Jump to content

Sistem audio pus pe BMW

radukux

Recommended Posts

condensatorul are capacitatea de a furniza curent mare pe intervale scurte de timp

cam ce a scris @zeronoo mai sus.

se descarca la varfurile de atac ale statiei si se incarca intre ele

eu am invatat pe pielea mea ca este obligatoriu un condensator pe o statie de putere

vechea statie era un magnat classic 360, nu avea nevoie de condensator, consuma putin, dar de la 500 w in sus este obligatoriu un condensator sau inca un alternator sau baterie speciala pentru asa ceva (scumpe rau).

• Replies 88
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

e foarte simplu: frecventele joase consuma multa energie - dar nu in mod constant, la fiecare "boom" se consuma energie de cateva ori peste nominal, surplusul de energie necesar amplificatorului e furnizat de condensator, care intre "boom"-uri se reincarca, nu are legatura cu consumul constant ci doar cu varfurile de consum

Condensatorul nu face altceva, decat sa asigure un consum de curent mai mare, dar el defapt furnizeaza tensiune, in ideea ca daca, statia trage mai mult curent (I=U/R)... trebuie sa-i dea de undeva mai mutla tensiune.. se foloseste condensator, doar in cazurile in care.... trebuie sa se furnizeze mai mult de 12 V, de aceea in general condesatoarele sunt de 20V , 24V etc.. Daca de exemplu pentru a alimenta un subwoofer cu o rezistenta de 4 ohmi este necesar un condensator, s-ar putea ca ptr a alimenta un subwoofer cu rezistenta de 1 ohm sau 0,5 ohmi ca sa obtii aceeasi putere sa nu fie nevoie de condensator..

Edited by Cristi.MD

Condensatorul nu face altceva, decat sa asigure un consum de curent mai mare, dar el defapt furnizeaza tensiune, in ideea ca daca, statia trage mai mult curent (I=U/R)... trebuie sa-i dea de undeva mai mutla tensiune.. se foloseste condensator, doar in cazurile in care.... trebuie sa se furnizeze mai mult de 12 V, de aceea in general condesatoarele sunt de 20V , 24V etc.. Daca de exemplu pentru a alimenta un subwoofer cu o rezistenta de 4 ohmi este necesar un condensator, s-ar putea ca ptr a alimenta un subwoofer cu rezistenta de 1 ohm sau 0,5 ohmi ca sa obtii aceeasi putere sa nu fie nevoie de condensator..

gresesti

confunzi tensiunea cu intensitatea

nu are importanta impendanta difuzorului

vorbim de curentul consumat de statie

ex: o statie de 1000 watti,4 ohmi, consuma aproximativ 70 Ah

pe acea statie daca pui un dif de 4 ohmi 1000w, iti consuma 70 Ah

tot pe acea statie daca pui un dif de 1 ohm 1000w, se va arde dif-ul sau strici bateria

daca pui un dif de 1 ohm 4000w, iti consuma 280 Ah si nu se va arde nimic

am explicat asa sa inteleaga toata lumea

condensatorul are rolul de a da acel curent, debitat de baterie, constant, nicidecum mai multa tensiune(este o magazie de curent, nu un amplificator de tensiune).

Intr-adevar nu este amplificator de tensiune, eu am invatat la scoala ca de exemplu un condensator legat in paralel cu o baterie se incarca pana ajunge la tensiunea bateriei, deci daca ai acumulatoru ed 12 V nu o sa se incarce condensatorul de 1F la 20V.. si astea din comert toate sunt de 20-24V...

Se stie ca un acumulator de exemplu ni-cd are 12,4 V la incarcare maxima, dar dupa aia se stabilizeaza undeva la 12,1 12,2V tensiune ce o pastreaza inclusiv cand e descarcata ...

Cand am zis de tensiune, nu stiu de ce ma gandeam la o sursa de curent, ca de exemplu o sursa de tensiunea poate fi folosita ca o sursa de curent daca o duci in limitare, si atunci scade tensiunea si creste curentu... in fine...

Sti de ce este folosit condensatorul, in loc de acumulator in instalatiile audio ?

In primul rand, afirmatia conform careia liniarizeaza tensiunea de iesire sta in picioare, adica taie varfurile si umple "vaile" te tensiune, oferind o tensiune liniara. Are rol de stabilizator de tensiune asa in mare spus.

In al 2-lea rand.. diferenta intre un acumulator si un condensator, este ca un condensator fata de un acumulator, poate furniza "instantaneu" toata energia inmagazinata, pe cand un acumulator nu poate face asta... sau atlfel spus, un condensator se poate descarca instantaneu, pe cand un acumulator se descarca mai greu, si daca apare brusc un consum mare, acumulatorul nu poate satisface cerinta, pe cand un condensator isi face datoria.

Cel mai bun exemplu este cu Bliturile de la aparatul foto... acumulatorii incarca un condensator (pana palpaie becul), si cand faci poza, condensatorul se descarca instantaneu.

Ma refeream la situatia in care ai o statie de 4000 W sa zicem, pui un difozor de 4 ohmi si incerci sa scoti 1000 W, si apoi pui 1 difuzor de 1 ohm si incerci sa scoti 1000W... , ai un consum mai mic... (puterea i-o dai din potentiometru)... si nu ai nevoie totdeauna de 1 condensator.... credeam ca a fost clar exemplu, vezi si la statii ca e 1x500 W pe 4 ohmi sau 1 x 1000 W pe 1 ohmi de exemplu... dar daca din poteniometru reglezi sa zicem 250W.. cu difuzorul de 1 ohm ai consum mai mic.

Edited by Cristi.MD

partial ai dreptate

sa iti explic unde gresesti:

impendanta difuzorului nu este acelasi lucru cu puterea lui(watti, w/a)

la o statie de 4000 w pe 4 ohmi vei avea un consum "X"

pe aceasi statie pe 1 ohm vei avea un consum "X*4"

hai sa incerc altfel sa explic

alimentezi un bec de 220v la priza in casa, se aprinde ...etc

alimentezi un bec de 12 v la priza in casa, se arde...etc

alimentezi un bec de 220v prin variator de tensiune, in casa, si reglezi cat de tare se aprinde becul

alimentezi un bec de 12v prin variator de tensiune, in casa si reglezi cat de tare se aprinde (daca poti) :)

4 becuri de 220v/25w = 1 bec de 220v/100w, nicidecum =1 bec de 24v/100w

ideea era alta, am inteles ce vrei tu sa spui, poti regla din statie la 250 w cu un difuzor de 4 ohmi, la ce iti trebuie neaparat de 1 ohm?

condensatorul are rolul de a da acel curent, debitat de baterie, constant, nicidecum mai multa tensiune(este o magazie de curent, nu un amplificator de tensiune).

Exact. In nici un caz nu iti va tine mai mult bateria incarcata. Si partea cea mai importanta: Filtrajul. Un condensator cat mai mare aduce un sunet mai placut ( in special bass-ul ).

• 2 weeks later...
Intr-adevar nu este amplificator de tensiune, eu am invatat la scoala ca de exemplu un condensator legat in paralel cu o baterie se incarca pana ajunge la tensiunea bateriei, deci daca ai acumulatoru ed 12 V nu o sa se incarce condensatorul de 1F la 20V.. si astea din comert toate sunt de 20-24V...

Se stie ca un acumulator de exemplu ni-cd are 12,4 V la incarcare maxima, dar dupa aia se stabilizeaza undeva la 12,1 12,2V tensiune ce o pastreaza inclusiv cand e descarcata ...

Cand am zis de tensiune, nu stiu de ce ma gandeam la o sursa de curent, ca de exemplu o sursa de tensiunea poate fi folosita ca o sursa de curent daca o duci in limitare, si atunci scade tensiunea si creste curentu... in fine...

Sti de ce este folosit condensatorul, in loc de acumulator in instalatiile audio ?

In primul rand, afirmatia conform careia liniarizeaza tensiunea de iesire sta in picioare, adica taie varfurile si umple "vaile" te tensiune, oferind o tensiune liniara. Are rol de stabilizator de tensiune asa in mare spus.

In al 2-lea rand.. diferenta intre un acumulator si un condensator, este ca un condensator fata de un acumulator, poate furniza "instantaneu" toata energia inmagazinata, pe cand un acumulator nu poate face asta... sau atlfel spus, un condensator se poate descarca instantaneu, pe cand un acumulator se descarca mai greu, si daca apare brusc un consum mare, acumulatorul nu poate satisface cerinta, pe cand un condensator isi face datoria.

