Jump to content

Stop dreapta E81

Core

Recommended Posts

Salut

Este complicat de schimbat lanterna/ Stop la un E81 din 2008? Trebuie mastic?

Aveti instructiuni cum se schimba becul de marsarier la E81? Sau video cum se schimba lanterna?

Sa cumpar Stopul din dezmembrari sau sa cumpar stop nou?

multumesc anticipat!

Portbagajul se deschide?

In dreapta acolo tre sa gasesti cumva o metoda relativ usoara sa dai capace, capitonaj sa ajungi la suportul becurilor din lampa/stopul dreapta spate.. nu e mare filosofie.

Cand ajungi la suportul lor acesta iese cu totul dar e tinut de o clema/clapeta cu un loxas in ea.. din plastic care o sa faca click cand e sa pui inapoi suportul../ clema-clapeta e orientata spre tine si e un pic mai lunga sa poti dezavora suportul. Cand ai suportul in mana, becul iese prin o mica rasucire. Din noi nu e insurubat e inzavorat dar prin rotire de data asta..

Daca e sa schimbi stopul cu totul, e tinut in loc, tot prin interior, de 2-3 suruburi ce au piulite pe ele ce strang stopul pe caroserie; simplu.

Bafta.

Edited by bimmer90f30

Se deschide portbagajul.

Am desfacut capacul. il desfacusem inainte.

Am gasit clema, am deblocat suportul becurilor dar nu prea pot sa il scot din cauza becurilor, nu e loc.

Dar in dreapta nu vad bec de marsarier. E doar in stanga bec pt marsarier? Am comandat bec marsarier.

imi arata in bord ca e un bec lipsa sau ars.

Bec de ceata e tot unul singur , intr-un stop? Acela nu se mai aprinde.

Multumesc pentru raspuns!

27 minutes ago, Core said:

E un singur bec de marsarier.

stiti cumva ce tip de bec ce conector e pentru ceata in spate, in stop?

Din ce imi amintesc parca e P21W.. 382.

BMW nu foloseste becuri decat becuri cu un filament cel putin la modelele astea mai noi de dupa 2000..

Cred ca e de 21W cel de ceata ca trebuie sa fie destul de puternic sa fie remarcata masina in conditii de vizibilitate redusa.

(Daca ce spun te-a ajutat un multumesc/ thanks pe buton in dreapta jos in postare e suficient)

Edited by bimmer90f30
  • Thanks 1

Posted (edited)

Da, de 21W ma gândeam si eu ca este, Tip obișnuit, din acesta de care zici P21W. Am fost astăzi în magazin si mi-a zis sa aflu ce tip de bec imi trebuie, ei nu au știut să îmi zică. Că au mai fost cazuri când programul zice greșit tipul de bec. Mi-a promis tata ca imi da un set de becuri din anii '90.

Am găsit și tripla in orasul meu natal, drobeta Turnu Severin la 250 lei.

Tipii acestia recomandă să dai mai întâi tripla jos si apoi scos suportul cu becurile 

Tutorial

Edited by Core

In tripla din dreapta este vreun bec cu 2 filamente ?

in stopul dreapta mi se aprinde o pozitie sus si una jos, sunt 2 becuri pentru pozitie. incerc sa aflu care e becul de ceata.

• 2 weeks later...

Cum să aflu codul problemei, ca să aflu ce bec nu se aprinde?

Becul de ceață din tripla arde, funcționează. Se aprind și becurile de stop și pozițiile, + semnalizare. De când am atins tripla pe spate am eroare , îmi arată un simbol cu un bec.

19 minutes ago, Core said:

Cum să aflu codul problemei, ca să aflu ce bec nu se aprinde?

Becul de ceață din tripla arde, funcționează. Se aprind și becurile de stop și pozițiile, + semnalizare. De când am atins tripla pe spate am eroare , îmi arată un simbol cu un bec.

Inca iti bati capul?

Ai verificat toate becurile? Dar toate! Sunt bune?

Iti mai dau doua alte sugestii. In meniul din bord poti afla PE CE parte mai exact e bec ars. Pune contactul. Tine apasat pe butonului de pe maneta din stanga cateva secunde. In bord se va schimba displayul in altceva. E meniul unde poti reseta revizii.. Trebuie sa faci scroll din clapeta de pe maneta si apasare buton ca sa gasesti. Tot acolo gasesti CC-IDuri. Acelea sunt coduri de eroare a diverselor functii ale masinii.. cand gasesti CC-IDul cauta in lista din link corespondenta a ce ai gasit.

https://www.autobulbsdirect.co.uk/blog/bmw-cc-id-error-codes/

Daca nu gasesti caut pe yt CC-ID si modelul tau de bmw.

Mai exista o varianta a problemei. Aceea se numeste modul de protectie in care intra FRMul, modulul luminilor masinii, cand utilizatorul adica tu, incercand prea multe, probabil risti prea multe, ignori prea multe, iar modul creeaza o prtoectie a respectivului circuit ca sa nu se intample lucruri mai grave. Pentru resetare protectie trebuie diagnoza si resetare. Ista sau probabil ceva program prin bluetooth.

Edited by bimmer90f30

Am verificat si se aprind toate luminile: poziție, semnalizare, faza lungă, scurta, marsarier

Frână 

În mers vad ca arde o lumină de ceață, numai in spate am, nu stiu exact daca e doar una sau două. Cu motorul oprit nu se aprinde nici un bec de ceață.

Cand pun contactul imi arata becul. Astăzi am văzut că , mai târziu, după simbolul cu un bec afisaza un semnul exclamarii. 

Recent am resetat alerta pentru ITP dar acum nu mai pot intra in meniul unde pot obtine CC ID sau reseta intervale. 

