Jump to content
Intalnire BMW Club 2025, hai si tu! Locatia si luna iesite la vot au fost Poiana Brasov si Mai. Acum votam weekend-ul din Mai in care va avea loc intalnirea. ×

Incarcare masina din surse proprii

Bala

Recommended Posts

30 minutes ago, alex230ro said:

Ma ia durerea de cap cand citesc, e bine acum o sa am si baterie de 10kw pt stocarea energiei cautam ceva PHEV dar as zice ca stau linistit cu ce am .

Clar. Trebuie să fii dedicat.

1 hour ago, BaXXon said:

Vad ca sunt ceva postari despre fotovoltaice :  intrebare la voi , aveti PV-uri N-type careva ? Tocmai mi-am luat 5kwp N-type sa le schimb pe cele P-type.

1 hour ago, BaXXon said:

Vad ca sunt ceva postari despre fotovoltaice :  intrebare la voi , aveti PV-uri N-type careva ? Tocmai mi-am luat 5kwp N-type sa le schimb pe cele P-type.

Adică panouri model nou? Da, Hyundai de 415 w. Dar eu mor dieselar....

• De acord! 1

24 minutes ago, BaXXon said:

Banuiesc ca aproape toti avem si un diesel in curte 🙂

Si ai remarcat productie mai buna cu noile modele de PV ? Eu am luat jinko 480w si sper sa produca nesperat de mult 🙂

Am sistem cu 12 panouri montate în octombrie și am mai cumpărat 4, că invertorul este  Deye de 6 KW și duce, dar nu le-am montat încă. Am avut și niște pomi bagabonți care mă cam umbreau, i-am rezolvat între timp, cam de 10 zile am atins și 5 kw/zi, dar nu în toate. Crește. Sunt lângă Grădina Botanică și pomii lor nu pot să-i tai... Nu am avut sistem înainte, deci nu mă pot pronunța. Eu l-am luat pentru vară, când A/C ul va sparge și pentru liberalizarea prețului, că tot va crește prețul și cum suntem ultimele găini din gostat va fi mare.

Edited by ebay

8 minutes ago, BaXXon said:

Da , vara e altceva , ziua lunga , soarele sus , pe mine iarna ma intereseaza , cand am maxim 6 ore sa incalzesc casa si sa incarc si masina.

Mașină plus pompă căldură cred că duc spre 20-50 de kw/zi. Multe panouri sunt necesare pentru asta plus să nu plouă....

Nu am pompa de caldura , la mine toata casa e pe electric in pardoseala ( ipel ) , casa aproape pasiva . Dar am 2 sisteme fotovoltaice , fiecare cu treaba lui 🙂

Cand le vei monta si pe celelalte 4 buc fa-ti 2 stringuri sa nu depasesti tensiunea maxima a invertorului , ca-l arzi .

Edited by BaXXon

7 hours ago, BaXXon said:

Nu am pompa de caldura , la mine toata casa e pe electric in pardoseala ( ipel ) , casa aproape pasiva . Dar am 2 sisteme fotovoltaice , fiecare cu treaba lui 🙂

Cand le vei monta si pe celelalte 4 buc fa-ti 2 stringuri sa nu depasesti tensiunea maxima a invertorului , ca-l arzi .

Sunt deja 2 stringuri si doar mai pun 2 panouri pe fiecare, Deye are 2 MTTP -uri , este reglată problema. 

Conteaza mai putin N sau P. 

La noi (ca zona) conteaza mai mult sticla pt ca eficienta si productia ti-e data in catalog cu soarele fix deasupra. 

Ori cel mai mult timp ai soarele in unghi care face ca sticla sa devina factorul principal. 

Un panou de calitate are sticla mai subtire dar mai rezistenta. Un fel de "gorilla glass". Asta face ca lumina chiar si cu soarele in unghi, sa patrunda la semiconductor mai usor. 

Sticla buna ajuta foarte mult si la nori / ploaie etc. 

Eu am solarwatt. Cu 7.5kWp produceam mai putin ca un vecin cu 9kWp. Asta cand era soare.

Pe ploaie, ceata, si in general pe luniile de iarna, produceam eu mai mult ca el sau tot pe acolo.

