Jump to content

Dilema mare... va rog, putin ajutor. Conversia fuliei la alternator !!!

Recommended Posts

Buna ziua, colegi bmw-isti !

De ceva timp caut pe net detalii despre conversia fuliei la alternator…

Concret: vrea sa schimb fulia mea de pe alternator care este fixa cu una roata libera.

In engleza e mai usor de gasit pe net:

alternator pulley conversion from SOLID PULLEY  to OVERRUNNING ALTERNATOR PULLEY  

am gasit diverse video-uri si si explicatii dar nimic concret si mai ales daca cineva a facut aceasta conversia la BMW ce beneficii a sesizat ?!

de ce bmw pune fulie fixa pe unele modele si pe altele roata libera ???

poate printe colegi este vreun inginer in domeniu si poate sa-mi spuna…

multumesc frumos !  

Bmw nu pune nimic. Constructia alternatorului tine se producatorul acestuia. Cauta informatii la Valeo spre exemplu. Nu cred ca e posibil sa faci conversia, poate doar sa schimbi alternatorul cu alt model compatibil care sa fie OAP sau OAD, asta daca pe motorizarea ta a fost montat asa ceva. Daca nu a fost montat, nu cred ca e posibil deoarece nu va mai sta cum trebuie cureaua care invarte alternatorul, pt ca vor fi diferente de diametru si poate chiar pozitionare a fuliei alternatorului.

Edited by DJ Allexinno
  • Thanks 1

Inca o informatie… din cate stiu cele OAP si OAD au un fel de ambreiaj incorporat care decupleaza atunci cand nu este nevoie ca alternatorul sa produca curent, bateria este incarcata suficient si astfel in teorie, avem consum mai bun. Comanda este data de DDE catre alternator, deci daca ai pe masina alternator cu fulie fixa, probabil ca DDE nu “stie” sa trimita informatia catre un alternator OAP sau OAD cand sa cupleze/decupleze ambreiajul, pt ca nu a venit din fabrica cu acest tip de alternator.

• Thanks 1

6 minutes ago, DJ Allexinno said:

Inca o informatie… din cate stiu cele OAP si OAD au un fel de ambreiaj incorporat care decupleaza atunci cand nu este nevoie ca alternatorul sa produca curent, bateria este incarcata suficient si astfel in teorie, avem consum mai bun. Comanda este data de DDE catre alternator, deci daca ai pe masina alternator cu fulie fixa, probabil ca DDE nu “stie” sa trimita informatia catre un alternator OAP sau OAD cand sa cupleze/decupleze ambreiajul, pt ca nu a venit din fabrica cu acest tip de alternator.

multumesc frumos !

in sfarzit am inteles cum sta treaba cu fulia.

mi-ai dat un raspuns concret si la obiect (nu mi-am inchipuit ca DDE-ul este strans legat de modul de incarcare).

am crezut ca IBS-ul gestioneaza modul de incarcare.

5 minutes ago, petreop said:

multumesc frumos !

in sfarzit am inteles cum sta treaba cu fulia.

mi-ai dat un raspuns concret si la obiect (nu mi-am inchipuit ca DDE-ul este strans legat de modul de incarcare).

am crezut ca IBS-ul gestioneaza modul de incarcare.

IBS-ul este doar un senzor ce colecteaza informatii pe care le trimite catre DDE.

E exact asa cu zice Dj_Alex.

Schimbi cu totul si verifici daca prinderile sunt la fel, sau daca mei trebuie sa schimbi si altceva.

Nu e simplu precum crezi.

Dar eu chiar nu inteleg DE CE iti bati capul cu o chestie care,

1. Fulia aia are o viata, nu e ca cealalta chiar pe viata alternatorului.

2. Arunci cu banii foarte probabil pe tru un castig minim la incarcarea bateriei.

Sa schimbi fulia aia cu alta noua, periodic.. sau sa te lase cand ti-e lumea mai draga; adica stii niciodata nu ne place sa ne lase alternatorul.

Sa fiu tu, daca masina are 250-300k DEJA ar trebui dus alternatorul la schimbat de peri colectoare, carbuni, rulmenti.

dar, nu toata lumea e ca mine cu masinade 480k km. 😉 fara sa ma fi lasat alternatorul vreodata..

Intelegi unde ar trebui sa fie focusul (banii investiti) tau..?

Toate alternatoarele au chestiile mentionate mai sus si se uzeaza...!!

Edited by bimmer90f30
  • Thanks 1