Jump to content

manifest

andrew

Recommended Posts

adevarat ca romania nu-ti ofera cele mai bune sanse sa fi un sofer civilizat, adevarat ca politia nu protejeaza ci amendeaza ,lipsa autostrazilor creste enorm timpul deplasare prin tara nu poti oricat ai incerca sa respecti limitele de viteza,nu poti sa nu te enervezi cand vezi ca e plin de soferi inconstienti , nu poti sa nu ai emotii cand trece un TIR pe langa tine( valea oltului,deva-arad,etc) dar cu toate astea in conditile date pot sa lansez un mesaj celor care vor sa inteleaga banalul "SCHIMBARE INCEPE DE LA MINE"

Nu fac eu pe desteptul dar pot sa-mi aduc si eu propria contributie la un trafic mai civilizat.

am gresit in trafic am incalcat aproape toate legile de circulatie mi-au supendat permisul pt viteza dar si pt alcool

insa omul din greseli invata

Fiecare e liber sa-si aleaga calea. Eu cand conduc conduc astfel incat sa imi fie mie bine si sa ajung unde trebuie cand trebuie.

Schimbarea ar trebui sa inceapa in primii 7 ani.....de viata.

• Replies 103
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Eu cand conduc conduc astfel incat sa imi fie mie bine si sa ajung unde trebuie cand trebuie.

Ar trebui adaugat fara a-i deranja pe ceilalti participanti la trafic.

Schimbarea ar trebui sa inceapa in primii 7 ani.....de viata.

Ai dreptate.

daca toti ar avea cei 7 ani de acasa, n-am mai fi un popor asa de tanar

BMW am luat ca arata foarte bine si o vindea o cunostinta la un pret rezonabil, nu mai aveam masina de cativa ani, iar copilu se pregatea sa vina pe lume, n-am mai stat pe ganduri. Primul lucru: cea mai buna prietena a mea (conducea un clio) a inceput sa-si schimbe atitudinea fata de mine, iar lucrurile s-au inrautatit pana cand am ajuns sa nu ne mai vorbim; mie mi se rupea, cu burta aia imensa nu mai ajungeam la volan si pedale simultan, nu conduceam eu, dar tot ce auzeam era eee pai acum ai BMW...

nemtii, americanii, elvetienii, japonezii s-au "civilizat" de frica legilor gandite si aplicate corect (valabil pt. circulatie, curatenie, comportament social, etc).In Elvetia nu o sa intalnesti atatea Q7,Maybach, RR ca la noi. Ei pun mai mult pret pe alte lucruri;masina este un mijloc de deplasare in care sa te simti bine si sa-ti faci treaba. Nu poti rezolva atitudinea de cocalar decat dupa ce ai depasit ceva etape de civilizatie. Am 2 (DOI) "prieteni" care au SUV-uri pt. placerea de a se uita de sus la cei langa care opresc la stop (nu fac nici un drum off-road). Problema e simpla : cine "e mai multi" face regula. Nu cred ca se poate impune o atitudine de elita pt. cei care gusta placerea BMW-ului/restul detinatorilor BMW.Oricum, topicul suscita discutii interesante ca opinii si ar fi bine, frumos, interesant,etc. sa aiba o finalitate de decizie a comportamentului nostru (subiectiv, divers si neconcordant)

oricat am fi de increzatori in ziua de maine, DOAR noi nu suntem suficienti pentru a pune ordine in lucruri, cel putin in ceea ce priveste opinia celorlalti fata de posesorii de BMW...

Ciupanezu avea dreptate: ar fi frumos sa fie toti soferii ca majoritatea dintre noi, cat de cat civilizati...

problema e ca atunci cand se intampla CEVA, presa este prima care denatureaza lucrurile din dorinta de a inventa senzationalul acolo unde nu exista.

astfel, lucruri aparent obisnuite, intalnite des in cotidian, sunt prezentate ca fiind extraordinare... un BMW seria 7 cu nr. B----WPR implicat intr-un accident in care a lovit 4 masini parcate a fost prezentat de parca ar fi fost un fel de atentat la siguranta nationala. in realitate, a fost o tamponare datorita unui caderi de tensiune arterala a soferului, aspect prezentat de presa ca fiind ALCOOLEMIE!!!

