Jump to content

Urasc viteza!

Romulus

Recommended Posts

De fapt nu urasc viteza, am pus titlul asta doar ca sa va atrag atentia. Iubesc viteza, o urasc doar pe cea neadaptata la conditiile de trafic.

Urasc sa vad copii morti pe sosea pentru ca n-au avut timp sa inteleaga dinamica unei masini. Sa inteleaga pericolele la care se expun. Sa inteleaga ce se poate si ce nu se poate in functie de viteza unei masini.

Urasc sa vad oameni care conduceau BMW-uri, zdrobiti de vreun copac, doar pentru ca au uitat pentru o clipa tot ce au invatat. Sau poate pentru ca n-au stiut niciodata. Dar au vrut sa arate altor 5-6 prietenari ce poate masina. Din pacate le-a aratat doar ce nu poate soferul, masina poate multe.

Vreau ca acest topic sa fie unul despre "conducerea preventiva" in general. Si asta inseamna si adaptarea vitezei, astfel incat marja de eroare in caz ca se intampla ceva sa fie suficient de mare incat sa se poata evita orice situatie neplacuta.

Chiar si recent, multi eroi de pe forum, laudau cate un alt "erou" care filma in masina cum merge el cu viteza mare, crosetand "popice" in miscare. Stia ce face!

Stia ce face pe naiba. Daca stia ce face, i-ar fi fost frica de multele necunoscute care puteau aparea si n-ar fi facut asa ceva. Daca stia ce face, adapta viteza. Sa mergi pe circuit cu viteza mare, deja presupune multe riscuri. Dar s-o faci pe un drum aglomerat, o cauti cu lumanarea. Numai condus preventiv nu se cheama. Eu ii spun inconstienta.

Cheia multor accidente este "condusul preventiv". Stiinta de a ajunge la 250 km/h atunci cand se poate si a sta la 40 km/h atunci cand nu se poate. Stiinta de a prevedea orice situatie neprevazuta si a minimiza riscurile pana la neglijabil.

Da, da asa cum am mai spus-o, eu unul sunt pentru respectarea vitezei legale in localitate, mai ales pe DN1!

Am vazut in 7 ani de naveta zilnica pe DN1, accidente groaznice, am fost implicat intr-n astfel de accident ( nu am avut carnet 9 luni , am circulat cu o dovada eu stiu cum obtinuta) dar acum treaba s-a rezolvat :) .

Un singur lucru a facut diferenta in acest accident la care am fost implicat - viteza. Daca aveam mai putin cu 20 km/h decat viteza cu care circulam in localitate, ( atentie!) evitam cu usurinta cele intamplate.

:blink: :) :)

Oameni buni, viteza indecvata ucide!

PS: Mai spun ceva aici, oricine e tentat sa incerce viteza maxima a bolidului pe care il are, insa eu nu recomand lucrul acesta pe nici unul din drumurile publice!!!

Da, da asa cum am mai spus-o, eu unul sunt pentru respectarea vitezei legale in localitate, mai ales pe DN1!

Am vazut in 7 ani de naveta zilnica pe DN1, accidente groaznice, am fost implicat intr-n astfel de accident ( nu am avut carnet 9 luni , am circulat cu o dovada eu stiu cum obtinuta) dar acum treaba s-a rezolvat :) .

Un singur lucru a facut diferenta in acest accident la care am fost implicat - viteza.  Daca aveam mai putin cu 20 km/h decat viteza cu care circulam in localitate, ( atentie!) evitam cu usurinta cele intamplate.

:blink:  :)  :)

PS: Mai spun ceva aici, oricine e tentat sa incerce viteza maxima a bolidului pe care il are, insa eu nu recomand lucrul acesta pe nici unul din drumurile publice!!!

266795[/snapback]

M-da .. ai dreptate .. Romania nu e o tzara pe unde sa iti poti permite sa alergi ... nici macar pe autostrazi ..

Eu m-am intalnit cu o vaca pe autostrada soarelui ...

Asa ca ...ce sa mai zicem ..

Prin localitati ..e. cea mai mare tampenie sa alergi .. eu mereu reduc viteza .. si asta de cand am luat un cal ... la 140 km/h... s-a gandit ca ar fi bine sa traverseze soseaua in fatza mea ...

