Jump to content

Bâzâit boxe și tweetere E90.

Recommended Posts

Vă salut, după multe experimente cred că am terminat configurare sistemului audio la al meu E90.

Sistemul de bază era philips în combinație cu casetofon professional.

Pe partea de bass am subwoofere de hi-fi + alpine de 300w în portbagaj, amplificate toate, e ce trebuie aici.

În final am schimbat boxele cu unele de prologic 7, iar ca amplificator am adăugat un Audiola BS 320și niște tweetere JBL. Se aude deschis, clar și foaaarte plăcut, până când... pe unele frecvențe îmi bâzâie boxele, însă mai mult aud acel bâzâit în tweetere decât în boxele de medii, și asta se întâmplă cu orice boxă si tweeter aș încerca, dar nu îmi dau seama de unde pur și simplu, când e muzica încet nu se aude, apare doar când măresc volumul și e mult mai pronunțat în tweetere.

Sună așa: 

Ignorați artistul care cântă, dar pe această melodie am putut să văd arăt cel mai bine problema.

Nu știu cum să rezolv, e ultimul lucru pe care îl am de făcut în organizarea sistemului audio, dacă nu ar fi bâzâitul s-ar auzi excepțional, sună mai bine comparat cu HI-FI din toate punctele de vedere 😄

Chiar aș fi recunoscător dacă mă poate ajuta cineva, mă oftic din totul sufletul că am făcut să sune frumos și mai am bâzâitul ăsta mizerabil...

Edited by David Dobre

Din pacate, cum am scris si in threadul despre variantele de upgrade al sunetului pe E90, experimentele de genul "o boxa de aici, un amplificator de acolo" de obicei risca nu numai sa nu sune bine/corect, ci sa vina si cu probleme de functionare. Asta pe langa ca nu a fost un experiment ieftin.

Dar cred ca asa e cand vrei sa inveti pe pielea ta.

In primul si in primul rand, indiferent ce iti spune oricine, mergi pentru codare pana gasesti o persoana care ti-o face.

Motivele, erorile masinii, etc sunt irelevante. Tu ai nevoie de codarea de Hi-Fi in momentul in care duci semnalul din HU in amplificator. Vezi daca rezolvi asa.

Ulterior, daca problema persista, trebuie verificat daca amplificatorul e ce trebuie.

Pentru E90, iti trebuie amplificator cu intrare pentru semnal diferential. Adica undeva la +5V pe intrari, daca imi amintesc bine.

Nu toate amplificatoarele suporta lucrul asta.

Despre potrivirea intre difuzoare si amplificator, D-zeu cu mila. Ar trebui totusi sa nu distorsioneze, dar si sunetul va fi la noroc.

On 7/13/2024 at 4:47 PM, David Dobre said:

Ignorați artistul care cântă, dar pe această melodie am putut să văd arăt cel mai bine problema.

E ciudata bucata muzicala aleasa. E si o melodie care imi e total necunoscuta. De aceea eu nu stiu exact ce anume bazaie.

Nu ai putea gasi ceva mai relevant cu sunete mai distinct separate?

Mai pune vreo doua exemple si poate se prinde si intelegerea mea.

Edited by bimmer90f30

Era ceva de la Tzanca Uraganul, am descoperit ulterior că bâzâitul e din cauza casetofonului, am încercat să conectez boxa și tweeterul direct la casetofon și încă se aude bâzâitul, dar foarte, foarte mic, la un nivel la care nu te mai deranjează și cine nu știe de el și nu se pricepe nici nu are cum să îl mai audă, în final am lăsat tweeterele direct pe casetofon, neamplificate și am amplificat doar difuzoarele de medii, codarea casetofonului la HI-FI nu a reușit pentru că mașina are foarte multe intervenții pe partea electrică și casetofonul nu răspunde pur și simplu (vă zic ce mi s-a zis), am încercat la 2 oameni și nu s-a putut, unul mi-a spus că dacă vreau neapărat să mi-l codeze trebuie să îmi rescrie ceva pe acolo ce durează o zi și costă 200 de euro, așa că am zis PAS.

Dacă interesează pe cineva ce am făcut, și la ce rezultat am ajuns:

- Boxe prologic 7 în ușile față și în bord amplificate de o stație aftermarket 4x40w (boxele spate sunt anulate și am scos vata de pe acolo să intre mai mult bass din portbagaj.

