Jump to content

Achizite masina din Germania fara TVA?

Recommended Posts

Salutare,

a mai cumparat cineva recent masina pe firma, din Germania,  fara tva?

Citeam ca dupa ce si-au luat tepe de la romani, putini dealeri mai accepta. Majoritatea iti percep si tva si apoi le trimiti dovada înmatriculării si iti returneaza taxa.

Merci

Edited by claudiu1892
  • De acord! 1

1 hour ago, mgi said:

Da, asa e de ani de zile. Dar care e problema? 

Problema e ca stai f mult sa iti returneze tva. In unele cazuri dealerii nu mai raspundeau la tel/mail, s-a ajuns la plangeri la Comisia Europeana. 

Da, asa este de ani de zile. Eu din 2019 pana acum am luat 3 masini asa, urmatoarea urmeaza sa o ridic saptamana urmatoare. Am platit saptamana asta masina, iar separat am platit TVA integral (Kaution ii spun ei). Dupa ce faci dovada ca ai inmatriculat masina in Romania, pe firma ce a cumparat de la dealer, primesti banii inapoi in maxim o saptamana. 

Just now, claudiu1892 said:

Problema e ca stai f mult sa iti returneze tva. In unele cazuri dealerii nu mai raspundeau la tel/mail, s-a ajuns la plangeri la Comisia Europeana. 

exclus. Eu am lucrat cu dealeri din reteaua BMW si intr-o saptamana dupa ce au ajuns actele la ei, TVA-ul a fost returnat. Daca vorbim de dealeri turci, poate e alta poveste.

Din ce stiu eu daca nu folosesti masina in scopuri 100% pe firma, la un control anaf esti obligat sa achiti 50% din TVA, deci grija si cu chestia asta.

Edited by arnx

Total eronat, daca firma ta este platitoare de Tva si inregistrata in ROI atunci cumperi cu deductibilitatea de Tva, dar binenteles vei fi obligat sa o aplici la revanzarea masinii aici in Romania.

12 minutes ago, arnx said:

Din ce stiu eu daca nu folosesti masina in scopuri 100% pe firma, la un control anaf esti obligat sa achiti 50% din TVA, deci grija si cu chestia asta.

Pai ok, dar ce inseamna sa o folosesc pentru firma? Sa ma apuc sa car cartofi si detergenti cu ea? Nu poate fi masina mea, in calitate de administrator?

6 minutes ago, selTm said:

Total eronat, daca firma ta este platitoare de Tva si inregistrata in ROI atunci cumperi cu deductibilitatea de Tva, dar binenteles vei fi obligat sa o aplici la revanzarea masinii aici in Romania.

Da, da. Stiu ca la revanzare platesti tva, la valoarea revanzarii, luand in calcul si devalorizarea etc.

17 minutes ago, Crysis21 said:

Da, asa este de ani de zile. Eu din 2019 pana acum am luat 3 masini asa, urmatoarea urmeaza sa o ridic saptamana urmatoare. Am platit saptamana asta masina, iar separat am platit TVA integral (Kaution ii spun ei). Dupa ce faci dovada ca ai inmatriculat masina in Romania, pe firma ce a cumparat de la dealer, primesti banii inapoi in maxim o saptamana. 

exclus. Eu am lucrat cu dealeri din reteaua BMW si intr-o saptamana dupa ce au ajuns actele la ei, TVA-ul a fost returnat. Daca vorbim de dealeri turci, poate e alta poveste.

ok, merci; doar la dealeri bmw cu premium selection voi apela, deci ar trebui sa fie ok 🙂

30 minutes ago, arnx said:

e aproape imposibil sa folosesti o masina( nu camion) in scopuri 100% de firma. daca mergi dupa paine de exemplu cu ea gata nu mai e 100%

23 minutes ago, selTm said:

@arnx are perfevta dreptate. Pentru tranzacțiile scumpe, daca nu poti dovedi folosirea EXCUSIVA in interesul firmei, cu foi de parcurs, vei plati 50% tva. 

20 minutes ago, claudiu1892 said:

Pai ok, dar ce inseamna sa o folosesc pentru firma? Sa ma apuc sa car cartofi si detergenti cu ea? Nu poate fi masina mea, in calitate de administrator?

Da, da. Stiu ca la revanzare platesti tva, la valoarea revanzarii, luand in calcul si devalorizarea etc.

ok, merci; doar la dealeri bmw cu premium selection voi apela, deci ar trebui sa fie ok 🙂

Ai nevoie de for de parcurs pentru fiecare km. Sunt patit cu control anaf. A trebuit da justific 13000 km efectuati in 2 ani prin foi de parcurs. Au incercat sa se lege ca nu corespund alimentarile pe traseul ideal. 

