Jump to content
Hai si tu la Fantanita Haiducului (Bradu, judetul Sibiu) la intalnirea anuala BMW Club in perioada 16-18 Mai !!! ×

B38/B48/B58 EWG Actuator Wastegate Electric Turbina P123432

Recommended Posts

F20 118i B38 MY2019, Drivetrain fault mereu cand pun contactul. Dupa diagnoza:

120408 - Boost pressure control: shutdown as a subsequent reaction
123401 - Electric wastegate, stop learning, cold start: malfunction
123432 - Electric wastegate, stop learning: Stop position (wastegate closed) outside of tolerance

Am demontat actuatorul de clapetul wastegate. Clapetul wastegate mecanic functioneaza perfect, deschis inchis doar cu forta degetului. Actuatorul pe piulitele axului are threadlocker, semn de calibrare din fabrica, ce am observat dubios este actuatorul electric, axul are nevoie de ceva forta la mana ca sa fie inchis/deschis, sa pot face cursa completa.

Am pus inapoi actuatorul, si mereu la fiecare contact am vazut ca isi face cursa inchis deschis, problema este ca nu isi face cursa de inchis complet, cateodata lasa distanta mult mai mare decat cea marcata cu albastru in poza, practic el nu "are putere" sa inchida clapetul wastegate complet. Partea marcata cu albastru a axului niciodata nu ajunge complet in interiorul actuatorului

ISTA imi spune sa schimb actuatorul temporar, turbina recomandat. Dupa aceea am deconectat actuatorul de wastegate, si doar cu mufa pusa, ISTA a detectat -3.75mm diferenta!? Problema mea este ca axul actuatorului opereaza greu la mana, dubios de greu pentru 12V cat are conexiunea la ECU.

Pe acest tip, calibrarea s-ar face cu actuatorul deconectat de angrenaj, -3.75mm = 5 ture contrar acelor de ceas. Dar trebuia sa detecteze cu ansamblul montat..

Am scos admisia sa vad turbina pe partea de compresor, sa vad daca palele freaca, daca se roteste usor, daca sunt depuneri, daca se observa un zgomot la rulmeti etc. Nimic, normal pentru 6 ani si 140.000 km

Cineva care a intampinat problema asta?

IMG_20854.jpg

1 hour ago, srb_alex said:

Din ce am citit in ISTA o tura completa ar fi 0.75 * 5 ture ar fi 3.75 cum ai calculat mai sus. Dupa ce ai facut operatiunea trebuie ajustata din tester.

Ce mi se pare dubios. De ce actuatorul electric nu trage complet axul cat poate din cursa ei mecanica. Masina este asa din fabrica cu threadlocker albastru pe piulita si filet. O sa incerc sa aduc cu 5 ture sa vad ce se intampla. Am pus niste contact cleaner pe ax sa vad daca se schimba ceva in miscare si e la fel.