Jump to content

Amenda pentru depasirea vitezei -

cos

Recommended Posts

Am primit astazi acasa o scrisoare recomandata de la Dispeceratul Politiei Sinaia in care mi se spune ca am depasit viteza prin Comarnic, acum aproape 4 luni, si sa le trimit datele mele.

Stiu cand e treaba, dar a mers superlinistit..nu ma grabeam, mai ales ca aveam si nivelul scazut la lichidul de racire si mergeam calm...

Ce ma nelamureste pe mine e ca in scrisoarea aia nu e nici o poza, si nu imi spune nici cu cat am depasit. Am sunat la ei si a zis nenea ala ca viteza e confidentiala, si ca sistemul pe care il folosesc ei nu le permite sa vada viteza inainte sa faca procesul verbal. Ca sa poata sa faca procesul verbal trebuie sa le trimit datele mele.

Daca nu le trimit datele mele in 5 zile imi dau amenda pentru neprezentarea datelor.

Eu vreau sa stiu cu cat am mers si vreau sa imi dovedeasca asta pana sa le dau eu datele mele....se poate sa fi depasit, dar daca nu m-au filmat/pozat nu vreau sa platesc o amenda aiurea....

Pot sa vad poza cu masina mea izolata de trafic si viteza inregistrata de radar inainte sa le dau datele?

Daca le trimit datele, inseamna ca recunosc faptul ca am depasit viteza, sau ei trebuie sa imi trimita apoi procesul verbal si numai atunci pot sa cer informatii suplimentare?

Scuze daca par idioate intrebarile, dar mi se pare cam suspecta procedura sugerata de ei....

Edited by cos

Pai ei cum ti-au trimis scrisoarea recomandata pe numele si adresa ta ? Nu inseamna ca au deja datele ? Sunt obligati sa iti arate cu cat ai depasit viteza sau altceva ce ai gresit tu si te-au filmat , ca sa poti sa faci reclamatii sau ce vrei tu. Daca esti o fire mai dinamica si mai certareata , tine-o pana in panzele albe,macar sa iti arate ca tu esti ala si ca au de ce sa iti dea amenda,nu asa pe vorbe.Daca esti mai comod si ai portofelul si mai comod :blink: , trimite datele si platesti amenda . Succes

P.S. Recomand prima varianta.Prea fac ce vor ei si sfideaza tot

Vor datele de pe permis, nu numai adresa si numele.

Am sunat din nou acum, si au zis ca poza nu se prezinta decat in instanta...Eu o sa primesc procesul verbal pe care am dreptul sa il contest in 15 zile, si apoi instanta o sa hotarasca daca am eu dreptate, sau daca au ei dreptate...eu vin cu probele mele, ei vin cu probele lor....

WTF???!?!?! Nu pot sa vad o amarata de poza ca sa evit atata tambalau?

E posibil sa fi mers mai repede, dar cum, platesc o amenda asa "la ochi"?

ti s-a trimis o recomandata in care se solicita sa precizezi cine a condus la data de..., ora... etc auto cu nr. ... tu esti obligat ca in termen de 5 zile sa prezinti datele solicitate or else.

poza in care esti surprins calcind legea in picioare nu sint obligati sa ti-o prezinte. aceasta poate constitui proba in instanta in eventualitatea ca tu contesti procesul verbal de sanctionare a contraventiei (ceea ce vei si face in termen de 15 zile de la primirea actului). ei sint obligati sa-ti comunice actul in cel mult o luna de la intocmirea lui. de asemenea, fapta nu se poate sanctiona la mai mult de 6 luni de la comiterea ei. prin urmare, iti vor trimite actul, contesta-l oricum, nu ai ce pierde. citeste-l bine, eventual consulta-te cu vreun prieten jurist ca sa cauti eventuale vicii de procedura care atrag nulitatea actului. tot un prieten jurist te va invata sa faci si contestatia. de formularea ei depinde cistigarea procesului. eventual citeste ordonanta 2/2001.

bafta!!