personal, eu am avut foarte mult de furca cu presa, iar cei care ma cunosc stiu foarte bine ce spun...

prin urmare, nu este suficienta disciplina doar de o parte a baricadei, ci si de cealalta... insa asta nu se va intampla niciodata! cel putin in Romania noastra "democratica"...

in final, nu ne ramane decat sa ne vedem de treburile noastre, sa ii ajutam pe cei care au nevoie de noi in speranta ca si pe noi ne va ajuta cineva cand vom avea nevoie, si nu in ultimul rand sa tinem aproape, pentru ca suntem foarte putini!

ar fi singura forma de manifest pe care am putea sa o aplicam pentru a ne promova imaginea proprie de OM, nu neaparat de posesor BMW...

desi va garantez ca majoritatea celor care avem masini dupa 2000 suntem foarte invidiati de ceilalti...

pentru mine cel putin BMW reprezinta o pasiune! cand trec dintr-o masina in alta si ajung in final in masinuta mea, am o senzatie de implinire, parca si masina se bucura ca o luam la drum impreuna...

cam asta e...

bafta maxima tuturor !

Edited by b50xxl

dar tot ce auzeam era eee pai acum ai BMW...

Cand mergeam in service, ala care dirija masinile: hai sefu da masina mai in fata, cand ajungeam eu, hai baiatu muta bwmveuu :twoup: )))

mai, poate ai figura de copil :twoup: nu se adreseaza nimeni cu Dvs unui copil, in afara de neamurile proaste.

ce taranie...

la un Continental GT sau Arnage R cum se mai arata invidia?

habar n-am... in zeghe?

oricat am fi de increzatori in ziua de maine, DOAR noi nu suntem suficienti pentru a pune ordine in lucruri, cel putin in ceea ce priveste opinia celorlalti fata de posesorii de BMW...

Ciupanezu avea dreptate: ar fi frumos sa fie toti soferii ca majoritatea dintre noi, cat de cat civilizati...

problema e ca atunci cand se intampla CEVA, presa este prima care denatureaza lucrurile din dorinta de a inventa senzationalul acolo unde nu exista.

astfel, lucruri aparent obisnuite, intalnite des in cotidian, sunt prezentate ca fiind extraordinare... un BMW seria 7 cu nr. B----WPR implicat intr-un accident in care a lovit 4 masini parcate a fost prezentat de parca ar fi fost un fel de atentat la siguranta nationala. in realitate, a fost o tamponare datorita unui caderi de tensiune arterala a soferului, aspect prezentat de presa ca fiind ALCOOLEMIE!!!

personal, eu am avut foarte mult de furca cu presa, iar cei care ma cunosc stiu foarte bine ce spun...

prin urmare, nu este suficienta disciplina doar de o parte a baricadei, ci si de cealalta... insa asta nu se va intampla niciodata! cel putin in Romania noastra "democratica"...

Ma bucur ca esti de acord cu mine. :twoup:

Dupa parerea mea, nu cred ca amenzile mai aspre ar schimba lucrurile in bine.

Cand civilizatie nu exista, nimic nu poate functiona.

Lucrurile se vor schimba odata cu trecerea timpului.

Pacat ca noi nu vom mai apuca acele vremuri.

Totusi, ma bucur ca acest topic imi confirma faptul ca exista suficienti oameni in aceasta comunitate pentru care bunul-simt si respectul nu sunt cuvinte dintr-o limba straina.

Legea aplicata prompt si corect va schimba lucrurile in bine. Si la capitol lege intra si amenzi mai aspre. Cat timp legea nu e aplicata sau e aplicata selectiv, intotdeauna o sa fie alternativa: pot sa respect legea ca orice prost, sau pot sa fiu mai smecher si mai descurcaret, oricum "ma scot"... Daca romanu nu stie decat de frica, trebuie ars ca sa inteleaga cum sa se poarte. Cum era legenda aia cu cupa de aur de la fantana si care nu era furata? Pe vremea lui Vlad Tepes, desigur, ca ala care ar fi furat era imediat dat in gat de dusmani, prieteni sau rude si tras in tzeapa. In procedura judiciara simplificata.

Un exemplu: Piata Amzei, parcari Dalli (cu plata, chitanta pt contabilitate) si parcari de bloc (neplatite la primarie, dar "administrate" de romani cu piele neagra sau romi cu piele alba, stie toata lumea specia asta).

