Jump to content
Intalnire BMW Club 2025, hai si tu! Acum votam locatia si luna cand va avea loc. ×

Incarcare masina din surse proprii

Bala

Recommended Posts

1 hour ago, BaXXon said:

Vad ca sunt ceva postari despre fotovoltaice :  intrebare la voi , aveti PV-uri N-type careva ? Tocmai mi-am luat 5kwp N-type sa le schimb pe cele P-type.

1 hour ago, BaXXon said:

Vad ca sunt ceva postari despre fotovoltaice :  intrebare la voi , aveti PV-uri N-type careva ? Tocmai mi-am luat 5kwp N-type sa le schimb pe cele P-type.

Adică panouri model nou? Da, Hyundai de 415 w. Dar eu mor dieselar....

• De acord! 1

24 minutes ago, BaXXon said:

Banuiesc ca aproape toti avem si un diesel in curte 🙂

Si ai remarcat productie mai buna cu noile modele de PV ? Eu am luat jinko 480w si sper sa produca nesperat de mult 🙂

Am sistem cu 12 panouri montate în octombrie și am mai cumpărat 4, că invertorul este  Deye de 6 KW și duce, dar nu le-am montat încă. Am avut și niște pomi bagabonți care mă cam umbreau, i-am rezolvat între timp, cam de 10 zile am atins și 5 kw/zi, dar nu în toate. Crește. Sunt lângă Grădina Botanică și pomii lor nu pot să-i tai... Nu am avut sistem înainte, deci nu mă pot pronunța. Eu l-am luat pentru vară, când A/C ul va sparge și pentru liberalizarea prețului, că tot va crește prețul și cum suntem ultimele găini din gostat va fi mare.

Edited by ebay

8 minutes ago, BaXXon said:

Da , vara e altceva , ziua lunga , soarele sus , pe mine iarna ma intereseaza , cand am maxim 6 ore sa incalzesc casa si sa incarc si masina.

Mașină plus pompă căldură cred că duc spre 20-50 de kw/zi. Multe panouri sunt necesare pentru asta plus să nu plouă....

Nu am pompa de caldura , la mine toata casa e pe electric in pardoseala ( ipel ) , casa aproape pasiva . Dar am 2 sisteme fotovoltaice , fiecare cu treaba lui 🙂

Cand le vei monta si pe celelalte 4 buc fa-ti 2 stringuri sa nu depasesti tensiunea maxima a invertorului , ca-l arzi .

Edited by BaXXon

7 hours ago, BaXXon said:

Nu am pompa de caldura , la mine toata casa e pe electric in pardoseala ( ipel ) , casa aproape pasiva . Dar am 2 sisteme fotovoltaice , fiecare cu treaba lui 🙂

Cand le vei monta si pe celelalte 4 buc fa-ti 2 stringuri sa nu depasesti tensiunea maxima a invertorului , ca-l arzi .

Sunt deja 2 stringuri si doar mai pun 2 panouri pe fiecare, Deye are 2 MTTP -uri , este reglată problema. 

Conteaza mai putin N sau P. 

La noi (ca zona) conteaza mai mult sticla pt ca eficienta si productia ti-e data in catalog cu soarele fix deasupra. 

Ori cel mai mult timp ai soarele in unghi care face ca sticla sa devina factorul principal. 

Un panou de calitate are sticla mai subtire dar mai rezistenta. Un fel de "gorilla glass". Asta face ca lumina chiar si cu soarele in unghi, sa patrunda la semiconductor mai usor. 

Sticla buna ajuta foarte mult si la nori / ploaie etc. 

Eu am solarwatt. Cu 7.5kWp produceam mai putin ca un vecin cu 9kWp. Asta cand era soare.

Pe ploaie, ceata, si in general pe luniile de iarna, produceam eu mai mult ca el sau tot pe acolo.

Ideile trebuie sa fie si practice 🙂

Inafara de sistemele profi cum ar fi parcuri PV, nu schimba nimeni unghiurile. Costa mult mai mult un sistem reglabil decat beneficiile pe care le aduce. 

Si oricum, in general se schimba unghiul doar la cele montate pe suprafata orizontala pt ca cele montate de ex pe casa, ar complica deosebit de mult sistemul. 

La mine PV-rile sunt montate la sol ( curtea e 1Ha ) de aceea ma gandesc la un sistem de genul . Il voi face negresit , nu e complicat, scump e si unul fix  . Numai ca nu prea am timp , dar incet incet il termin anul asta .

On 1/20/2025 at 4:29 PM, BaXXon said:

Ma gandesc la un sistem DIY sa pot orienta PV-urile in functie de anotimp , la ceva gen teava in teava , iarna sa le tin la un unghi de 45-65 si vara sa le pun la orizontala :)) , idei imi vin cu carul , mai greu cu timpul .

Le-am vazut 🙂 , sistemul rotativ e destul de complicat si f f f scump de realizat, nu voi face asa ceva si nici automatizat pt ca nu pun doar 1 panou ci 12 buc, iti dai seama ce bani m-ar costa o asemenea constructie ( nejustificat ).

42 minutes ago, BaXXon said:

Le-am vazut 🙂 , sistemul rotativ e destul de complicat si f f f scump de realizat, nu voi face asa ceva si nici automatizat pt ca nu pun doar 1 panou ci 12 buc, iti dai seama ce bani m-ar costa o asemenea constructie ( nejustificat ).

Cred că dacă ai spațiu este mai ieftin să pui panouri multe decât automatizări care urmăresc soarele.