Jump to content

BMW 524TD (original 535i) 1994 - probleme directie

andrei27

Recommended Posts

Buna! Am cumparat acum 3 luni un BMW 524 TD din 1994 cu motor schimbat din 535 i. De cand am luat-o stiam ca are anumite probleme la directie si am schimbat nenumarate brate si rotule astfel incat am investit in directie (si alte maruntisuri)aprox. 20 mil lei.

Dupa tot ce am facut tot am probleme la directie si se pare ca pana la urma se datoreaza jocului din caseta de directie.

Am doua probleme la care am nevoie de sfaturi:

1) Se poate repara caseta, si daca da, e fiabil? Am inteles ca o caseta noua costa mult, merita sa cumpar una folosita? Cam cat costa una folosita si cum pot sa am certitudinea ca e mai buna decat a mea?

2) Daca stiti pe cineva in Cluj care sa se priceapa la BMW-uri si sa nici nu jecmaneasca, ca eu caut si tot meseriasi care repara fara suflet, in doi peri dar iti iau banii.

Edited by andrei27

Singurul E34 din Cluj care a fost 535i si acuma e 524td nu poate fi decat unul negru cu nas lat si a fost al unui tip care este tinichigeriu. Stiu si numarul, dar imi scapa pe moment, CJ 95 nu stiu cum. Iti merge turometrul? Daca e masina care o stiu eu, nu iti merge.

Caseta are un surub, din care se mai poate regla. Daca nu, se schimba, in jur de 2-3 milioane costa. Daca intrai mai demult pe forum, inainte de a-ti repara directia, ti-as fi spus de caseta, pentru ca si eu am avut probleme, am avut pana acum 3 E34.

Sunt prieten bun cu Otto de pe Str. Fabricii, daca ai nevoie de ajutor, ma poti contacta.

Perfect adevarat. Din experienta iti zic ca poti sa schimbi caseta si sa fie la fel de proasta, sau sa se i se amplifice jocul in urmatoarele citeva mii de km.

Vezi ca exista un tip (www.servodirectii.com) care le reconditioneaza, si costa cam 200 euro cu a ta la schimb. Nu am testat, dar era ultima solutie inainte de a cumpara una de pe o masina din Germania.

Succes.

P.S. Surubul ala sa-l reglezi cu directia intr-o parte, nu centrata. E f important.

Edited by mgrx

P.S. Surubul ala sa-l reglezi cu directia intr-o parte, nu centrata. E f important.

58210[/snapback]

sa NU-L reglezi cu directia intr-o parte, CI centrata.... e FOARTE important

zicea cineva mai sus ca daca strangi surubul ala prea tare nu-ti mai revine directia , e acelasi lucru daca strangi surubul cu rotile bracate, caseta de directie cand e bracata capata un pic de joc fie ea si cu 0km, iar pe drept nu ar trebui sa aibe joc deloc

sa NU-L reglezi cu directia intr-o parte, CI centrata.... e FOARTE important

58892[/snapback]

Gresesti io's, trebuie cu rotile bracate.

Adjusting the steering box:

1. Jack up the front of the car and with the wheels hanging and the motor off..steering column unlocked...turn the wheel to get a sense of mechanical friction.

2. Take a flat file..and with any sharp edge on the file..score a mark on the top/end of the steering box adjustment allen screw so you can keep track of clocking....very easy to get lost without a mark after you loosen the 17mm collar locking nut.

3. I would start in about 10 degree increments..tightening the top screw..then repeat step 1. You will be able to tell if you overtightened the adjustment screw by how much tension you feel in the steering with the motor off..just turn the wheel back and forth.

- Best tip I can provide is to adjust the screw with the steering wheel well “off center.” Why?..because the steering box sector gear inside is eccentric which deliberately introduces a higher contact ratio on center for better engagement/less wear/better on-center feel.

4. You should only feel “just a bit more friction” as you traverse through center with your steering box.

Provided your overall steering components are in good condition, if you follow the above procedures, you will restore the steering feel to your BMW as intended by the factory.

Gresesti io's, trebuie cu rotile bracate.

Adjusting the steering box:

1. Jack up the front of the car and with the wheels hanging and the motor off..steering column unlocked...turn the wheel to get a sense of mechanical friction.

2. Take a flat file..and with any sharp edge on the file..score a mark on the top/end of the steering box adjustment allen screw so you can keep track of clocking....very easy to get lost without a mark after you loosen the 17mm collar locking nut.

3. I would start in about 10 degree increments..tightening the top screw..then repeat step 1. You will be able to tell if you overtightened the adjustment screw by how much tension you feel in the steering with the motor off..just turn the wheel back and forth.

- Best tip I can provide is to adjust the screw with the steering wheel well “off center.” Why?..because the steering box sector gear inside is eccentric which deliberately introduces a higher contact ratio on center for better engagement/less wear/better on-center feel.

4. You should only feel “just a bit more friction” as you traverse through center with your steering box.

Provided your overall steering components are in good condition, if you follow the above procedures, you will restore the steering feel to your BMW as intended by the factory.