Daca cumva n-au fost pe faza cand parchezi, nu mai scapi de ei si de amanintarile lor in caz de neplata.

Daca ameninti ca chemi politia, ai parte de un raspuns cu referire la diverse parti anatomice masculine/feminine ale vorbitorului de limba romana aproximativa si de limba romanes literara, precum si de personificarea politiei care pare-se are si gura, gat si c*r si mai si mananca.

Cat despre masina, te si miri sa o gasesti in starea in care ai lasat-o dupa o ora de parcare "iegala neplatita".

Intram in Amzei, trece duba politiei exaact in momentul in care un astfel de individ isi incasa banii pt locul de parcare proaspat "inchiriat" unui fraier.

Se opreste duba, - cel care a parcat "se tireaza" demn si tantos, deh, in schimbul a 2-3 roni a fost numit "sefu'" si a gasit si loc de parcare premium cu paza - politistul de la volanul dubei MAI face cateva bancuri cu tiganu-parcator (hahaha de ambele parti) si isi vede de drum. Cand vezi chiar in fata ta una ca asta, pai nu mai ai incredere in "fortele de ordine" si intelegi de ce parcatorii ilegali conllocuitori din Amzei isi baga toate alea in gura si dosul politiei.

Timpul nu va schimba niciodata in bine asemenea lucruri. Doar ne obisnuieste cu o stare de fapt anormala si o transforma in normalitate.

Legea aplicata prompt si corect va schimba lucrurile in bine. ...

Timpul nu va schimba niciodata in bine asemenea lucruri. Doar ne obisnuieste cu o stare de fapt anormala si o transforma in normalitate.

LoLa, ai cam spus pe sleau ce se intampla ! problema e ca incepem sa ne pierdem speranta ca lucrurile se mai pot remedia... nu ma refer la mine, neaparat, pentru ca eu nu ma pot pune intr-o astfel de posturi "hopeless", dar ma gandesc la copiii nostri, la ceea ce ii asteapta pe ei cand vor creste mari.

noi, de bine de rau, ne-am mai adaptat din mers, dar am ramas cu valorile intiale aparent nealterate...

ei nu vor avea ocazia sa le mai cunoasca, ci vor creste in noua lume salbatica si fara de valori, in care cel bun e prost...

aici e durerea !

asta e, mergem inainte... sau alt slogan "pe ei, pe mama lor!"...

bafta maxima !

Amenzile mai aspre nu schimba nimic in bine, cel putin nu in Romania.

Atata timp cat exista oameni cu foarte multi bani si politisti dispusi sa primeasca spaga, lucrurile nu se pot schimba.

Este un cerc vicios foarte greu de eliminat..

pl i i i i i z! ca cineva are bani foarte multi nu inseamna ca-i arunca in stanga si-n dreapta fara sa gandeasca; daca o amenda de viteza e 50-80 roni, i se rupe burtosului in 14, si chiar si mie chiar de nu ma dau banii afara din casa, singurul lucru de care am grija e contabilitatea punctelor, dar ia sa fie de 10 ori mai mare amenda, pai nu mai calc ciuperca nenica...

mai e o mentalitatea la un anumit nivel: sunt lucruri care nu se cumpara cu bani, ci serviciu contra serviciu, intelegi? "eu te scarpin, tu ma scarpini", relatii, nu bani direct; is lucruri imposibil de starpit, ci doar de diminuat

Interesant topic, am apreciat toate replyurile indeosebi ale lui b50xxl si lifestyle si mas, cat despre mine, eu de cativa ani buni sunt cel mai amabil sofer cu care s-au intalnit ceilalti participanti in trafic. Cedez trecerea, cand un tir are demaraj il las chiar si sa ma depaseasca pe mine , pt mine e foarte usor sa il depasesc din nou, nu dau flashuri, nu claxonez, in general nu ma grabesc(calculez totul din timp, iar cand apare ceva urgent pt ca meseria imi e de asa natura, nu promitimposibilul, si avand in vedere ca nu sunt medic poate sa astepte 5 min in plus), am o satisfactie enorma cand "primesc" avarii sau gesturi de multumire, gesturi pe care la randul meu cand e cazul le arat si celorlalti. Ma bucura enorm cand dau prioritate unui pieton "cu obraz" care sta pana ii cedeaza cineva trecerea iar acesta imi multumeste zambind, si se si grabeste pe trecere, nota 10. eu ii raspund la fel cu un zambet. daca vreunu imi sare pe trecere in fata eu am tot timpul grija sa merg suficient de incet cat sa pot frana iar lui , necivilizatului, nu ii mimez nici un gest, se pare ca soarta oricum a fost deja crunta cu el