- Tweetere JBL Club 3412T.

- Subwoofere sub scaune de HI-FI și în portbagaj Alpine de 300W RMS, amplificate de o stație comună.

Exceptând că mi s-a ars un set de tweetere pe care nu le mai pun in calcul, costul final a fost la undeva la 1300 de lei să zic, subwooferul Alpine l-am primit cadou și stația o aveam, se auzea decent și doar cu cele de hi-fi, care sunt ok, dar e altceva și cu acesta 🙂 

Modific EQ-ul din telefon, așa că nu mai am nevoie de codare pentru a nu mai scoate înaltele în față, modific asta după bunul plac deja.

Într-un final cred că am terminat micuțul proiect audio, singurul inconvenient mai e bâzâitul minor, foarte minor pe unele frecvențe la puține melodii.

Sunetul final e unul incomparabil cu sistemul original al mașinii, și peste hi-fi la claritate, volum și mai ales la bass, fapt confirmat de mai multe urechi, care nu sunt pe lângă subiect, n-am apucat să le compar așa bine cu urechile mele pentru că hi-fi-ul l-am auzit foarte puțin din mașina acum ceva timp.

Nu poate fi reprodus așa bine pe filmare, dar vă las ceva orientativ făcut azi: 

S-a inteles. 

Cel mai important este ceea ce ti-e iti place. Daca te satisface si creai ca nou nivel audio calitatativ eate peste ce auzeai, asta e bine.

Ai spus ca au ascultat si altii si si-au dat cu parerea nestingheriti. Si a fost buna. Excelent.

Nu a fost o ideea rea sa treci tweeter-ele pe HU.. Cel putin din punct de vedere al stresului intern (termic.. pentru ca bobina din ele nu se poate raci pentru ca frecventele inalte redate nu permit..) daca nu le cumperi cu un filtru de banda (pasiv.. evident) care DESIGUR va "manca" din putere data de amllificator DAR va proteja tweet-erele in care ai investit si ii va da frecventa necesara de reprodus clar si durabil! Asa direct din HU puterea nefiind atat de mare si variata vor face fata mai bine puterii.

On 7/19/2024 at 2:12 PM, David Dobre said:

Sunetul final e unul incomparabil cu sistemul original al mașinii, și peste hi-fi la claritate, volum și mai ales la bass, fapt confirmat de mai multe urechi, care nu sunt pe lângă subiect, n-am apucat să le compar așa bine cu urechile mele pentru că hi-fi-ul l-am auzit foarte puțin din mașina acum ceva timp.

Treaba cu sunetul e relativa, s ar putea peste ceva timp sa nu ți mai placa cum se aude. Sunt curios cum se aude daca dai pe zero basul și inaltele. 

1 hour ago, Lospaa said:

Sunt curios cum se aude daca dai pe zero basul și inaltele. 

Fie vorba intre noi, asa se si judeca un sistem audio de calitate. Orice ajustare ulterioara e "benefica" in functie de stilul muzical dorit, ascultat la un anumit moment. Iar asta se face prin pre-setari pe care orice sistem audio cu pretentii ar trebui sa il aiba. 

Daca mai vorbim si de "room EQ" din masina intra deja in alta liga, alt punct de plecare.

Edited by bimmer90f30

Depinde mult și de sursă, de format, daca se asculta o muzica comprimata, cu mediile la maxim, nu știu cât contează sistemul, important sa se audă tare... unii prefera sa asculte la volum ridicat, am observat ca mulți sunt atrași de un sunet "colorat" și nicidecum de un sunet cât mai aproape de natural și în general de volum, sa aiba 1000 W dacă se poate, sa duduie basul etc

Fiecare are percepția lui și fiecare sistem are limitele lui, inclusiv harman sau B&W sau ce o mai fi,, cred ca cel mai important este sa îți placa ție cum se aude și sa fii mulțumit. 

Am mașina lăsată la mecanic să îmi schimbe garnitura de la baia de ulei, mâine o iau și vă arăt cum se aude pe diferite melodii dacă mă joc puțin cu setările sau EQ-ul, de obicei țin bass-ul la +8 și treble la +3 în funcție de ce ascult, am observat că pentru a se auzi absolut orice melodie pe placul urechii trebuie să mă mai joc cu treble-ul uneori.