Jump to content
Hai si tu la Fantanita Haiducului (Bradu, judetul Sibiu) la intalnirea anuala BMW Club in perioada 16-18 Mai !!! ×

Incarcare DPF eratica/haotică

Recommended Posts

Salut, 

Am observat cu BimmerLink ca nivelul de incarcare dpf variaza foarte mult cand temperaturile dpf-ului depasesc 300C. Uneori oscileaza abrupt intre 0 si 20g. Din acesta cauza regenerarile active sunt foarte scurte, dpf-ul urca la 600C iar la prima oscilatie cand dispar 10-20g ECU opreste regenerarea ca mai apoi peste cateva minute sa o inceapa din nou.

Aceste oscilatii par complet aleatorii (valoarea soot se poate mentine 1 secunda sau 30). Am urmarit senzorii care ar putea influenta nivelul de incarcare insa nu am gasit corelari cu variatia incarcarii dpf-ului. Atat regimul de mers cat si diferenta de presiune in dpf, temperaturile, deschiderea egr, map si maf sunt constante in timpul oscilatiilor.

De mentionat ca aceste probleme au inceput dupa recall-ul racitorului EGR. Desi nu exista DTCs, motorul nu mai trage la fel. Un caz similar a existat pe forum ce sa rezolvat prin inlocuirea mufei senzorului de temperatura de pe dpf insa valorile din live data par coerente la toti senzorii pe care i-am monitorizat (apa,maf,map,egr%,iat,differential,ambient,rail).

Avand in vedere modul compus in care sunt calculate aceste valori si cantitatea de senzori care poate influenta calculul, considerati o idee buna deconectarea anumitor senzori (maf/map) sau chiar a mufei egr pentru a determina daca problema poate veni din acea zona ?

Edited by zuzen

• zuzen changed the title to Incarcare DPF eratica/haotică

Banuiesc ca se discuta problema la N47. Cu toatea astea parca doar B47 are recall la EGR..

@zuzen ce model de masina conduci?

Distantele, unde le parcurgi? In oras, afara, predominant unde?

Deci dupa cum spune @Godini, cu EGR deconectat gazele o data arse/nearse nu mai sunt recirculate ci se aduna direct in filtru dupa 400-600 km sunt arse. Masina condusa mixt? In ce ture? Cu EGR deconectat, banuiesc ca apare eroare in bord, corect? Si nu ai facut nici un fel de alta modificare?

Din ce e stiut de la producator, un filtru se regenereaza singur, (bine si temperatura trebuie sa fie pe la 600 grade..) "natural" pe la 2000 turatii constant, unde doar pe autostrada se poate merge asa.

Prin oras cu trafic se cam umple fara sanse de a se regenera pasiv.

Edited by bimmer90f30

7 hours ago, zuzen said:

valoarea soot se poate mentine 1 secunda sau 30). Am urmarit senzorii care ar putea influenta nivelul de incarcare insa nu am gasit corelari cu variatia incarcarii dpf-ului. Atat regimul de mers cat si diferenta de presiune in dpf, temperaturile, deschiderea egr, map si maf sunt constante in timpul oscilatiilor.

Elementul filtrant al filtrului (fagurele) ar putea fi crapat.

Teava de asapament e neagra la iesire? Sau perfect curata? Curata trebuie sa fie, fara pic de negreala, chiar ruginita la imbinari.. 😁

7 hours ago, zuzen said:

Avand in vedere modul compus in care sunt calculate aceste valori si cantitatea de senzori care poate influenta calculul, considerati o idee buna deconectarea anumitor senzori

Asta e doar o asumare. Senzorii au un scop bine definit. Nu poti spune ca au pus prea multi senzori, ca nu au avut ce face..     Au pus cat sa monitorizeze ce e important in procesul alimentarii cu carburant, aprnderii si evacuarii cat mai curate a gazelor.

Un exemplu ar fi ca unele modele au 2 senzori de presiune diferentiala pe filtru. Altele au doar unul.. Cam asa trebuie si inlocuiti, considerati.

As suspecta ca incearca sa puna cat mai putini senzori.. pe aceiasi bani de achizitie a masinii.