Pe de alta parte ma enerveaza cei care fac altfel si care din pacate sunt majoritatea, eu cand conduc in oras nu depasesc limitle legale, in afara in schimb merg mai repede decat masjoritatea, insa nu ma bazez pe nimeni in trafic, imi calculez eu tot de la depasiri la frane, de la probabil la tot ce e improbabil dar se intampla, traind in romania m-am obisnuit sa vad ... romani care fac tot ce ati descris voi mai sus, dar incerc sa nu ma afecteze, iar cand mi se intampla unul din lucrurile descrise mai sus uit de cele rele, uit de gainariile din tara asta uit de gainarii din tara asta si ma respect pe mine in primul rand si implicit si pe ceilalti.

Sunt un simplu sofer care si-a luat bmw nu sa braveze ci pentru ca am o ... atractie fata de marca asta, care pleaca de la istoria marcii, design, motor etc.

Nu ma consider pilot, eu imi fac treaba cu masina in care ma simt bine, e o placere sa conduc bmw, am posibilitatea sa conduc un ml din 2004 insa atractia tot pt 318dieselul meu e mai mare. Nu mi-am luat masina sa ma dau mare, nu merg cu mana pe geam sa mi se vada ceasul, merg cand merg cu ea pe geam pt ca mi-e cald si sunt sigur ca cel care obsserva asta isi da seama din atitudinea mea c nu bravez ci ca mi-e cald ...

Oricum ca sa concluzionez ... urata natie ... dar daca inveti sa ocolesti veceurile parca nu miroase asa tare ...

Edited by Remus Ratiu

Nu inteleg de ce multi dintre posesorii de BMW au impresia ca brusc au devenit invidiati de altii in momentul in care si-au cumparat masina. Probabil pentru ca asta a fost motivul pentru care si-au cumparat-o.

Pe de alta parte a spune ca romanii sint frustrati, invidiosi, jeguri infecte, fara minte si omenie, mi se pare o generalizare care ma dezgusta. Sintem multi romani aici pe forum si sincer sa fiu eu ma simt jignit.

Nu ne invidiaza lumea, ci ne dispretuieste, noi suntem aia cu bmw-urile care spun despre noi , fie suntem infractori fie manelisti, fie copii de bani gata, fie ne atragem comentariile ironice , "consum 10 litri peste o galeata" etc, fiecare din "comentatori" isi au motivele lor, motive care ii face sa dea 12.000 Euro pe un logan nou, in loc de un e46.... si asa mai departe

Nu are rost sa facem propaganda, sunt un sofer prudent in general, las toti berbecii sa intre in fata, dau prioritate la pietoni DAR, astazi de am trecut pe un galben de toata frumusetea pot sa zic ca aveam in jur de 80 km/h in centrul orasului ca sa prind un verde-galben la semafor, sau ce sa spun ca aproape zilnic, eu is ala care in cipariu cand se face verde la semafor in cipariu, dau blana si depasesc pe 100 m tot ce misca ca sa prind verde la urmatoru semafor , pentru simplu motiv ca de cand se face verde la primu semafor, mai raman cam 4 secunde din verde la al 2-lea, si de fiecare data intru la 0 sec sau pe galben la semaforu ala sa nu mai stau alte 80 de secunde.Pietonii probabil ma considera vitezoman, alti participanti in trafic la fel..Ma consider norocos ca inca nu am ajuns la PROTV desi sunt altii pe care i-as putea arata cu degetul.

Banuiesc ca nu are rost sa discutam de numeroasele cazuri in care dupa ce am facut ture in juru facultatii am oprit pe prima banda cu avariile puse asteptand sa se elibereze un loc de parcare, sa pot intoarce peste linie dubla continua si sa intru sus pe trotuar sau in loc de parcare.

