Jump to content

Masina inmatriculata inainte de 2007

Daniel Arman

Recommended Posts

Am si eu o intrebare:

Daca masina a fost adusa in tara dupa 2007, platita taxa de inmatriculare din acel moment, iar acum se vinde, se mai aplica vre-o taxa la inmatricularea pe numele noului proprietar?

Multumesc.

probabil se va face schema cu adeverinta de la anaf in care se certifica existenta platii si faptul ca cine a platit taxa nu a actionat in judecata statul si a si castigat . Teoretic nu se mai plateste nimic , doar ca trebuie sa aduci aceasta adeverinta si poti avea surpriza ca taxa sa fi fost recuperata . De aici si nebunia de la inmatriculari de acum . Si ponta se face ca ploua

Am si eu o intrebare:

Daca masina a fost adusa in tara dupa 2007, platita taxa de inmatriculare din acel moment, iar acum se vinde, se mai aplica vre-o taxa la inmatricularea pe numele noului proprietar?

Multumesc.

Salut. Trebuie sa faci dovada ca s-a platit taxa de inmatriculare. Degeaba o masina este inmatriculata in 2010, daca s-a restiuit taxa prin instanta. Nu se aplica, daca s-au restituit doar banii pe care i-a `avizat` ministerul de finante, adica diferenta dintre taxa noua si taxa veche (discutia pe prima varianta de taxa de poluare si urmatoarele).

Legat de legislatie, in reglementarea actuala, e cam nasol. Pentru masinile inmatriculate inainte de 2007, trebuie platita o taxa de inmatriculare , respectiv de transcriere, ca si cum masina nu ar fi inmatriculata in Romania. Practic masinile vor ramane pe numele proprietarului din acte, se va radia fiscal de catre aceelasi proprietar si masinile vor fi instrainate prin notariat, cu procura. Asadar este dupa parerea mea o imbecilitate, deoarece sunt solutii pentru ocoloirea taxei din 2013.

Legat de ce se scria mai sus, eu am cumparat in noiembrie un e46 2.0 diesel din 2000. Taxa pentru el este 1350 de euro, o taxa pe care nu o platesc, e absurda. Am depus documentele la Tribunalul Cluj si am primit termen pentru 17 iunie 2013, dar e posibil ca sa fie suplimentate completele si termenul sa fie redus. Dureaza maxim 8 luni o inmatriculare fara plata taxei, dar poate sa dureze si 2 luni (spre exemplu in Alba). Acum fiecare face cu banii lui ce vrea, dar daca platiti taxa si cereti restituirea, dureaza minim un an tot procesul, plus ca daca taxa se restituie ajungeti in situatia masiniilor inmatriculate inainte de 2007, adica nu se poate face dovada platii taxei (dovada care va fi oferita de administratia financiara de care apartineti).

Oricum ar fi, dupa parerea mea este o mare mizerie, plus ca este foarte greu sa se demonstreze cand s-a vandut o masina, contractul fiind legea partilor, el poate fi si verbal, sau se poate reinoi lunar. Si in plus, ar trebui modificat codul rutier, pentru ca in momentul de fata nu exista nici o sanctiune in cazul in care nu transcrii o masina de pe numele fostului proprietar, poti sa o achizitionezi, si sa nu o impui; astfel nu platesti impozit pentru ea, si daca ai noroc ca fostul proprietar sa nu ceara radierea prin instanta, poate ramane pe numele lui pana in momentul in care va ajunge la programul rabla.

Sper ca am raspuns intrebarilor puse in topic.

Oricum ar fi, dupa parerea mea este o mare mizerie, plus ca este foarte greu sa se demonstreze cand s-a vandut o masina, contractul fiind legea partilor, el poate fi si verbal, sau se poate reinoi lunar. Si in plus, ar trebui modificat codul rutier, pentru ca in momentul de fata nu exista nici o sanctiune in cazul in care nu transcrii o masina de pe numele fostului proprietar, poti sa o achizitionezi, si sa nu o impui; astfel nu platesti impozit pentru ea, si daca ai noroc ca fostul proprietar sa nu ceara radierea prin instanta, poate ramane pe numele lui pana in momentul in care va ajunge la programul rabla.

Sper ca am raspuns intrebarilor puse in topic.

Din ce stiu ai 3 luni sa o transcrii dupa care primesti 100 ron de la rutiera , dar asta doar daca scrie pe talon instarinat catre . La financiara platesti 30 ron daca ai depasit o luna si nu ai inscris masina la ei . Deci amenzi simbolice :)

Din ce stiu ai 3 luni sa o transcrii dupa care primesti 100 ron de la rutiera , dar asta doar daca scrie pe talon instarinat catre . La financiara platesti 30 ron daca ai depasit o luna si nu ai inscris masina la ei . Deci amenzi simbolice :)

Nu exista reglementarea asta in codul rutier `ai 3 luni sa o transcrii dupa care primesti 100 ron de la rutiera`.

