Jump to content
Intalnire BMW Club 2025, hai si tu! Acum votam locatia si luna cand va avea loc. ×

6 sfaturi pentru a ramane treaz la volan


alex_maniacu_91

Recommended Posts

Hm...

Dupa 8 ani petrecuti in urgențele prespitalicești in România, acum de aproape 1 an in Germania, tot in același domeniu, pot afirma, cu sinceritate cĂŁ:

- Aud tot fel de "Braveharts" de genul: "am condus 24 de ore fĂŁrĂŁ pauza" si alte chestii de gen, pentru mine este simplu, 2 ore de condus, jumĂŁtate de ora pauza, iar dupa 8 ore de condus, care ĂŽnsumeazĂŁ 10 ore cu tot cu pauze, nani!

 

Cei care au vitejii de genul celor mentionate de mine mai sus, sa le fie clar ca unii dintre noi, paramedici, asistenti medicali, Vraci voodoo (medici) venim la lucru de plĂŁcere, dar nu avem niciodatĂŁ starea necesarĂŁ sa explicam unei mame cĂŁ, bovina de copil pe care l-o avut, a decedat și ca nu ar fi plĂŁcut sa ĂŽl vadĂŁ acum cand a mai rĂŁmas doar unul din membre ĂŽntreg.

Am trĂŁit de prea multe ori chestiile astea...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

La drum cand simtiti oboseala si aveti o viteza constanta(100km/h) ,incercati si pune-ti frana brusca ,va promit ca o functioneze dupa ce adrenalina isi va face simtita prezent

Sau mai simplu trage ti pe dreapta si dupa 20-30 min. de nani continuati drumul

Edited by radub86wra
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Am condus Constanta - Lamia(Grecia) cu un opel astra caravan aproximativ 1300km cam 18 ore. Eram cu nevasta in dreapta. Cand am simtit ca nu mai pot am tras pe dreapta intr-o parcare pe autostrada, am mutat bagajele pe scaunele din fata, am rabatat bancheta spate, am umflat salteaua, am scos patura si ne-am bagat la somn intinsi la orizontala. Cand m-am trezit dupa 5 ore eram fresh si am ajuns in Peloponez odihnit si fresh. Ce rost are sa risti viata ta si a celor din jur?
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
Eu ma opresc la fiecare 2-2,5 ore de condus indiferent cati km am de facut. Cand devine grav (cam dupa 1000 km pe autostrada)(afara) (sau maxim 500 in romuica) dau drumul tare la muzica gen rock si deschid pe cat se poate geamuri/trapa.
Link to comment
Share on other sites

Munca mea este sa conduc un camion de dimineata pana seara si pot spune ca stiu bine ce inseamna oboseala la volan. Acum cu noile programe obligatorii de condus nu mai este nevoie dar cu ani in urma, cand dormeam doar cateva ore din 24 aveam nevoie de stimuli sa raman treaz. Aveam o sticluta de amoniac si cand ma simteam obosit deschideam si inhalam pe nas mirosul... va garantez ca pentru vreo doua ore somnul nu va mai deranjeaza. Daca nu va place mirosul de amoniac, in alternativa, solutia este o cafea tare si imediat 20 de minute de somn; nu este un timp ales la intamplare, dupa 20 min intri in somn profund si la oboseala care-o aveai... te trezesti maine :D

Toate doua metodele testate si functionale... pe mine cel putin :thumbsup:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Eu cand sunt obosit si mi-e frica sa nu ma ia somnul, imi schimb stilul de condus, adica merg mult mai agresiv, depasiri la mustata, etc, astfel organismului i se da adrenalina si devin mult mai alert si concentrat.
  • Like 1
  • Downvote 3
Link to comment
Share on other sites

Eu am facut 2 drumuri lungi,una din munchen pana in bucuresti si cand nu am mai putut am oprit la aproximativ cate 100-150 de km la WC miam dat cu apa pe fata o cafea repede si ma incarcam iar

 

Cealalta a fost pana la mine in tara.3600 km,cand numai puteam de somn persoana de langa imi torna putina apa in palma si imi dadeam pe fata si geamul deschis jumate,ca sa faca vand rece ca iti trece somnu instantaneu. Si nu am racit :p multa lume m-a intrebat dupa :))

Link to comment
Share on other sites

Eu cand sunt obosit si mi-e frica sa nu ma ia somnul, imi schimb stilul de condus, adica merg mult mai agresiv, depasiri la mustata, etc, astfel organismului i se da adrenalina si devin mult mai alert si concentrat.

