Jump to content
Hai si tu la Fantanita Haiducului (Bradu, judetul Sibiu) la intalnirea anuala BMW Club in perioada 16-18 Mai !!! ×

Incarcare masina din surse proprii

Bala

Recommended Posts

1 hour ago, Ciprian01 said:

Recomandati-mi si mie un wallbox care incarca cu 22kw.

Eu am GO-e, care sunt si cei care fac Fronius Wattpilot. Daca ai panouri, e mai simplu sa iei un wallbox facut de cei care fac si invertorul, pentru ca ar trebui sa fie mai simplu sa incarci din surplus, de exemplu.

Modelul meu nu se mai fabrica, a fost inlocuit de asta

• Thanks 1

1 hour ago, alex230ro said:

la Huawei ai nevoie de asta https://electricup.ro/huawei-backup-box-b0-single-phase-modul-back-up-monofazat/ca sa poti pune baterie sau asa tin minte 

asta e doar pt back up, bateria ai nevoie neaparat de huawei luna varianta veche sau cea noua dar obligatoriu cea facuta de ei. de asta intrebam daca are invertor ca am mai auzit cu invertor pus apoi in modul slave si alta firma

• De acord! 1

3 hours ago, BaXXon said:

Eu sunt off grid si nu am nimic de la huawei si nici n-o sa am vreodata de la marca asta 🙂

de ce spui asta? am vazut ca Huawei sunt cei mai scumpi...ar trebui sa fie si printre cei mai buni.

@Bala, spuneai pe 14 februarie despre invertorul hibrid ca " dezavantajul este ca ai un consum limitat si care nu poate fi depasit."

de ce sa nu pot avea un consum mare, dupa cevoia mea? de ce ar fi acesta limitat?

Edited by edit

49 minutes ago, edit said:

de ce spui asta? am vazut ca Huawei sunt cei mai scumpi...ar trebui sa fie si printre cei mai buni.

Scump nu inseamna neaparat si bun , nu intotdeauna , iar in fotovoltaic nu face exceptie.

Huawei a fost bagat " pe gat " la prosumatori , la fel si Growat etc ; daca voiai sa fi prosumator nu prea aveai de ales decat scump si foarte scump ( ca sa castige cine trebuie ). acum am inteles ca sunt mai multe marci de invertoare " acreditate " pt prosumatori ..... ( si-o facut plinu cine trebuia sa vanda huawei ...)/

N-am afirmat ca nu e bun , ci doar ca e scump si pe langa ca e scump nu functioneaza decat cu bateriile huawei care, sa fim seriosi , 5kw Luna e mai scump decat 10 kw orice alta marca . 

Stiu o gramada care s-au " ars " cu marca asta , banui ca si tu esti in aceeasi oala .....

57 minutes ago, BaXXon said:

Concluzia : luati huawei si platiti de 3 ori mai mult pt acceeasi marie cu alta palarie 😂 ( tot chinezarie e si huawei.... )

pai e exact cum ai compara Volvo ( produs in china) cu Spring ( tot produs in china)  nu contest ca nu exista pe piata baterii mai ieftine dar nu poti sa imi numeri pe degetele de la 2 maini baterii pe piata mai ieftine cu aceleasi specificatii si aceeasi garantie ca timp. 

Pt cei mai experimentati am o intrebare - ma aflu in situatia in care am nevoie de un  sistem Off-grid sau Hibrid la o locatie izolata - ce producator/marca recomandati la panouri/invertor si baterie ? (pana acum am auzit de Huawei, Victron Energy si Deye) Am in plan un sistem intre 8-10 KW PV/invertor/baterie.  E suficient pt o casuta/cabana 2 persoane folosita ocazional ? (probabil cu o pompa de apa, frigider, sistem supraveghere, lumini) . In special iarna ma gandesc sa nu raman fara curent, macar pt sistemul video.

Daca ai deja tras curent acolo, un sistem hibrid e mai bun. Altfel risti sa stai pe intuneric iarna. 

Huawei are cele mai scumpe baterii. Poti sa iei un invertor Victron sau Deye si o baterie 3rd party - dar una mai serioasa, cu sistem automat de stingere. Dyness stiu ca fac de-astea si sunt rezonabile la pret, probabil mai exista si altele.

