Jump to content

Incarcare masina din surse proprii


Bala

Recommended Posts

Fix in acest moment, Romania importa 1027MW... La un consum aprox de 6600MW, producem 5600MW. 

Cu toate astea, e soare si eu produc in acest moment in jur de 7kW. Pe una din faze sunt 251V care este mult. Foarte mult. Clar baga toti vecinii in retea si noi ca retea locala suntem producatori net. 

Daca nu eram atatia prosumatori, eram fara curent. La fel cum daca aveam acumulatori toti, pica reteaua pentru ca ne incarcam bateriile in loc sa bagam in ea. 

Incredibili cat de parsivi si de incompetenti sunt astia de la anre si min energiei in frunte cu burduja

P.S.Reteaua are 49.99Hz deci e bine stabilizata. 

 

https://www.transelectrica.ro/widget/web/tel/sen-grafic/-/SENGrafic_WAR_SENGraficportlet

Link to comment
Share on other sites

Si rezultatul e asta:

Cine castiga din preturile mari: baietii care fac trading. Cine sunt baietii aia (rudele cui, tovarasii cui)?

Cine plateste? Toti fraierii, ca banii pentru subventii se iau de la buget. Plus firmele, care sunt ingropate, ca acolo nu se dau subventii.

 

image.thumb.png.4051d23311a7cdc1d25e8bf350e63a13.png

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ma bate gandul sa fac o miscare prin Casa Verde 2024.

Ce mi se pare de mentionat:

1. A fost introdusă obligația de a stoca energia electrică produsă din surse regenerabile prin instalarea unor sisteme de stocare a energiei (acumulatori).

2. Se acordă o finanțare de până la 30.000 de lei pentru achiziționarea și instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice minim 3 kW și a unor sisteme de stocare a energiei, cu condiția ca beneficiarul să contribuie cu minim 3.000 de lei din propriul buget.

3. Finanțarea nu poate fi acordată doar pentru achiziționarea și instalarea panourilor fotovoltaice sau doar pentru bateriile de stocare a energiei produse din surse regenerabile; ambele trebuie incluse în proiect.

4. Cheltuielile pentru extinderea sistemelor de panouri fotovoltaice deja montate în afara programului Casa Verde sunt eligibile, dar trebuie să includă instalarea unui sistem complet de panouri și a unei soluții de stocare a energiei.

 

Nu mi-e clar:

- am 9kWp. Mai adaug 5kWp. Cata baterie o sa am nevoie? Ca daca e nevoie de 15kWh, ajung sarac

- avand incarcatorul, e clar ca nu pot merge pe insularizare deci casa nu va fi izolata de retea (a se citi, am curent in casa cand pica curentul pe strada). Sau trebuie cu insularizare obligatoriu si astfel voi modfica instalatia?

- la pct 4 e o mizerie. Daca am panouri, de ce nu pot cumpara cu casa verde doar bateria? 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Am ratat tura asta. 

Totul a fost ok pana la incarcarea fisierelor cand a murit platforma. Cand si-a revenit, erau duse fondurile. 

O minune tehnica si un proces deosebit marca afm.

Mai sunt si alte programe. Probabil ca ma voi ambitiona la altele. Vedem..  

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Am cautat pe olx intr-o seara aiurea incarcator SMA de 22kW. Cautam unul defect. 

Surpriza: am gasit invertor de 8kW SMA exact ca al meu si era la jumatate de pret fata de unul nou. Folosit deosebit de putin...

L-am cumparat si surpriza: e de 10kW. A mai si negociat sotia la pret 😀

Ieri l-am luat, curatat, reparat (avea o mufa care statea stramb) si l-am montat in locul actualului. Update de sw, reconfigurat etc si ta daaaa: am inca un invertor 😃

La primavara o sa imi cumpar si ceva panouri si mai imi adaug vreo 6.5-7kW. 

Nici nu imi trebuie casa verde... 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Dupa intamplarea cu invertorul de pe OLX, sunt aproape convins ca varianta optima pentru stocare e construirea/configurarea ei in regim propriu. 

Am gasit deja BMS-uri opensource capabile sa comunice cu invertoarele. Bine, cu cele deschise, nu cu huawei 🤢

Nu e un proiect prioritar in perioada asta dar i-as da o sansa. Au cei de SMA invertoare sunny boy storage monofazate. Trebuie sa ma invart de unu sa mi-l instalez la birou si sa mesteresc la el si la baterie 😍

Poate ma invart de vreun incendiu 🙃

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ma uitam acum ce se intampla cu programul repower pentru pus baterii, e o bataie de joc absoluta. In primul rand criteriile de selectie a firmelor au fost facute in mod clar cu dedicatie. In top 10 instalatori dupa punctaj (un top neoficial, bineinteles, pentru ca afm si mipe nu publica nimic) apare inclusiv o firma care are cifra de afaceri pe 2023 1,000 (o mie) de lei. In top 15, doar 3 firme au cifra de afaceri peste 1M lei (adica 200k euro). Asta in conditiile in care fiecare firma are dreptul sa inscrie 1,000 de oameni, adica un buget de minimum 2M euro. Pe care trebuie sa-i sustina din banii lor si sa-i recupereze de la stat.

