Jump to content

Montat planetara in fuzeta

Recommended Posts

Salutare,

Bmw 520d F11 2012

Am nevoie de un sfat cum sa montez inapoi planetara in fuzeta.

De cateva zile am inceput procesul de a schimba un rulment pe spate. Nereusind sa scot planetara din fuzeta nici macar cu ajutorul unei prese, ca sa pot mai apoi sa schimb rulmentul, am cumparat planetara si fuzeta la mana 2a. Am pus rulmentul nou pe fuzeta noua si am inceput procesul de montat totul la loc. Pus planeta la loc, pus fuzeta la loc si prins toate bratele pe ea insa planetara nu reusesc sa o trec prin fuzeta suficient cat sa pot baga piulita pe ea. Aveti vreun sfat, cei care ati trecut prin asta? De ce intra atat de greu? 

• Like 1

@vld57, trebuie mai intai sa precizez ca nu am lucrat pe un F10. Deci tine cont ca opinia de mai jos se bazeaza strict pe experienta din trecut, cu alte masini - si este posibil sa nu fie aplicabila cazului tau.

Din informatiile de pe realoem.com, inteleg ca planetara la F10 520d intra in butucul rotii prin caneluri si se fixeaza cu o piulita. De regula, pentru a monta si demonta piese cu caneluri sunt necesare prese specializate. Prin natura lor, canelurile nu trebuie sa aibe joc, deci montarea este de asteptat sa se faca fortat. Imi dau seama ca te astepti sa intre usor cat sa poti fixa piulita, iar apoi sa folosesti piulita drept presa. Lucrul acesta nu functioneaza intotdeauna, mai ales atunci cand cele doua piese cu caneluri sunt imperecheate pentru prima data. Incearca sa cauti undeva un manual de service F10 si sa afli care este procedura recomandata de catre BMW pentru aceasta operatiune - si mai ales daca este necesara o "special tool".

In lispa acestor informatii, poti sa incerci sa schimbi pozitia planetarei fata de butuc (prin rotire), poate nimeresti una in care intra cat de cat mai usor - dar retine ca sansele nu sunt deloc bune. O alta varianta este sa lasi planetara peste noapte in frig (mai inainte unge usor canelurile cu vaselina), iar dimineata sa incalzesti temeinic butucul cu un pistol cu aer cald. Apoi, lucrand cat de rapid posibil, incearca sa vezi daca intra, impingand cat de tare este posibil. Este absolut vital ca sa minimizezi timpul (la ordin de secunde) in care planetara se poate incalzi, respectiv butucul se poate raci, inainte de montarea propriu-zisa. DIn nou, nici aici sansele nu sunt fabuloase - dar, in lipsa presei, merita sa incerci..

• Like 2
  • Thanks 1

Multumesc pt raspuns.

In cele din urma am scos totul afara - planetara si fuzeta si le am pus pe un banc cu fuzeta in jos. Am batut cu un dorn gros in marginea metalica din capatul planetarei si a alunecat in cele din urma prin fuzeta.

Overall schimbatul rulmentului la F11 este din cale afara de greu! Trebuie cumparate scule, eventual si anumite piese in plus. Cum am zis si in primul post, n am reusit sa scot planetara din fuzeta nici macar cu o presa de 6 tone! Atat de intepenita era. Nu pot sa inteleg logica celor care au inventat sistemul asta, parca au facut din adins sa ne faca viata grea!

Daca as fi stiut ca i asa de complicat as fi mers sigur la un mecanic, desi acum dupa ce am reusit sa termin in cele din urma pot sa spun ca am invatat mult dupa experienta asta.