asa am patit si eu...mi-a venit tot de undeva de pe DN1 acum vreo luna .Fapta s-a intamplat in ianuarie...deci tot vreo4-5 luni. Si la fel stiam si eu ca nu am mers tare...si de-asta le-am completat cu datele mele. Si nu demult mi-a venit si procesu verbal...aveam 84... Nu ai ce contestatie sa faci...ca e sigura treaba. Au undeva poze. Doar daca e cumva de luat permisu si vrei sa o mai lungesti pana in toamna...:blink:

asa am patit si eu...mi-a venit tot de undeva de pe DN1 acum vreo luna .Fapta s-a intamplat in ianuarie...deci tot vreo4-5 luni. Si la fel stiam si eu ca nu am mers tare...si de-asta le-am completat cu datele mele. Si nu demult mi-a venit si procesu verbal...aveam 84...  Nu ai ce contestatie sa faci...ca e sigura treaba. Au undeva poze. Doar daca e cumva de luat permisu si vrei sa o mai lungesti pana in toamna...:blink:

252797[/snapback]

pai au zis ei ca e 84 ..dar aveau poza ?...

252795[/snapback]

mersi pentru explicatia detaliata. Cam asta eram interesat sa aflu...eu am tot sunat la dispecerat acolo, si le explicam oamenilor alora ca stiu ca ei nu au nici o vina si ca nu vreau sa ma cert cu ei, ci doar vreau sa imi spuna care e exact procedura, dar ei tot se enervau si nu prea am obtinut nimic concret de la ei, decat ma trimiteau sa consult nu stiu ce ordonanta (am aflat acum ca e ordonanta 2 din 2001 pe care am si citit-o)....

Nu ma intereseaza sa fentez legea...sa caut vicii de procedura si noduri in papura...ma interesa doar sa vad poza cu masina mea, singura fara alte masini pe langa ea care ar fi putut influenta radarul, si sa ma asigur ca chiar am incalcat legea...

Dar legea asta nenorocita nu favorizeaza transparenta! Cum pot sa spuna "viteza inregistrata e confidentiala", cand eu le cer in mod express sa imi spuna cat aveam?!?!

Nu e vorba de luat permisul, pt ca imi trimiteau citatie (asta am reusit sa aflu de la ei)...e doar o amenda...poza exista, ca scrie pe hartia aia de-am primit-o cevade genul "poza nr ********....darn u pot sa o vad, si trebuie sa am incredere ca e facuta corect....

Pana la urma din ce am citit in codul rutier si ordonanta 2, nu ai cum sa vezi poza de la radar in mod amiabil....

poza constituie proba si o vei vedea doar in instanta , pentru ca va fi la dosar repet ca proba din partea lor.

ideea e ca au fost discutii si la noi si in alte tari cu pozele astea ca te fotrografiau nu stiu cu cine si zic unii ca nu iti era respectat dreptul la intimitate,etc. chestie de asemenea discutabila, dar pana una alta asta e legea... :blink:

Da corect: proasta/buna, asa e legea! Numai ca aia de la Politie nu au fost in stare sa imi spuna chestiile astea destul de clar, cu toate ca vorbeam calm si neagresiv.

Lol...am auzit ca nu se trimite poza acasa pt ca poate esti cu amanta si te vede nevasta in poza, dar credeam ca e gluma...

Cel mai probabil o sa platesc ammenda in <48 de ore ca nu prea am timp de umblat cu contestatii si convocari la sinaia/valcea/bucuresti.

Multumesc celor care au raspuns, pentru lamuriri!

Uite o chestie serioasa: daca sunt cu nevasta si nu am chef sa conduc din diverse motive (sunt obosit, de exemplu) conduce ea. Cum draq sa-mi aduc aminte dupa patru luni cine a fost la volan la o anumita ora (eu chiar nu tin minte chestii de astea)? Ce fac in cazul asta ? Le cer sa-mi trimita poza sa stiu care date sa le trimit ca eu nu tin minte sau trimit ambele seturi de date si aleg ei ? Legal, au dreptul ?