Singura obligatie este sa o impui, iar daca depasesti termenul de 30 de zile (care de fapt nu sunt chiar 30 de zile pentru ca certificatele de atestare fiscale sunt valabile pentru luna in care se emit, exceptie facand cele emise dupa data de 25 care sunt vabalile pana luna urmatoare) platesti o amenda care la Cluj este de 30 de lei, dar ea poate fi mai mica sau mai mare in functie de hotararile de consiliu local din fiecare localitate.

Daca masina a fost inmatriculata dupa 2007 si taxa a fost platita, proprietarul care a platit taxa mi-a vandut masina, eu cand vreau sa o inmatriculez, trebuie sa stau dupa vechiul proprietar sa caute adeverinta platii taxei sau pot sa o cer si eu de la orice agentie ANAF ?

Pentru ca vechiul proprietar a platit taxa in 2008, nu cred ca o mai gaseste el acum...

nu cred sa mai intre aceasta taxa complet tampita ,nici nu o poti numi taxa de inmatriculare este taxa de vanzare ,plus ca pana in 2007 se platea vama la masini aduse din afara,sa dea atunci banii de vama inapoi,dar tinand cont ca traim in romania totul este posibil...

Te inseli. Toata lumea acum inmatriculeaza masinile fara plata taxei, se rezolva in cateva luni. Numai ca nu dai in judecata finantele, dai in judecata prefectura ca sa o obligi sa iti inmatriculeze masina fara plata taxei. Iti arat sute de procese daca vrei, unele au durat nici macar o luna.

La ce te refereai WLF cu treaba asta.

Eu de ex am inmatriculat masina in 2009, am dat 1000e. Acum sunt in proces cu finantele si mediul pt recuperare, am al 2-lea termen pe 7 feb. Daca castig, o sa recuperez banii. Am sanse?

O a doua chestiune este daca o sa bage o noua taxa...eu castigand in instanta si ramanand cu masina inmatriculata in continuare, cand o voi vinde, noul proprietar nu va mai plati nici o taxa de inmatriculare/poluare teoretic. Mai ales ca o hotarare judecatoreasca este mai presus de o lege...

Si totusi la ce te referi tu cu acea judecata cu prefectura. De ex daca la anu imi iau o alta masina din afara am sanse sa nu platesc taxa cand inmatriculez masina ? De ce? La noi in Giurgiu nu am auzit asemenea varianta.

Treaba e foarte simpla.

Incepand de la 1 ianuarie SE VA PLATI TAXA pentru masinile care nu o au platita (inclusiv cele cu taxa recuperata).

Taxa asta a fost in vigoare de la 1 ianuarie anul asta, dar pentru ca lumea a facut scandal mare au dres-o ei la vremea respectiva prin amanarea ei. Adica sa intre in vigoare abia din 1 ian 2013.

Astazi am auzit la tv o declaratie a cuiva de prin guvern cum ca nu va ramane asa situatia si vor regandi problema. Ba chiar spunea ca in prima sedinta de la guvern pe 4 ianuarie 2013 se va schimba treaba. Dupa parerea mea nu o vor scoate de tot, ci vor gandi alta nebunie (sa speram ca nu va fi ceva nasol). E posibil sa se schimbe taxa si pentru masinile aduse din afara. De altfel asta e marea problema a lor. Nu au voie sa aiba 2 taxe diferite pt masinile de afara respectiv masinile deja inmatriculate. Trebuie sa fie o singura taxa indiferent ce istoric are masina. (sau sa nu fie deloc, dar nu avem noi norocul asta).

Nu m-as mira nici la surprize de genul sa platim ceva in functie de nivelul de noxe respectiv norma euro.

In alta ordine de idei referitor la ce zicea cineva mai sus, ca ai termen 3 luni sa inscrii o masina, nu este asa. Termenul este 30 zile. Insa treaba asta se poate ocoli usor, daca pe talon nu e completata rubrica "instrainat catre" atunci nu stie nimeni de cand ai tu masina. Daca insa e completata rubrica de vanzator atunci cand ti-a vandut masina, si au trecut 30 de zile de la data respectiva, daca esti depistat in trafic ti se ia talonul si esti amendat pentru neperfectarea actelor in termenul legal. Exact asa se cheama contraventia.

Edited by CosminE46

Nu exista reglementarea asta in codul rutier `ai 3 luni sa o transcrii dupa care primesti 100 ron de la rutiera`.