Edited by bimmer90f30

Este vorba de B37C15U0 pe un F20, varianta de 85kW, fara ad-blue, 170k km, utilizat preponderent extraurban (pentru oras folosesc benzinara). As spune ca regimul de utilizare e ideal, poate si din acest motiv nu mi s-a aprins (inca) martorul dpf. Din cunostintele mele nu sunt modificari pe masina, am fost cu ea la mai multe reprezentante insa cum nu are DTCs si totul pare normal, am primit un cinstit ridicat din umeri 🙂

Ce pot sa spun e ca pasiv temperatura nu prea trece de 400C nici pe autostrada in regim de mers relaxat, poate un 450C la mers in graba.

Estimez ca nu a mai prins o regenerare completa de vreun an, pentru ca tot cam de atunci mi-a crescut consumul (~30%) si scazut puterea.

Teava de esapament e curata, nu am observat semne de regen, confirmat si de live data (interval de 10 minute):

image.png

Edited by zuzen

image.thumb.png.9b3bd6487c1dcc672ff01a235b68cc92.png

Am mai observat ca atunci cand motorul este oprit incarcarea dpf este diferita. Senzorii de presiune diferentiala sunt bosch, toti par originali si relativ decent calibrati (cu motorul oprit am 0.003 diferenta de presiune in dpf, iar in idle tinde spre 0.01). Ce am mai observat este ca la rece in regimuri de turatie joasa setpointul de boost nu este atins (setpoint 0.5 bari, map 0.3bari) insa isi revine pe masura ce intra in temperatura (ceea ce-mi pare normal).

Edited by zuzen

4 hours ago, bimmer90f30 said:

Deci dupa cum spune @Godini, cu EGR deconectat gazele o data arse/nearse nu mai sunt recirculate ci se aduna direct in filtru dupa 400-600 km sunt arse. Masina condusa mixt? In ce ture? Cu EGR deconectat, banuiesc ca apare eroare in bord, corect? Si nu ai facut nici un fel de alta modificare?

Din ce e stiut de la producator, un filtru se regenereaza singur, (bine si temperatura trebuie sa fie pe la 600 grade..) "natural" pe la 2000 turatii constant, unde doar pe autostrada se poate merge asa.

Prin oras cu trafic se cam umple fara sanse de a se regenera pasiv.

In orice stil de condus ,cu orice turație .

Egr e deconectat prin metoda întreruperii furtunului de vacuum ,mufele toate conectate .

Fara eroare in bord ,singura diferență fiind pe tester ,unde apare(la valorile live) mai mult aer decât este cerut .

In rest totul ok !

26 minutes ago, zuzen said:

image.thumb.png.9b3bd6487c1dcc672ff01a235b68cc92.png

Cu, ce ai obtinut acel grafic? E foarte interesant..

Are ISTA asa ceva? Baieti, fete..?

1 hour ago, zuzen said:

Ce pot sa spun e ca pasiv temperatura nu prea trece de 400C nici pe autostrada in regim de mers relaxat, poate un 450C la mers in graba

Asta e de la termostate.

Cu multa munca, am intregistrat live data si am agregat datele intr-un viz tool trecand printr-un sql pentru coerenta pe timescale (punctele nu sunt spatiate la fel la record, si cred ca e conceput cu sample nealinat pentru a se distinge de toolurile mai profi). @Godini La B37/47 egr-ul nu e "by wire" ?

Edited by zuzen

25 minutes ago, zuzen said:

Cu multa munca, am intregistrat live data si am agregat datele intr-un viz tool trecand printr-un sql pentru coerenta pe timescale (punctele nu sunt spatiate la fel la record, si cred ca e anumea asa conceput cu sample nealinat pentru a se distinge de toolurile mai profi)

Cred ca ai vrut sa vezi de curiozitate ce face motorul cu senzorii lui cu tot.. si acum esti ne-convins ca poate e doar de la termostat(e). Si totusi ce scula s-a folosit pentru un grafic, pentru ca osciliscopul citeste doar semnale instantanee nu ne si deseneaza, if you know what I mean.. 👻

Sunt gata sa imi iau ✍🏻

De cand ai masina?

