Jump to content

Recommended Posts

@Bala,

Nu 1000km fara opririe, ci minim 500km la cruise de 160kmh, asta e portia mea si apoi in cele 20min de pauza sa incarce pt alti 500km la cruise de 160 si tot asa. Primul pun banii pe masa cand asa ceva va fi disponibil.

Pe 3 august ma trezesc la 3 si conduc pana la Vaduz. Cand intru in Germania din 200+kmh peste tot pe unde pot, nu o scot. Ii rup dintii aia 1750km.

Pe 13 august am drumul de intoarcere de 1400km, plecand din estul Italiei.

In ziua anteriora am 400km supersolicitanti cu consum mare. 

Plus ca in tot acest interval am chef de facut altceva, nu sa caut sa incarc tabla pe undeva, desi nu va fi zi cu mai mult de 200km, iar multe zile cu masina parcata.

tot traseul de 13 zile va avea spre 5000km.

In 2023 am avut 5 drumuri la noi la munte si unul la mare.

Plus un weekend la sunny beach si minivacanta de 1 iunie pe la velingrad. De la velingrad am mers la comarnic ot a face ceva si apoi intoarcerea la bucuresti in aceeasi zi.

Unde cautam eu pe la pensiuni din varf de munte si prin bulgaria, pe la mama dracului sa incarc kkt-ul, in loc sa ma simt bine.

Taica-miu are ceva probl. Am facut in toamna 3 drumuri pana la Iasi cu treziri la 4 dimineata. Ma trezesc la 4 si apoi sa pierd un ceas cautand si incarcand masina?! Ridicol!

Plus 10 delegatii de Slatina si Constanta in 2023. Pai eu stau sa ma joc cu loganele prin dealurile Pitesti-Slatina ca nu imi ajunge "plinul" sa ma intorc.

Sau, poate, cand esti super relaxat, incarcatul masinii e o relaxare in plus. Ca nici nevasta-mea nu pricepe de ce sunt tembel si curat zilnic masinile de zapada si gheata cand pot curata o singura data

Edited by edit
  • De acord! 2
  • Haha 2

Ba, stiu, e forum si vorbim dar nu va saturati de discutia asta "eu cu EV..." "nu nu, eu cu motoru termic fac..."? Toate astea pleaca de la bofonul ala de buhnici si toti cei care incearca sa convinga cat mai multi oameni ca masina electrica e ce trebuie si noi, ceilalti care nu avem, suntem prosti iar de aici si discutiile.

Ar trebui sa inteleaga toata lumea ca nevoile mele nu sunt aceleasi ca si nevoile tale, ca poate o masina inseamna mult mai mult pentru multi decat un obiect care te duce din punctul A in punctul B. 

Fiecare tehnologie are avantajul si dezavantajul sau, eu zic sa ne bucuram de ele si sa ne alegem masini cum credem noi si ce ne face pe noi fericiti si/sau in functie de nevoile fiecaruia. 

• De acord! 1

39 minutes ago, mgi said:

Adica conduci 1750 km (probabil 20 de ore cel putin) intr-o zi, tu singur?

Si dupa aia la intors inca 1400 km, tot tu singur, tot intr-o zi?

Gizas..de ce??

Ca imi place si ma relaxeaza. Dau un share location, condusul efectiv pana la Vaduz il fac in max 15 ore, asta daca nu or fi dopuri pe drum 🙂

Recunosc ca maximul incercat anterior a fost krimml-comarnic, 1450km.

Stiu pe cineva care a birjarit pana in Cervinia, o localitate la 100 si ceva km nord de Torino dintr-o bucata, 1950km, doar la 180kmh+, non stop pe unde s-a putut.

In fine, deja o dam un balarii.

Edited by edit

1 hour ago, arnx said:

Ba, stiu, e forum si vorbim dar nu va saturati de discutia asta "eu cu EV..." "nu nu, eu cu motoru termic fac..."? Toate astea pleaca de la bofonul ala de buhnici si toti cei care incearca sa convinga cat mai multi oameni ca masina electrica e ce trebuie si noi, ceilalti care nu avem, suntem prosti iar de aici si discutiile.

Ar trebui sa inteleaga toata lumea ca nevoile mele nu sunt aceleasi ca si nevoile tale, ca poate o masina inseamna mult mai mult pentru multi decat un obiect care te duce din punctul A in punctul B. 