Singura obligatie este sa o impui, iar daca depasesti termenul de 30 de zile (care de fapt nu sunt chiar 30 de zile pentru ca certificatele de atestare fiscale sunt valabile pentru luna in care se emit, exceptie facand cele emise dupa data de 25 care sunt vabalile pana luna urmatoare) platesti o amenda care la Cluj este de 30 de lei, dar ea poate fi mai mica sau mai mare in functie de hotararile de consiliu local din fiecare localitate.

un prieten a primit 100 ron amenda pt ca a prezentat talonul si avea mentiunea acolo , acum nu stiu daca i-a dat o amenda ca sa ii dea ceva , cert e ca i-a spus ca de asta il sanctioneaza ca a depasit 3 luni . Ma sunase sa-mi spuna pt ca a luat de la mine masina si tot nu facusem actele. Nu i-a luat talonul , apropos de ce a spus colegul . Nu pot decat sa cred ca l-a atentionat cu amenda , nu cred ca mai are pv ca sa verificam ce scrie .

Edited by Myx

Si totusi la ce te referi tu cu acea judecata cu prefectura. De ex daca la anu imi iau o alta masina din afara am sanse sa nu platesc taxa cand inmatriculez masina ? De ce? La noi in Giurgiu nu am auzit asemenea varianta.

La o masina pe care o aduci azi si vrei sa o inmatriculezi pentru prima data in Romania, te poti judeca cu prefectura (inmatricularile tin de prefectura), ca sa o inmatriculezi fara sa platesti taxa.

Ceva de genul urmator:

http://portal.just.ro/InstantaDosar.aspx?idInstitutie=90&d=OTAwMDAwMDAwMDA1MjY3Ng**

Uita-te pe link ce spune in solutie, uita-te la data inscrierii dosarului si la data cand s-a dat solutia.

un prieten a primit 100 ron amenda pt ca a prezentat talonul si avea mentiunea acolo , acum nu stiu daca i-a dat o amenda ca sa ii dea ceva , cert e ca i-a spus ca de asta il sanctioneaza ca a depasit 3 luni . Ma sunase sa-mi spuna pt ca a luat de la mine masina si tot nu facusem actele. Nu i-a luat talonul , apropos de ce a spus colegul . Nu pot decat sa cred ca l-a atentionat cu amenda , nu cred ca mai are pv ca sa verificam ce scrie .

http://www.politiaromana.ro/dpr/nou_legislatie.htm

J. Cazurile de reĂžinere a certificatului de ĂŽnmatriculare

t. deĂžinĂŁtorul vehiculului nu a preschimbat certificatul de ĂŽnmatriculare sau de ĂŽnregistrare, ĂŽn conformitate cu prevederile legale;

Daca masina a fost inmatriculata dupa 2007 si taxa a fost platita, proprietarul care a platit taxa mi-a vandut masina, eu cand vreau sa o inmatriculez, trebuie sa stau dupa vechiul proprietar sa caute adeverinta platii taxei sau pot sa o cer si eu de la orice agentie ANAF ?

Pentru ca vechiul proprietar a platit taxa in 2008, nu cred ca o mai gaseste el acum...

Cineva mai sus a pus o intrebare destul de corecta.

Daca proprietarul masinii si-a recuperat taxa, dar a omis sa iti spuna acest lucru, sau nu gaseste chitanta pentru a dovedi plata, ce te faci cand ajungi sa inmatriculezi masina si constati ca trebuie sa platesti 3000 euro pentru noua taxa?!

Pai stii cum sta treaba, la fel ca si cu certificatul de autenticitate de la RAR. Cati dintre cei care cumpara o masina, intai merg la RAR sa scoata un certificat ca sa fie siguri ca masina este in regula?

Ce fac daca se dovedeste ca masina e cu probleme? Cauta-l pe vanzator, ala zice nu stiu domne, asa am luat-o si eu, si pana la urma ce rezolvi, nimic.

Asa si cu taxa, daca o iei fara sa ai la mana ceva hartie oficiala care sa spuna ca taxa e platita, e riscul tau.

Nu am reusit sa inscriu inca masina, si nici nu mai ma gandesc sa reusesc pana la anul. E incurcata treaba. Cel care mi-a vandut-o nu o are pe numele lui, e cumparata din 2008 de la cineva, iar masina e inca pe acel cineva. Am vrut astazi sa merg de la Resita la Petrosani petnru a platii datoriile la masina si ptr a o inscrie pe numele meu, dar proprietarul nici ca-i pasa. Nu vrea sa se sinchiseasca sa isi rezolve problema. Poate ca pana la urma renunt la masina. Urasc incalcelile astea cu acte si datorii si alte prostii. In plus, ma asptept la orice de la guvernul nostru drag dupa 2007.