Jump to content

Statia de incarcare BMW Wallbox - inlocuire cablu

Recommended Posts

Vreau sa instalez o statie de incarcare BMW Wallbox acasa si am urmatoarea problema:

Statia 61 90 5 A1E 1B1 vine cu 5 metri de cablu. In pozitia unde pot instala statia in curte astfel incat sa am o conexiune corecta la tabloul principal, acest cablu de 5 metri nu ajunge la masina, am nevoie de minim 8 metri.

O alta pozitie mai aproape nu exista intrucat ar necesita sa sparg trotuarele in curte sa ingrop cablul de alimentare principal altfel trec cu masina peste el la fiecare intrare-iesire.

Exista o statie de incarcare cu codul 1B4 care nu vine cu cablu ci are pe ea priza Type2 doar ca BMW nu o vinde in Romania si nu am primit nici o explicatie de ce. (cea din dreapta in foto atasat). Nici BMW Romania nici BMW Germania nu vinde statia asta desi au in stoc mai mult de 10 bucati.

Intrebare pentru cei care au astfel de statie, se poate inlocui cablul de incarcare de pe statia BMW Wallbox? Intentia mea este sa comand un cablu "Type2-open end" de 10metri si sa il conectez la wallbox.

A facut cineva asa ceva?

Screenshot 2024-11-19 at 05.47.13.png

Edited by neo_andersson

• neo_andersson changed the title to Statia de incarcare BMW Wallbox - inlocuire cablu

Nu am avut timp sa studiez performantele altor statii de incarcare asa ca am mers pe BMW mai ales si pt faptul ca am un discount mare (40%). 
BMW vindea cablu ca si piesa de schimb doar ca nici asta nu mai disponibil la comanda nicaieri in UE, bine, tot de 5 metri.

O sa o comand pe cea cu cablu si cand ajunge o desfac sa vad ce si cum, poate fac un DIY aici pe forum pentru altii cu aceasi problema ca mine. 

Screenshot 2024-11-19 at 05.55.33.png

• Like 1
  • Love BMW 1

Asta pare ca ar fi ce trebuie, nu stiu daca poti sa aplici discountul tau si la magazinul respectiv:

https://www.hubauer-shop.de/en/original-bmw-wallbox-22-kw-t2s-iec-61905a1e1b4.html

Daca totusi vrei sa bagi mana in el, ai grija la conexiunile pe care le faci la cablu. Astea sunt conexiuni de putere, trebuie sa suporte 7.5KW per fir, deci trebuie facute cu simt de raspundere. Vezi sa iei si cablul de inlocuire de 22KW. Si mai fa o data calculul statie + extra cablu vs alta statie, ca si cablul ala o sa coste vreo 200 de euro probabil..

Nu este greu de schimbat cablul. 

Poti pune orice marca cu urmatorele mentiuni:

- cablul de calitate este mai moale la acelasi curent si nu te incurci in el. E important mai ales ca ar fi un cablu lung. Iarna o sa injuri chinezariile 🙂

recomand: phoenix contact, Bals si mai sunt vreo 2,3 mari producatori

- E important tipul monofazat/trifazat dar si curentul. Mufa are o rezistenta in conector si masina va refuza sa incarce daca nu corespunde rezistenta cu curentul si cu intentia de a incarca la un anumit curent. 

Nu te complica sa pui tu mufa la un cablu pt ca sunt mult mai ok cele turnate. Sunt mult mai sigure. Plus ca e cablu cu 5 fire groase (la trifazat) + un fir subtire de comunicare greu de gasit

5 hours ago, Bala said:

Nu este greu de schimbat cablul. 

Poti pune orice marca cu urmatorele mentiuni:

- cablul de calitate este mai moale la acelasi curent si nu te incurci in el. E important mai ales ca ar fi un cablu lung. Iarna o sa injuri chinezariile 🙂

recomand: phoenix contact, Bals si mai sunt vreo 2,3 mari producatori

- E important tipul monofazat/trifazat dar si curentul. Mufa are o rezistenta in conector si masina va refuza sa incarce daca nu corespunde rezistenta cu curentul si cu intentia de a incarca la un anumit curent. 

Nu te complica sa pui tu mufa la un cablu pt ca sunt mult mai ok cele turnate. Sunt mult mai sigure. Plus ca e cablu cu 5 fire groase (la trifazat) + un fir subtire de comunicare greu de gasit

Merci mult, intre timp a ajuns wallboxul si ai perfecta dreptate, cablul se inlocuieste foarte usor.

Nu am de gand sa confectionez cablul, gasisem pe Amazon cabluri Type2 la "open-end" gata facute mai sap in seara asta sa gasesc ceva de calitate ca nu sunt adeptul chinezariilor.

Asta de ex e 11kW trifazat : https://www.amazon.de/-/en/dp/B0DB5XNSQ7/?coliid=I30NICE4CN8UMV&colid=2OEKPINVYZYQY&ref_=list_c_wl_lv_ov_lig_dp_it&th=1

IMG_8534.jpeg

• Like 1

Cablul de US e diferit. In US e type 1. In EU e type 2

Oricat ai fi de puternic, nu vei reusi sa pui un type 1 in type 2.

Si si daca reusesti, OBC va da eroare pt ca in EU e alta frecventa a retelei.  

In rest, sunt la fel 🙂