Fiecare tehnologie are avantajul si dezavantajul sau, eu zic sa ne bucuram de ele si sa ne alegem masini cum credem noi si ce ne face pe noi fericiti si/sau in functie de nevoile fiecaruia. 

Discutiile sunt bune, sa stie lumea cu ce se mananca ambele tabere si ce mai apare nou pe piata in legatura cu masinile electrice, pentru asta e topicul asta.

Daca luam cazul fiecaruia ca de ce avem masina multi cred ca am putea sa stam fara, spre exemplu in  cazul meu, in timpul saptamanii sta mai mult parcata. Dar o am pentru ca imi place masinile.

Aici incercam sa dezbatem si cat mai multe mituri, ca sunt foarte multe mituri legate de EV care se razpandesc foarte rapid si multa lume crede. 

Ca asa lumea mereu e reticenta la nou, acum mare majoritatea vrea ca masina electrica sa faca 700 de km, cand o sa se ajunga acolo, o sa mai doreasca aia si aia, si o sa o tinem asa.

Inainte de trendul electricelor auzeam multa lume spunand: "masinile astea noi sunt o tampenie, sunt programate sa se strice fix la x ani", mereu am auzit multe de astea, am fost cativa ani inginer in automotive si nu are nici o treaba. Cand au trecut mai toti la mil-hyrbird alte povesti and so on.

8 minutes ago, Alex3245 said:

Inainte de trendul electricelor auzeam multa lume spunand: "masinile astea noi sunt o tampenie, sunt programate sa se strice fix la x ani", mereu am auzit multe de astea, am fost cativa ani inginer in automotive si nu are nici o treaba. Cand au trecut mai toti la mil-hyrbird alte povesti and so on.

"programarea" asta e in toate domeniile .. incepand de la electrocasnice . Nici un Tv nu mai e ce a fost . 🤖

Am un tv samsung model 2014 luat in 2015.

Acum vreo 3 ani mi-a venit mesaj pe el ca nu mai merge HBO max pt ca e model de tv prea vechi.

Asta a fost o cheie facuta la comun intre cele 2 corporatii.

Si am mai citit despre asta pe net, cu insi care au patit-o.

Am in casa 8 electrocasnice bosch.

Masina de rufe cu urscator nu e in mintile ei. I se blocheaza usa, la un moment dat sta si se gandeste si nu mai functioneaza etc. Luata anul trecut, seria 8 nu rahat. Plita electrica e din 2015, faulturi non stop, inclisiv mesaje de supraincalzire. Cuptorul cu microunde e din la fel din 2015, in 2019 am crezut ca imi da foc la apartament.

Edited by edit
  • De acord! 1

43 minutes ago, Myx said:

"programarea" asta e in toate domeniile .. incepand de la electrocasnice . Nici un Tv nu mai e ce a fost . 🤖

Crede-ma nu este asa, spre exemplu clienti ne cereau ca produsul sa reziste la nu stiu cate sute de mii de deschideri, rezistenta la caldura mare si etc. Nu programeaza nimic sa crape in x ani, pur si simplu uneori se folosesc piese din plastic care crapa. 

10 minutes ago, edit said:

Am un tv samsung model 2014 luat in 2015.

Acum vreo 3 ani mi-a venit mesaj pe el ca nu mai merge HBO max pt ca e model de tv prea vechi.

Asta a fost o cheie facuta la comun intre cele 2 corporatii.

Si am mai citit despre asta pe net, cu insi care au patit-o.

Am in casa 8 electrocasnice bosch.

Masina de rufe cu urscator nu e in mintile ei. I se blocheaza usa, la un moment dat sta si se gandeste si nu mai functioneaza etc. Luata anul trecut, seria 8 nu rahat. Plita electrica e din 2015, faulturi non stop, inclisiv mesaje de supraincalzire. Cuptorul cu microunde e din la fel din 2015, in 2019 am crezut ca imi da foc la apartament.

Asta e normal, TV-ul tau are un sistem de operare care nu mai este compatbil cu aplicatia celor de HBO. Si dezvoltarile astea de la cei care fac aplicatii sunt backwards compatible pentru cativa ani. Din 2014 pana azi sunt 10 ani, daca iei un telefon din 2015 acel android nu mai suporta majoritatea aplicatiilor curente.

Sistemele de operare au anumit lifespan apoi nimeni nu mai face patch-uri, fix-uri etc.

Ceva noutati de la CES:

Au o baterie de 150 kWh, asta e masina pentru cei care vor sa faca 600 -700 de km.