Prin afara localitatilor .. mai merge ... atata timp cat nu ii incurci pe ceilalti participanti din trafic ..

Am vazut prea multi soferi care se bazeaza pe "lasa ca ma evita celalalt".

Cu chestiile astea tampite .. oricum nu ajungeti mai repede la destinatie .. decat unul care conduce prudent dar sportiv

Eu unu ... am milionul de km facuti in tzara .. si d-zeu stie cati afara ... am vazut prea multe ...

Oricum .. parerea mea .. e ca experienta se calculeaza in primul rand in numar de accidente evitate ..

E corect ce spui. Trebuie sa adaptezi viteza astfel incit sa poti frina in siguranta, indiferent ce-ti apare in fata. Dar, sa zicem ca mergi in ro pe un drum expres, cu doua benzi pe sens, cu viteza de 100kmh pe banda de linga axul drumului. In momentul ala, un fericit posesor de logan sau de dacia 1310 tlx care stationa pe banda 1, vrea sa intoarca, si, avind logan, ce-i trece prin cap aia si face, si tocmai intra pe banda ta. La stirile de la ora 5 vor zice ca un bolid (sau o limuzina de lux) condus nebuneste de un inconstient beat a spulberat masinuta condusa de un biet taran cooperator. Daca intri cu 100 in el vor fi numai morti si raniti (probabil de ambele tabere). Daca intri cu 200 vor fi si disparuti.

Eu am patit o chestie de genul asta, insa cu un fericit posesor de duba. Si am patit si nenumarate alte evenimente fara urmari neplacute pentru mine si nu am scapat din cauza ca mergeam incet, ci pot spune ca datorita norocului. Al meu si/sau al "inamicului".

Dupa parerea mea, o "conduita preventiva" te poate aduce de cele mai multe ori in siguranta acasa, insa in conditiile in care se circula in ro, in care din ce in ce mai multi timpiti au permis de conducere si pe linga asta chiar si masina, nu cred ca e suficient. Cind ma intorc acasa de la un drum mai lung prin tara, rasuflu usurat si imi zic: "ce bine ca am scapat si de data asta!", dar asta numai dupa ce am bagat masina in garaj, iar eu am intrat in casa.

Pai la conduita preventiva intra si sa nu mergi cu 100 pe langa o masina parcata, care ar putea teoretic sa intoarca peste doua benzi. Un sofer german ar putea argumenta ca n-a putut prevedea asa ceva, nefiind obisnuit, dar noi suntem obisnuiti, ca urmare putem merge cu prevederea mai departe...

Pai la conduita preventiva intra si sa nu mergi cu 100 pe langa o masina parcata, care ar putea teoretic sa intoarca peste doua benzi. Un sofer german ar putea argumenta ca n-a putut prevedea asa ceva, nefiind obisnuit, dar noi suntem obisnuiti, ca urmare putem merge cu prevederea mai departe...

266813[/snapback]

Asta de acu' e filozofie si ajungem repede la povestea cu drobul de sare. Nu se poate cuantifica conduita preventiva, si nici viteza excesiva . Totul e sa-ti stii limitele, ale tale si ale masinii pe care o conduci. Si sa-i respecti pe ceilalti participanti la trafic. Viteza e pentru cei care se grabesc. Si nu viteza ucide, ci neindeminarea si prostia.

Nu e deloc filozofie. Conduita preventiva inseamna sa prevezi imprejurarile in care te poti gasi in urmatoarele secunde. Mergand cu 100 pe langa unul oprit, eu sunt in stare sa franez, prevenitv...

Ma rog, fiecare cu conduita lui preventiva.

Nu ma pot abtine si imi cer scuze anticipat.

Nu te-ar fi salvat tractiunea integrala? Credeam ca e un panaceu...

266809[/snapback]

:) :) , insa topicul acesta este despre viteza excesiva!

Tractiunea integrala m-a salvat in nenumarate situatii ( off- road, insa) , dar, dupa cum am mai spus, 70% din majoritatea timpului, conduc un SUV ( Sau jEEP) cu tractiune integrala, m-am obisnuit cu ea, ii stiu dezavantajele si avantajele.