• De acord! 1

Cumpărarea și deductibilitatea sunt doua lucruri diferite. Adică îți cumperi mașina cu tva cu taxare inversa ("fără tva"), dar îți deduci doar 50% din tva dacă nu ai foi de parcurs și folosire clară a masinii pentru activitatea firmei. În plus, tot 50% se deduc și combustibil, asigurare, reparații și asa mai departe. 

1 minute ago, mgi said:

Cumpărarea și deductibilitatea sunt doua lucruri diferite. Adică îți cumperi mașina cu tva cu taxare inversa ("fără tva"), dar îți deduci doar 50% din tva dacă nu ai foi de parcurs și folosire clară a masinii pentru activitatea firmei. În plus, tot 50% se deduc și combustibil, asigurare, reparații și asa mai departe. 

Corect. Tata treaba cu "masini fara tva" a fost promovata intents de dealerii populari de pe net, gen PlusAuto. 

40 minutes ago, mgi said:

Pai tot e bine daca platesti doar 50%

La masini noi si anumite categorii de auto, poti cumpara din Germania si auto fara TVA pe....PF 😄 

eu de 10 ani de cand lucrez in domeniul leasing foarte rar am gasit furnizor care sa imi factureze masina fara tva, mai sunt cazuri.....

cand fac achizitii cu TVA si  masina ajunge in tara si o inmatriculam, le trimitem dovada ca s-a inmatriculat si ne trimit tva-ul( kauttion cum ii zic ei in bestellung)

Edited by coco1382

1 hour ago, coco1382 said:

La masini noi si anumite categorii de auto, poti cumpara din Germania si auto fara TVA pe....PF 😄 

eu de 10 ani de cand lucrez in domeniul leasing foarte rar am gasit furnizor care sa imi factureze masina fara tva, mai sunt cazuri.....

cand fac achizitii cu TVA si  masina ajunge in tara si o inmatriculam, le trimitem dovada ca s-a inmatriculat si ne trimit tva-ul( kauttion cum ii zic ei in bestellung)

pentru PF trebuie sa aduci dosarul de TVA de la ANAF. Nu ai cum sa scapi de el.

Normal ca pe persoana fizica nu exista si nici nu se pune problema de a lua sau a recupera tva ul:)). 

De tva se pune problema doar la firme. Faci foi de parcurs deduci 100% , nu faci foi doar 50%, asta in mod legal.

Ca samsarii "ard" tva ul si tu persoana fizica esti fericit ca din ce comision si au luat ei ramai cu 30-50 la suta din tva, este altceva.

Cazul in care mijlocul de transport care nu este nou a fost vandut de o persoana neimpozabila ( de obicei persoana fizica), de o mica intreprindere, de o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in celalalt stat membru dar care a aplicat regimul special pentru bunuri second-hand sau de o persoana care a aplicat similarul din alt stat membru al scutirii de TVA prevazut la art. 141 (2) g) din Codul fiscal ( art. 136 din Directiva 112/2006/CE). Este situatia in care achizitia intracomunitara nu este impozabila in Romania, deci nu se datoreaza TVA indiferent cine va face achizitia: o persoana fizica, orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA sau orice persoana impozabila, sau persoana juridica neimpozabila, care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA.

nu stiu daca acest paragraf mai este valabil, dar stiu perosoana care a cumparat bmw x5 de la o societate cu un anume statut in germania fara tva, adusa in tara si inmtriculata fara probleme, nu cu samasari...etc..... sau poate ca il cauta anaf in curand :)))

de fapt da, daca este amortizata, este nepurtatoare de tva si atunci e o iei fara tva :)) sunt dus, e plin mobile de masini nepurtatoare de tva.

scuzati confuzia... :))

Edited by coco1382

@Coco1382 cand o sa iei tu o masina de la firma din Germania fara tva pe persoana fizica te rog sa imi dai mesaj si mie o sa cumpar si eu 10 si dupa le vand.

Noi vorbim aici in cazul in care cumperi masina din germania de la firma cu tva , nu persoane fizice sau mai stiu eu ce.

Edited by branevl

Nu are treaba cu amortizarea. Probabil ca dealer-ul respectiv aplica tva la marja de profit, lucru care e permis in anumite situatii. Dar chiar si asa, tva a fost incasat. Doar ca nu apare explicit pe factura, pentru ca nu e deductibil.