Jump to content

Ce este forumul

avlad

Recommended Posts

Forumul, aceasta gaselnita nemaipomenita a internetului. Vrei sa-ti iei o masina, cauti forumuri. Vrei un televizor, cauti alte forumuri. Vrei sa-ti iei un pix, cauti forumul de pixuri. Au aparut forumuri pentru lucruri de care nici nu stiai ca exista. Ramai uimit insa cate persoane discuta despre acel lucru.

De 5,6 ani ma dau si eu pe forumuri. Forumuri absolut diferite. Jocuri, masini, televizoare, despre copii, despre batrani, despre legi, despre boli, telefoane, centrale termice, orice chestie de care ma lovesc in viata de zi cu zi. Incerc si eu sa intru in randul lumii si sa ma informez. Ma mandresc ca pana acum cateva zile nu am primit nici macar un avertisment verbal pentru gandurile mele aruncate in internet. In fine, totul are un inceput. Am fost si moderator si poate o sa mai fiu.

Pe forumuri vin mii de oameni. De toate felurile. Dar in ciuda acestui fapt, totul urmeaza acelasi tipar. Incerci sa te adaptezi, iti spui ca in anonimatul internetului nu conteaza varsta, pregatirea, statutul social. Lasi atitudinea scrobita langa tastatura inainte de a da login si te pregatesti sa citesti daca ti-a mai raspuns cineva la problemele care te framanta. Invariabil, o sa gasesti un raspuns aproximativ si o gramada de mistouri sau opinii aiuristice, alte raspunsuri la misto la acele opinii, inca un raspuns cat de cat de luat in seama, dar inchizi calculatorul si constati ca esti tot bou (sau vaca, excuse my french :blink:). In situatia asta, ori cauti alt forum (toate sint cam la fel in anumite limite), ori ramai pe acel forum pentru a participa si tu la mistoul general. Iti spui ca in timp o sa mai afli ceva pe ici pe colo si totusi ceva de castigat o sa fie.

O alta distractie a forumului sint atoate-stiutorii. Te contrazic indiferent ce spui, doar de dragul de a avea ultimul cuvant. Cand se intalnesc 2 e nasol.

Ar mai fi vanatorii de mesaje, sa scrie cat mai multe pentru ca sa le aparea sub avatar numere mari. Ori sa le apara cine stie ce level avansat si un avatar mai smecher. Astia te judeca dupa numarul de mesaje apoi. Nu conteaza ce vei scrie, daca ai cateva esti un newbie (n00b lol) si habar nu ai de nimic.

Mai sint cei care iti dau in gura cu regulamentul la fiecare mesaj pe care l-ai scapat pe aratura. Ar exista butonul report dar pentru ei nu conteaza asta. Vor sa arate ca sint importanti, cineva pe acel forum in inchipuirea lor, daca-ti dau citate si te pun la colt in genunchi. Acestia in general bombardeaza si adminii cu cereri de a deveni moderatori. Li se spune mod-wannabe si sint urati pe toate forumurile.

Apoi chiar ajungi sa cunosti pe unii dintre cei cu care te conversezi. Este chiar distractiv, inainte de marea intalnire chiar simti furnicaturi de parca ai avea rendez-vous pentru prima data cu o femeie. Incerci sa dai pronosticuri, cum arata x, cu ce se ocupa y si te bucuri cand ai ghicit, te amuzi daca te-ai inselat foarte tare.

Cum spuneam, vin pe forumuri oameni de toate categoriile, de toate varstele, de toate calitatile. Tu incerci sa te respecti pe tine insuti, incerci ca ceea ce doresti sa transmiti sa fie coerent, scris ingrijit, succint. Vei primi raspunsuri d gnul @sta. S-au dastea. multe sint de fel ast nu intele nimi dupa prim lectura cu putin rabdare 0 sa te obishnuie.

