Jump to content

Ce tip de benzina?

adrian121

Recommended Posts

Si apropo, caii putere pe care ii avem inscrisi in taloane la ce tip de benzina sunt adevarati?

38506[/snapback]

Puterea maxima este obtinuta cu benzina care are cifra octanica maxima,recomandata de producator.

Daca pui benzina cu cifra octanica mai mare decat cea recomandata, nu va creste puterea motorului.

Sunt bani aruncati.

Parerea mea...

cifra octanica nu spune nimic despre cit de multa putere dezvolta un motor arzind acea benzina ...

puterea calorica este cea care "dicteaza" cita putere dezvolta arderea benzinei ... si, culmea, puterea calorica este in general mai mare la benzinele cu CO mai scazut (asa ca nu tb sa ne mire daca masina trage mai bine cu CO95 decit cu CO98) ...

pe de alta parte, benzinele nu au o compozitie foarte omogena (daca se poate spune asa despre cantitatea de gazolina pe care o gasesti in ceea ce pui in rezervor ...), iar gazolina are o putere calorica foarte scazuta ... ceea ce face ca o benzina CO95 de proasta calitate (cu "impuritati") sa faca ca masina sa merga nashpa rau ...

pe de alta parte, cu cit benzina are CO mai ridicat, aceasta are o ardere mai uniforma, iar detonatia are loc la presiuni mai ridicate .. de aceea este recomandat la motoarele supraalimentate sa se foloseasca benzina cu CO ridicat ...

mentionez ca atit CO, cit si puterea calorica pot fi modificate prin aditivare/supraetilare (la benzina cu plumb se foloseste TEP - tetraetil de plumb, iar la cealalta - nu stiu ..)

din "tainele" benzinarului roman : CO se determina (la control pe teren) dupa densitatea benzinei; gazolinele puse in benzina au un efect neutru asupra desitatii ... adica 1-2to de gazolina la o cisterna de 30to "nu se vede" - dar noi o simtim din plin in functionarea masinilor ..

si nu va imaginati ca daca puneti benzina de la OMV/MOL/etc.. luati alceva decit benzina de Petrobrazi (in varianta buna - ca e dintre cele mai bune benzine produse in Ro) - e totusi un avantaj in faptul ca statiile in sine au un sistem performant de filtrare, si aditivii folositi sunt klumea si pusi in cantitatea necesara ..

...am auzit ca lumea se cam plange de benzina de la Shell -ca ar fi indoita cu apa...eu alimentez de obicei de la ce benzinarie imi iese in cale...care credeti ca ar fi cea mai buna?

38566[/snapback]

eu de obicei pun fara plumb 95 de la Petrom, dar in ultimul timp am inceput sa alimentez de la omv si parca e un pic mai mic consumul....am zis parca.. :) ....am bagat si super 100 si top 99 dar benzina asta cu cifra octanica mare zici ca nici nu ai pus in rezervor....vezi doar ca s-a ridicat acul de la benzina, te dai un pic la ea si gata numai e si oricum merge la fel. nu se simte diferenta.. :blink: ...nu e facuta pentru motoarele de generatie veche....cea mai buna ramene fara plumb de 95 si e si cea mai ieftina... :)

Edited by Ionut

...am auzit ca lumea se cam plange de benzina de la Shell -ca ar fi indoita cu apa...eu alimentez de obicei de la ce benzinarie imi iese in cale...care credeti ca ar fi cea mai buna?

38566[/snapback]

subscriu ... cind era shell-ul shell benzina era buna, si luam numai de la ei (Shell V-pover), dar acum de cind sunt sub patronaj Mol s-a cam schimbat treaba ...

curios ca benzina de la Mol (statiile initiale, alea cu verde) mi se pare foarte buna ... si sortimentul 99+ de exceptie, comparabil cu OMV super 100 (in sensul ca motorul merge foarte "rotund", si consuma ceva mai putin ...

PS: benzina nu se "indoie" cu apa - apa este mai grea si se lasa imediat la fundul bazinelor + ca toate filtrele retin apa ....

asa cum spuneam mai sus, se "aditiveaza" cu gazoline, care au densitate apropiata cu a benzinei si stau in suspensie in bazine ... am lucrat 2 ani in industria asta :blink:

Eu de cand am masina bag numai benzina de 95.In ultima vreme bag de oriunde e mai aproape.Nu am simtit niciodata diferenta intre benzina de la diferite statii.

Am vrut sa incerc ieri si benzina asta de 100 de la OMV, dar nu m-am nimerit la pompa care trebuie si mi-a fost lene sa astept.O sa bag cu prima ocazie doar asa, de curiozitate.

cifra octanica nu spune nimic despre cit de multa putere dezvolta un motor arzind acea benzina ...

38517[/snapback]

Daca folosesti benzina de 95 ,la o masina care are recomandare de min 98, ce se va intampla?

Motorul va functiona la puterea maxima?Nu va exista nici o diferenta ?

Am pus la rechin (e21 320) benzina 99+ de la Petrom si motorul merge mai bine. Cu cea de 95 mai detona uneori, la acceleratii bruste.

A fost sensibila diferenta.

In cartea masinii spune ca benzina trebuie sa aiba minimum 98 de octani.

38671[/snapback]

cred ca vrei sa spui ca dadea rateuri :blink:, ca daca de detonat nu detoneaza de mai multe ori : o data, si-ti sare _chiulasa_ .... am patit in 96 la o dacie : a facut "pac" si motorul s-a gripat .. dupa ce l-am desfacut, jumatate din prinderile de la _chiulasa_ aratau ca o portocala desfacuta ...

Daca folosesti benzina de 95 ,la o masina care are recomandare de min 98, ce se va intampla?

Motorul va functiona la puterea maxima?Nu va exista nici o diferenta ?

38701[/snapback]

nu cred ca e indicat sa folosesti benzina cu CO mai scazut decit cea prevazuta de producator ...

cred ca un motor, in momentul in care e testat este reglat pt a functiona cu o anumita benzina ... si daca ei iti recomanda 98+, cred ca au fost ceva probleme in utilizare cu CO 95 ...

mai e si chestiunea ca benzina cu CO ridicat arde mai bine in amestec stoechiometric mai ridicat (peste acel 14.7:1 de referinta) - si daca motorul e conceput ca in accelerari sa mareasca mult raportul benzina/aer din piston (peste 16:1), atunci surplusul de benzina CO95 nu va fi ars ci va fi aruncat pur si simplu in evacuare - ceea ce duce invariabil la consum ridicat si pierdere de putere ...

38566[/snapback]

eu cu shell am avut mereu probleme. am bagat si benzina in fosta dacie, am bagat si motorina in masina de la munca si am avut probleme cu amandoua. de atunci evit shell. folosesc omv, mol sau lukoil si benzina si motorina.

• 2 months later...

Azi am pus si eu 99+. Nici o diferenta fata de aia de 95, doar la bani, asa cum au mai spus si altii.

O sa raman linistit la cea de 95 fara pb.

Am avut o singura revelatie: cand am pus benzina din austria. Nu se compara nici una cu asta, am ramas uimit. Si sa vezi acolo consum redus si comportament al motorului :) Dar in romania.... :blink: