Jump to content
Hai si tu la Fantanita Haiducului (Bradu, judetul Sibiu) la intalnirea anuala BMW Club in perioada 16-18 Mai !!! ×

Cost alimentare masini electrice

lucianWRC

Recommended Posts

La plugin...”autonomia electrica” se duce instant dupa cateva reprize de accelerare la blana...testat cu X3 30e, X5 45e, X1 30e, RAV 4, Volvo XC 40...adica la drum lung si mers alert, cei 16-20-25 kwh din baterie sunt irelevanti pentru consumul masinii..sau cel putin asta este experienta mea.

Am facut acelasi drum Bucuresti-Canazei atat cu 320d xdrive cat si cu X1 30e xdrive... in linii mari 6% la diesel versus 8% la benzina...diferenta fiind ca serie 3 la acel consum face 1000km cu un plin, iar X1 vreo 600.

Pe de alta parte, dupa drumul la ski, in x1 nu am mai pus benzina..a mers 92% electric, incarcat la 2-3 zile. Cam 65 km autonomie reala, de cand s-a facut mai cald.

E un trade-off bun intre condus comod, putere, consum, ecologie..

• De acord! 2

Pentru ca ele au fost facute sa incarci seara la casa, sau cand esti la mall, sau la hotel.

Eu sunt foarte multumit de ideea de plug in.

Pana la Poiana Brasov din 220 km cati or fi, cu un full de electric + recuperarea energiei, am ajuns la 110 pur electrici, 140 extern + limite in localitati.

X5 45e.

• De acord! 3

4 hours ago, tzucul said:

La orice se duce autonomia în cazul în care se abuzează de acceleratie fie ca e benzina,electrică,plug in sau motorina.

..incomparabil la pur electrice autonomia se duce mult mai repede; fata de termice.

Un termic ...sa isi scurteze autonomia, la o treime sa zicem, masina aia trebuie sa fie praf.. de uzat motorul.

La o electrica, probabil nici nu o sa te lase sa o abuzezi cum ai abuza o termica, ca, cea electrica are protectii peste protectii sa nu-ti ia foc bateria, (si poate chiar motorul electric) cel putin.. La termic, tragi de el, benzina sa fie.. ca se autoregleaza, ca de-aia are ventilator si la radiator.. in fata.

Ma indoiesc ca avem ce, compara..

2 hours ago, Tarabostes said:

Eu nici nu iau cablurile la drum lung.

..nu incap in portbagaj? 😁

Edited by bimmer90f30

55 minutes ago, bimmer90f30 said:

..incomparabil la pur electrice autonomia se duce mult mai repede; fata de termice.

Diferentierea o face densitatea mare de energie a combustibilului fosil.
Un singur Kg de motorina are o energie de 12.6 kWh. Densitatea sa este de 0.85 Kg/l. Randamentul tipic al unui motor Diesel de autoturism modern este de ca. 45%.
Rezulta ca un rezervor de numai 40l motorina (cum e de ex. standard la G20) echivaleaza, ca energie disponibila, cu o baterie de 192 kWh.

1 hour ago, bimmer90f30 said:

.incomparabil la pur electrice autonomia se duce mult mai repede; fata de termice.

La o electrica, probabil nici nu o sa te lase sa o abuzezi cum ai abuza o termica,

Tehnic vorbind, ambele afirmatii sunt incorecte. Un motor electric are aceeasi eficienta la orice turatie/viteza. La masina termica insa, eficienta e mult mai proasta la viteza mica si creste odata cu cresterea vitezei. Dupa care intervine rezistenta aerului, care se aplica in ambele cazuri. Doar ca la electrice, majoritatea avand bateria sub podea, amprenta frontala e semnificativ mai mare. Deci imping mai mult aer si rezistenta creste cu patratul vitezei.

Electrica are si ea racire activa, deci poti s-o abuzezi suficient de mult. Factorul limita o sa fie in 99% dintre cazuri capacitatea bateriei, nu faptul ca s-a incins motorul sau bateria.

Motorul electric NU este la fel de eficient ci chiar depinde foarte mult de turatie 🙂

Peste o anumita turatie in sus, caracterul inductiv al bobinajului duce la pierderi de eficienta. Mai sunt si ceva curenti prin rotor-stator care si ei duc la un comportament neliniar.

Sunt motoare care sunt optimizate la turatii mari insa nu sunt asa de eficiente la turatii joase avand un cuplu mai slab. 

De asta un EV cu 2 motoare este in general mai eficient pt ca se pun motoare cu concepte diferite fata-spate. In general pe autostrada trage fata pt ca motorul din fata este optimizat pt turatii mari iar demarajul este dat de motorul spate. Desigur, uneri baga ambele pt un demaraj mai puternic

2 hours ago, bimmer90f30 said:

Un termic ...sa isi scurteze autonomia, la o treime sa zicem, masina aia trebuie sa fie praf.. de uzat motorul.

