Jump to content

Recommended Posts

Salutare,Pt batranica mea(116i/E87/2004 190k km) fac o intrebare daca se poate :

Ma intorceam pe A2 in week-end ,dupa cca 50km in mers m-am trezit(nu imi aduc aminte daca franasem inainte) cu un zgomot metalic (ca o rola) care a inceput usor -usor sa se auda mai tare si mai tare. Aveam cam 110. Am incetinit putin,tot se auzea(am crezut initial ca a cedat vreun rulment de la vreo fulie ceva-parea din fata),apoi cand am accelerat se auzea mai tare,am luat stanga(curba) se auzea mult puternic,apoi a urmat o curba usoara de dreapta si zgomotul a disparut,apoi pe linie dreapta iar se auzea; am rulat cu 80 pana intr-o parcare unde am incercat sa imi dau seama,de la motor nimic,cand pun mana pe roti,dreapta-spate era fierbinte de nu puteai pune mana pe janta,discul pe exterior - parea albastrit -cca 5-7mm. Am calcat de cateva ori frana in parcare si am plecat. La plecare s-a mai auzit un scart-scart si apoi a disparut. Am mai mers cca 250 km pana acasa pe DN,a disparut fierbinteala acelei roti,si a doua ,si a treia zi-nimic.Placutele vizual mai au vreo 5-6-7mm,discul acum pare curat,nu se vede uzat diferit fata de cealalta parte. In rest,de la acel moment,nimic suspect. Pe liber nu pare sa mearga infranat.Sa fie semn ca etrierul da sa se duca?Daca e sa il schimb,trebuie schimbat si celalalt? La ITP in decembrie(acum cca 4k km franele pe spate tineau bine ambele).

Edited by AdrianHH

Incearca, in prima faza, sa dai roata jos si sa cureti culisele placutelor de frana, sunt acele 'canale' din tabla pe care placuta culiseaza fata spate. Eu am patit ceva asemanator si se adunase foarte multa mizerie si rugina pe acea bucata de tabla, dupa curatare a fost totul ok.

Ca sa facem cel mai bine, cand mai demontam acolo , acele culise care sustin placutele chiar se ung la schimbarea placutelor (si desigur se curata la metal inainte de a se unge cu chiar vaselina cuprata.

Scrie clar in TIS.

Retinut? :)

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e39-520d-lim/repair-manuals/34-brakes/34-21-rear-wheel-brakes/1VnXU6erZU

Poza RB3400178 culisele importante sunt pe suportul "fluctuant" al etrierului.

In topic, dupa incidentul de mai sus desfaceam de urgenta la un mecanic, desigur daca nu ma pricepeam.. il puneam sa se uite, ii spuneam povestea. Sigur iti spunea ce spunem noi aici.. curatat, bla bla bla.

Dar tu ai mers in continuare...

Adica ti-ai incins o roata la albastru si nu te-ai gandit nici un moment ca e cazul sa fie investigat, curatat?

Daca nu atunci cand o patesti, atunci cand?

Edited by bimmer90f30
  • Like 1
  • Downvote 1

Dar tu ai mers in continuare...

Adica ti-ai incins o roata la albastru si nu te-ai gandit nici un moment ca e cazul sa fie investigat, curatat?

Daca nu atunci cand o patesti, atunci cand?

De la Cta-am mers pana in Bucuresti ,unde masina sta de atunci in parcare. Cand prind mecanicul liber zilele urmatoare(acum mai avem si servici) aflam. Intre timp,merg cu masina 2.Am retinut ce s-a scris,multumesc mult pt sfaturi !

• 2 weeks later...

Update : am dat jos etrierul saptamana trecuta,lucreaza bine. Din ce am vazut,zona pe care culiseaza placutele din tablitele alea era plina de coroziune,erau aproape blocate,mai ales cea dinspre exterior. Am curatat bine,am facut cca 1000 km de atunci,roata a ramas rece(chiar un pic mai rece decat stg,deci ,se impune si pe acolo o curatire). Pun pe seama statului prea mult prin parcare.