E ciudat ca nu prea sunt alti vloggeri din RO la CES, nu prea imi place de buhnici.

Edited by Alex3245

exact ca si la masini, unde fabricantul nu mai e nevoit sa faca piese de schimb dupa x ani. dar la televizoare , telefoane etc, tehnologia se dezvolta mult mai repede, citeam undeva ca puterea de calcul se dubleaza odata la 2 ani… nu stiu cat e de adevarat , nu sunt in domeniu, oricum saltul in 10 ani e enorm. 

11 minutes ago, Viper05 said:

exact ca si la masini, unde fabricantul nu mai e nevoit sa faca piese de schimb dupa x ani. dar la televizoare , telefoane etc, tehnologia se dezvolta mult mai repede, citeam undeva ca puterea de calcul se dubleaza odata la 2 ani… nu stiu cat e de adevarat , nu sunt in domeniu, oricum saltul in 10 ani e enorm. 

Exact, nu poti tine un proiect permanent ca te costa destul de mult si ai nevoie de acele resurse in proiectul nou, pentru viitoarele modele. Mai sunt si proiecte LTS - long term-support

Pai acum 10 ani procesoarele erau pe 22 de nm, acum sunt pe 2nm e o diferenta imensa la puterea de procesare plus ca multe procesoare acum au si parte de AI.

Edited by Alex3245

nu contest exista ratiuni , dar sa dai 6000 ron pe un oled lg si sa crape ecranul, dupa 3 ani , in conditiile in care era folosit 30% fata de celelalte camere imi pare penal , cost inlocuire display 3500 ron haha , cat un tv nou . De acum doar extragarantie . Piesele sunt f proaste asta e clar tocmai in ideea evolutiei , ei scot cateva modele in fiecare an si tu vrei sa tii un tv de care esti multumit 10 ani . Nu se poate , nu te lasa 😄 , la fel si la masini de spalat , bosch e praf de ceva timp , am ajuns sa fiu mai multumit de firme relativ mediocre care incearca sa prinda un segment de piata si atunci pluseaza calitate . 

Eu tot nu prea am incredere in masinile astea chinezesti , ok bateria tine acum atat , dar peste 2 -5 -7 ani .Aici imi pare marea lipsa a electricelor , pana nu vor iesi baterii la un pret de inlocuire decent max 2000 e sa zicem si atunci e game over , iti iei o baterie noua si termini balciul 

https://www.theverge.com/24027031/microsoft-new-solid-state-battery-material-ai

Va dati seama spre lume ne indreptam daca din cand in cand schimbam compozitia baterilor pentru ca acum avem AI, care se estimeaza ca in 50 de ani vor fi de sute de ori mai inteligenti ca noi. Iar noi foarte probabil vom face bateriile concepute de AI. Nu e greu de imaginat ca un AI nu acopera inca toate conditiile lumii reale in carr unii din noi traim. Asta in conditiile in care doar noi oamenii comunicam/transferam "datele de intrare" in lumea AI.. si daca pe unele le ignoram sau le uitam.. rezultatul poate avea efect diferit.. si a cui e vina, se pune intrebarea fireasca? Din moment ce procesul de analiza (testare in conditii reale nu simulare in laborator!) e demult scapat de sub un control, noi preluand doar efectul.. Cati bani risipiti..

Ma bucur enorm ca mi-am trait viata acum si nu sunt tanar... 

Edited by bimmer90f30

7 hours ago, Myx said:

nu contest exista ratiuni , dar sa dai 6000 ron pe un oled lg si sa crape ecranul, dupa 3 ani , in conditiile in care era folosit 30% fata de celelalte camere imi pare penal , cost inlocuire display 3500 ron haha , cat un tv nou . De acum doar extragarantie . Piesele sunt f proaste asta e clar tocmai in ideea evolutiei , ei scot cateva modele in fiecare an si tu vrei sa tii un tv de care esti multumit 10 ani . Nu se poate , nu te lasa 😄 , la fel si la masini de spalat , bosch e praf de ceva timp , am ajuns sa fiu mai multumit de firme relativ mediocre care incearca sa prinda un segment de piata si atunci pluseaza calitate . 

Eu tot nu prea am incredere in masinile astea chinezesti , ok bateria tine acum atat , dar peste 2 -5 -7 ani .Aici imi pare marea lipsa a electricelor , pana nu vor iesi baterii la un pret de inlocuire decent max 2000 e sa zicem si atunci e game over , iti iei o baterie noua si termini balciul 

Pai majoritatea producatorilor europeni si americani tot din china isi iau bateriile. 

