Jump to content
Intalnire BMW Club 2025, hai si tu! Acum votam locatia si luna cand va avea loc. ×

Recommended Posts

48 minutes ago, alex230ro said:

Sunt si FWD dar la puteri mai mici 🙂  R5 si Puma parca .

Si leaf la 150cp. La 70km/h rupe aderenta pe ud. Are si bateria pusa mai in spate. 

Eu cand il iau, obisnuit de la RWD, pe ud il tot patinez pana ma obisnuiesc. Daca mai ai si rotile virate, senzatia e de kkt. 

Link to comment
Share on other sites

Din pacate pt electrice, drumurile nu sunt toate drepte. Degeaba ai 1000 hp daca in curbe te incurca masa uriasa. Sa nu mai zic de autonomie… la cate plecari rezista bateria aia pana se descarca? Mai e loc de imbunatatiri dar la drag race, nu prea poti concura cu electricele

Link to comment
Share on other sites

On 1/9/2025 at 7:34 AM, alex230ro said:

In UK daca nu ma insel se ofera ceva facilitati pentru electrice, indeosebi firmelor? 

daca ti se ofera o masina de firma in uk se plateste o chestie numita “benefit in kind”. adica un fel de taxa,ca si masina de firma se plateste cu bani, asta este foarte mare la o masina pe benzina/diesel, chiar si un astra de exemplu te poate duce la £200 + luna, la electrice e spre 0( mai demult era 0).

plus majoritatea firmelor nu mai ofera masini diesel ca si masina de firma. la mine la firma de ex se oferea pana acuma 2 ani benzina , hybrid, electric. acuma se poate lua  doar hybrid si electric.

orice fel de corporate ofera masina de servici, sunt convins ca masinile de servici sunt mai mult de 50% din masinile noi vandute

Link to comment
Share on other sites

Zilele trecute era o stire privind tensiuni intre tarile nordice, iscate datorita preturilor la energie electrica, a carei productie are de suferit din cauza absentei concomitente a soarelui si a vantului. Stirea este aici:
https://hotnews.ro/dispute-in-nordul-europei-din-cauza-preturilor-mari-la-energie-norvegia-se-gandeste-sa-reduca-interconexiunea-cu-danemarca-iar-suedia-este-furioasa-pe-germania-1881719

Am urmarit sporadic productia de energie din Romania, disponibila pe site-ul Transelectrica.
Asa arata pe 16 ian. la ora 11:50.

Prod_2025-01-16_11-50.jpg.e3bacc2fa707a8db5e565cb14337cb5e.jpg

Respectiv azi 20 ian. la ora 11:22.

Prod_2025-01-25_11-22.jpg.f1387f11c442cdd7463480a535fdc0ae.jpg

Pe site-ul ANRE este disponibila puterea instalata, in Romania:

Putere-instalata_ANRE.jpg.8dee379c2e247d2540a525b62698efb3.jpg

Este fara niciun dubiu ca, solar si eolian, se obtine energie electrica ecologica. Cand bate vantul si/sau e soare, iti zambesc ingerii.

Pe de alta parte, practica arata ca nu iti poti baza economia pe aceste surse; ele pot fi cel mult complementare. Sunt numeroase momente in care energia eoliana si cea solara asigura o mare parte din necesarul national. Dar, la fel de bine, te expun hazardului. In 16 ianuarie, la o ora la care soarele e sus pe cer, Romania producea 948 MW eolian + solar combinat, din 4874 MW putere instalata. Iar 2927 MW ieseau din combustibili fosili. Astazi 20 ian., cam in acelasi moment al zilei, doar 572 MW eolian + solar (nici 12% din capacitatea instalata), dar 2632 MW fosil.

Ma tem ca energia nucleara reprezinta totusi o solutie foarte buna pentru viitor. Sau procedam ca nemtii, care au inchis centralele nucleare, iar acum ard carbune in draci, atunci cand nu-i nici soare si nu bate nici vantul. 

