Jump to content

Jante strambe des

claudiu1892

Recommended Posts

Salut,

Am si eu o curiozitate, voi la schimbul de anvelope de sezon, indreptati si jantele?

Eu ieri am pus anvelopele de iarna si e a doua oara consecutiv cand indrept jantele. Cand le-am pus pe cele de vara, in martie, baietii de la service mi-au zis ca sunt foarte strambe toate 4, iar de data asta doar 2 erau strambe rau (cele de pe dreapta), cele de pe stanga fiind mai ok, insa tot strambe.

Am jante pe 18 (originale M style 662), pana acum a mers doar cu anvelope RFT, marcate cu stea, 245 45 18, deci talonul nu e deloc mic.

Si la fosta masina (F36) am indreptat o data jantele, insa la aia aveam jante pe 19, si talon de 35/40, asa ca era oarecum de inteles.

Merg cu masina cam 70% in oras, insa sunt foarte atent si nu iau gropi nasoale, din pacate nu prea ai ce sa mai eviti in anumite intersectii cu linie de tramvai etc. Insa chiar si asa, mi se pare dubios sa se deformeze asa usor.

Edited by claudiu1892

Spune ne ce deviații aveau jantele pe aparat. De cat? 

e permis un 0,5 maxim deviație pe suprafața jantelor. 

Sa nu zică asta doar ca sa ia banul.. eu le îndrept cam o data la 2 ani si una maxim doua sunt strâmbe, dar știu clar de unde sunt strâmbe si unde am dat cu ele. 

Dar de strâmbat se strâmba daca dai in gropi mari si cu viteza. 

5 minutes ago, WIN60 said:

Spune ne ce deviații aveau jantele pe aparat. De cat? 

e permis un 0,5 maxim deviație pe suprafața jantelor. 

Sa nu zică asta doar ca sa ia banul.. eu le îndrept cam o data la 2 ani si una maxim doua sunt strâmbe, dar știu clar de unde sunt strâmbe si unde am dat cu ele. 

Dar de strâmbat se strâmba daca dai in gropi mari si cu viteza. 

Nu stiu deviatiile, mi-au aratat doar vizual, cum "topaie". Probabil voiau sa ia si banul, e un service renumit pentru asta.

Insa in martie, verificarea am facut-o la un service care nu detinea aparatura de indreptat jante, deci aia nu aveau vreun interes sa ma minta.

Jantele se deformeaza deoarece sunt facute din aliaj usor (aluminiu) si noi avem drumuri foarte proaste. Multe gropi, mici, mari, multe canale, denivelari, treceri la nivel, cai ferate si linii de tramvai. Normal ca jantele se indoaie si necesita indreptare. Eu le indrept cam o data la 1 an sau 2.  Si eu incerc sa evit cat pot gropile dar am luat si unele nasoale rau de am zis ca am rupt roata, fuzeta, bratul si tot 😄 . 

• 1 year later...

Tocmai am venit de la Autosoft unde m-au informat ca toate cele 4 jante de la rotile de iarna sunt strambe, asta în condițiile în care iarna trecuta când le-am montat în același loc nu mi-au spus ca sunt strambe. Mi-au arătat vizual pe aparatul de echilibrat dar sincer nu am văzut nimic evident ca ar fi strambe, i-am crezut pe cuvânt... i-am întrebat cum e posibil sa se strambe toate 4 intr-un an, au spus ca de la gropi, deși merg cat se poate de atent, am luat ce-i drept cateva gropi mari, dar tot mi se pare ciudat sa fie toate 4 strambe. Am roti de 20 M699 cu talon de 245/45 pe fata si 275/40 pe spate.

Acum nu mai contează, am văzut ca au un aparat de îndreptat jante, pentru data viitoare ar trebui sa-mi arate abaterea pe aparatul de îndreptat? Toate aparatele de îndreptat jante arata abaterea?

11 minutes ago, wolf20 said:

Le au  pus  pe  asta cu ac? Vezi ca  ăia pe dudesti sunt cam bandiți 🙂masina-de-indreptat-jante-atek-makina-junior-s-14s-00-pentru-reparatia-jantelor-din-aluminiu-otel-si-e-10-24-greutate-165-kg-putere-motor-hidraulic-0-55-kw-5333.jpg.9f8369884c8ea844121962e49829ab3b.jpg

Ceva de genul au folosit pentru îndreptat, doar ca mie mi-au arătat jantele strambe pe aparatul de echilibrat, cu cauciucul pe janta, se uitau la marginea interioara a jantei care oscila foarte puțin, mie nu mi s-a părut asa vizibil dar am mers pe mana lor.

Aparatul asta cu ac era mai in spate, acolo e evidenta deformarea, doar ca îl au undeva mai in spate, unde nu prea merg clienții. Dar la aparatul asta cu ac se poate măsura abaterea? Data viitoare clar o sa verific la ac, acolo se vede.

Bine,mai bagă si de la ei, e criză 😀

Mie mi au măsurat profilul la cauciucuri( eram “ nou” la ei) cu un kkt  gen tableta si deja eram aproape programat la geometrie,le am zis ca o sa verific la bmw in service,au fugit toti la tigare…🤪

Mananca si ei o pâine..

35 minutes ago, goangaus said:

Dar la aparatul asta cu ac se poate măsura abaterea? 

Doar acolo da,janta goala fara cauciuc,valva si plumb

Cand va referiti la stramble si intreptat jante, va referiti la echilibrat, cand pun acele bucati de plumb? sau  ceva stramb evident care se indreapta nu stiu.. mecanic, la fel cum sa strambat.

Edited by CosminEU

Nu echilibrat, se modifica forma jantei, vezi video de mai sus cum se îndreaptă.

Ma întreb dacă nu cumva se pot stramba si de la speed bumps, în zona unde stau sunt foarte multe și din ce în ce mai agresive, trebuie sa reduc viteza la ~10km/h sa trec peste ele, se simt parca ma urc pe o bordura mica...

La G01 al tatalui meu, aproape la fiecare schimb a fost nevoie. La G05, doar in primavara am facut (chiar astazi am pus setul de iarna si nu au zis nimic). La Tesla Model Y cu putin peste 5000 km, 3 jante au necesitat indreptare (cica). Toate la Autosoft.

autosoft sufera putin de vrajeala , jante noi  zero km cand am revenit la reechilibrare  la 3 sapt aU spus ca toate erau strambe si trebuie indreptate , cred ca le-a stat in gat ca trebuia refacut pe grantie reechilibrarea si incercau sa traga un ban . Nu am mai calcat la ei ,in afara de unghi de fuga nu-i voi mai folosi vreodata . iar reechilibrarea a iesit bine nu am mai avut vibratii , deci vrajeala lor s-a confirmat 

Edited by Myx