Un termostat original tine cam 5 ani.. Daca motorul nu ajunge la temperatura ar putea trimite gaze cu temperatura prea mica in DPF iar procesul de ardere a noxelor fiind intermitent si incomplet foarte probabil.. nu face bine filtrului ramanand depozite din ce in ce mai multe.

Banuiesc ca stii ca in orice filtru de particole ramane cenusa dupa orice regenerare. Probabil la regenerari incomplete cenusa e si mai multa.. ca raman si alte mascari in ea.. 

Iar cenusa nu iese decat prin curatare sau inlocuire cu alt filtru nou.. Cenusa nu pleaca nicaieri fara curatare.

Ai o captura si a "fenomenelor" dinainte de rechemare pentru EGR?

Dealerii ne spun ca re-softarea EGRului e doar pentru a anunta in bord soferul pentru pierderile de antigel prea frecvente.. ca sunt probleme cu motorul, Engine management se aprinde, nu doar lipsa antigel, racire..

Nu stiu de ce ar vrea sa faca ce crezi tu.

Edited by bimmer90f30

Din pacate nu am inregistrat comportamentul de dinaintea recall-ului insa sunt sceptic ca update-ul de software include doar acel warning. Nivelurile de asistare la servo, boost-ul s-au schimbat intre moduri (Eco, Comfort, etc). Daca ECU ar fi open source am putea sti si noi ce se intampla la resoftari.

Am inregistrat si temperatura si e stabila, nu scade sub 86 si trece de 90C. Banui ca ar putea fi o necorelare pe senzori insa aceasta sa nu fie neaparat vizibila pe OBD, esantionarea acestor dispozitive "hobby" e destul de lenta. MAF-ul pare in regula, deviatie zero in cea mai mare parte a timpului.

Oare e posibil ca egr-ul sa fie calibrat aiurea si de fapt sa nu se inchida complet ? Cat despre oil ash, e pe la 40g (100k km left) insa din ce stiu e estimativ pe baza de km. Soot-ul in acest moment poate fi oricat din moment ce regenerarile active sunt doar niste tentative.

Edited by zuzen

59 minutes ago, zuzen said:

Oare e posibil ca egr-ul sa fie calibrat aiurea si de fapt sa nu se inchida complet ?

EGR-ului i se face o recalibrare CU ISTA dupa ce se umbla la el. Daca i se schimba racitorul spre exemplu..

59 minutes ago, zuzen said:

Cat despre oil ash, e pe la 40g (1/3 dpf left) insa din ce stiu e estimativ pe baza de km. Soot-ul in acest moment poate fi oricat din moment ce regenerarile active sunt doar niste tentative.

Regenerarie sunt mai dese o data cu umplerea cu depozite (cenusa). Am uitat sa mentionez, dar e firesc.

Nu e estimativ... gazele tre prin filtru.. si ramane ce trebuie.. de obicei din ce in ce mai.mult cu, cat filtru da semne de oboseala, adica umplere a gaurilor alea fine ca draqu.. daca alea au depuneri si sunt 1/3 infundate.. si mai des se va infunda filtrul.

Estimativ, dupa mine ar fi regimul la care functioneaza motorul  (turatie) si  timp ramas pana cand filtrul stiut de o anume capacitate (acum 1/3) p pentru ca exista algoritm. De aceea se si reseteaza filtrul adica algoritmul la schimbarea lui.     Senzorii de presiune dif. sunt cei care urmaresc ca precautie suprema si incalca orice estimare.. pentru ca e suprem sa nu se umple complet filtru - sa se opreasca motorul - sa ia foc masina!

Si, nu cred ca m-as hazarda prea mult sa spun si ca aproape sigur influienteaza incercarea de regenerare la temperatura optima (la tine insuficienta) pentru ca filtrul nu e fierbinte in totalitate pentru ca are zone infundate pe unde gazele fierbinti NU IL INCALZESC suficient.. iar temperatura ramane scazuta pentru momentul ideal cand ar trebui arse la temperatura optima. Temperatura se poate disipa si de aceea probabil e data mica fata de cea normala..

Nu cred ca gresesc prea mult in ratiune. Sa fiu corectat, primesc. Dar sa fie logic.

Dar pana la urma nu ne zici ce conectezi pe senzori sa citeasca un grafic?