Deranjant insa e cand un moderator te intampina cu mesajul Bine a-ti venit pe forumul nostru. Iti creaza o stare de disconfort si neseriozitate. Iti zici ca daca oamenii din frunte sint in felul asta, ce oameni vei intalni pe acel forum si ce informatii poti schimba cu ei. De cele mai multe ori renunti, exista cu siguranta un alt forum pe aceeasi tema unde poate respectul de sine e mai important decat numarul de useri sau orgoliul de a avea un forum.

In general moderatorii sint urati de foarte multi useri. Reprezinta dusmanul. Dar ei au o mare responsabilitate care devine apasatoare. Tot timpul sint dominati de sentimentul de neputinta si inutilitate. Oamenii sint rai, razbunatori, obraznici si de cele mai multe ori ai impresia ca te lupti cu morile de vant. Depinde de fiecare cat de puternic este. Cat de stapan de sine. Cata autoritate si respect a putut aduna cat timp a fost simplu user sau apoi prin deciziile luate ca moderator. Cat de stapan pe mijloacele lui de exprimare este. Cat de onest este in indeplinirea indatoririlor ce ii revin. Moderatorul este cea mai importanta unealta pentru a avea un forum de succes.

Dar cand tragi linie, pe forumuri iti faci prieteni. Si asta e cel mai important. Cu totii probabil avem prieteni virtuali pe care nu i-am intalnit niciodata, dar legatura a devenit atat de puternica incat nici nu mai conteaza asta. Apoi sint aceia care chiar iti devin prieteni si in viata reala. Exista o vorba, aceea ca cele mai bune prietenii le legi in copilarie. Eu ma mandresc cu faptul ca am reusit sa-mi fac prieteni extraordinari datorita forumurilor. Fie doar pentru asta, multumesc domnule FORUM!

Stiu ca sint aici oameni care tin alte forumuri sau sint moderatori in alte locuri, i-am vazut pe acolo. Ar fi interesant sa ne impartaseasca si ei din experienta lor, poate in acest fel vom putea aduce mai multe lucruri bine si aici.

Forumul, aceasta gaselnita nemaipomenita a internetului. Vrei sa-ti iei o masina, cauti forumuri. Vrei un televizor, cauti alte forumuri. Vrei sa-ti iei un pix, cauti forumul de pixuri. Au aparut forumuri pentru lucruri de care nici nu stiai ca exista. Ramai uimit insa cate persoane discuta despre acel lucru.

De 5,6 ani ma dau si eu pe forumuri. Forumuri absolut diferite. Jocuri, masini, televizoare, despre copii, despre batrani, despre legi, despre boli, telefoane, centrale termice, orice chestie de care ma lovesc in viata de zi cu zi. Incerc si eu sa intru in randul lumii si sa ma informez.

Dar cand tragi linie, pe forumuri iti faci prieteni. Si asta e cel mai important. Cu totii probabil avem prieteni virtuali pe care nu i-am intalnit niciodata, dar legatura a devenit atat de puternica incat nici nu mai conteaza asta. Apoi sint aceia care chiar iti devin prieteni si in viata reala. Exista o vorba, aceea ca cele mai bune prietenii le legi in copilarie. Eu ma mandresc cu faptul ca am reusit sa-mi fac prieteni extraordinari datorita forumurilor. Fie doar pentru asta, multumesc domnule FORUM!

Daca scriai doar asta, nu aveam nimic de comentat in plus. Restu-i poliloghie, atunci cand mesajul se pierde in subtilitati/insinuari.

L.E.: vad ca a disparut reply-ul cu "a-ti" :blink:

Edited by Fake

forum (piata) = loc de intalnire, schimburi, taifas, din antichitate pana azi

cand am auzit prima oara de forumuri pe internet mi s-a parut foarte ciudat - o piata virtuala??