La o electrica, probabil nici nu o sa te lase sa o abuzezi cum ai abuza o termica, ca, cea electrica are protectii peste protectii sa nu-ti ia foc bateria, (si poate chiar motorul electric) cel putin.. La termic, tragi de el, benzina sa fie.. ca se autoregleaza, ca de-aia are ventilator si la radiator.. in fata.

Ma indoiesc ca avem ce, compara..

..nu incap in portbagaj? 😁

Culmea, X1 chiar are un spatiu dedicat pt cabluri (printre altele) sub podeaua portbagajului, deci nu ar incurca deloc 🙂

2 hours ago, Bala said:

Motorul electric NU este la fel de eficient ci chiar depinde foarte mult de turatie 🙂

Da, depinde de turatie *si* cuplu. Dar Diferenta intre min si max e undeva sub 20% pe toata plaja de functionare, iar practic e probabil spre 10-12% pe baza de optimizari de soft, limitari de vmax si asa mai departe. Deci as zice ca nu e foarte relevant in contextul asta..

Masinile cu doua motoare in general au motoare diferite ca sa poata sa decupleze unul dintre ele si/sau ca sa faca coasting mai usor. Posibil sa fie si diferenta de consum la acceleratie, dar asta e in functie de parametrii specifici ai fiecarui model/motor si nici nu cred ca sunt publice datele astea.

Edited by mgi

7 minutes ago, Bala said:

Aparent solutia optima cost/eficienta/performanta e cu 2 motoare diferite. 

Cu salutari cordiale pentru limitatii de la directiile de taxe locale, care au ramas cu ochelarii de cal de pe vremea comunismului si inca irgetistreaza in rolul fiscal al mijloacelor de transport si seria motorului, pe langa seria de sasiu. Oare au in bazele de date suficient camp sa treaca doua serii de motor, pentru o astfel de masina electrica?

• Surprised 1

9 minutes ago, FiveThreeFive said:

Cu salutari cordiale pentru limitatii de la directiile de taxe locale, care au ramas cu ochelarii de cal de pe vremea comunismului si inca irgetistreaza in rolul fiscal al mijloacelor de transport si seria motorului, pe langa seria de sasiu. Oare au in bazele de date suficient camp sa treaca doua serii de motor, pentru o astfel de masina electrica?

Ce te faci cu EV-urile care au 4 motoare? 🤣 

22 hours ago, Tarabostes said:

Cred ca multora le va da cu plus achiziția unui plugin, mai ales ca autonomia a tot crescut...70-100km au mai toate modelele noi

Daca circuli preponderent in oras , ii vis un plug in.  Cum ai iesit pe national sau spre dealuri / munti deja nu mai e asa de " vis".

Accelerezi deteriorarea bateriei daca nu o golesti pana la zero si apoi sa o incarci complet pana la 100%?

In general incerc sa fac astfel, insa sunt situatii in care stiu ca urmeaza a 2-a zi mai multe drumuri si, ca atare, o pun la incarcat chiar daca nu e goala complet, insa incerc de fiecare data o las pana la 100% (din 14 incarcari pana acum, doar 2 nu au fost pana la 100%)

Din cei 22kw capacitate maxima, cel mai putin am incarcat 16kw

Se refera la consum el, ca iti cari bateriile si ajungi la fel ca un non-plugin, dar la 545e nu luam atat de mult din recuperare energie, probabil din cauza greutatii, dar la X5 45e, ies mai bine la drum lung cu ea la munte, fiindca baga 20km minim gen Buc - BV. 

38 minutes ago, mgi said:

Cum sa nu fie? Am facut multe ture de 3-4,000 km cu al meu, cu trecut munti si asa mai departe. Zero probleme, zero emotii negative. 

Ti-am raspuns mai sus.

2 minutes ago, edit said:

Accelerezi deteriorarea bateriei daca nu o golesti pana la zero si apoi sa o incarci complet pana la 100%?

In general incerc sa fac astfel, insa sunt situatii in care stiu ca urmeaza a 2-a zi mai multe drumuri si, ca atare, o pun la incarcat chiar daca nu e goala complet, insa incerc de fiecare data o las pana la 100% (din 14 incarcari pana acum, doar 2 nu au fost pana la 100%)

Din cei 22kw capacitate maxima, cel mai putin am incarcat 16kw

Nicio treaba, e un plug in si cred ca are LFP bateria, nu e aplicabil ca la electrice sa o tii in 20-80% pentru protectia bateriei.

Dar asta pot confirma si colegii.