Daca nu pot sa-ti trimita poza in nici un caz (adica o vezi doar daca-i contesti in justitie) e doar o chestie de (cenzurat), ca multe altele de la noi.

Edited by MishuVerde

Nu e vorba de luat permisul, pt ca imi trimiteau citatie (asta am reusit sa aflu de la ei)...e doar o amenda...poza exista, ca scrie pe hartia aia de-am primit-o cevade genul "poza nr ********....

Care e treaba cu citatia aia?

Si eu am primit un plic din ala in care mi se cerea sa le comunic cine a fost la volan in data de ...la ora de... Singura chestie de care imi era frica e sa nu se lase cu permis suspendat, ca nu mai stiu ce viteza aveam.

Care e treaba cu citatia aia?

Si eu am primit un plic din ala in care mi se cerea sa le comunic cine a fost la volan in data de ...la ora de...  Singura chestie de care imi era frica e sa nu se lase cu permis suspendat, ca nu mai stiu ce viteza aveam.

252983[/snapback]

Cand am sunat la dispecerat la astia i-am intrebat ce se intampla daca nu mai stiu cine a condus acum 4 luni masina...ce tre sa fac in cazul asta? Si au zis ca TREBUIE sa stiu, si ca daca nu stiu, sa dau datele mele, pt ca masina e pe numele meu, deci am obligatia sa stiu cine/cand/unde a condus-o, deci daca nu iti aduci aminte ori dai datele tale si iei tu amenda, ori nu dai datele nimanui, si o sa ia proprietarul masinii amenda pentru neprezentarea datelor conducatorului.

Deci cam are dreptate MuadDib, dar nu stiu cat de legal e asa, pentru ca esti "obligat" (de imprejurari si procedura) sa platesti tu, cu toate ca nu am gasit nimic in sensul asta in codul rutier....

Au mai zis si ca daca era vorba de luat permisul, imi trimiteau o citatie, nu doar o solicitare din asta...

Acum, sunt si parti bune cu legea asta: daca stii ca e vorba de luat permisul, dai datele cuiva care nu are nevoie de el, si scapi...si nu incurajez eu chestia asta: codul rutier si ordonanta 2 incurajeaza!

Edited by cos

deci, sa va zic cum e treaba la mine..

eu daca vad postaritza pe vizor, la usha, nu deschid, daca am recomandate de ridicat in cutia de scrisori, le arunc, nu ma prezint, eu din cutia de scrisori iau doar telefoanele.

la fel i`am educat si pe ai mei :blink:

si on topic: eu nu le`ash prezenta nimik... ash zice ca le`am pierdut " ieri "

e f. aiurea chestia asta, ca nu sti ce tzi se poate intampla dupa ce le dai datele... nu sti ce viteza aveai... mai bine ma dau disparut decat sa le dau datele :))

din cate imi aduc eu aminte a mai fost pe forum o discutie de genul acesta si cineva de pe forum recomanda ca in locul datelor tale sa trimiti datele unui cetatean strain (asta daca cunosti unul) care a fost la data respectiva in tara. ii dai datele lui si tu asa scapi. sper sa nu ma insel dar parca asa spunea persoana respectiva

chestia cu neprezentatul actelor e relativa. daca e de suspendat permisul, ti-l suspenda si fara sa-l prezinti. te inregistreaza intr-o baza de date, ti se aduce la cunostinta, ti se elibereaza sau nu (depinde de fapta) o dovada cu care mai poti circula pina la 15 zile, iar daca esti prins dupa aia conducind, suporti consecintele. daca esti doar amendat, ti se trimite acasa procesul verbal intr-o scrisoare recomadata cu confirmare de primire. daca refuzi sa primesti sau nu esti de gasit, nu e nici o problema, amenda se trimite la primarie, si au ei grija sa iei la cunostinta si sa platesti, oricum ajungi la mina lor, ai de radiat o masina, sau ai nevoie de vreun atestat fiscal, si atunci iti baga amenda sub nas. sint o gramada de modalitati de a te face sa platesti, ultima fiind executarea silita.

la treaba cu cetateanul strain nu m-am gindit, e foarte interesanta si cred ca te scoate, insa unde gasesti unul? si respectivul nu trebuie sa aiba rezidenta in ro. si daca mai seamana si cu tine, e perfect

chestia cu neprezentatul actelor e relativa. daca e de suspendat permisul, ti-l suspenda si fara sa-l prezinti. te inregistreaza intr-o baza de date, ti se aduce la cunostinta, ti se elibereaza sau nu (depinde de fapta) o dovada cu care mai poti circula pina la 15 zile, iar daca esti prins dupa aia conducind, suporti consecintele. daca esti doar amendat, ti se trimite acasa procesul verbal intr-o scrisoare recomadata cu confirmare de primire. daca refuzi sa primesti sau nu esti de gasit, nu e nici o problema, amenda se trimite la primarie, si au ei grija sa iei la cunostinta si sa platesti, oricum ajungi la mina lor, ai de radiat o masina, sau ai nevoie de vreun atestat fiscal, si atunci iti baga amenda sub nas. sint o gramada de modalitati de a te face sa platesti, ultima fiind executarea silita.

la treaba cu cetateanul strain nu m-am gindit, e foarte interesanta si cred ca te scoate, insa unde gasesti unul? si respectivul nu trebuie sa aiba rezidenta in ro. si daca mai seamana si cu tine, e perfect

253256[/snapback]

pai si ce tu iti inchipui ca daca te opreste dupa aia si iti cere permisul, si tu il dai (pt ca inca e la tine), se gandeste cineva sa verifice daca nu cumva e suspendat, sau umbla astia cu carnetzelul cu permise suspendate dupa ei ? :blink:

Art. 13 (1) Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Deci daca trec 6 luni nu mai au voie sa iti trimita scrisoare acasa in care ti se cer datele soferului, pentru ca nu se mai sanctioneaza fapta...eu asa inteleg.

Art. 14 (1) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.

Daca nu imi trimit procesul verbal in max 1 luna de la data inscrisa pe scrisoarea aia in care mi se cere sa confirm datele soferului, iar nu se mai sanctioneaza fapta..eu asa inteleg.

Deci daca trec  6 luni nu mai au voie sa iti trimita scrisoare acasa in care ti se cer datele soferului, pentru ca nu se mai sanctioneaza fapta...eu asa inteleg.

Daca nu imi trimit procesul verbal in max 1 luna de  la data inscrisa pe  scrisoarea aia in  care mi se cere sa confirm datele soferului, iar nu se mai sanctioneaza fapta..eu asa inteleg.

254915[/snapback]

Nu stiu daca data aplicarii sanctiunii este data scrisa pe scrisoarea aia... banuiesc ca aplicarea sanctiunii se face dupa ce trimiti tu datele...

Deci daca trec  6 luni nu mai au voie sa iti trimita scrisoare acasa in care ti se cer datele soferului, pentru ca nu se mai sanctioneaza fapta...eu asa inteleg.

Daca nu imi trimit procesul verbal in max 1 luna de  la data inscrisa pe  scrisoarea aia in  care mi se cere sa confirm datele soferului, iar nu se mai sanctioneaza fapta..eu asa inteleg.

254915[/snapback]

Daca trec sase luni de la comiterea faptei, nu mai au voie sa o sanctioneze. Daca o fac, e ilegal si actul de sanctionare a contraventiei e nul. Scrisori acasa au voie sa trimita oricite.

Procesul verbal se aduce la cunostinta contravenientului in maxim o luna de la data la care a fost incheiat, altfel actul se contesta si se desfiinteaza (in instanta)Deci luna aia curge de la data cind s-a intocmit procesul verbal.

Inca astept procesul verbal, dar nu cred ca o sa vina mai tarziu de 6 luni, pt ca mai e destul timp.

Eu credeam ca trebuie sa trimita poza si ca la mine au facut o exceptie, si nu au trimis-o. Asa ca astept procesul verbal sa vad ce zice acolo...deocamdata nu au facut nimic ilegal, si nu au depasit nici un termen, asa ca nu prea am ce face...