58905[/snapback]

mdea.. nu pot sa-ti spun pentru ca ce ai postat tu acolo e in engleza si nu am inteles nimic

ceea ce am spus e din propria experienta, e adevarat nu am reglat la e34 dar am reglat la e23-ul meu si stiind ca este acelasi sistem banuiam ca e la fel reglajul, oricum eu nu sunt convins deloc ca se regleaza cu rotile bracate

am sa ma interesez si revin cu detalii

Ba dimpotriva, io's.

Pe mijloc are o zona unde, din fabricatie, are o miscare mai putin accentuata, sa zicem un pic de joc, pentru a permite miscarea volanului f putin in zona centrala. Dupa ce iese din acea zona, miscarea trebuie sa fie fara joc. Daca reglezi cu ea centrata o sa iei inclusiv micul joc (e impropriu zis joc) pe care tre sa-l aibe pe centru, si o stringi prea tare.

Am reglat si schimbat 2 casete la E34 si una pe care am aruncat-o.

Edited by mgrx

Singurul E34 din Cluj care a fost 535i si acuma e 524td nu poate fi decat unul negru cu nas lat si a fost al unui tip care este tinichigeriu. Stiu si numarul, dar imi scapa pe moment, CJ 95 nu stiu cum. Iti merge turometrul? Daca e masina care o stiu eu, nu iti merge.

Da, asa este a fost masina lui Florin dar acum turometrul merge.

Scuze ca nu am mai intrat pe forum dar mi-a fost stricat calculatorul si nu am mai avut acces internet decat de pe telefon, si sa dai reply-uti de pe tel e cam anevoios.

Oricum, mersi de sfaturi, am sa incerc inca o data sa reglez din surub, desi am facut-o deja dar nu stiam ca e important daca rotile sunt centrate sau nu sau daca sunt suspendate. Am sa incerc cu rotile bracate, dar nu cred sa se rezolve cu asta.

Am descoperit si ca torsul (sper ca spun bine) pe care stau cele 2 tampoane nu e compatibil cu tampoanele specifice motoarelor diesel. Partea de sus a tamponului e bine prinsa in motor cu surub, dar cea de jos nu e prinsa in surub si axul tamponului intra intr-o gaura de 3 ori mai mare in diametru decat el. Pe deasupra nu are nici o ancora, decat greutatea motorului care-l tine acolo. Toata distractia cu schimbatul torsului ma va costa cam 5 milioane lei cu tot cu manopera.

Asa ca , caseta care am inteles ca ma va costa si dansa vreo 4 mil+ 1 mil montare ramane pe luna viitoare. Sper sa gasesc un a buna macar sa nu fie si ea busita. Varianta cu reconditionarea la 200 euro si caseta mea la schimb mi se pare mai scumpa si este fiabila?

Mersi mult baieti, e foarte bine ca exista un forum pe pasionati de BMW si daca pot ajuta cu ceva, in ciuda programului meu tampit, sunt disponibil.

Scuze ca  nu am mai intrat pe forum dar mi-a fost stricat calculatorul si nu am mai avut acces internet decat de pe telefon, si sa dai reply-uti de pe tel e cam anevoios.

Oricum, mersi de sfaturi, am sa incerc inca o data sa reglez din surub, desi am facut-o deja dar nu stiam ca e important daca rotile sunt centrate sau  nu sau daca sunt suspendate. Am sa incerc cu rotile bracate, dar nu cred sa se rezolve cu asta.

Am descoperit si ca torsul (sper ca spun bine) pe care stau cele 2 tampoane nu e compatibil cu tampoanele specifice motoarelor diesel. Partea de sus a tamponului e bine prinsa in motor cu surub, dar cea de jos nu e prinsa in surub si axul tamponului intra intr-o gaura de 3 ori mai mare in diametru decat el. Pe deasupra nu are nici o ancora, decat greutatea motorului care-l tine acolo. Toata distractia cu schimbatul torsului ma va costa cam 5 milioane lei cu tot cu manopera.

Asa ca , caseta care am inteles ca ma va costa si dansa vreo 4 mil+ 1 mil montare ramane pe luna viitoare. Sper sa gasesc un a buna macar sa nu fie si ea busita. Varianta cu reconditionarea la 200 euro si caseta mea la schimb mi se pare mai scumpa si este fiabila?

Mersi mult baieti, e foarte bine ca exista un forum pe pasionati de BMW si daca pot ajuta cu ceva, in ciuda programului meu tampit, sunt disponibil.

59632[/snapback]

Exact, Florin este, chiar am vrut sa imi fac o masina la el, tinichigerie si vopsit, dar pana la urma am facut la altcineva. Nu cunosc foarte bine starea masinii, deci nu ma pot pronunta, stiu doar ca o are de mult si el singur si-a facut modificarile cu motorul. Interiorul tin minte ca nu era prea grozav, un pic cam neingrijit.

Din cate stiu, lonjeroanele sunt cele pe care vine prinse tampoanele de motor. Au niste aripioare in care se baga surubul tamponului.

In principiu, tampoanele de 535 si 524td sunt la fel, hidraulice. Eu cred ca mai degraba suporti de motor sa fie de vina, adica sa nu fie in acceasi pozitie pe blocul motor.

Caseta nu e atata de scumpa, am luat caseta buna din Lomb cu 1 milion. Depinde si la cine o gasesti, in Cluj sunt 3 posibilitati: Jean, Ghita si Otto. Asta e ordinea de la cel mai scump la cel mai ieftin.