Ma gandesc la un sistem DIY sa pot orienta PV-urile in functie de anotimp , la ceva gen teava in teava , iarna sa le tin la un unghi de 45-65 si vara sa le pun la orizontala :)) , idei imi vin cu carul , mai greu cu timpul .

Ideile trebuie sa fie si practice 🙂

Inafara de sistemele profi cum ar fi parcuri PV, nu schimba nimeni unghiurile. Costa mult mai mult un sistem reglabil decat beneficiile pe care le aduce. 

Si oricum, in general se schimba unghiul doar la cele montate pe suprafata orizontala pt ca cele montate de ex pe casa, ar complica deosebit de mult sistemul. 

La mine PV-rile sunt montate la sol ( curtea e 1Ha ) de aceea ma gandesc la un sistem de genul . Il voi face negresit , nu e complicat, scump e si unul fix  . Numai ca nu prea am timp , dar incet incet il termin anul asta .

On 1/20/2025 at 4:29 PM, BaXXon said:

Ma gandesc la un sistem DIY sa pot orienta PV-urile in functie de anotimp , la ceva gen teava in teava , iarna sa le tin la un unghi de 45-65 si vara sa le pun la orizontala :)) , idei imi vin cu carul , mai greu cu timpul .

Le-am vazut 🙂 , sistemul rotativ e destul de complicat si f f f scump de realizat, nu voi face asa ceva si nici automatizat pt ca nu pun doar 1 panou ci 12 buc, iti dai seama ce bani m-ar costa o asemenea constructie ( nejustificat ).

42 minutes ago, BaXXon said:

Le-am vazut 🙂 , sistemul rotativ e destul de complicat si f f f scump de realizat, nu voi face asa ceva si nici automatizat pt ca nu pun doar 1 panou ci 12 buc, iti dai seama ce bani m-ar costa o asemenea constructie ( nejustificat ).

Cred că dacă ai spațiu este mai ieftin să pui panouri multe decât automatizări care urmăresc soarele.

• De acord! 1

• 2 weeks later...
On 1/19/2025 at 8:06 AM, neo_andersson said:

Revin la problemele wallboxului BMW, cred ca am facut o greseala mergand pe varianta asta.

Cumparat in 27.11.2024 de la AB Baneasa, montat in 4 Decembrie de firma care mi-a montat si sistemul fotovoltaic.

Inca de la inceput nu am reusit sa il conectez la net sau la backendul BMW pentru control din aplicatie. Suportul de la Automobile Bavaria este zero, nimeni nu stie nimic. Sunat la suport clienti BMWi in Germania, dupa multe discutii si telefoane ei au concluzionat ca wallboxul are o problema la modulul de comunicatie.

Pentru ca incarcarea era OK si mergea cu 16 Amperi am zis ca reiau discutiile dupa sarbatorile de iarna.

Pe 26 decembrie cand am vrut sa scot masina de la incarcat am vazut ca are un LED rosu aprins pe el. In manual scrie clar ca acel LED rosu aprins inseamna modul intern de comunicatie defect, incarcarea este limitata automat la 6A/ora si sa contactezi service-ul.

De 2 saptamani ma chinui cu Automobile Bavaria sa beneficiez de garantie. Pana acum mi-au cerut sa chem eu firma autorizata ANRE sa constate defectul, nu inteleg cum un electrician ANRE poate constata ca modulul BT/wifi e defect, mi-au cerut sa fac un film cu telefonul in care sa le arat defectul, totul pentru a trage de timp inutil. Probabil urmeaza niste live-uri pe tiktok.....

Am cerut in mod expres celor de la AB Baneasa sa imi puna la dispozitie certificatul de garantie si conformitate conform legii 449/2003 actualizata in 27.12.2008. La Capitolul 6 Art.20 se specifica clar:

(1) Garanţia trebuie să cuprindă menţiuni cu privire la drepturile conferite prin lege consumatorului şi să ateste în mod clar că aceste drepturi nu sunt afectate prin garanţia oferită.
(2) Garanţia trebuie să precizeze elementele de identificare a produsului, termenul de garanţie, durata medie de utilizare, modalităţile de asigurare a garanţiei - întreţinere, reparare, înlocuire şi termenul de realizare a acestora, inclusiv denumirea şi adresa vânzătorului şi ale unităţii specializate de service.
(3) Garanţia trebuie redactată în termeni simpli şi uşor de înţeles.