Multumesc pt recomandare, din pacate nu am curent tras acolo!.  Daca iau bateria mai mare decat sistemul, nu „tine” 3-4 zile pana capteaza si sistemul ceva lumina si incarca? astfel sa eviti blackout-ul? (In prezent am ceva camere de supraveghere Ip-4g si panou cu acumulator si bateriile tin cam 3-4 zile in noiembrie si decembrie cand am vazut ca soarele e la pamant+ceata sau nori grosi)   

On 4/23/2025 at 2:11 PM, edit said:

@Bala, spuneai pe 14 februarie despre invertorul hibrid ca " dezavantajul este ca ai un consum limitat si care nu poate fi depasit."

de ce sa nu pot avea un consum mare, dupa cevoia mea? de ce ar fi acesta limitat?

Pt ca atunci cand trage din baterie ca sistem de back-up, el practic ia energia de la baterie si din DC o face AC. Puterea max unui astfel de invertor este de regula in zona de 6,7kW. 

Daca ai un EV si mai ai un cuptor/masina de spalat, deja depasesti puterea sau trebuie sa intervina un load balancing. Un atfel de load balancing fie decupleaza anumiti consumatori, fie controleaza de ex statia de incarcare sa bage mai putin. (ma rog, statia ii spune masinii sa traga mai putin).

Degeaba ai baterie mare pt ca invertorul nu poate trage din ea decat o putere limitata.  

29 minutes ago, Cosminbad said:

Pt cei mai experimentati am o intrebare - ma aflu in situatia in care am nevoie de un  sistem Off-grid sau Hibrid la o locatie izolata - ce producator/marca recomandati la panouri/invertor si baterie ? 

Sigur ca exista niste depinde dar calculul se face cam asa:

Panourile:

- consumul intr-un astfel de regim poate fi maxim 100kWh/luna deci in medie pe zi ar veni 3.5kWh

a) ai 8 ore lumina iarna

b) ai un randament de 10% intr-o zi proasta (ceata e cea mai rea) ca raport intre puterea instalata a panourilor vs productia medie pe zi

rezulta ca pt a acoperi 3.5kWh / zi producand 8 ore ai nevoie de o productie medie de 0.5kW

asta cu randament 10% ai nevoie de putere instalata minima in jur de 5kWp. Sa fie pus pe sud. Daca ai est/vest, trebuie x2

Bateria:

bateria se incarca la max 80% si o descarci la min 20%. Cam 8kWh baterie e suficienta dar pt ca se mai degradeaza in timp, as merge direct pe 10kWh. 

Invertorul:

monofazat clar. Bateria pt ca nu e consum mare poate fi si de LV si de HV. 

As merge pe orice inafara de huawei pt ca e o mizerie sa fi obligat sa mergi cu totul pe ei. Si nici nu rup gura targului cu vreo tehnilogie epica. 

SMA as prefera eu dar se poate si Victron. Altii mi se par amatori. 

43 minutes ago, Cosminbad said:

Pt cei mai experimentati am o intrebare - ma aflu in situatia in care am nevoie de un  sistem Off-grid sau Hibrid la o locatie izolata - ce producator/marca recomandati la panouri/invertor si baterie ? (pana acum am auzit de Huawei, Victron Energy si Deye) Am in plan un sistem intre 8-10 KW PV/invertor/baterie.  E suficient pt o casuta/cabana 2 persoane folosita ocazional ? (probabil cu o pompa de apa, frigider, sistem supraveghere, lumini) . In special iarna ma gandesc sa nu raman fara curent, macar pt sistemul video.

Ti-as recomanda sa mergi pe Victron

Cu mentiunea ca daca acolo cabanuta nu e izolata sa ai grija la baterii ca temperaturile cu minus ii scad performanta ( nu stiu cum o ai izolata, ce temperaturi ai etc)

• Thanks 1

54 minutes ago, Cosminbad said:

Multumesc pt recomandare, din pacate nu am curent tras acolo!.  Daca iau bateria mai mare decat sistemul, nu „tine” 3-4 zile pana capteaza si sistemul ceva lumina si incarca? astfel sa eviti blackout-ul? (In prezent am ceva camere de supraveghere Ip-4g si panou cu acumulator si bateriile tin cam 3-4 zile in noiembrie si decembrie cand am vazut ca soarele e la pamant+ceata sau nori grosi)   

Bateria trebuie sa aiba din ce sa se incarce, in primul rand. 