Nu am incercat prea multe, doar odată am mers cu tripla din dreapta deconectata, mai putin de 2km.

25 minutes ago, Core said:

În mers vad ca arde o lumină de ceață, numai in spate am, nu stiu exact daca e doar una sau două. Cu motorul oprit nu se aprinde nici un bec de ceață.

Daca in spate ai doar o lumine alba la mers cu spatele atunci ai o singura lumina rosia de ceata pe partea cealalta.

Lumina alba e pe partea opusa soferului.

Cea rosie e in spatele lui.

Edited by bimmer90f30
  • Like 1

• 1 month later...

CC ID 115 bec marsarier dreapta. M-a intrebat fiul meu daca franele sunt consumate si zic ca putem sa aflam, din bord. Si am intrat in meniul check si am aflat codul.

Pe ceață se aprind doua becuri, stânga dreapta.

În marsarier mi se aprinde în stânga un bec iar in dreapta nu, am lovit tripla exact in lumina marsarier dreapta. Cel mai Probabil trebuie să pun un b3c de marsarier a acolo.

Daca ai 2 lumini de ceata constructiv (stanga/dreapta) atunci ai si 2 lumini de marsarier. Daca ai o singura lumina de ceata atunci asta va fi pozitionata pe o parte a masinii si pe cealalta parte lumina de marsarier.

Pana la varianta "led" becurile spate sunt standardizate indiferent de marca masinii.

Marsarier, ceata, semnalizare - bec cu un singur filament

Frana si pozitie - 1 bec cu dublu filament.

Orice "minuni" diferite intalnesti prin trafic sunt doar "tuning" de cartier.

Edited by zallo

20 hours ago, zallo said:

Frana si pozitie - 1 bec cu dublu filament.

In ce model a pus BMW bec cu doua filamente pe spate?

Eu am doua modele (unul de aproape 20 ani si nu au niciunul becuri cu doua filamente (exceptant faruri).

Edited by bimmer90f30

16 minutes ago, bimmer90f30 said:

In ce model a pus BMW bec cu doua filamente pe spate?

Eu am doua modele (unul de aproape 20 ani si nu au niciunul becuri cu doua filamente (exceptant faruri).

Bimmere, becul cu doua filamente, P21/5W se monteaza in camerele lampilor spate care au doua functii simultan: Pozitie spate si Frana. Filamentul mic, cel de 5W este pt functia de Pozitie spate, iar filamentul mare, cel de 21W este pt functia de Stop(Frana).

21 hours ago, Core said:

Cel mai Probabil trebuie să pun un bec de marsarier a acolo.

Masina nu greseste.

9 minutes ago, RaYn3 said:

Bimmere, becul cu doua filamente, P21/5W se monteaza in camerele lampilor spate care au doua functii simultan: Pozitie spate si Frana. Filamentul mic, cel de 5W este pt functia de Pozitie spate, iar filamentul mare, cel de 21W este pt functia de Stop(Frana).

Au montat pe E90/91? Ma indoiesc ca la E81, care e foarte aproape de E.. Dar nu le stiu pe toate. 😇 Eu in 12 ani nu am schimbat bec cu doua filamente. pe spate la E90/91. Are si soclu diferit becul cu doua filamente. Nu functia ma intereseaza ci unde e montat. Ca vorbesti de functie, cred ca BMW  ales sa puna doua becuri in acelasi compartiment separate printr-o tabla si nu doua filamente intr-un bec. Pot sa explic si de ce.

Ce model, cum am intrebat are bec 2 filamente, sa tin minte..

Edited by bimmer90f30

1 hour ago, bimmer90f30 said:

Masina nu greseste.

Au montat pe E90/91? Ma indoiesc ca la E81, care e foarte aproape de E.. Dar nu le stiu pe toate. 😇 Eu in 12 ani nu am schimbat bec cu doua filamente. pe spate la E90/91. Are si soclu diferit becul cu doua filamente. Nu functia ma intereseaza ci unde e montat. Ca vorbesti de functie, cred ca BMW  ales sa puna doua becuri in acelasi compartiment separate printr-o tabla si nu doua filamente intr-un bec. Pot sa explic si de ce.

Ce model, cum am intrebat are bec 2 filamente, sa tin minte..

Eu ti-am raspuns in general despre becul P21/5W. N-am avut nici o intentie sa fac referire la E90/E81. Desi am avut E90, nu mai stiu configuratia camerelor ori a tipurilor de becuri utilizate. Atunci cand ai doua functii incorporte intr-o singura camera, dpdv al legislatiei, se spune ca cele doua functii sunt reciproc incorporate, iar aici se regasesc cele doua functii amintite mai sus, pozitie spate impreuna cu functia de frana. Mai nou, becurile P21, P21/5W sau PY21W au fost inlocuite cu becurile din gama W16 din cauza consumului mai redus de energie, 16W vs 21W, dar si a costului mai redus. Partea nasoala la W-uri este ca nu mai au acel soclu baionet ca si la P-uri, de aici si costul mai redus. Deh, economia de piata. De obicei, P21W, cele care emit lumina de culoare alba se folosesc pt urmatoarele functii de semnalizare: STOP, Reverse, RDI. Mai sunt acele becuri H21W care se folosesc la functiile de Rear FOG, au filamentul mai mic, cred ca au si ceva gaz in interior, de aceea cred ca acestea fac parte din categoria becurilor de tip halogen. Cele de 5W se folosesc pt functii de lumina care necesita o Intensitate luminoasa mai redusa, gen pozitie fata, pozitie spate, side-markere, side-DI-uri, etc. 

Edited by RaYn3
  • De acord! 1