Jump to content

F20 DSC la plecarea de pe loc

zuzen

Recommended Posts

Salu'tare, 

De cand au fost montate jante si pneuri mai cuminți ca pentru sezonul rece am observat ca al meu F20 M6 diesel da in nas grav la plecarea de pe loc.

Am suspectat ca ar fi egr-ul (recent schimbat) insa cu DSC off sau in Traction mode delay-ul la acceleratie la plecare dispare complet.

La reprezentanta mi s-a comunicat ca mașina e in parametri (si are toate recall-urile efectuate).

Ati intalnit asemenea comportament ? Exista posibilitatea de a mai calma DSC-ul si in modul Comfort (parametraj avansat ECU / configurare roti) ?

@zuzen Te rog detaliaza:
- ce intelegi prin "jante si pneuri cuminti"? Indica dimensiunile jantelor si anvelopelor, marca si producatorul anvelopelor, precum si starea acestora (noi-noute / partial uzate);
- ce model de F20 ai? Prin "M6" imi imaginez ca te referi la faptul ca are cutie de viteze manuala cu 6 trepte, ceea ce nu spune prea mult - poate fi un 114i, un 120d, un M135i, etc.

De fabrica e echipata cu 245 sportcontact pe spate si 225 pe fata insa am mers mai mult cu pneuri de iarna (TS860) cu care nu am sesizat probleme.

Neavand o herghelie de invidiat sub capota, fiind vorba de 116d manual cu B37, m-am orientat spre comfort (ajutat si de supensiile active).

Cu ocazia reviziei am inlocuit si TS860 cu Pirelli sf3 205/55 R16 all-season, insa nu pariez ca nu a primit si un update de soft cand a fost la reprezentanta.

E clar ca problema se trage din DSC, pentru ca atunci cand e dezactivat diferenta e mare la raspunsul acceleratiei si masina se simte mult mai sprintena.

Interesant e ca servo-directia este mai asistata in modul traction decat in comfort si mai grea in ECO Pro, ceea ce mi se pare neintuitiv. 

Anvelopele sunt noi, din acelasi lot, presiune egala. Dupa montare am sesizat o usoara imprecizie la tinuta de drum motiv pentru care am verificat si geometria (in regula si ea). Intre timp fie m-am obisnuit, fie s-au mai rodat insa in ECO Pro daca dai drumul rapid la ambreiaj poti opri motorul la plecarea de pe loc. Aceeasi sincronizare in Traction sau DSC off te lanseaza in scaun. De la ECO Pro la S+ e progresiv mai bine insa nimic nu egaleaza DSC off. Alte banuiei ar fi senzorii ABS, insa nu apar erori OBD iar discurile au fost inlocuite inainte de ultima revizie. Am observat ca oamenii se mai plang de DSC numind haios "electronic nannies" insa pe modele mult mai puternice si cu pretentii sportive care dezbat mai degraba implementarea eLSD decat power-cut rezultat din microdiferente ale senzorilor ABS.

Edited by zuzen

Din pacate a trecut de rodajul de 1000 km si de fiecare data cand uit sa apas butonul de traction risc sa plec mai greu de pe loc sau sa opresc motorul.

Fiind prima masina cu tractiune pe spate, mai grea si mai lenta fata de GTI-ul pe benzina, posibil sa fiu obisnuit cu timpi de reactie mult mai mici si in conseciinta sa nu las DSC-ul sa isi faca treaba. E adevarat ca fenomenul a devenit mai deranjant de cand folosesc masina si in oras si mai alternez si cu cea pe benzina. In acest caz poate e ceva normal ca DSC-ul sa interfereaze cu soferul, oarecum amplificat de aceste pneuri noi.

Ma intreb daca si voi ati sesizat acelasi lucru si daca exista solutii, altele decat butonul de traction/dsc off.

Edited by zuzen

Revin cu informatii suplimentare care i-ar putea ajuta pe cei care au avut probleme similare. Presiunea mare in aceste pneuri diminueaza suprafata de contact iar la plecarea de pe loc contactul se mareste datorita balansarii centrului de greutate inspre puntea spate. Acest lucru se produce suficient de inegal pentru a activa DSC-ul care probabil este calibrat pentru pneuri sport mai late si cu flancuri intarite. Avand in vedere cat de sensibil este DSC-ul, ar fi utila o autoconfigurare sau o setare speciala pentru pneuri de iarna. In lipsa lor, modul Traction relaxeaza DSC-ul suficient cat sa nu mai intervina cand nu este necesar.

Edited by zuzen