Uite , imi pare rau , acum pot sa spun ca s-a terminat, am stat din 31.08. 2006, pana acum o luna fara carnet, din cauza unui accident ( mi-a sarit o persoana in fata , la propriu , pe DN1) , care daca nu aveam 70 km.h, cat e legal pe DN1 in localitate ci aveam 50 km/h o puteam evita, urmele de frana cat si masina oprindu-se complet la cca. 1,5 m de locul accidentului, viteza facand diferenta.

Conduceam o masina cu tractiune fata cand s-a intamplat si concluziile mele sunt:

1. Daca eram cu M3-ul , cu franele ei si capacitatea ei de franare opream fara probleme.

2. Daca eram cu JEEp-ul ( care are 4 x 4 , apropo :) ), ma urcam fara probleme pe bordura mult prea inalta insa pentru sedanul cu care eram, deci evitam iarasi fara probleme

Bad luck! :blink: :)

:)  :) , insa topicul acesta este despre viteza excesiva!

Tractiunea integrala m-a salvat in nenumarate situatii ( off- road, insa) , dar, dupa cum am mai spus, 70% din majoritatea timpului, conduc un SUV ( Sau jEEP) cu tractiune integrala, m-am obisnuit cu ea, ii stiu dezavantajele si avantajele.

Uite , imi pare rau , acum pot sa spun ca s-a terminat, am stat din 31.08. 2006, pana acum o luna fara carnet, din cauza unui accident ( mi-a sarit o persoana in fata , la propriu , pe DN1) , care daca nu aveam 70 km.h, cat e legal pe DN1 in localitate ci aveam 50 km/h o puteam evita, urmele de frana cat si masina oprindu-se complet la cca. 1,5 m de locul accidentului, viteza facand diferenta.

Conduceam o masina cu tractiune fata cand s-a intamplat si concluziile mele sunt:

1. Daca eram cu M3-ul , cu franele ei si capacitatea ei de franare opream fara probleme.

2. Daca eram cu JEEp-ul ( care are 4 x 4 , apropo  :) ), ma urcam fara probleme pe bordura mult prea inalta insa pentru sedanul cu care eram, deci evitam iarasi fara probleme

Bad luck! :blink:  :)

266857[/snapback]

A mierlit victima???

Bad luck! :blink:  :)

aveai viteza excesiva pentru situatia aia.

daca erai cu m3 nu aveai doar 70km/h

as zice "bad foot", in caz de eveniment datorat vitezei

Nu e deloc filozofie. Conduita preventiva inseamna sa prevezi imprejurarile in care te poti gasi in urmatoarele secunde. Mergand cu 100 pe langa unul oprit, eu sunt in stare sa franez, prevenitv...

Ma rog, fiecare cu conduita lui preventiva.

266834[/snapback]

Preventiv conducem mai toti !:blink: Ideea e ca la un moment dat te apuca nebunia ..Poate fi in maxima siguranta sau mai putin l....neprevazut e la tot pasul .....

A mierlit victima???

266859[/snapback]

Nu, fractura de tibie si peroneu, doua coaste rupte si ( cel mai nasol) o contuzie urata la cap (un fel de comotie cerebrala)! :blink: :)

Si @ Verssatu, nu, daca eram cu M3-ul cred ca si la 100 km/h opream intr-o distanta mult mai scurta, masina asta chiar are frane, daca ai mers cu un M stii ce vorbesc....

Si @ Verssatu, nu, daca eram cu M3-ul cred ca si la 100 km/h opream intr-o distanta mult mai scurta, masina asta chiar are frane, daca ai mers cu un M stii ce vorbesc....

cum bine ai spus, topicul este despre viteza, nu despre frane.

iar viteza de 100km/h pe DN1 e excesiva, chiar si pentru m3.

edit: bine ca nu a fost mai rau... :blink:

Eu dupa Dacia de scoala am luat un E30 320. In primii 2-3.000 de km nu am depasit 120 km/h, iar in primele 2-3 luni nu aveam tupeu sa depasesc si sa intru intre 2 TIR-uri. E bine, e rau? E condus preventiv sau doar o prostie ce am facut eu?

Eu dupa Dacia de scoala am luat un E30 320. In primii 2-3.000 de km nu am depasit 120 km/h, iar in primele 2-3 luni nu aveam tupeu sa depasesc si sa intru intre 2 TIR-uri. E bine, e rau? E condus preventiv sau doar o prostie ce am facut eu?

