Jump to content

Ghid de curatat jante aliaj

DSF

Recommended Posts

Saptamana trecuta am cumparat un 530dA 2001, iar jeantele nu fusesera curatate decat la spalatorie,adica numai fata.

Asa ca am decis sa le curat complet, si poate in viitor sa le polishez.

Ce materiale am folosit:

Motip Intensive Wheel Cleaner + variana bio a aceluiasi produs

1 perie plastic destul de tare

Furtun cu apa si sampon auto.

In privinta produselor de curatat jante exista o gama variata. Am ales varianta safe,alegand cel mai putin coroziv produs, pentru ca nu stiam cum va reactiona vopseaua la ele.

Am ridicat masina pe cric si am scos fiecare roata afara.

Asta era starea lor initiala :

Cel mai bine solutia de curatat functioneaza pe roata uscata, deci nu incercati sa o spalati inainte

Se pulverizeaza o cantitate generoasa de solutie, si se lasa 4-5 minute sa actioneze, dupa care se freaca cu peria pana cand se formeaza ca o pasta neagra , apoi se spala cu furtunul cu apa.

Asa arata :

Se repeta pasii de mai sus de 6-10 ori. Puteti folosi partea abraziva a unui burete de bucatarie dar NUMAI PE INTERIORUL JANTEI, pe fata riscati sa zgariati , si numai daca exista pete incapatanate.

Cam asa arata rezultatele intermediare :

Continuare....

Si dupa 1.5 ore de frecat de roata,asta este rezultatul final:

La final spalati roata cu sampon pentru a indeparta substanta de curatat. Parerea mea ca orice wheel cleaner minune ati cumpara nimic nu va scuteste de frecat la greu. Aveti grija ca sunt niste chestii minune foarte corozive pe piata care s-ar putea sa va indeparteze nu numai bitumul si reziduurile de frana ci chiar vopseaua. Deci alegeti cel mai putin coroziv produs si daca nu iese incercati cu produse puternice dar numai pe petele cu probleme.

Daca tot demontati rotile aveti ocazia sa spalati aripa interioara si sa inspectati vizual trenul de rulare.

Probabil voi polisha in viitor fata jantelor pentru a indeparta micile imperfectiuni.

Sper ca o sa va fie de folos cele spuse mai sus.

• 2 weeks later...
le-am curatat si eu o data in interior si dupa 2 luni ereau la fel . (adica murdare ,patate etc...) in concluzie nu cred ca se merita sa curatam periodic interiorul la jante (macar o data pe an cand se schimba rotile in functie de anotimp iarna/vara)

eu le curat numai toamna inainte sa le bag in beci. dau cu degresant pe ele, frec cu buretele putin si dau cu Wap-ul. Nu dureaza mai mult de 10 minute o janta si ies ca noi. Pacat ca nu se iau insa si zgarieturile :blink:

ai cauciucuri diferite?

am vazut la inceput erau michelin iar la final continental!

si mai ciudat ca parca era vopsita pe interior jeanta la final si nu curatata!

asa am vazut eu//

Pe fata sunt michelin iar spate continental, pozele le-am facut pe durata intregului proces, si normal ca am pozat la final geanta care a iesit cel mai bine. N-am vopsit nimic.

Mi-a luat atat de mult pentru ca probabil nu au fost curatate pe interior niciodata si se pusese cam juma de centimetru de bitum din ala ( se aduna ceva in 265.000 km) :blink:

Edited by DSF

cauciucul nu pateste nimic de la solutia de curatat jantele ? am mai vazut ca unii le curata fara cauciucuri pe ele. si ale mele s-au murdarit , s-a depus multa mizerie pe ele si cred ca le voi curata. dar imi iau sol de la BMW , am vazut ca au. macar sa merg la OPC daca patesc ceva :blink:

cauciucul nu pateste nimic de la solutia de curatat jantele ? am mai vazut ca unii le curata fara cauciucuri pe ele. si ale mele s-au murdarit , s-a depus multa mizerie pe ele si cred ca le voi curata. dar imi iau sol de la BMW , am vazut ca au. macar sa merg la OPC daca patesc ceva :blink:

N-are nimic ca doar nu lasi solutia o ora pe cauciuc, si oricum daca te-ai uitat pe fata interioara a cauciucului e plin de bitum de ala.

Daca sunt solutii usoare nu cred sa aiba nimic cauciucul. Am vazut ca exista si niste chestii care se dilueaza cu apa, super puternice, alea s-ar putea sa dauneze. Da oricum nu va recomand, ca am inteles ca ataca fata jeantei, depinde ce fel este, magneziu, aluminiu. Mai bine freci mai mult cu solutii din astea normale decat sa-ti inegreasca jeanta.

Am vazut solutii din astea prin magazine si scria pe eticheta sa faci test intai pe interiorul rotii, deci iti dai seama !!!!.

• 4 weeks later...

N-are nimic ca doar nu lasi solutia o ora pe cauciuc, si oricum daca te-ai uitat pe fata interioara a cauciucului e plin de bitum de ala.

Daca sunt solutii usoare nu cred sa aiba nimic cauciucul. Am vazut ca exista si niste chestii care se dilueaza cu apa, super puternice, alea s-ar putea sa dauneze. Da oricum nu va recomand, ca am inteles ca ataca fata jeantei, depinde ce fel este, magneziu, aluminiu. Mai bine freci mai mult cu solutii din astea normale decat sa-ti inegreasca jeanta.

Am vazut solutii din astea prin magazine si scria pe eticheta sa faci test intai pe interiorul rotii, deci iti dai seama !!!!.

Bravo!

Un adevarat BMW-ist!

Am retinut ideea cu spray-urile de curatit jante. Citeodata chiar trebuie folosite.

Sunt sigur ca in curind toata masina ta o sa fie bec!