Jump to content

Schimbare burduf pistonas etrier

Recommended Posts

16 hours ago, Godini said:

A schimbat cineva burduful pistonașului etrierierului la  e90/e91 ?

Are o bucșă metalica care ,din ce bănuiesc ,intra prin presare .

Nu am reușit sub nicio forma să îl pun la locul lui ,am stricat și un burduf  .

Iti spun numai daca explici cum l-ai stricat! 🤣🤣

Dar, hai sa iti zic pana la urma.

Depinde in ce situatie esti cu etreierul. Daca e pe masina e un pic mai greu. Poti sa pui burduful cel mai usor cand pistonul este impins pentru ca evident ai mai mult loc de manevra in special in partea de deasupra, dintre piston si "cocoasa" lui.. 

Acum, cum am zis ideal e sa schimbi burduful cand pistonul e impins. Scoti burduful vechi din canelura de pe piston cand e pe la jumatate spre impins. Dupa ce il scoti din canelura il impingi pana in capat. Asa ii scoti pe cel vechi. Cureti la sange (metal) tot ce poti si apoi incepi sa il pui pe cel vechi incepand din dreptul "cocoasei" spre partea celalalta unde ai mai mult loc.. cand pistonul e impins complet..

Nu trebuie sa impingi deloc nebuneste in marginea aia a burdufului (cu latul surubelnitei de 4mm descrise mai jos) ci tehnic as zice.. pana la urma e vorba de un inel din metal imbracat in cauciuc iar (si asa) cauciucul pe interior "incaleca" buza aia. Atat.

Cel mai indicat ar fi sa ai, fie un ajutor care sa tina cat mai fix etrierul pe unul din bratele suspensiei etrierul. Asta e foarte indicat pentru ca tu sa pui toata energia si precizia in acei 4mm cat sunt acolo de jur-imprejur.

Alta varianta ar fi sa desurubezi furtunul de frana de pe etrier (pui un dop, daca lucrezi singur..) si prinzi etrierul intr-o menghina iar asta e solutia de vis..

..ca altfel il injuri pe ala de tine de etrier ca nu tine bine, si iti faci dusmani. 😉

O sa pun o poza exemplu cu solutia gasita de mine pentru orice reparatii sau curatiri ale etrierelor... pe banc, fara scurgere de lichid de frana.

Iar ca scula am folosit o scula facuta dintr-o surubelnita veche cu maner careia i-am taiat varful drept DAR tesita sa nu intre (ciupeasca) prin materiale moi ca cauciucul, foarte usor indoita la varf, sa intre in locuri in care nu ajung degetele.. groasa de cam 4-5 mm, indoita si tesita (fara margini ascutite la varf, asa am pus burduful pe marginea mare..

Apoi, am impins pistonul, fie facand pedala - daca e inca prins de furtun, fie am folosit o sarma otelita lunga de diametru gaurii din etrier (pe unde intra lichidul) si am impins asa pistonul, sa zic 3/4 din cursa, uns la interior burduful si pistonul cu vaselina pentru cauciuc si te apuci sa urci marginea cealalta pe piston acum. Cu mana sau o surubelnita. 

Invartit, cat de cat sa stea cat mai drept burduful... Apoi te apuci sa impingi din nou pistonul inapoi, sa pui placute si restul.. 

Dar, daca burduful a prins aer in el... din nou, aproape de maxim impins te opresti din nou si cu o surubelnita lata, subtire, ridici cauciucul de jur-imprejur sa iasa aerul blocat sa se aseze toate cutele cat mai bine, si frumos sa nu se deformeze iremediabil in timp daca ar sta stramb burduful sau rasucit..

Si cu grija dau drumul la marginea burdufului in canelura.

Si asa a facut o treaba de profesionist.

Bafta si sper sa intelegi procedura mea.

Edited by bimmer90f30
  • Thanks 1