23 minutes ago, mgi said:

Spre ce lume ne îndreptăm, mai precis? 

Calculatoarele se folosesc de ani de zile în medicina, proiectare, chimie și asa mai departe. Acum sunt doar algoritmi mai inteligenți. 

Nu sunt algoritmi mai inteligenti. Asta e o etapa moarta...

AI va sterge cu umanitatea pe jos pentru ca "umanitatea" nu a evoluat cum trebuie. Dar hai sa nu schimbam subiectul ca aproape ca trebuie schimbat subiectul.

mgi, fa un efort cat poti de mare sa privesti altfel lucrurile.

Nu ti-a zis nimeni ca lumea e rea? Ei bine acum avem AI. 

Mai trebuie sa iti explic?

Edited by bimmer90f30

un NIO ET7 am intalnit eu prin DE cred sau AT, nu mai retin exact, acum in Dec, mi s a parut wow masina cand ma apropiam de ea, dar tot cu 110-120 mergea, ce rost are sa ti iei un bibelou aratos dar sa nu te poti bucura de el cum trebuie? Si masina aia e grea, are vreo 2.7T din cauza bateriei.

@edit - intru totul de acord cu tine, eu cand plec fac cam ca 800km/zi, cei mici cam 9-10 ore stau linistiti in masina, dupa incep sa devina agitati asa ca rup mereu drumurile lungi cam pe la limita asta de 800km dar merg cat imi permit limitele de viteza +10kmh unde inca se mai aplica aceasta marja. 

• Like 1

@mik15

eu nu o iau pe fiica-mea in astfel de chestii de genul turneelor prin europa. i se face rau si e nonsens. plus ca astfel de concedii presupun mers pe jos, ceva drumetii usoare pe munte etc. astea sunt momentele adultilor cand nu luam cu noi responsabilitatile zilnice 🙂

ea are concediile ei la mare, cu avionul si in weekenduri la bulgari sau la noi. plus ca e mica, face acum 5 ani. o voi lua cu masina prin grecia, Croatia, Muntenegru, Slovenia, insa peste alti 5 ani, cand va mai creste si cand vor avea si balcanii mai multe autostrazi si drumuri expres.

da, in afara tarii si eu merg cu 10kmh peste limita legala, ca imi e frica. rar mai am puseuri pt cati km unde depasesc mai mult. in tara merg mereu 160kmkm+, insa la vara pt drumul Comarnic (acolo o deportam pe fiica-mea cand plecam singuri)-Vaduz va trebui sa ma risc mult mai mult, ca nu pot sa merg ca mortul ca sa acopar o asa distanta.

vad totusi ca sunt 1650km si nu 1750km cum credeam initial. e bine

@Ciprian01, toate electricile pe care le-am intalnit prin Alpi sau pe autostrazi in afara si erau inamatriculate in alte tari si nu in tara in care ne aflam in acel moment (deci erau turisti), mergeau dormind din motive lesne. este absolut imposibil sa mergi in europa plecand din alte zone si nu din partea vestica a Romaniei. cand pleci din Arad, TM, Oradea, poti oarecum sa mergi cu EV ca intri in civilizatie direct, drumul total e mult mai scurt si devine poate un pic mai rezonabil.

Edited by edit

23 minutes ago, mik15 said:

un NIO ET7 am intalnit eu prin DE cred sau AT, nu mai retin exact, acum in Dec, mi s a parut wow masina cand ma apropiam de ea, dar tot cu 110-120 mergea, ce rost are sa ti iei un bibelou aratos dar sa nu te poti bucura de el cum trebuie? Si masina aia e grea, are vreo 2.7T din cauza bateriei.

@edit - intru totul de acord cu tine, eu cand plec fac cam ca 800km/zi, cei mici cam 9-10 ore stau linistiti in masina, dupa incep sa devina agitati asa ca rup mereu drumurile lungi cam pe la limita asta de 800km dar merg cat imi permit limitele de viteza +10kmh unde inca se mai aplica aceasta marja. 

Pai diferenta intre bateria de 150kWh si 100kWh este doar de 20kg:

The whole 150 kWh pack weighs 575 kg (1,268 lbs), only 20 kg more than the current Nio's 100 kWh pack, which weighs 555kg. The dimensions are 2062/1539/186 mm (length/width/height), the same as all other Nio batteries.

