Jump to content

e28 - engine mounts

Recommended Posts

bmw '85 e28 diesel automat.

De ceva vreme masina vibreaza pe o plaja de turatii (destul de joasa probabil intre 1000 si 1500). Se manifesta la fel in D, N sau P.

Am eliminat evacuarea dintre cauze pentru ca nu atinge deloc caroseria. Are o mica gaura in toba finala dar nu cred ca poate sa vibreze caroseria din cauza asta.

Au ramas tampoanele de la motor si transmisie. Vreau si eu ceva sfaturi la problema asta.

- cum pot sa fiu sigur ca e de la tampoane ca sa nu le schimb degeaba.

- daca a mai facut cineva asha ceva

- cat de complicata e operatiunea (trebuie scule speciale, pot aparea probleme deosebite?)

- poate cineva sa ma ajute cu un part number pentru tampoanele astea eventual unde as putea sa le gasesc? am cautat la vreo doua magazine si nu se gasesc.

multumesc

Tampoane motor (cate unul din fiecare):

11811127152 RUBBER MOUNTING RIGHT

11811127153 RUBBER MOUNTING LEFT

Tampoane cutie (2 bucati):

23711130400 RUBBER MOUNTING

Eu am schimbat tampoanele de motor, acum cativa ani. Retine totusi ca am motor M30 (difera total). Singura sursa de unde poti cumpara tampoanele este chiar BMW. Deci, fie le comanzi la service-ul din Filaret, fie la Automobile Bavaria, fie la Augsburg. Probabil ca te va costa undeva in jur de 30 EUR / bucata.

Schimbatul este simplu, cu conditia sa ai un garaj (cu groapa / rampa) si un cric cu care sa ridici si sa sustii motorul si cutia cat faci aceasta operatie. Eu am schimbat tampoanele la service-ul BMW Filaret.

IMPORTANT: una din cauzele vibratiilor poate fi arborele cardanic, care a prins joc in cuplaje si/sau rulmentul central.

Eu am reusit sa iau de la un magazin codul 11811127569 pentru tamponul de motor dar nu sunt sigur pentru ca la prima incercare mi-l dadusera pe cel de la cutie. Cam bajbaiau un pic

Cele date de tine sunt pentru diesel sau cele schimbate de tine la m30?

Am uitat sa zic si de arborele cardanic. L-am eliminat si pe el din discutie din doua motive: 1.nu are jocuri (verificat mecanic) si 2. vibratia apare si pe loc cand arborele nu se misca.

Mai stii cumva cat a fost manopera la Filaret pentru schimbare? Ma gandeam si eu sa ma duc la ei.

PS

Unde gasesti codurile la piese?

Eu am rascolit netul si nu dau decat de site-uri americane si ei au foarte putine piese de diesel. S-a importat numai in '85 si '86 dieselul la ei.

Exact :blink: Iau codurile de pe acelasi site indicat de (cine pana mea?!?). Si, asa cum ai spus, trebuie sa cauti la BMW-uri foarte vechi ("archive") ...

Din pacate, nu mai tin minte cat bani am dat pe schimbarea tampoanelor la Filaret. Oricum, atunci tin minte ca nu m-au jefuit. Din pacate insa, ulterior s-au cam scumpit si cei din Filaret.

O sa ma uit diseara acasa prin hartii, poate gasesc factura. Daca da, o sa postez aici pretul.

bmw '85 e28 diesel automat.

De ceva vreme masina vibreaza pe o plaja de turatii (destul de joasa probabil intre 1000 si 1500). Se manifesta la fel in D, N sau P.

Am eliminat evacuarea dintre cauze pentru ca nu atinge deloc caroseria. Are o mica gaura in toba finala dar nu cred ca poate sa vibreze caroseria din cauza asta.

Au ramas tampoanele de la motor si transmisie. Vreau si eu ceva sfaturi la problema asta.

- cum pot sa fiu sigur ca e de la tampoane ca sa nu le schimb degeaba.

- daca a mai facut cineva asha ceva

- cat de complicata e operatiunea (trebuie scule speciale, pot aparea probleme deosebite?)

- poate cineva sa ma ajute cu un part number pentru tampoanele astea eventual unde as putea sa le gasesc? am cautat la vreo doua magazine si nu se gasesc.

multumesc

21044[/snapback]

te pot ajuta sa investigam fiecare tampon in parte la garajul meu din bucurestii noi-nu te costa nimic si iti pot spune ce sa cumperi exact-adi

Am gasit acasa factura de la inlocuire tampoane motor.

Sub rezerva ca citesc corect ce scrie aici (factura e practic scrisa cu picioarele), cred ca te-ar interesa urmatoarele:

- operatia s-a efectuat la service BMW Filaret in mai 2001;

- tampoanele motor au costat (ambele) EUR 47,65 (paritatea practicata de service la acea data: 25560 lei /EUR);

- manopera de instalare a tampoanelor motor a costat: 272.843 lei (cca. 10,7 EUR)

Toate preturile includ TVA.

OBS - valabile doar in cazul in care comanzi/schimbi piesele la service Filaret:

1. Este probabil ca trebuie sa te astepti la o manopera sensibil mai mare in prezent, intrucat mi se pare ca, din 2001 pana acum, service-ul Filaret a majorat binisor tarifele de manopera.

2. Cand ii intrebi preturile pieselor, pe care ei ti le citesc din calculator, pune-i sa-ti zica exact daca includ sau nu TVA.

3. Cel mai bine este sa le ceri cotatii in lei, cu TVA inclus. Probabil vei avea surpriza neplacuta sa constati ca 1 EUR este cotat destul de dezavantajos la ei, si oricum nu ai alta alternativa decat sa platesti in lei. Cateva exemple: in data cand mi-au facturat operatia de mai sus, cursul oficial BNR era 24404 lei / EUR (cca. 4,7% mai mult la service).

Alt exemplu, la o factura din septembrie 2002, ei au folosit cursul 33.602 lei/EUR, dar oficial BNR era 32.517 lei/EUR (cca 3,3% mai mare la service).

Edited by FiveThreeFive