Cel mai bun exemplu este cu Bliturile de la aparatul foto... acumulatorii incarca un condensator (pana palpaie becul), si cand faci poza, condensatorul se descarca instantaneu.

Ma refeream la situatia in care ai o statie de 4000 W sa zicem, pui un difozor de 4 ohmi si incerci sa scoti 1000 W, si apoi pui 1 difuzor de 1 ohm si incerci sa scoti 1000W... , ai un consum mai mic... (puterea i-o dai din potentiometru)... si nu ai nevoie totdeauna de 1 condensator.... credeam ca a fost clar exemplu, vezi si la statii ca e 1x500 W pe 4 ohmi sau 1 x 1000 W pe 1 ohmi de exemplu... dar daca din poteniometru reglezi sa zicem 250W.. cu difuzorul de 1 ohm ai consum mai mic.

Motivele pentru care se folosesc condensatoare la 20-24 V ar fi cam 2:

1. Tensiunea furnizata de alternatorul masinii are varfuri mai mari de 13-8 - 14.4 cat ar fi normal - daca ai folosi un cond la 15 v de ex...in scurt timp ar face poc :)

2. (relativ la pct 1.) tensiunea inscrisa pe condensatori este tensiunea la are rezista dielectricul (izolatia dintre elementele condensatorului) - o regula empirica (dar foarte adevarata) este: cu cat diferenta dintre tensiunea aplicata si cea suportata este mai mare, cu atat condensatorul va functiona la temperaturi mai mici si astfel va avea o viata mai lunga - se aplica ata la filtraj cat si la impulsuri ca si mod de lucru. La blitz-ul foto e putin alta problema...se incarca el condensatorul...dar cu o tensiune mare (mult mai mare decat a bateriilor printr-un circuit ridicator de tensiune) pe care o descarca in tub. Apropo de impedante diferite pe difuzoare, cu cat e impedanta mai mica, cu atat necesita un curent mai mare - cu atat mai mult apare necesitatea folosirii unui condensator (care ofera surplusul de curent instantaneu de scurta durata)

am si eu o intrebare...am schimbat boxele spate ale masinii cu unele mai de calitate...imbunatatirile au fost sub asteptari..iar le dau jos si ma gandesc ; exista parca boxe cu amplificarea lor ...merita investitia in ele? ..daca gresesc pe undeva scuze...chiar nu ma pricep in domeniul asta.merci

am si eu o intrebare...am schimbat boxele spate ale masinii cu unele mai de calitate...imbunatatirile au fost sub asteptari..iar le dau jos si ma gandesc ; exista parca boxe cu amplificarea lor ...merita investitia in ele? ..daca gresesc pe undeva scuze...chiar nu ma pricep in domeniul asta.merci

se numesc "ACTIVE", adica au propia lor amplificare incorporata in cutie(boxa)

sunt prea voluminoase si nu au randament bun, sunt LOW-ENTRY.

un difuzor bun("de firma"), nu va reproduce(calitativ) mai mult decat reda HU(radio-cd).

ori ai montat alte difuzoare no-name, ori HU tau nu reda muzica pe gustul tau.

da si tu mai multe detalii.

se numesc "ACTIVE", adica au propia lor amplificare incorporata in cutie(boxa)

sunt prea voluminoase si nu au randament bun, sunt LOW-ENTRY.

un difuzor bun("de firma"), nu va reproduce(calitativ) mai mult decat reda HU(radio-cd).

ori ai montat alte difuzoare no-name, ori HU tau nu reda muzica pe gustul tau.

da si tu mai multe detalii.

am montat niste panasonic ..50 w rms cu twitere incorporate ...se aud parca un pic mai bine,dar tot nu ma multumesc...eu am touring..am vazut ca pot sa imi comand suporturile pt boxe harman kardon si ma gandeam sa montez unele ovale superbune si sa le pun statie(si sa izolez in spatele lor cu dinamat parca) ...eventual si un subwoofer pe care sa il scot cand ma incurca la bagaj...se poate face pe cd-ul masinii sau tot o dau in bara?..am cd in spatele navi16;9..merci

• 1 year later...