Fara energie generata ecologic, povestea din spatele masinilor electrice nu mai sta asa de bine in picioare. Iar energia solara si eoliana, desi sublima, in unele (cam prea multe) momente lipseste aproape cu desavarsire.

Link to comment
Share on other sites

Un calcul rece:

Centralele eoliene din "ferme", care sunt si cele mai rentabile per putere instalata, costa cca. $1.3M - $2.2M per MW. In prezent, puterea instalata in eolian este de 3015 MW, ceea ce la minimul de cost inseamna cel putin 4 miliarde US$ investiti in eoliene. 

Banii acestia ajungeau pentru a pune in functiune reactorul 3 de la Cernavoda si chiar a incepe putin munca si la reactorul 4. Primeam in schimb doar 700MW putere instalata, dar era disponibila 24/7. Ceea ce s-ar putea sa fi fost mai util, pentru sistemul energetic national. 

  • De acord! 1
Link to comment
Share on other sites

Mie mi se pare ca noi ca tara stam foarte bine la mix-ul de energii. Si acum ca citeam ca o sa bagam niste bani si in baterii de stocare, cred ca pe viitor o sa stam si mai bine (mai eco, adica).

Nemtii au fost absolut cretini sa inchida toate centralele nucleare, dupa parerea mea. Mai ales ca nu aveau alternative care sa le acopere consumul. Ca sa nu mai vorbim si de alegerea momentului - poate cel mai prost posibil.

Link to comment
Share on other sites

Iata si situatia de astazi ora 17:47. Productie 0 MW eolian (mai exact, eolienele consuma 4 MW). Productie 0 MW solar (evident, avand in vedere ora).
Productia totala la nivel national (de toate tipurile): 5775 MW. Consum total la nivel national: 8605 MW. Import: 2830 MW.
Avem 3015 MW putere instalata in eolian, dar in acest context este inutil, pentru ca nu bate vantul. De la soare nu avem asteptari, pentru ca a apus.

Am mai avea nevoie de inca 4 reactoare precum cele in functiune la Cernavoda, in conditiile curente de consum, ca sa fim aproape break-even in situatii limita in care nu e nici vant, nici soare.

Link to comment
Share on other sites

Eu daca as fii ministrul energiei ar face in felul urmator: 

  1. As incerca sa dublez prosumatori + partea de parcuri fotovolatice.
  2. As moderniza infrastructura curenta.
  3. In orasele marii ale romaniei as monta baterii cu capacitate de 400 mWh(Bucuresti, Cluj, Timisoara, Brasov, Iasi, Constanta) -> astea sunt pentru surplus, cat timp vine energie si nu o putem consuma o sa fie stocata aici, apoi seara poate fi folosita sau vanduta ca atunci este mai scumpa.
  4. As moderniza reactoarele nucleare.
  5. As construi noi centrale nucleare.

 

De ce am inceput cu dublare prosumatorilor ? Aia se poate face multa mai rapid(in cateva luni) decat modernizare sau construirea de reactoare noi, asa ai putea sa-ti dublezi productivitatea in perioada cand e soare.

 

 

Edited by Alex3245
Link to comment
Share on other sites

Pai 1 și 3 sunt deja în lucru. Programul repower o sa instaleze 20k baterii la prosumatori. Dacă luam o medie de 7kwh per baterie, rezulta 140Mwh instalați pana la sfârșitul anului. Plus casa verde 2024, care o sa mai instaleze sisteme pv cu tot cu baterii (nu știu exact câte). Probabil ca o sa fie și în 2025 același program. 

Și asta e fara sa luam un considerare parcurile și sistemele mari de stocare care o sa vina

Link to comment
Share on other sites

Asta cu bateria la prosumator care rezolva sistemul national sunt povesti de gura sobei. Sunt burdujisme 🙂

Inafara de sa taie din injectie cateva ore vara iar noaptea sa alimenteze casa cand oricum ai un consum national mic, nu ajuta cam la nimic. 

Nu exista sistem casnic care atunci cand tarisoara noastra draga are nevoie de energie sa injecteze el din baterie. 