Nu are rost sa facem propaganda, sunt un sofer prudent in general, las toti berbecii sa intre in fata, dau prioritate la pietoni DAR, astazi de am trecut pe un galben de toata frumusetea pot sa zic ca aveam in jur de 80 km/h in centrul orasului ca sa prind un verde-galben la semafor, sau ce sa spun ca aproape zilnic, eu is ala care in cipariu cand se face verde la semafor in cipariu, dau blana si depasesc pe 100 m tot ce misca ca sa prind verde la urmatoru semafor , pentru simplu motiv ca de cand se face verde la primu semafor, mai raman cam 4 secunde din verde la al 2-lea, si de fiecare data intru la 0 sec sau pe galben la semaforu ala sa nu mai stau alte 80 de secunde.Pietonii probabil ma considera vitezoman, alti participanti in trafic la fel..Ma consider norocos ca inca nu am ajuns la PROTV desi sunt altii pe care i-as putea arata cu degetul.

nu e mai simplu sa o iei prin parcare la stanga si sa iesi din parcare frumos sa nu i dai asa blana??? si eu ii mai dau da e penal sistemu de semafoare acolo...stai ca prostu ca idiotii nu is in stare sa puna niste senzori sa nu se stea degeaba....

Nu inteleg de ce multi dintre posesorii de BMW au impresia ca brusc au devenit invidiati de altii in momentul in care si-au cumparat masina. Probabil pentru ca asta a fost motivul pentru care si-au cumparat-o.

Pe de alta parte a spune ca romanii sint frustrati, invidiosi, jeguri infecte, fara minte si omenie, mi se pare o generalizare care ma dezgusta. Sintem multi romani aici pe forum si sincer sa fiu eu ma simt jignit.

...DAR, astazi de am trecut pe un galben de toata frumusetea pot sa zic ca aveam in jur de 80 km/h in centrul orasului ca sa prind un verde-galben la semafor, sau ce sa spun ca aproape zilnic, eu is ala care in cipariu cand se face verde la semafor in cipariu, dau blana si depasesc pe 100 m tot ce misca ca sa prind verde la urmatoru semafor , pentru simplu motiv ca de cand se face verde la primu semafor, mai raman cam 4 secunde din verde la al 2-lea, si de fiecare data intru la 0 sec sau pe galben la semaforu ala sa nu mai stau alte 80 de secunde.

:twoup: woaw, ce de secunde pe-acolo !

cine spunea ca ardelenii sunt lenti ?! ia uite la colegul Lifestyle ce Speedy-Gonzales e el in CJ !

in fine, revenind la ideea de baza a topicului, nu putem sa schimbam opinia celorlalti doar printr-un manifest .

e nevoie de mult mai mult, si in primul rand este nevoie de TIMP, in care oamenii sa poata vedea ca BMW este doar o masina (una buna si misto, e adevarat), iar ca posesorul de BMW este si el doar un sofer, care nu e ruda nici cu Ralf Schumacher, frac-su sau mai nou Kubica...

uitati-va la nemti, de exemplu: sunt foarte multe persoane in varsta, mosuleti si babute, care au cate un BMW de-ti cade fata!

am vazut la Stuttgart un E46 coupe cabrio, rosu, cu o tipa la volan care, din spate, te ducea cu gandul la vreo gagica Miss sau vreo femeie de afaceri... a oprit in parcarea unui Lidl, a coborat (nici macar nu s-a obosit sa isi inchida softopul), apoi a intrat la cumparaturi. avea cel putin 60 de ani !

asta inseamna sa fii un om normal chiar daca ai BMW, dar bineinteles vorbim de Germania...

aici mai avem multe de tras, noi in loc sa investim in imaginea noastra, investim in imaginea masinii...

fiecare isi "doteaza" masina in fel si chip cu tobe si ornamente, bari din fibra de sticla fara pic de protectie, roti cat mai late si descentrate, faruri obositoare si complet atipice, jante in afara normelor acceptate, folii de toate culorile, inscriptii pe masina gen "foarte tare, frate" etc...

stiti foarte bine la ce ma refer... una e sa faci tuning adevarat, alta e sa pui ceva extravagant pe masina doar sa ii schimbi forma si/sau sa faca zgomot... din pacate continutul va ramane intotdeauna acelasi !

succes nemaipomenit tuturor !

Edited by b50xxl