Jump to content

Alarma

Romulus

Recommended Posts

vis-a-vis de precizie te contrazic putin romulus si-ti garantez ca am avut in posesie, in Romania, sistem cu precizia de 1, 5 m... conteaza mult de tot si hartile pe care il folosesti si apropos am si eu un GPS dar pe USB pe care il folosesc cu laptopul de cate ori plec din tara sau prin tara...

55793[/snapback]

crisjohn si eu am lucrat mult in proiecte GPS si ma cap pricep atat la teorie cat si la practica.

Nu vreau sa intru in polemica cu tine sub nici o forma, cu toate astea voi face cateva comentarii.

In primul rand, acuratetea pozitionarii nu are legatura cu harta. De la GPS obtii coordonatele de pozitionare geografica cu o anumita precizie. Despre astea vorbesc eu. Cum se regasesc astea reprezentate pe o harta sau alta e o alta istorie si se pot scrie romane despre cum se augmenteaza o asa pozitionare pe harta si care este precizia.

In alta ordine de idei, atunci cand sistemul GPS a fost demilitarizat, s-a permis cresterea preciziei, suficienta pentru navigatie auto. Adica +/- 30m.

Sub precizia asta nu scazi doar cu GPS.

Asa cum am mai spus anterior, se poate augmenta pentru aplicatii civile. In us se foloseste un sistem de sateliti geostationari pentru augmentare (WAAS) iar in Europa se foloseste un sistem similar numit EGNOS, care pregateste si calea catre Gallileo.

In caz ca semnalul GPS este augmentat de EGNOS, precizia POATE sa creasca pana la 1 sau 2m. Altfel nu. Prin 2004 in iarna/primavara, am facut niste teste complicate si am prins pentru cateva zile un semnal foarte puternic de la EGNOS 120, care a augmentat semnalul la o precizie mare. Pot sa-ti arat niste loguri, de pe autostrada A1 si din Militari, cu semnal GPS augmentat de EGNOS.

Cam atat. Daca mai doriti alte informatii, va stau la dispozitie... :blink: Sunte departe de a fi o somitate in materie, dar m-am lovit de problema asta si memoria e inca vie.

apropos de acuratete, acum 3 ani in Munchen, aveam o harta de la Microsoft si acel GPS pe USB si la un moment dat strada pe care mergeam facea un viraj dreapta dupa care stanga si iarasi dreapta ca sa te aduca din nou pe directia ta... acest U avea laturile de maxim 3-4 metri si efectiv pe harta eu vedeam si pe ce banda eram (deci eroare maxim 2 m)...

55793[/snapback]

Hartile sunt de obicei de la doua mari firme: NavTech si TeleAtlas. Cele folosite de BMW si Microsoft provin de la NavTech.

Ce spui tu mai sus nu are legatura cu precizia de pozitionare. Hartile au o rezolutie deosebit de mare, deci curbele de 3-4 m, se vad.

In software-ul dezvoltat de noi, chiar daca pozitionarea ar fi fost 20m in stanga strazii, se foloseau tot felul de tehnici (vector, viteza, harta) pentru a determina unde este de fapt vehicolul. Si prin asta stiam sa pozitionam vehicolul pe harta, FARA a fi nevoie de o precizie mai mare.

Deci exemplul tau nu are nici o relelvanta relativ la precizia GPS.

:blink:

Hartile sunt de obicei de la doua mari firme: NavTech si TeleAtlas. Cele folosite de BMW si Microsoft provin de la NavTech.

Ce spui tu mai sus nu are legatura cu precizia de pozitionare. Hartile au o rezolutie deosebit de mare, deci curbele de 3-4 m, se vad.

In software-ul dezvoltat de noi, chiar daca pozitionarea ar fi fost 20m in stanga strazii, se foloseau tot felul de tehnici (vector, viteza, harta) pentru a determina unde este de fapt vehicolul. Si prin asta stiam sa pozitionam vehicolul pe harta, FARA a fi nevoie de o precizie mai mare.

Deci exemplul tau nu are nici o relelvanta relativ la precizia GPS.

:blink:

55797[/snapback]

am inteles si aici e vorba de o usoara confuzie pentru ca de fapt vorbim de acelasi lucur... cand ma refer la pozitionare eu ma gandesc la sistemul ca un intreg (adica terminal si harta) iar tu numai la unitate care ai dreptate este limitata strategic... de fapt de aia am spus ca precizia, si acum o sa mentionez "aparenta" asa cum o vedem noi, se poate imbunatatii din trickuri ale hartii... oricum e o munca imensa sa faci o harta calibrata super pentru un oras de talia bucurestiului (sa zicem)... odata cand lucram la un proiect mi-am pus ambitia sa vad ce naiba se intampla si am lasat un GPS conectat la un calculator in aceiasi pozitie (pe terasa unui bloc) pentru vreo 3 zile timp in care am colectat o multime de pozitii in ideea de a verifica posibilitatea existentei unei functii corectoare generala... a fost pierdere de timp evident...:)

oricum, una peste alta, GPS-ul e util iar o alarma cu GPS e chiar o chestie super misto cu conditia sa fie conectata la un supraveghetor sau o firma care ofera aceste servicii...

un alt tip de alarma care mie mi se pare beton (mai ales atunci cand nu ai masina parcata intr-un loc pe care sa-l poti vedea) si e mult mai simpla se bazeaza pe conectarea unei interfete la alarma masinii de unde transmite pe SMS (sau GPRS) mesaje catre alt mobil atunci cand se declanseaza alarma... e misto ca stii si motivul care a declansat alarma si eventual poti da comenzi de la distanta masinii folosind apeluri sau SMS... un prieten de-al meu meserias in electronica si cu ceva cunostinte de programare si-a pus asa ceva pe masina (un Cielo) ...

• 5 months later...
Si daca (Doamne Fereste!) o fura cineva, va plange dupa masina sau dupa electronica? :blink:

Glumesc...

55801[/snapback]

Vorbind serios va plange dupa amandoua...pt ca masina este o avere si mai pui inca o mica avere pentru a o supraveghea pe cea mare...si practic le pierzi pe amandoua...sau poate nu? depinde de norocul tau si de abilitatea hotului, sau mai bine zis de greselile acestuia...

La un moment dat au spus astia la TV ca s-a gasit o super-masina furata, in scurt timp...Ce se intamplase...hotul dezactivase sistemul clasic de urmarire (a se citi alarma clasica cu GSM si GPS)...insa proprietarul si-a mai implementat un sistem secundar de urmarire care era practic in paralel cu originalul...si despre care hotul nu stia de existenta acestuia :)...deci un om informat face cat doi si un om prevazator...e un om prevazator :)

• 2 weeks later...