Jump to content

Iarna: pneuri

Romulus

Recommended Posts

Prima prioritate iarna ar trebui sa fie pneurile de iarna. Imediat ce temperaturile scad sub 7 grade Celsius ar trebui folosite pneuri de iarna.

Atentie mare la data de productie. Pneurile chiar daca mai au profil suficient, pentru a fi eficiente, nu trebuie sa fie mai vechi de 3 ani.

Data de productie se specifica pe lateral printr-un numar format din 4 cifre. Ceva de genul 3406, cu insemnul DOT inainte. Asta inseamna saptamana 34 din anul 06.

Pneurile pot fi testate cu degetul. Se introduce varful unui deget intre doua creste mic. Materialul ar trebui sa fie moale si sa se indoaie semnificatif la o asa actiune. Daca pneul este vechi, materialul imbatraneste si se intareste.

Aruncati pneurile mai vechi de trei ani sau care au materialul imbatranit.

Nu folositi pneurile de iarna peste 7 grade Celsius. Pe langa ca se vor distruge mai repede, proprietatile lor nu sunt compatibile cu temperaturile mari, asa ca eficienta lor scade dramatic.

Pentru mai multe informatii: http://www.carbibles.com/tyre_bible.html

• 4 weeks later...
Ai ceva informatii despre jante (de tabla - pe 16'') inguste, pt iarna si pneuri pt ele - ca m-ar interesa sa fie f. inguste - sau poate shti de unde pot cumpara - ma intereseaza pt un e46. Interesant ar fi un CLASAMENT stabilit printr-un test pe zapada cu diferite marci si modele. Daca ai informatii - posteaza te rog. Sti ce pneuri recomanda reprezentanta pt bmw-uri? Ms

• 2 months later...

Si eu m-am incaltat vineri cu Dunlop WinterSport M3. rsc

Am avut noroc ca pot sa-mi pun roti pe 16. (205/55)

Masina nu mai e atat de rigida cum era cu rotile de 17. E mai digerabil mersul pe piatra cubica...P-ta Victoriei - Televiziune - Arcul de Triumf.

Am si testat-o sambata la Sinaia. A nins ceva pe acolo si pot sa spun ca sunt foarte multumit. Nu pot insa sa fac o diferentiere clara intre ce am avut anul trecut, GY Ultra Grip 6 si ce am acum. Parca erau mai zgomotase Good Year-urile...

ma gandeam sa merg astazi sa montez rotile de iarna, dar a intervenit ceva si am amanat.

am jantele acelea obosite (cu capace) pe 15 de e39 cu cauciucuri de iarna pe ele, dar cred ca cauciucurile au mai mult de 3 ani... in schimb nu cred ca au facut mai mult de 5 000 de km.. sunt ca noi.

mai are rost sa le pun chiar daca sunt mai vechi de 3 ani?.. oricum la cat de des ninge la TM.... nu prea ar avea rost... si de mers la munte nu ma duc cu 5-ul.

Teoria spune ca dupa 3 ani nu mai sunt eficiente. Dar 3 ani de la productie, nu de cand le-ai cumparat tu. Trebuie sa cauti data de productie: DOT pe lateral... E data sub forma 2606. Asta ar insemna saptamana 26 din 2006.

Instructorul de la Winter Fahrer Training sugera sa bagi unghia intr-o taietura de pe suprafata de rulare. Daca cauciucul e moale si unghia intra, pneul e bun. Daca nu, nu e bun.

Acum eu cred ca le poti folosi si anul asta, daca nu ceri multe de la ele. Scade eficienta, imbatraneste cauciucul, dar nu devin pneuri de vara.

Si eu am trecut la rotile de iarna odata cu scaderea temperaturii sub 7 grade. Am Dunlop Wintersport 3D, 205/55/16 pe jantele de iarna.

Pe langa cele specificate de Romulus, as mai adauga faptul ca pneurile noi (indiferent daca sunt de vara sau iarna) trebuie folosite cu atentie in primii 200-300 km (in functie de stilul de condus), acestea avand aderenta mai scazuta decat cea "nominala" pana se rodeaza.

Eu am niste jante de tabla pe 15 cu anvelope noi produse 2007. Poate sa imi spuna cineva daca afecteaza in vreun fel faptul ca o sa folosesc jante asa mici dupa ce masina a mers numai cu jante pe 17 in afata de faptul ca o sa arate ca dracu?

Deoarece in Oradea in timpul zilei sunt inca temperaturi intre 7-9 grade si nu a fost zapada inca am ales sa mai astept pana saptamana viitoare. Am inteles de la meteo ca incepand de luni va fi zapada si frig...

Ca si alegere a tipului de anvelope cred ca m-am hotarat la Nokian despre care am citit lucruri foarte ok pe internet.

si eu sunt curios, sper sa nu deranjeze :) , ce cauciucuri de iarna sa-mi iau. Chiar daca e vrb de alte masini, sper ca referintele de cauciucuri nu tin de marca masinii. (Iar la cauciucuri, sincer, chiar nu ma pricep aproape deloc)

Mai exact, acum am jante pe 17 pe ambele masini de care vorbesc. In talon si-n carte nu sunt specificate decat roti de 16 si de 17. N-as vrea sa pun roti de 16 cu capace pentru nu-mi place cum arata. Pastrez jantele de 17. Dar ce cauciucuri sa-mi pun? Ce recomandati? Sa pun all season, avand in vedere ca nu prea sunt ierni cu zapezi mari la noi? Tractiunea este fata la ambele masini, iar dimensiunile sunt la fel pentru cele 4 roti.

Multumesc anticipat. :blink:

Edited by Apple

All season sunt praf si vara si iarna. Hai sa zicem ca pacalesti cat de cat iarna ca nu avem ierni atat de groaznice cu pneurile all season dar vara ce te faci cand sunt vreo 40 de grade afara ? Iti zic eu ca atunci pneurile all season sunt la pamant din proprie experienta, fiecare plecare de pe loc mai tare putin va fi cu un mic scartait de pneu chiar daca in mod normal la aceeasi plecare pe o vreme mai racoroasa putin acel scartait nu s-ar auzi. Parerea mea : ia-ti de iarna nu te baga pe all season in nici un caz.

313783[/snapback]

daca e sa fim ca la carte nu ai cum sa ai aceeasi compozitie la -30 C SI LA +70 C...concluziile le trageti si voi....

All season sunt praf si vara si iarna. Hai sa zicem ca pacalesti cat de cat iarna ca nu avem ierni atat de groaznice cu pneurile all season dar vara ce te faci cand sunt vreo 40 de grade afara ? Iti zic eu ca atunci pneurile all season sunt la pamant din proprie experienta, fiecare plecare de pe loc mai tare putin va fi cu un mic scartait de pneu chiar daca in mod normal la aceeasi plecare pe o vreme mai racoroasa putin acel scartait nu s-ar auzi. Parerea mea : ia-ti de iarna nu te baga pe all season in nici un caz.

313783[/snapback]

nu vreau sa ma bag la all season, dar la ce ierni avem noi, mi s-ar parea ok. scartaitul il stiu... tocmai de aia n-as vrea all season, erau doar o optiune...

iau de iarna... ok... dar ce marca? as merge pe goodyear... dar sincer... pe 17 chiar nu stiu ce e bun si ce nu si ce profil... niste recomandari ar fi binevenite.

multumesc