In plus, chiar si in conditiile astea, smecherii n-au reusit toti sa se inscrie. Asa ca a fost nevoie de niste amanari de termene, sa poata sa intre toata lumea. Si cei care n-aveau autorizatiile necesare, si cei care au luat scrisori de garantie de la o firma fantoma administrata de o pustoaica, pentru ca o banca nu le-ar fi dat.

Bataia e si mai mare aici, avand in vedere ca adaugarea unei baterii e mult mai simpla decat instalarea unui sistem PV, iar marjele de profit sunt mai mari. 

Dupa asta urmeaza ghidul prost facut, de se chinuie instalatorii sa tot refaca dosare, o platforma care nu merge si da erori si asa mai departe. 

Da' e ok, nici nu a fost PZU mega-crescut seara in lunile trecute. Ce, avem nevoie de baterii? Avem nevoie sa castige cine trebuie niste bani...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Salutare,

Fiindca incarc masina la priza (X5 45e), cu cablul de home charger care baga 2.7 kw maxim cu 10A si incarca masina in 8-9 ore, m-am enervat si imi doresc o statie de incarcat mai rapida.

Masina stie la momentul asta 3.7 kw maxim, dar planuiesc pe viitor una care sa traga 11 kw.

Ce statii recomandati?

Stiu ca am pe casa 25A sigurante, si la poarta sunt 32A, trifazic.

Pentru puterea asta, se poate lua din panoul de 25A? Ce statii recomandati?

Nu as da banii pe BMW WallBox, fiindca o sa am ba o Tesla ba masina specificata mai sus din dotare, as merge si pe ceva ok ca pret cat si bun.

Daca aveti recomandari de montat in zona Ilfov, ar fi de ajutor 🙂

Statie de incarcare masini electrice, 220V/32A, 7KW, mufa Type 2, IP66 - asta mi-a atras atentia.

Statie de incarcare masini electrice, 380V/32A, 22KW, mufa Type 2, IP66

Edited by Ciprian01
Link to comment
Share on other sites

N-are sens sa dai banii aia pe o statie de 7kw, ia macar una de 11.

Daca vrei 22kw, iti trebuie 16A. Poti sa alimentezi si de la panoul de 25A, dar n-o sa ai 22kw, ci mai putin.

Daca ai panouri solare, sau vrei sa-ti pui, ia o statie de la producatorul invertorului (daca are), ca sa-ti optimizezi consumul din panouri. 

Despre ihunt nu stiu nimic. Pretul e ok, verifica macar sa aiba o aplicatie de mobil cu care s-o controlezi, sa urmaresti consumul, etc.

Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, mgi said:

N-are sens sa dai banii aia pe o statie de 7kw, ia macar una de 11.

Daca vrei 22kw, iti trebuie 16A. Poti sa alimentezi si de la panoul de 25A, dar n-o sa ai 22kw, ci mai putin.

Daca ai panouri solare, sau vrei sa-ti pui, ia o statie de la producatorul invertorului (daca are), ca sa-ti optimizezi consumul din panouri. 

Despre ihunt nu stiu nimic. Pretul e ok, verifica macar sa aiba o aplicatie de mobil cu care s-o controlezi, sa urmaresti consumul, etc.

Salutare,

Ma bag si eu, 22kw nu poti avea decat pe trifazic si clar nu la 16A sunt undeva la 60A daca nu ma insel 22kw, pentru monofozat e Amperaj inmultit cu Voltaj si iti da puterea in Wats adica 16A x 220v = 3520watts ( 3.5kw) pentru trifazic daca nu ma insel e acelasi calcul ori 2 

Link to comment
Share on other sites

@DragosPena - a spus deja ca are trifazic. N-ai cum sa dai 22kw de pe monofazat intr-o casa normala.

@Ciprian01 - atunci ia-o pe cea mai ieftina de 11 sau 22kw. Daca tot o sa fie folosita ocazional, n-are sens sa dai multi bani pe ea. Vezi ca exista si niste incarcatoare "universale" care se cupleaza la o priza de 380 (rosie sau albastra) si pot scoate pana la 22kw. De obicei astea sunt mai ieftine, pana in 1000 de lei. Ceva de genul asta, adica

https://www.aliexpress.com/item/1005006103250871.html

 

 

Link to comment
Share on other sites

Pentru 22kW, siguranta e 32A la trifazic. 

Tendinta e sa creasca puterea pe AC deci daca vrei ceva pe termen lung, recomand statie de 22kW. Nu are sens sa te complici cu altceva.