 

Genial..si cand esti foarte obosit incepi sa iei curbele in drift banuiesc..ma insel? :rolleyes:

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

2400 de km in 32 de ore acum ceva ani buni cand drumurile erau si mai varza in ro ,galati-italia(ancona-pescara) , opriri doar pt necesitati si relaxare, dupa circa 25 de ore ma prinde oboseala bine de tot, ca remediu opresc si ma dau cu apa rece pe fata :) plus cafea, energizante , nu reusesc sa dorm in masina din pacate!
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
  • 7 months later...

3. Atunci cand oboseala devine coplesitoare si gadget-urile pot reprezenta o solutie.

 

La masinile mai noi se strange centura pe tine daca inchizi ochii mai mult de 1 secunda parca :)

Exista un senzor undeva in oglinda care in permanenta iti monitorizeaza statea ochilor

..cool!

Edited by DragosVl
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Salutare tututor,

Am ajuns astazi acasa in Romania dupa un drum de 1560km (plecat de langa Munchen).

Drumul a durat 16h (plecat la 17:00 10.09, sosit la 10:00 11.09).

Pe drum nu m-a luat somnul, am cascat de cateva ori si atat.

Am consumat 3l apa plata, 3 Nescafe Cafemio, 12 tigari, si o mana de pastile Orbit Professional Strong Mint.

Nu am mancat nimic tot drumul si asta cred ca a contat cel mai mult, corpul este programat sa traga la somn dupa ce mananca.

In total am facut 3 pauze pana am ajuns la vama Nadlac (Salzburg, Nickelsdorf, Szeged) insa in Romania au devenit mai dese, oboseala a inceput sa-si spuna cuvantul (Nadlac, Lugoj, Caransebes, Drobeta, Craiova si acasa).

Sunt constient de riscurile la care te expui atunci cand conduci extenuat si incerci sa impingi corpul dincolo de limite insa la drumul asta chiar nu m-a luat somnul, eram hotarat de cand am plecat ca daca mi se face somn sa opresc si sa dorm.

Stima

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Majoritatea accidentelor grave de circulatie se intampla din cauza oboselii la volan. Multi soferi care circula pe distante foarte mari refuza sa opreasca pentru odihna si ajung sa atipeasca la volan pierzand controlul autovehiculului. Un site britanic a intocmit o lista de sase sfaturi utile pentru soferii care doresc sa inlature senzatia de somn. Cele sase sfaturi au fost intocmite tinand cont de parerea unui numar mare de persoane. Acestea au impartasit solutiile pe care ei le folosesc pentru a ramane treji la volan.

 

1. Prima solutie si cea mai simpla este cafeaua. Continutul mare de cofeina al acesteia ajuta la indepartarea senzatiei de somn si mentine simturile ascutite. Pentru cei care gustul cafelei nu este o delectare exista si alte solutii: pastile speciale care contin cofeina. Soferii nu ar trebui sa abuzeze de aceste medicamente, un consum de apa ridicat fiind foarte indicat in aceste situatii. Si bauturile energizante sau pe baza de cola pot reprezenta o solutie pentru soferii obositi.

 

2. O alta solutie pentru a ramane treaz la volan este sa calatoriti impreuna cu cineva si nu singur. Acea persoana poate mentine un dialog constant cu soferul pentru a-l impiedica sa adoarma la volan. Nu este indicat ca in conditiile unui drum lung sa existe doi soferi care sa faca schimb de locuri. In aceste situatii pot interveni probleme fiindca atunci cand soferul de rezerva doarme cel care este la volan va rezista si mai greu somnului neavand cu cine sa discute.

 

3. Atunci cand oboseala devine coplesitoare si gadget-urile pot reprezenta o solutie. Mai multe companii au inventat aparate care depisteaza oboseala soferului si scaderea reflexelor acestuia. Aspectul acestor dispozitive este asemantor cu cel al unei casti de telefon cu bluetooth. Cu toate acestea eficienta lor nu este una foarte mare pentru ca semnalul pe care il emit apare doar atunci cand soferul atipeste. Pentru ca fiecare secunda este importanta in aceste cazuri, semnalul ar putea sa vina prea tarziu.

