Jump to content

Norma poluare pt motorul 2.0 24V E34

gp6722

Recommended Posts

Stie cineva cum se poate determina ce norma de poluare are un motor de 2000cmc 24V montat original pe un E34. Exista o data calendaristica pina la care a fost Euro1 si dupa care a fost modificat in Euro2? Sau in functie de sera motorului / caroseriei poti afla la ce norma e incadrat? Ma intereseaza doar pt E34 si doar pt cele inmatriculate in Germania. Se specifica undeva in actele masinii, fara posibilitate de confuzie, si in acord cu RAR, daca e Euro1 sau Euro2? Multumesc

M50256S1

Am plecat de la codul dat de tine. M50256S1 e codul pe 2.5 24V si am gasit E36 cu motor cu codul asta din 1990 pina in 1999. Tot la E36 este motor de 2.5 24V cu codul M50256S3 intre 1994-1996.

Pt E34 mot 2.0 24V am gasit codurile M50206S2 intre 1990 si 1995 si pt E39 M50206S3 intre 1995-1999. Le-am gasit pe Net. Nu stiu daca sint corecte sau nu, si nu stiu daca intr-adevar cele doua coduri sint pt E1 respectiv E2. Daca e asa, inseamna ca doar E34 din 1995 e E2? Iar referitor la ce ai spus tu ca sint toate E2, nu e asa. Aminteste-ti de Otto care si-a facut recatalizare la E2, la E34 520 24V din '90. Din cite stiu D3 difera de E2. Oricum merci si mai astept sugestii

Era ceva in functie de S1 si S2, era o lista pusa pe forum chiar, asemanatoare cu cea din link. Mi se pare ca cele care au G-Kat au Euro 2 si ca pe brief chiar scrie G-Kat.

Trebuie sa il intrebi pe Otto care a fost faza la masina aia a lui, ca era o combinatie foarte dubioasa cu leasing pe la Oradea, ma rog, cine stie care era de fapt adevarul.

Era ceva in functie de S1 si S2, era o lista pusa pe forum chiar, asemanatoare cu cea din link. Mi se pare ca cele care au G-Kat au Euro 2 si ca pe brief chiar scrie G-Kat.

Trebuie sa il intrebi pe Otto care a fost faza la masina aia a lui ...

290680[/snapback]

E34-ul meu e din 12.1995 are motorul de tip M50206S2 (am vazut acum in talon) si e incadrat de RAR la E2. Tipul asta de motor e din 90. Al lui Otto era de acelasi tip (teoretic) si era E1. L-a recatalizat ca sa-l poata inmatricula. (la vremea aceea trebuia sa fie minim E2 ca sa poata fi inmatriculata). Iar din cunoastiintele mele G-Kat-ul e cel care a facut diferenta intre non euro si E1. Exista si BMW-uri pre 1990 cu G-Kat.

Totusi, dupa ce sa ma uit daca vreau sa gasesc in Germania un E34 520 pe care cei de la RAR sa mi-l incadreze la Euro2?

Cred ca numai daca iei seria de motor si o duci la RAR poti afla sigur.

290688[/snapback]

E destul de greu sa cer cite o copie dupa brief la fiecare E34 care-l gasesc pt a o duce la RAR. Ar trebui sa fie un criteriu de selectie. Oare cele cu vanos sint E2 si cele fara sint E1?

E destul de greu sa cer cite o copie dupa brief la fiecare E34 care-l gasesc pt a o duce la RAR. Ar trebui sa fie un criteriu de selectie. Oare cele cu vanos sint E2 si cele fara sint E1?

290691[/snapback]

Nu cred sa aiba legatura. E vorba de catalizare pana la urma. Motoarele in sine sunt la fel, la cel cu Vanos i s-a facut "Tehnical Update" de aia i si zice M50TU.

Eu nu inteleg de ce zici ca D3 si Euro 2 nu sunt la fel, care ar fi diferenta? De exemplu D4 este Euro 3.

... D3 si Euro 2 nu sunt la fel, care ar fi diferenta? De exemplu D4 este Euro 3.

290694[/snapback]

Nu ma pricep. Stiu ca erau masini aduse cu D3 si cei de la RAR nu le permiteau inmatricularea. In vremea in care trebuiau sa fie minim E2. Dar ti-am zis, nu stiu exact.

Eu nu inteleg de ce zici ca D3 si Euro 2 nu sunt la fel, care ar fi diferenta? De exemplu D4 este Euro 3.

290694[/snapback]

Uite am gasit un articol despre echivalenta E3/D3 E4/D4

"Dupa aderarea la Uniunea Europeana, cea mai adanca enigma auto pe piata SH o reprezinta normele germane de poluare D3 si D4. Ce-i cu ele? De ce RAR nu face echivalenta intre D4 si Euro4? Ce inseamna de fapt D3 si D4?

Legatura intre norma D3 (Deustche3) si E3 (Euro3) este foarte stransa, ambele fiind recunoscute de autoritatile europene. Normele germane au aparut in anul 1996, la momentul implementarii Euro2, cu scopul de a incuraja protectia mediului prin oferirea de reduceri de taxe. La vremea respectiva, Euro3 si Euro4 se aflau abia in proiect, iar multi dintre constructorii auto aveau mari rezerve ca aceste standarde ar putea fi indeplinite vreodata.

Pe acest fond, legiuitorul german a imaginat cele doua norme, D3 si D4, dupa “chipul si asemanarea” viitoarelor Euro3 si Euro4. Ideea a fost aceea de a incuraja achizitionarea masinilor mai putin poluante, adica neamtul care isi achizitioneaza o masina norma D3 se bucura de reduceri de taxe, la fel intamplandu-se si cu D4.