Nu am primit nimic.
De maine incep demersurile legale sa pot beneficia de garantie dar NU recomand acest wallbox mai ales deoarece nu ai nici un fel de suport pentru el iar in caz de garantie e o intreaga aventura. Eu am platit instalarea, tot eu am platit nota de constatare, mai am de platit inca 2 interventii pentru demontat si montat in caz ca se inlocuieste in perioada de garantie.

Am reusit sa inlocuiesc in garantie wallboxul, dupa multe discutii inutile.

Acum am ajuns in faza in care vreu sa il pot controla din aplicatie doar ca BMW restrictioneaza accesul din Romania.

Deci BMW vinde un wallbox "premium" si "smart" dar pentru ca esti din Romania nu iti ofera nici un fel de aplicatie de control. Discriminare?

Nu recomand acest wallbox, pana si cea mai ieftina chinezarie iti ofera o aplicatie sa il poti monitoriza/controla.

O sa instelez un VPN special pentru porcaria asta de wallbox sa vad ce tari cu apa calda sunt acceptate pe serverul aws.

Screenshot 2025-02-02 at 08.45.36.png

+1. Mai ales ca nu exista niciun motiv rezonabil pentru care sa pui restrictia asta. E doar un deget aratat fraierilor.

In acelasi timp, mi s-a stricat si mie ceva la incarcatorul go-e. Totul merge ok (incarcarea, conexiunea la net/aplicatie), doar ca led-urile de status clipesc in culori aleatoare. Evident, nu mai e in garantie. O sa-l demontez sa-l trimit la service, pentru ca nu vreau sa risc sa se buseasca ceva legat de partea de incarcare. 

Cu ocazia asta m-am uitat si la ei pe site. Baietii dau garantie 5 ani in tarile nordice, dar fraierilor din restul europei doar 2 ani. Pentru ca de ce nu? 

Nu stiu de ce m-as complica sa le dau banii celor din After Sales la BMW pentru incarcatorul ala, cand Tesla are home charger cu 22 kw, la 2800 lei :))

Si cu control de la distanta, programare incarcare, etc.

Edited by Ciprian01

2 minutes ago, mgi said:

In acelasi timp, mi s-a stricat si mie ceva la incarcatorul go-e. Totul merge ok (incarcarea, conexiunea la net/aplicatie), doar ca led-urile de status clipesc in culori aleatoare. Evident, nu mai e in garantie. O sa-l demontez sa-l trimit la service, pentru ca nu vreau sa risc sa se buseasca ceva legat de partea de incarcare. 

Sunt foarte robuste OBC-urile si e foarte putin probabil sa pateasca masina ceva. Maxim sare siguranta sau ti se intrerupe partea de putere catre masina. 

Daca nu te deranjeaza ca beculesc alea, poti sa-l lasi linistit asa. 

5 hours ago, Bala said:

Ce mizerie sa restrictionezi asa o functie de baza. 

Am comandat acum un router wifi cu client VPN ca al meu nu avea.

O sa iau la rand toate tarile din UE sa vad care sunt restrictionate. Mi se pare o mizeria chestia asta, serverul e aws deci nu vorbim de capacitate sau conexiune. Ar putea sa nu vanda acest wallbox in Romania si asta e, dar il mai fac si cadou la clientii de masini electrice noi.

Mai nou au toti chinezii fie ethernet fie wi-fi ca sa nu mai pui SIM si sa nu genereze costuri. Apoi controlul se face fie local, fie pe un server chior. 

Mi se pare maxima aroganta asta cu featurruri distribuite pe tari. Mai ales ca e ceva deosebit de banal. 

Practic acel control poate fi facut lejer de pe un raspberry pi care ruleaza home assistant. 

Facusem acum cativa ani pe un server opensource instalat pe un raspberry pi si partea cu cartele, ID-uri, loguri. Deci tot opensource... 

Ce idioti 🤢