 

4. Un sofer obosit poate opri foarte des pentru a se odihni sau pentru a face cateva exercitii de relaxare. Aceasta solutie nu costa nimic, este sanatoasa insa necesita timp. O asemenea oprire pentru relaxare este recomandata la fiecare 180 de kilometri sau poate chiar mai des. O pauza regulata de odihna si un somn de numai 15 minute pot face minuni.

 

5. Si muzica poate indeparta foarte usor somnul. De aceea este indicat ca atunci cand aveti de parcurs drumuri lungi sa folositi constant aparatul radio sau cd-player-ul. Pentru ca si muzica poate plictisi este indicat ca soferul sa alterneze intre posturi cu muzica si dezbateri. Audiobook-urile sunt solutia de mijloc ele combinand ascultarea unei carti cu inlaturarea oboselii. Pentru iubitorii unui anume gen de muzica este indicat ca acestia sa-si creeze un CD cu melodiile preferate.

 

6. Ultima solutie propusa de britanici a fost tot una banala: "asigurati-va ca aveti intotdeauna ceva de rontait". De la chips-uri pana la seminte de floarea sorelui, toate aceste mici delicii inlatura somnul si ofera o activitate simpla care nu perturba sofatul. Din categoria lucrurilor "de rontait la volan" pot face parte si bomboanele acrisoare sau foarte dulci. Si pentru ca reteta sa fie completa si sa fiti siguri ca nu veti adormi la volan cautati chips-uri sau alte lucruri de rontait care contin cofeina.

Link to comment
Share on other sites

Am parcurs si eu recent un drum destul de lung (2200km), din Bucuresti in Bruxelles. Am oprit doar sa alimentez, plus o oprire ceva mai lunga (1h) in Augsburg. Am pierdut mult timp la frontiera, atat la noi cat si la frontiera cu Austria (cam 2.5 ore pierdute). A durat 24h cu tot cu opririle. Am consumat apa, si cand vreo cateva sandwich-uri.

 

Cred ca un sfat ar fi sa ca finalul drumului sa fie pe zi. Eu am plecat seara din Bucuresti, am mers noaptea prin Romania cand eram nca odihnit, si am ajuns pe lumina la destinatie. Alte sfaturi ar fi sa va opriti atunci cand simtiti ca nu se mai poate, in functie de cat considerati ca e nevoie.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Redbull, cafea, tigari, muzica la maxim pe Logic 7 si Drum and Base muuuuuuuuuuuuuuult ( pt doritori si cocaina :D) NU adormi nici daca ai vrea :D Alte sfaturi pretioase nu prea am, conducand mult in ultimii ani si acum am o perioada mult mai linistita. Inainte bagam Satu Mare - Constanta fara oprire sau Antwerpen - Timisoara (13 ore non stop de autostrada). Recomand totusi sa nu abuzati de voi: 1 secunda adormit la volan e nasol, a doua poate fi fatala. Mi s-a intamplat si stiu despre ce vorbesc. Daca totusi aveti drumuri lungi de facut, cand nu mai puteti faceti pauza de macar 15 minute cu ochii inchisi pentru a va odihni privirea. Nu e necesar sa dormiti, doar sa va odihniti un pic. Edited by six in line
Link to comment
Share on other sites

Depinde si de ce masina conduci si cat comfort ai, cu f30.ul am facut 1600km in 16 ore, 8 in tara si 8 afara, varianta noua deva-faget-timisoara-arad, chiar am intarziat un pic ptr ca nu stiam de unde sa iau vigneta ptr ungaria si am coborat de pe autostrada.... acum stiu ca exista chiar dupa punctul din vama noua din arad

 

Oprire pitesti, arad, st pĂślten si inca una aproape de salzburg... foarte scurte

 

Eu obosesc dupa 20 ore si reduc viteza, cu cat faci opriri mai scurte si mai rare combinate cu viteze ridicate cu atat te obosesti mai repede, dupa 24 ore de condus imi bubuie capul

si este limita maxima atinsa, pe urma atipesc la volan....

 

Daca prinzi un drum nasol si aglomerat atunci reusesti in 15-16 ore sa ajungi la jumatatea traseului, si este normal sa campezi la un hotel 8-10 ore

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

Prin folosirea acestui site, sunteti de acord cu Terms of Use. Gasiti aici Guidelines. Politica de cookies: We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.