@avlad am citit cu interes textul tau pt ca suntem din aceeasi generatie (deja purisani in comparatie cu cei mai multi colegi)

pentru mine forumul: entertainment si informare

cel mai important: intoarcerea de la virtual la real

@Fake: Lasa-l, mai sa fie insinuant si plin de subtilitati, mie imi place ce scrie!

@Avlad: Bravo! As completa ca pe forumuri mai exista vanatorii de greseli si lupii moralisti. Da-le si lor o "dedicatie", ca le zici bine.

Interesant :blink:

Ca si moderator, pot sa va spun ca am mai invatat ceva in afara de cele spuse, si anume niste injuraturi.... mama - mama... :) Exista oameni extrem de talentati la astfel de lucruri...

Mai exista o categorie, nu o sa ii descriu eu aici, cei AMAB-ili. Le ofer un model de semnatura :)

http://tatallor.evonet.ro/mod.gif

MuadDib : :blink:

Ar mai fi si alte categorii amuzante : forumistul fanfaron (si-a pierdut laudatorii si-i cauta pe forumuri), forumistul grijuliu (macinat de grija altuia) , etc

avlad: scrii, literar, foarte bine.

Edited by 525da

Nu-mi place sa ma caracterizez singur si oricum scopul acestui topic nu este de a arata ca x este asa, y este altfel. N-am pretentia ca as fi Mesia pe forum, ceea ce am scris reprezinta doar cateva din opiniile mele pe acest subiect, textul poate fi amendat si imbunatatit. Daca tot este o asemenea sectiune de opinii si editoriale am zis sa-mi incerc si eu norocul.

Daca stiti si alte categorii, zicea CC de lupii moralisti si de vanatorii de greseli, puteti dezvolta. Oricum nu doresc sa dezvolt o polemica aici cu nimeni, sinteti liberi sa exprimati orice opinie pe marginea ,,editorialului" meu, nu voi comenta nimic mai mult.

Uite de exemplu am uitat o alta categorie ce-mi vine acum in minte, deloc de neglijat.

Ar fi anarhistii forumurilor. Acestia sint destul de periculosi. Sint de obicei persoane educate, buni manuitori ai verbului, charismatici. Lupta lor este intotdeauna cu moderatorii si aduna multi adepti. Provoaca o mare confuzie si de aici foarte mari probleme pe forum. Sint de obicei persoane care au avut maxim 10 ani la Revolutie, dar care-ti explica foarte exact si savant de ce moderatorii si adminii sint niste comunisti ce incalca drepturile omului. Iti dau citate din Constitutie, din legislatie, etc. Sfarsesc prin a fi banati cam de pe orice forum.

Exista doua categorii foarte deranjante pe forumuri, lupii moralisti si pacificatorii..

Primii incearca sa isi creeze o imagine de user-model, posturile lor fiind foarte corecte, atat gramatical cat si politic, mai ales la inceputul "vietii" lor de forumist (din pacate acestia considera forumul ca o a doua viata).

Lupii moralisti stau pe forumuri mai mult din cauza frustrarilor acumulate in viata personala, ei cauta pe forum un loc unde sa-si manifeste aceste frustrari, un loc unde spera sa fie priviti ca niste intelepti ale caror pareri devin litere de lege pentru useri mai naivi care nu pot privi peste aparenta corectitudine a posturilor lacrimogene emise de acestia.

Revolta lupilor moralistilor apare cand sunt demascati de alti useri deranjati de falsitatea evidenta afisata prin posturile celor mentionati mai sus...

Simtindu-se demascat, lupul moralist incepe niste atacuri legandu-se chiar de virgule care lipsesc in posturile unor useri, tocmai pentru a arata ca este un erudit...

Revolta apare si cand cineva indrazneste sa le contrazica ideiile, chiar daca au fost contrazisi cu argumente solide, acestia intra in panica deoarece din nou imaginea de user model si atotstiutor se prabuseste.

Cealalta categorie, pacificatorii, cei care incearca sa sa reconcilieze pe toata lumea cu posturi care indeamna la pace si serenitate..

