D

"În Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 2132/2005 pentru aprobarea Reglementărilor privind omologarea individuală, eliberarea cărţii de identitate şi certificarea autenticităţii vehiculelor - RNTR 7, sunt specificate condiţiile de vizibilitate pe care trebuie să le îndeplinească un autovehicul ce circula pe drumurile publice din România şi anume:

- autovehicule trebuie echipate cu geamuri ce sunt omologate conform Regulamentului nr.43 CEE-ONU sau în conformitate cu Directiva 92/22 CEE cu modificările ulterioare, având transparenţă de min.75% pentru parbriz şi min.70% pentru luneta şi geamurile laterale;

- marca de omologare conform acestor reglementări, marca care trebuie să existe pe geamuri, atestă faptul că iniţial acestea au avut transparenţă de min. 75% pentru parbriz şi min. 70% pentru luneta şi geamurile laterale.

- foliile de protecţie aplicate pe geamuri trebuie să fie certificate şi marcate corespunzător, iar aplicarea acestora este permisă numai în atelierele autorizate;

- geamurile laterale din spate şi luneta nu sunt esenţiale pentru vizibilitatea din interior, când autoturismul este echipat cu oglinzi retrovizoare exterioare pe ambele părţi, însă în cazul în care acestea au o transparenţă modificată faţă de cea stabilită prin marcajul de omologare se urmăreşte că stratul aplicat ulterior să fie uniform şi să nu creeze distorsiuni;

- modificarea transparenţei geamurilor nu se înregistrează în cartea de identitate a autovehiculului, însă atelierele autorizate să efectueze operaţiunea de aplicare a foliei colorate, trebuie să elibereze un document privind certificatul de conformitate şi licenţa emisă de Organismul de Certificare Produse al Registrului Auto Român, iar la inspecţia tehnică periodică se verifică eticheta ce conţine marcă de omologare a geamului precum şi gradul de transparentă."

M-am inselat, transparenta pentru geamurile laterale trebuie sa fie de 70%. Ai dreptate in privinta tint-ului, in ceea ce priveste geamul din fabrica, dar nu cred ca o sa ai probleme daca se aplica folia de 73%. Vorbesc in cunostiinta de cauza, am fost oprit si de echipaj RAR mobil, si ITP-ul l-am facut la RAR, de fiecare data am fost rugat sa prezint actele de omologare pentru folii( fata+spate).

Daca a fost amendat careva pentru ca avea folii de 73% pe fata, desi a prezentat actele aferente, il rog sa posteze. Ca sa stim daca a fost un caz aparte cazul meu.

O zi faina!

Edited by AdiOrte

fac pariu ca tu nici nu stii cum arata folia cu transparenta 73%.

adiorte - hotararea 1391/2006,

Edited by baronu25
  • Like 1

Eu am fost oprit in trafic, am si zis mai sus, si mi-au cerut autorizatia respectiva pentru folii.

S-au uitat la ea si la geamuri si mi-au dat-o inapoi.

In ea ii trecut si foliile de pe fata ( 74% ) si cele de pe spate si luneta ( 7% )

Deci cred ca daca nu era legala comentau ceva, macar de...

PS: Pe abtibild e numarul de autorizatie, nu doar numele si adresa lor.

PS: Gradul de xx% se refera la transparenta foliei cum a subliniat si raul

Edited by Dr.Cipry

fac pariu ca tu nici nu stii cum arata folia cu transparenta 73%.

adiorte - hotararea 1391/2006,

Eu zic sa nu faci pariu, ca o sa pierzi si o sa te dai cu falcile de "recameu"... asa ca stai cuminte in banca ta.. mai documenteaza-te despre folii( si tu si adiOrte care da plusuri sa se afle in treaba) si mai vorbim... 73 % TRANSPARENTA(cea mai deschisa)!!!

O zi faina!

Edited by mdln

Eu zic sa nu faci pariu, ca o sa pierzi si o sa te dai cu falcile de "recameu"... asa ca stai cuminte in banca ta.. mai documenteaza-te despre folii( si tu si adiOrte care da plusuri sa se afle in treaba) si mai vorbim... 73 % TRANSPARENTA(cea mai deschisa)!!!

O zi faina!

aveam folii pe masina aduse de afara cand in romania nu ioniza decat send92, apoi a inceput si gip.

banca n-am. nu intru in polemica cu tine ca esti departe si esti pa!