Si are greutatea cat ai zis:

image.png.8bee22113b7c145da8233077cc012b0e.png

Eu nu inteleg de unde atata greutate, daca bateria are doar 555kg de unde vine restul de 2.1 T ?

Spre exemplu tesla model S are o baterie de 625 de kg si masina are doar 2069 kg adica 2.1 T

https://www.secondlife-evbatteries.com/products/tesla-100kwh-pack

image.png.7f7b057df5cb5bcfbf8e96d5e30f8e5f.png

https://www.auto-data.net/ro/tesla-model-s-facelift-2021-long-range-100-kwh-670hp-dual-motor-awd-42384

image.png.0207001877c8c0bdb8366d657e579b55.png

22 minutes ago, Ciprian01 said:

Cand am zis ca fac km de nebun si o ard cu viteze si un EV nu poate tine pasul si e doar un stres in plus, ati zis ca sunt idiot, na poftim, ca mai sunt si altii care fac asta. 😄 

Lasa ca vine nio et7 si poti sa mergi 500 de km cu 150 km/h :))), dupa o sa faca astia si o baterie nucleara care o sa aiba autonomie nelimitata :))).

fiecare cu stilul lui, noi nu am fost de principiul concediul nostru si concediul cu ei, noi facem totul impreuna. Fiu-meu a fost mai privilegiat din punctul asta de vedere pentru ca a prins perioada pre-pandemie si atunci mergeam cu avionul mai mult, fiica-mea fiind nascuta in 2019, 2 ani am stat cam pe bara si pe aici prin imprejur, asa ca ea a trebuit cumva sa se obisnuiasca mai mult cu masina decat cu avionul insa a fost neasteptat de usor, mai dificil a fost pentru baiat la inceput.

Iar prin V pe autostrada, tot ce am vazut eu, in proportie de 95% dintre cei cu electrice merg incet, mai mereu pe banda 1 sau 2 cel mult unde exista 3 benzi, in rest sunt pe stilul lent.

29 minutes ago, edit said:

@Ciprian01, toate electricile pe care le-am intalnit prin Alpi sau pe autostrazi in afara si erau inamatriculate in alte tari si nu in tara in care ne aflam in acel moment (deci erau turisti), mergeau dormind din motive lesne. este absolut imposibil sa mergi in europa plecand din alte zone si nu din partea vestica a Romaniei. cand pleci din Arad, TM, Oradea, poti oarecum sa mergi cu EV ca intri in civilizatie direct, drumul total e mult mai scurt si devine poate un pic mai rezonabil.

I know the feeling bro, vazandu-i pe aspiratie, dar ia sa ii vezi cand coboara Alpi cat de fericiti sunt ca se incarca bateria.

@Alex3245 nu ma motiveaza cu nimic sa stii, fiindca de la munca astia au d'astea eco friendly, voiau sa imi ia Tesla M3 si le-am zis ca eu depind de waze si stau la bloc si nu gasesc sa incarc tot timpul.

Astfel, astept Toyota hybrid.

Al meu face curand 2 ani, si crede-ma, ca dupa ce a stat in coada 2 ore pe Valea Prahovei unde ma-sa i-a citit toate cartile posibile si a rascolit toate jucariile din masina, de la Comarnic la Pipera, doar vantul ma mai opreste. Cum sa mai stau 40 minute sa incarc epilatorul? Ca are pe el toti dracii posibili.

Edited by Ciprian01
  • Haha 1

4 minutes ago, Ciprian01 said:

Al meu face curand 2 ani, si crede-ma, ca dupa ce a stat in coada 2 ore pe Valea Prahovei unde ma-sa i-a citit toate cartile posibile si a rascolit toate jucariile din masina, de la Comarnic la Pipera, doar vantul ma mai opreste. Cum sa mai stau 40 minute sa incarc epilatorul? Ca are pe el toti dracii posibili.

Colegu` usurel cu astea... 

Am scris mai sus ca e ok sa existe alternative noi. Fara a fi cumparate, nu se vor putea dezvolta. 

E un pas foarte, foarte mare inainte in lumea EV. Un EV din 2024 vs unul din 2020, este mult mai ok.

Nu iti place, nu iti cumpara.

Dar fara cuvinte urate. Mergi pe facebook unde gasesti ghertoi sa injure si dea cu conspiratii cant vrei.

Aici nu.