Sau aflu eu din alte parti. 😉

Edited by bimmer90f30

1 hour ago, bimmer90f30 said:

Dar pana la urma nu ne zici ce conectezi pe senzori sa citeasca un grafic?

Eu am citit că a folosit BimmerLink (din care se pot exporta datele înregistrate pe durata unui interval de timp, sub formă de CSV) și un alt soft pentru a genera graficele pe baza datelor exportate.

(poate te-am înțeles greșit @bimmer90f30)

• Thanks 1

38 minutes ago, BulletDyer said:

Eu am citit că a folosit BimmerLink (din care se pot exporta datele înregistrate pe durata unui interval de timp, sub formă de CSV) și un alt soft pentru a genera graficele pe baza datelor exportate.

(poate te-am înțeles greșit @bimmer90f30)

M-am prins. A facut un "plotting" cu datele raportate in/de Bimmerlink. 

Multumesc!

Edited by bimmer90f30

6 hours ago, Godini said:

Egr e deconectat prin metoda întreruperii furtunului de vacuum ,mufele toate conectate .

image.png.3317391f1dffd73ed9991445925c70f7.png

Acesta este furtunasul de vacuum ?

La B37/B47 doar EGR bypass este actionat prin vacuum, supapa EGR este electronica.

EGR bypass is a thermal management tool, prioritizing rapid warm-up and catalyst activation when cold, assisting regeneration events in diesels, and allowing maximum cooling (and thus NOx reduction) when the engine is at operating temperature

Edited by zuzen

Mi se pare prea mica presiune la relanti/oprit in DPF ( nici nou nu cred ca are valorile alea). Posibil sa afiseze valori aiurea! Am observat ca soot mass este in functie de senzorul backpressure.

Bujiile in ce stare sunt?

Auto are erori?

Edited by srb_alex

3 hours ago, srb_alex said:

Mi se pare prea mica presiune la relanti/oprit in DPF ( nici nou nu cred ca are valorile alea). Posibil sa afiseze valori aiurea! Am observat ca soot mass este in functie de senzorul backpressure.

Bujiile in ce stare sunt?

Auto are erori?

Zero erori, nici macar in reprezentanta nu au gasit nimic, trece testele in ISTA, inclusiv acela de dpf/egr cand o tine la 4000rpm. Merge mai bine cand e rece ceea ce sugereza probmele tocmai la egr-ul schimbat pe recall (cum spunea si domnul de pe youtube, aceste egr-uri noi sunt de mai slaba calitate)

1 hour ago, zuzen said:

Zero erori, nici macar in reprezentanta nu au gasit nimic, trece testele in ISTA, inclusiv acela de dpf/egr cand o tine la 4000rpm. Merge mai bine cand e rece ceea ce sugereza probmele tocmai la egr-ul schimbat pe recall (cum spunea si domnul de pe youtube, aceste egr-uri noi sunt de mai slaba calitate)

Pai se poate face test in ISTA vezi exemplu la EGR.

Fix acela am facut si l-a trecut, in mai multe runde, cu si fara adaptation. 

Daca scoti o mufa (aproape oricare, dar importanta, maf, vnt, etc) este limitat cuplul insa raspunsul la aceleratie e mult imbunatatit si consumul scade.

Fara maf, presiunea diferentiala in dpf este excelenta. Actuatorul turbinei a fost schimbat pe recall impreuna cu cativa senzori, poate ar fi bine sa verific calibrarea lor.

18 hours ago, Godini said:

Da,este acționată electric ,se vede clar actuatorul .

EGRul ala de fabrica se curata si se poate folosi din nou inca multa vreme.. Cum le-a zis si un alt "internaut" dupa "specialstu" bug-force. 😁

Mai ales daca circula vorba prin targ ca alea noi aunt mai proaste.. Eu am avut nou, de fabrica (curatat EGR deja o data de mine..) cand am lasat masina sa schimbe pe recall racitorul si cand am luat-o .. un (    ) mecanic de reprezentata a reusit sa monteze racitorul foarte probabil fara sa retraga valva (da, da.. 😡

Si a trebuit sa ii fac sa imi schimbe si EGRul pe cheltuiala lor. Dar daca au pus o porcarie.. mai ieftina, e clar.. 😡

Edited by bimmer90f30