Deci, D3 = Euro3 si D4 = Euro4… Nu, nu-i asa !

Norma D3 prevede exact aceleasi praguri pentru poluanti ca si Euro3, iar D4 aceleasi praguri cu Euro4. Datorita acestei aparente identitati intre cele doua tipuri de norme, pe piata noastra (evident cea de SH, a masinilor cumparate din Germania sau alte state care au adoptat sistemul) a aparut o confuzie majora. Cele doua norme par identice, dar nu sunt.

Pai, daca sunt identice la noxe admise, unde apar diferentele?

Pentru a da raspuns la aceasta intrebare, trebuie sa va amintesc principala diferenta intre normativul Euro2 si Euro3. Odata cu normele Euro 3, noxele emisiilor auto au inceput sa fie standardizate si “la rece” (motorul de dimineata), nu doar “la cald” (motor in regim normal de temperatura), asa cum fusese in cazul Euro2. Mai tarziu, la momentul Euro4, a aparut o regula noua – masina trebuie sa isi respecte standardul de emisii pentru cel putin 100.000 km, in loc de 60.000 km cum era la Euro3…

Ei bine, ideea este ca la implementarea fiecarei norme Euro au existat proceduri de masurare a noxelor din ce in ce mai complicate (din punct de vedere tehnic), denumite “Cicluri Euro”. Norma Euro2 a fost implementata prin masuratori in Ciclu Euro2, Euro3 a venit cu Ciclul Euro3, iar Euro4 cu Ciclul Euro4. Asa cum spuneam si mai devreme, aceste cicluri au devenit din ce in ce mai complexe si mai dure pentru masini. Duritatea crescuta a acestor Cicluri de testare si masuratoare a standardelor Euro face diferenta dintre un D3 vechi, adica un Euro 3 masurat in Ciclu Euro2 si un Euro3 veritabil, adica Euro3 masurat in Ciclu Euro3.

Confuzia romaneasca din piata SH a fost adancita si de faptul ca – odata cu intrarea in vigoare a normelor Euro 3 si 4, producatorii si-au aliniat Ciclurile in care au facut masuratorile cu Ciclurile tehnice Euro standard. Astfel, incepand cu Ianuarie 2000, norma D3 este perfect identica cu norma Euro3 (in timp de D4 a fost masurat in Ciclu Euro3), iar incepand cu Ianuarie 2005 norma D4 este perfect identica cu standardul Euro4.

Prin urmare:

- Masina produsa pana in Ianuarie 2000, va fi Euro2, indiferent daca este atestata de nemti D3 sau D4.

- Masina produsa dupa Ianuarie 2000, dar pana in Ianuarie 2005 sunt Euro3, indiferent de norma D.

- Dupa Ianuarie 2005, D3 este 100% echivalent Euro3, iar D4 100% Euro4.

PRECIZARE IMPORTANTA: - In anul 2000 Ford Germania a trecut la Euro 3 doar pentru motorizarile benzina. Motorizarile diesel de la Ford au devenit Euro3 abia in 2001! Credem ca ar fi o sugestie buna pentru cei care isi cumpara masini SH (cele in ale caror carti de identitate nu apare explicit norma euro) sa pastreze in general o anumita rezerva fata de anul de productie 2000 (adica iunie 99 - iunie 2000). In aceasta perioada au fost epuizate stocuri de motorizari euro2, iar achizitionarea unei astfel de masini poate oferi surprize neplacute pentru cei care doresc sa plateasca in Romania taxe mai mici la inmatriculare.

In concluzie, norma D (2,3,4,5 sau 6) nu are nici o relevanta pentru legislatia romaneasca. Daca va aduceti masini din Germania (sau alte state care au asimilat norma D) singurul criteriu este acela al datei de fabricatie. Atentie mare – DATA FABRICATIEI si nu data inmatricularii, cea trecuta pe talonul strain.

Pentru a avea un tablou complet al acestei probleme, iata istoricul standardelor europene pentru emisiile masinilor mici (sub 3,5t) din vestul Europei:

- non-euro pana in Iulie 1992.

- Euro1 din Iulie 1992

- Euro2 din Ianuarie 1996

- Euro3 din Ianuarie 2000

- Euro4 din Ianuarie 2005

Si in viitor:

- Euro5 din Septembrie 2009

- Euro6 este in proiect, neavand inca o data finala de implementare.

Trebuie spus ca exista deja pe piata masini care indeplinesc normele nemtesti D5 si chiar D6, ambele mai dure decat Euro4, insa nimeni nu poate sti daca la data implementarii Euro5 si Euro6, D5 si D6 vor fi perfect echivalente Euro5 si 6. Vom trai si vom vedea. La sfarsitul lui 2009…

NOTA IMPORTANTA:

Unii producatori s-au aliniat la Euro4 mai devreme de ianuarie 2005, pe anumite motorizari (nu pe toate), iar datele exacte la care au facut trecerea nu au fost date niciodata publicitatii. Articolul are doar scopul de a pune la adapost de tzepe pe cei mai putin informati. Este absolut sigur ca o masina D4 dupa 1 ianuarie 2005 este Euro4. Dar acest lucru nu exclude existenta unei motorizari D4=Euro4 si inainte de ian 2005. Acelasi lucru este valabil si pentru momentul trecerii de la Euro2 la Euro3 (respectiv D2/D3)."

sursa totalauto.ro