Jump to content

Remorca

smiley32

Recommended Posts

Am o nelamurire in interpretarea codului rutier care spune asa:

CATEGORIA B:

1. autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depășește 3.500 kg și al cărui număr de locuri pe scaune, în afară conducătorului, nu este mai mare de 8;

2. ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depășește 750 kg;

3. ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depășește 3.500 kg, iar masa totală maximă autorizată a remorcii nu depășește masa proprie a autovehiculului trăgător;

c) CATEGORIA BE: ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei

masa totala maxima autorizata depaseste 750 kg, iar masa totala maxima autorizata a intregului ansamblu

depaseste 3.500 kg;

Acum eu sa inteleg ca daca masina mea are greutate proprie 1500kg si maxima autorizata 2000kg as putea tracta o rulota de 1400kg doar cu categoeia B?

In Directiva 2006/126/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere zice asa:

Categoria B:

autovehicule a căror masă maximă autorizată nu depășește 3500 kg și care sunt concepute și construite pentru transportul a maximum opt pasageri în afara conducătorului auto; la autovehiculele din această categorie se poate atașa o remorcă având o masă maximă autorizată care nu depășește 750 kg.

Fără a aduce atingere dispozițiilor privind normele de omologare pentru vehiculele respective, la autovehiculele din această categorie se poate atașa o remorcă având masa maximă autorizată de peste 750 kg, cu condiția ca masa maximă autorizată a acestui ansamblu să nu depășească 4250 kg. În cazul în care un astfel de ansamblu depășește 3500 kg, statele membre, în conformitate cu dispozițiile anexei V, solicită ca acest ansamblu să fie condus numai după:

- efectuarea unui curs de formare sau

- promovarea unui test de verificare a aptitudinilor și comportamentului.

Statele membre pot solicita, de asemenea, atât efectuarea unui astfel de curs de formare, cât și promovarea unui test de verificare a aptitudinilor și comportamentului.

Statele membre indică dreptul de conducere a unui astfel de ansamblu pe permisul de conducere prin codul comunitar corespunzător.

Vârsta minimă pentru categoria B este stabilită la 18 ani.

In noul con rutier 2013 am gasit asta:

Conform directivelor europene (2006/126/CE), din 19 ianuarie 2013

f) categoria B:

1. autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8;

2. ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg;

3. ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg;

Diferenta intre primul citate si celelalte este ca nu mai specifica nimic de

"masa totală maximă autorizată a remorcii nu depășește masa proprie a autovehiculului trăgător"

Aici sa inteleg ca in noul cod rutier nu mia conteaza daca depaseste masa proprie a autovehicolului tragator?

Edited by smiley32

nici io nu ma prea pricep, dar uite ce zice legea nationala (nu te mai lua dupa legi vechi sau abrogate)

Anexa nr.1 la Lg.nr. 203/2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice (publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 760, din 12 noiembrie 2012).

f) categoria B:

1. autovehiculul a cĂŁrui masĂŁ totalĂŁ maximĂŁ autorizatĂŁ nu depĂŁÂşeÂşte 3.500 kg Âşi al cĂŁrui numĂŁr de locuri pe scaune, ĂŽn afara conducĂŁtorului, nu este mai mare de 8;

2. ansamblul format dintr-un autovehicul trĂŁgĂŁtor din categoria B Âşi o remorcĂŁ a cĂŁrei masĂŁ totalĂŁ maximĂŁ autorizatĂŁ nu depĂŁÂşeÂşte 750 kg;

3. ansamblul de vehicule a cĂŁror masĂŁ totalĂŁ maximĂŁ autorizatĂŁ nu depĂŁÂşeÂşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trĂŁgĂŁtor din categoria B Âşi o remorcĂŁ a cĂŁrei masĂŁ totalĂŁ maximĂŁ autorizatĂŁ depĂŁÂşeÂşte 750 kg;

simplu, nu ?

