Jump to content

Consum in functie de cifra octanica?

chriss

Recommended Posts

Am un 318i din 2000 de vreo 10 zile. Am alimentat cu fara plumb 95 de la mol. Mi s-a parut (poate autosugestia din cauza pretului) o mica diferenta la benzina de 95 de la agip (care e cu 2 lei mai scumpa). Am observat un consum de aprox 14%. Am alimentat cu fara plumb 98 la mol (cu 6 lei mai scumpa decat 95, respectiv cu 4 lei fata de 95 de la agip) si am observat un consum de 10-11 in aceleasi conditii de mers. Desi dau mai multi bani pe litru, in final avantajul este in cazul celei de 98. Vreau sa mai verific si cu alte tipuri. Ce parere aveti de carrera de la omv? Are ceva daca pun benzina cu cifra octanica de 99 sau 100 la masina mea din 2000?

Mdea, la o "analiza" superficiala asa ar sta lucrurile, cum spuneti voi. Dar am citit in manualul masinii ca motorul are un senzor pentru determinarea cifrei octanice a benzinei care intra in el (nu mai stiu exact denumirea sistemului) si atunci cand foloseste benzina cu cifra octanica mica (95) motorul functioneaza la anumiti parametri pentru a mentine (atat cat se poate) performantele normale. Cu benzina de cifra octanica mai mare, se schimba parametrii de functionare si, cu aceleasi performante, rezulta un consum mai mic. Asa zice in manual. Si mi se pare logic pentru ca motorul obtine aceeasi "putere" de la cantitati diferite de benzina, in functie de cifra octanica a acesteia.

Ce spuneti voi este valabil in cazul in care pui benzina intr-o galeata si ii dai foc. Cea care arde mai repede, logic ca se consuma mai repede. Dar atunci cand benzina ajunge in motor prin intermediul injectoarelor, nu e acelasi lucru cu atunci cand torni cu galeata direct in motor (sau cand curge din carburator, fara un sistem de reglare in afara de o clapeta pt acceleratie). Nu sunt mecanic, dar zic si eu..

LoL cu cat e cifra octanica mai mare cu atat consumul este mai mare pt ca benzina arde mai repede. Poate in cazul tau diferenta sta in calitatea proasta....poate.... NOT!

Nu stau lucrurile asa.

Cu cat cifra octanica este mai mare, cu atat randamentul motorului este mai bun.

Cu o benzina cu cifra octanica mai mica, motorul trebuie sa lucreze mai mult pentru acelasi randament, deci mai mult combustibil este consumat.

Si cu o benzina proasta nici nu se poate ajunge la acelasi randament, motorul va genera o putere mai mica decat in cazul in care s-ar folosi benzina cu cifra octanica mai mare.

Edited by Ciupanezu

LoL cu cat e cifra octanica mai mare cu atat consumul este mai mare pt ca benzina arde mai repede. Poate in cazul tau diferenta sta in calitatea proasta....poate.... NOT!

Gresit, cifra octanica nu are nimic de a face cu cat de tare arde benzina. Cu cifra octanica mai mare, benzina e mai stabila si poate fi comprimata mai mult inainte de a fi aprinsa de scanteie, cu cifra octanica mai mica, au loc si arderi necontrolate.

Deci cu cifra octanica mai mare, DME-ul calculeaza mai bine concentratia aer-benzina => are un randament mai bun => la aceeasi putere emisa de motor, consumul e mai mic.

Citeste si aici >> http://www.prime-mover.org/Engines/GArticles/octane.html

Edited by andrei27

acelas lucru l-am observat si eu.

Bag de obicei carerra 100 si am consum de 11-11.5 (craiova).Am ramas fara bani odata si am bagat efix(care e 95 aditivata) si mi-a sarit in 14 si se simtea la pedala.Ultima data am bagat de proba 99+ de la petrom care e ok dar imi sta in 13-13.3.

E scumpa carerra dar masina se comporta altfel la orice regim de turatie...poate ca acet consum putin mai mic nu echilibreaza balanta la bani in + pe litru dar daca stai sa te gandesti merita pt viata motorului.btw eu si uleiu il skimb la 10 mii (castrol edge 5W-30 bmw ll recomandat la 25 de mii).