Jump to content
Intalnire BMW Club 2025, hai si tu! Acum votam locatia si luna cand va avea loc. ×

Vibratii 90-120 km/h F10

mateivolovat

Recommended Posts

Salutare,

Ma alatur si eu discutiei, pentru ca recent, la masina mea, BMW G31 520d xdrive cu 207k km am fost la un service unde au schimbat flansa cardan, simering-uri grup spate, uleiul in grupurile fata/spate si in caseta de transfer. Dupa aceste schimbari, la 100kmh in habitaclu se creaza o vibratie/trepidatie ca atunci cand ai merge subturat cu o masina cu cutie manuala. Cauciucurile sunt din 2022 (pirelli sottozero 3 225 55 r17 non RFT) folosite mai putin de 3000km. Rotile au fost recent echilibrate cu un aparat road force pentru a elimina orice problema ar putea aparea din aceasta zona.

Service-ul specializat BMW unde am facut aceste operatiuni, de altfel unul foarte cunoscut in Bucuresti, da din umeri, spunand ca totul e ok.

Am fost la alt service specializat BMW, unde au zis ca problema ar fi de la un spatiu de aprox 5mm intre cardan si flansa cardan, rezultat al montarii defectuoase facute de primul service. Cu toate acestea, ei au pus totul la loc asa cum ar trebui si problema persista.

Suportii motor si cutie sunt in regula. Masina merge foarte bine (ca inainte) pana la 100kmh cand incepe aceasta vibratie.

Am inceput sa ma documentez si se pare ca este o problema cunoscuta la modelele G30/G31 din cauza structurii rigide, unde cea mai mica dezechilibrare, produce astfel de probleme, foarte greu de diagnosticat/reparat. Dupa aceasta experienta, traiesc cu impresia ca garajele specializate BMW, cel putin cele pe care le-am contactat eu, se pricep doar la schimburi de ulei si filtre si cam atat, nefiind capabile sa identifice si sa repare probleme mai sensibile. Inteleg ca la reprezentatele BMW, cel putin cele din zona Bucuresti, nu ar acorda nici ele mare atentie acestor probleme.

Stie cineva un mecanic sau garaj anume unde as putea merge sa rezolv o astfel de problema?

In continuare incerc sa aflu singur despre ce este vorba impreuna cu Claude/chatGPT. Am descoperit aplicatia NVH care iti spune exact de unde este problema, oferind sfaturi profesionale pentru a o remedia. Problema este ca e o aplicatie scumpa care costa ~ 100 EUR si asa am gasit aplicatia myFrequency Vibration Analysis care face acelasi lucru, doar ca necesita mai multe calcule pentru a putea depista unde e problema. O sa continui sapaturile in aceasta directie.

Va tin la curent cu progresul in rezolvarea acestei probleme.