Nu merg acele linkuri dar ce e important la o statie:

- cablul sa fie suficient de lung. 5m in general e suficient dar mai bine masori aprox cat ai nevoie. Nu o sa poti prelungi cablul deci daca cumperi statia cu cablul scurt, trebuie sa cumperi un cablu mai lung si e cateva sute de eur. Arunci cu banii.. Sunt staii la care ai optiune de 8m sau unele chiar cu 10m dar e bine sa masori inainte

- brandul e irelevant. Statia are relee, ceva inteligenta si comunicarea cu masina. Nu are sens sa fie BMW, Nike etc. Una cu review-uri bune e suficient de ok. Atat atentie iarasi la cablu: la unele chinezesti mai ales iarna o sa cobori sfintii ca se intareste cablul ala si intotdeuna se va agata pe undeva sau incurca 🙂

- daca ai in plan sa pui panouri, atunci un incarcator cu un minim de intelgineta ca sa poata fi legat cu smartmeterul. Mai nou sunt protocoale deschise deci daca ai invertorul X, vor fi mai multe incarcatoare compatibile cu el. Nu mai e nevoie sa fie acelasi producator.  

- nu as da mai mult de 1500ron / un incarcator de 22kW

3 hours ago, Ciprian01 said:

Stiu ca am pe casa 25A sigurante, si la poarta sunt 32A, trifazic.

La instalare se poate seta curentul maxim la fiecare incarcator. Protocolul poate fi setat in pasi de 1A dar deobicei sunt praguri predefinite in functie de sigurante: 16A, 24A, 32A etc

Deci se poate seta la instalare iar masina se va limita la acel curent. 

L.E. Un aspect important pe care il apreciez super mult este agatatorul de cablu. Multe statii au nevoie ca dupa incarcare sa infasori cablul sau sa pui un kkt de capac sa nu intre apa in conector. 

E deosebit de util asa ceva: 

https://www.amazon.de/-/en/Green-Wallbox-charging-Compatible-Universal/dp/B0D5HSNXD6

Unele statii il au inclus. Daca nu, merita de pus unul langa. Pur si simplu bagi conectorul acolo ca la statia de benzina. Nu te doare capul cu infasurari, capace, apa sau alte balarii. 

Link to comment
Share on other sites

image.thumb.png.c3fb2bd5a3c952a04be5fd35a0706783.png

La X1 am acest incarcator + adaptor pentru priza normala. In acest setup masina trage 2KW. E ok pt ca o incarc peste noapte, ca sunt 8 sau 6h nu ma deranjeaza foarte tare.

Am insa bransament trifazic (probabil 9 KW), dar nu am o priza trifazica montata. Ar avea sens sa montez o priza trifazica si sa cumpar un adaptor dedicat?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Eu mi-am instalat acasa BMW Wallbox Plus Gen4.

Am bransament monofazat de 8kw si panouri tot de 8kw cu invertor Fronius, fara baterii.

Pe monofazat se poate seta curentul de incarcare pana la 16A (3.7KW), pe trifazat merge pana la 32A.

Cablul original de 6 metri nu era suficient de lung asa ca am cumparat un cablu Type2-openend de 10 metri. Montat conform manualului, cablul "aftermarket" a incarcat masina de fix 3 ori, apoi nu a mai vrut. Desi nu era nici o eroare pe wallbox, sesiunea de incarcare incepea si dupa cateva secunde se oprea. Masina incerca sa reporneasca incarcarea la fiecare 10 minute doar ca fara succes.

Am pus la loc cablul original si merge fara probleme. Fiind frig afara si vremea nu tocmai buna nu am reusit sa gasesc problema pentru care cablul aftermarket nu merge, cu toate ca 3 zile a functionat fara probleme.

Daca vrei sa manageriezi incarcarea cu BMW Wallbox este necesar un smartmeter conectat imediat dupa siguranta principala de le Electrica. Am comandat un smart meter suportat de Wallbox (cel Fronius nu merge) model Inepro PRO2-Mod single phase 100A (90 euro cu livrare) dar inca nu l-am primit.

Avantajul la BMW Wallbox este ca il poti adauga in aplicatia MyBMW si de acolo il poti controla cum vrei.

  • De acord! 1
Link to comment
Share on other sites

Pe langa continuitatea cablului, ai verificat si rezistenta intre PE si PP? 

Acolo daca uneori nu face contact bun mai face asemenea figuri. 

Sau cum a fost la mine, nu ajungea nulul la masina cand era in sarcina. Pornea in gol si cand incepea masina sa traga, se oprea din cauza unui releu din incarcator care avea contactele prajite. 

Link to comment
Share on other sites

On 1/4/2025 at 7:43 AM, Tarabostes said:

image.thumb.png.c3fb2bd5a3c952a04be5fd35a0706783.png

La X1 am acest incarcator + adaptor pentru priza normala. In acest setup masina trage 2KW. E ok pt ca o incarc peste noapte, ca sunt 8 sau 6h nu ma deranjeaza foarte tare.

Am insa bransament trifazic (probabil 9 KW), dar nu am o priza trifazica montata. Ar avea sens sa montez o priza trifazica si sa cumpar un adaptor dedicat?

 

 

Eu am din asta cu adaptor la 16A monofazic.

https://www.bavauto.ro/cablu-adaptor-albastru-16a-monofazic-pentru-bmw-flexible-charger-2-0-61448490522

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

Prin folosirea acestui site, sunteti de acord cu Terms of Use. Gasiti aici Guidelines. Politica de cookies: We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.