Uite productia mea din 4 kwp, in Bucuresti, cu orientare buna dar inclinare proasta la panouri - ca sa-ti faci o idee. In decembrie am avut 105 kwh si in ianuarie 137. Asta inseamna in medie 3.5 kwh/zi in decembrie si 4.5 kwh/zi in ianuarie. Dar exista si zile cu 2 kwh, de exemplu. 

In plus, daca nu stai acolo si da o ninsoare, o sa ai zero productie pana se topeste zapada pe de panouri. Iar la munte asta poate sa dureze zile in sir.

image.thumb.png.c7735572274ac09eb71e5b9a21e03df0.png

• Thanks 1

Invertorul si bateria vor sta intr-o magazie in curs de construire, izolata si cu sursa de incalzire (soba lemne sau aer conditionat, ma mai gandesc). Cabana e extra in proiect. Am vazut ca exista si acumulatori cu incalzire proprie (la camerele video asa am si nu sunt probleme nici la -20 grade cu incarcat/descarcat). 

Cu zapada nu imi fac griji pentru ca ajung cel putin 1 data pe zi sa dau de mancare la „fiarele” de paza si am o matura telescopica pt curatat panourile de la camere. 

Multumesc pt sfaturi la toata lumea!

Pt baterie e important sa nu ploua pe ea sau sa fie supusa condensului

Umezeala sa fie rezonabila 

Sa fie ferita de inghet. Acum nu e capat de tara daca o ai inchisa undeva si scade cateva zile pe an la sub 0 grade dar sa nu fie o regula. Sa fie inghetata o luna. 

In principiu, daca o ai undeva intr-o anexa zidita e deja ok. Sa incalzesti incaperea doar pt baterie ca sa fie in permanenta peste 5-10 grade, nu are sens

10 hours ago, DragosPena said:

pai e exact cum ai compara Volvo ( produs in china) cu Spring ( tot produs in china)  nu contest ca nu exista pe piata baterii mai ieftine dar nu poti sa imi numeri pe degetele de la 2 maini baterii pe piata mai ieftine cu aceleasi specificatii si aceeasi garantie ca timp. 

Nici nu ma intereseaza ce mai sunt si daca mai sunt pt ca mie nu mi se potrivesc cele cu voltaj mare , nu am invertor huawei.

Daca vorbim de cele cu voltaj mic .... well , sunt destul de multe si mai scumpe care fac exact acelasi lucru ca si cele mai ieftine . 

4 hours ago, Cosminbad said:

Un invertor hibrid off grid este ce ai nevoie de 10 kw ( il iei de pe ali cu livrare in 5-7 zile din eu si costa in jur de 2700 lei - ce firma , iti pot spune in privat sa nu sara in sus cei cu preanefericitul huawei ) , o baterie lifepo4 gata facuta cu bms de 10 kw e in jur de 6000 lei , aici poti suplimenta daca vrei sa cheltui si sa pui 2 in paralel ( merg pana la 16 unitati ) dar sfatul meu e sa iei mai bine un generator inverter de 2 kw , faci o impamantare unica pe teava si n-ai treaba .Ca si incalzire  ti-as sugera un incalzitor pe motorina de 5 Kw , consuma in jur la 180ml/H si 3-4 Ah/h pe 12V si  face caldura cum trebuie ( ziua poti merge pe electric daca e soare ).

P.S. Victron iei daca ai bani prea multi si vrei sa epatezi - parerea mea binenteles.

Edited by BaXXon
completare
  • Thanks 1

Nu cumpar fara garantie, iar lucrarea trebuie sa o fac cu o firma pt ca nu ma pricep.

Ideea este ca f multi oferteaza niste sume foarte mari la piese+manopera care nu se justifica sau poate sunt eu in urma cu piata. Adica din 50 000 sau 70 000 RON, maxim 20 000 sunt piesele si restul manopera?! 

Edited by Cosminbad