Daca chiar s-ar dori o schimbare, s-ar introduce planul orar si s-ar muta din varfuri in perioade in care energia ar fi mai ieftina. Apoi toata echilibrarea ar fi mai usoara. 

Dar ar cadea in spatele operatorilor de distributie pe care mai bine ii f*ti decat sa-i pui sa investeasca un leu 

Link to comment
Share on other sites

Sunt 7.1 mil de gospodarii in Romania. 50k e nimic. 

In plus, eu de cand fac naveta zilnic, seara pun masina la incarcat. NU prea sunt pe timpul zilei acasa ca sa o incarc. Si nici soare nu e pe timp de zi.

Trag cat 10-15 case lejer. Timp de 4 ore minim. Nu am niciun motiv acum sa incarc masina la 3-4 dimineata. Desi as putea sa o programez. Dar imi este lene. 

Daca pui tarif orar si ai scoate mizeria aia de plafonare, saracii consumatorii vulnerabili sau marii consumatori ar fi motivati sa consume in intervalul cu energie ieftina. 

Impactul ar fi mult mai mare de 50k de gospodarii. 

Link to comment
Share on other sites

Cred ca depinde de fiecare si de masina cum incarca, de ex acum eu am drum de facut dimineata intre 8-10, daca as lua PHEV/electric probabil ca la 2 zile as lasa sa se incarce intre 11-16 , am aplicat pentru baterie de 10kw si ar suplini si ea in cazul in care panourile nu produc destul .So in teorie pe partea de infrastructura sunt pe drumul cel bun .

Link to comment
Share on other sites

34 minutes ago, Bala said:

Sunt 7.1 mil de gospodarii in Romania. 50k e nimic. 

Sunt de aceeasi parere. Presupunand ca in 50.000 de gospodarii exista baterii de 7kWh, iar in plus (asa cum sugera @Alex3245) am avea cate 400MWh stocare in fiecare dintre cele 6 orase mari, totalul capacitatii de stocare ar ajunge la 2750 MWh. Desigur, un buffer foarte util.

Totusi, in momentul in care scriu, consumam 8384 MWh, producem 5978 MWh si importam 2406 MWh. Doar 387 MW din acestia sunt eolian + solar. Iar daca analizati situatia din ultimele saptamani, o sa vedeti ca am tot importat cantitati de peste 2000 MWh. La nivel national, la productia si consumul curent, am epuiza deci bufferul teoretic de mai sus in numai 1 ora si 8 minute.

Fara a diminua importanta energiei solare si eoliene, este evident ca sistemul national are nevoie de productie constanta si garantata de cel putin inca 2000 MW, ca sa nu mai fim la mila hazardului vantului si soarelui. Luand in calcul si cresterea viitoare a consumului, probabil ca vorbim de aproape 3000 MW. Preferabil, fara a arde combustibili fosili. De aceea, cred ca Romania trebuie sa investeasca, prioritar si masiv, in centrale nucleare.

Link to comment
Share on other sites

Robert as zice ca sansele ca Romania sa investeasca in centrale nucleare tinde spre zero 🙂  , personal as vedea asa:

-terminare "proiect" Cernavoda - conform wiki https://en.wikipedia.org/wiki/Cernavodă_Nuclear_Power_Plant  2030 /2031  (total 1400 MW? )

-terminare proiecte hidrocentrale aici pare ca sunt ceva proiecte https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/romania-isi-propune-sa-construiasca-hidrocentrale-cu-acumulare-prin-pompaj-de-800-mw-pana-in-2030-cat-ar-costa-21735539   ( 800MW? ) 

Apoi revizuit tot mixul acesta.

Eoliene plus solar au prins "viteza" deoarece investitia este mai mica vs nucleara plus ca nu se intampina asa multa rezistenta din partea "publicului" plus sprijinul dat de stat / UE pentru energia " verde" .

Edited by alex230ro
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   1 member

×
×
  • Create New...

Important Information

Prin folosirea acestui site, sunteti de acord cu Terms of Use. Gasiti aici Guidelines. Politica de cookies: We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.