Asa, deci sa inteleg ca nu mai trebuie sa tin cont de:

3. ansamblul format dintr-un autovehicul trĂŁgĂŁtor din categoria B și o remorcĂŁ a cĂŁrei masĂŁ totalĂŁ maximĂŁ autorizatĂŁ nu depĂŁșește 3.500 kg, iar masa totalĂŁ maximĂŁ autorizatĂŁ a remorcii nu depĂŁșește masa proprie a autovehiculului trĂŁgĂŁtor

Sunt niste detalii care te scuteste sau nu de un dosar penal :rolleyes:

Asa, deci sa inteleg ca nu mai trebuie sa tin cont de:

3. ansamblul format dintr-un autovehicul trĂŁgĂŁtor din categoria B și o remorcĂŁ a cĂŁrei masĂŁ totalĂŁ maximĂŁ autorizatĂŁ nu depĂŁșește 3.500 kg, iar masa totalĂŁ maximĂŁ autorizatĂŁ a remorcii nu depĂŁșește masa proprie a autovehiculului trĂŁgĂŁtor

Sunt niste detalii care te scuteste sau nu de un dosar penal :rolleyes:

cum zici tu, dar sa fie sub 50 :rolleyes:

citeste legea si o sa intelegi, e mai simplu decat sa astepti raspunsuri pe forum... parerea mea !

cum zici tu, dar sa fie sub 50 :rolleyes:

citeste legea si o sa intelegi, e mai simplu decat sa astepti raspunsuri pe forum... parerea mea !

ce sa fie sub 50?

Legea este interpretabila....

intre timp am mai gasit asta Auto conduse cu PC cat B 18.11.2011.pdf

Deci pana la urma poti sa conduci cu categoria B o remorca de 1400kg doar ca ramane dilema daca poate depasi masa proprie a masinii.

Doamne Dumnezeule mare.

Bai treaba sta in felul urmator. Ai 3 categorii distincte.

1. Permisul categoria B iti permite pana la 3.5t sau 8 locuri.

2.

a. Permisul categoria B iti permite un ansamblu autovehicul si remorca ce depaseste 750kg in caz ca dricul nu depaseste 3.5t

b. o remorca ce nu depaseste 750kg in caz ca dricul depaseste 3.5t

Matematic:

(Dric = 1500 -> Remorca >= 750kg) <4250kg

(Dric = 3500 -> Remorca <=750kg) <4250kg

Daca tu ai dricul de 1.3t poti cara o remorca obosita dupa-ti corpul neinsufletit de 3.15t asta in lumea celor de sus.

Edited by Scufi

Ma refer ca in legislatia noua nu mai apare paragraful ala cu:

3. ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depășește 3.500 kg, iar masa totală maximă autorizată a remorcii nu depășește masa proprie a autovehiculului trăgător

unde in legislatia veche exista si nu stiu daca se mai tine cont de el sau nu.

Edited by smiley32

Nu poti. In primul rand fiecare producator are niste valori pentru masa maxima permisa pe capul carligului (deobicei 75kg) si ansamblul tras (in functie de motor, sasiu, etc) care variaza de la 500kg pana la 2000 samd.

Este chestie de siguranta. Plus ca inertia care o are o rulota de 3 tone comparativ cu un auto de 1 tona, nu este de neglijat. E ca si cum franezi tu in fata tirului.

Mi se pare de-a dreptul imbecil sa intrebi daca poti tracta o remorca mai grea decat masina ta.

Edited by Scufi

3. ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depășește 3.500 kg, iar masa totală maximă autorizată a remorcii nu depășește masa proprie a autovehiculului trăgător

fratica, tu nu intelegi ca exista o legislatie CLARA ??

unde gasesti tu asa ceva in Lg.203 ?? :unsure:

iar pe langa aspectele pur juridice, mai intevin si cele de ordin FIZIC... oricat de puternica ar fi masa tractoare, daca inertia masei tractate depaseste forta de franare a primeia, te vedem la stiri :D

pana la urma ce vrei sa tragi si cu ce?

Am scris in primul post ce vreau sa trag :rolleyes:

Masina mea are greutate proprie 1500kg si maxima autorizata 2000kg as putea tracta o rulota de 1400kg doar cu categoeia B?

Se pare ca pot, deci multumesc colegilor care m-au lamurit :thumbsup: numai bine ..