266879[/snapback]

Eu spun ca e normal. Trebuie mult timp sa simti o masina. Nu prea sunt oameni care se nasc cu un simt perfect, dar oricum, oricine are nevoie de o perioada de acomodare cu o masina noua si necunoscuta.

In plus, trecerea de la tractiunea fata la spate, necesita o atentie deosebita, si dezvatarea unor reflexe formate, care acolo ajutau si aici strica.

Un singur lucru a facut diferenta in acest accident la care am fost implicat - viteza.  Daca aveam mai putin cu 20 km/h decat viteza cu care circulam in localitate, ( atentie!) evitam cu usurinta cele intamplate.

:blink:  :)  :)

266795[/snapback]

Dar sa nu uitam ca banda II de pe DN1 este strict pentru depasiri si nu pentru a circula cu viteza maxima admisa :)

Dar sa nu uitam ca banda II de pe DN1 este strict pentru depasiri si nu pentru a circula cu viteza maxima admisa :blink:

267025[/snapback]

Nu numai pe DN1, ci pentru toate drumurile (indiferent de categoria acestora) prevazute cu mai mult de o banda pe sensul de mers.

Aceasta nu este parerea mea, si eu merg pe DN1 (Bucuresti-Ploiesti-Cornu) pe banda a II-a adoptand aceeasi conduita ca si Theotien. Nu ma intereseaza flashurile date de vitezomani, indiferent in ce masini isi tin popourile. Pastrez in permanenta contactul cu oglinda retrovizoare pentru ca de multe ori trec salvari si politie catre diverse accidente facute de cei pe care i-au lasat altii sa treaca.

Si DA, urasc si eu viteza ... acelora care nu o adapteaza starii drumului, conditiilor de trafic si, nu in ultimul rand, marcii masinii pe care acestia o conduc. Bafta si drumuri bune!

Nu ma intereseaza flashurile date de vitezomani, indiferent in ce masini isi tin popourile

267030[/snapback]

Eu nu inteleg chestia asta.Poate are omul o urgenta,se grabeste,tre sa aunga la spital...Nu ma apuc eu sa fac pe lupul moralist si sa ii blochez banda.Poate sa circule cu ce viteza vrea el;daca mi-a dat flash sau semnal stanga m-am dat la o parte,e treaba lui ce se intampla mai departe...

Eu nu inteleg chestia asta.Poate are omul o urgenta,se grabeste,tre sa aunga la spital...Nu ma apuc eu sa fac pe lupul moralist si sa ii blochez banda.Poate sa circule cu ce viteza vrea el;daca mi-a dat flash sau semnal stanga m-am dat la o parte,e treaba lui ce se intampla mai departe...

267035[/snapback]

Ai si tu dreptate, nu zic nu, si eu am avut urgente, dar am circulat asa cum prevede legea in astfel de situatii: AVARII, SEMNALE LUMINOASE SI SONORE si fii convins ca am sa ma dau oricand la o parte cand am sa vad asa ceva in retrovizoare. Nu sunt tampit si nici lup moralist! Si sa nu uit, la semnal stanga m-am dat mereu la o parte, este o forma de respect, de ambele parti. Cat despre flashuri, flashuiti fratilor cat vreti, sunt miop :blink:

eu zic ca nu viteaza ucide ci faptul ci lipsa educatie in trafic asociata cu drumuri proaste.. in germania nu exista limita d viteza pe autobahn si nici accidente.

cat despre conduita preventiva: cand trec pe langa aro si logan incetinesc si nu depasesc nici pe cel mai drept drum daca exista linie continua:)

• 2 months later...
si eu urasc viteza... in oras nu merg cu mai mult de 80-90 .. si daca prind 100 si ceva iau picioru de pe acceleratie sau franez "subtil". pe autostrada merg cu o medie de 130-140 sau 160-170 cand depasesc. "urasc" f mult viteza dar pe atata imi plac acceleratiile. prin senzatia la volan eu inteleg sa accelerezi puternic nu sa mergi cu viteza mare. cu cat mergi mai repede cu atat riscul creste iar viteza de reactie te ajuta din ce in ce mai putin. multa lume cand ma vede in bmw ma intreaba "cat prinde?" si le raspund in sictir .. "nu stiu si nici nu ma intereseaza". daca vrei sa vezi de ce am bmw ne vedem vino sa dai o tura cu mine la volan