Acestora le recomand urmatorul avatar:

http://img235.imageshack.us/img235/7375/istockphoto2265553peaceva3.jpg

Aceste doua categorii se confunda intre ele de multe ori...

O trasatura tipica este ipocrizia, in timp ce pe forum limbajul este deosebit de corect din toate punctele de vedere, pe mesageria privata lucrurile se schimba.

Mesajele de amenintare catre moderatori si alti useri, pline de injuraturi si blesteme, sunt trimise de aceste categorii de useri intr-un mod obsesiv.

Interesant :)

Ca si moderator, pot sa va spun ca am mai invatat ceva in afara de cele spuse, si anume niste injuraturi.... mama - mama... :) Exista oameni extrem de talentati la astfel de lucruri...

Mai exista o categorie, nu o sa ii descriu eu aici, cei AMAB-ili. Le ofer un model de semnatura :)

http://tatallor.evonet.ro/mod.gif

cam lunga semnatura, dar a meritat sa astept sa ruleze complet! :blink: :)

Exista oameni care nu stiu sa scrie corect romaneste, dar care mananca electromecanica BMW pe paine si au un simt tehnic deosebit de ridicat. Personal, daca descriu pe forum niste simptome ale masinii, prefer sa citesc in reply un sfat pertinent scris cu greseli de ortografie/punctuatie decat un misto dat bine din condei....

LE MuadDib, nota 10!

Edited by CC23298

Mi-e m-ia placut aia cu moderatorii care nu stiu s-a scrie. :)

Faza aia cu "Bine a-ti venit pe forumul nostru" nu stiu cine a scris-o...

Eu personal n-am vazut asemenea post...

Pai daca vedea avlad o asemenea greseala din partea mea mi-o semnala imediat :blink:

Eu intr-adevar am gresit cand n-am pus o virgula si am scris numai in loc de nu mai, intr-adevar niste greseli de neiertat :)

Deranjant insa e cand un moderator te intampina cu mesajul Bine a-ti venit pe forumul nostru. Iti creaza o stare de disconfort si neseriozitate. Iti zici ca daca oamenii din frunte sint in felul asta, ce oameni vei intalni pe acel forum si ce informatii poti schimba cu ei. De cele mai multe ori renunti, exista cu siguranta un alt forum pe aceeasi tema unde poate respectul de sine e mai important decat numarul de useri sau orgoliul de a avea un forum.

In general moderatorii sint urati de foarte multi useri. Reprezinta dusmanul. Dar ei au o mare responsabilitate care devine apasatoare. Tot timpul sint dominati de sentimentul de neputinta si inutilitate. Oamenii sint rai, razbunatori, obraznici si de cele mai multe ori ai impresia ca te lupti cu morile de vant. Depinde de fiecare cat de puternic este. Cat de stapan de sine. Cata autoritate si respect a putut aduna cat timp a fost simplu user sau apoi prin deciziile luate ca moderator. Cat de stapan pe mijloacele lui de exprimare este. Cat de onest este in indeplinirea indatoririlor ce ii revin. Moderatorul este cea mai importanta unealta pentru a avea un forum de succes.

Cand revii dupa suspendare, mai dezvolta un pic subiectul, parca lipseste ceva. :blink:

daca nu-si lua warn, nu exista topicul asta. chiar el a zis ca e primul warn ce l-a luat, desi e activ pe multe forumuri, ca user/moderator. :blink: pai cred ca e putin aiurea, un warn e un warn, si atat. nu te afecteaza cu nimic, nu te face nici mai bun, nici mai rau. esti acelasi om. si in al 2-lea rand, asta e doar un forum, nimic mai mult, intr-adevar ne facem prieteni, aflam lucruri ce ne intereseaza, dar nu e real life. :) prieteniile ce le formam aici, le putem contiunua si in real life, chiar daca avem 100% warn, sau suspend. :)