Jump to content

instalatie audio E34

Recommended Posts

Salutare la toata lumea.

Doresc sa-mi modific instalatia audio la masina mea.

In primul rand: Head-Unit-ul

Am montat un radiocasetofon Blaupunkt Pasadena DJ (din acela cu card de siguranta cu cip) cu o magazie de 10 cd-uri, tot Blaupunkt.

Nu are iesire de semnal low sub forma de RCA, dar are o mufa rotunda (gen 5DIN) pe care scrie "preamp", banuiesc ca de acolo pot sa trag semnal pentru amplificator.

Cu toate ca am avut un mp3 player anterior, acest Blaupunkt este net superior la calitatea sunetului, putere semnal radio, etc. si in plus, are displayul aproape identic ca iluminare si scris ca si bordul de la E34.

Pe langa acest radiocasetofon, am primit si un amplificator Grundig PA 240, de 240W.

In masina am 6 difuzoare:

2 deasupra, pe bord

2 in fata in stalpi, la picioare

2 in spate, pe polita de sub luneta.

Sunt difuzoarele originale ale masinii, nu le-am demontat sa vad pe cate cai sunt, etc.

La casetofon, se aude totul OK, dar parca nu am bas destul. Daca dau prea tare (adica destul de tare sa nu te mai poti intelege cu pasagerii din masina), boxele incep sa "haraie", sa se auda urat.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:

1. Pot sa leg amplificatorul la difuzoarele masinii, sau e prea puternic si le ard?

2. exista difuzoare sub-woofer de dimensiune mica? le-as putea monta in fata la picioare in locul celor existente?

3. aveti ceva sugestii de modele de difuzoare cu care sa le schimb pe cele din masina (2, 4 sau toate 6)?

Mentionez ca, daca se poate, as vrea sa-mi pastrez portbagajul cam gol, fara sa pun un ditamai sub-woofer-ul in el, eventual amplificatorul as putea sa-l montez in portbagaj (cred ca in alta parte oricum nu am loc, ca e destul de mare).

Orice sugestie e binevenita.

Montarea aplificatorului se poate face in locul sacului de schi;

Nu lega amlificatorul la difuzoarele originale ale masinii, caci le vei arde.

Pt. ceea ce vrei tu, tb. modificat sistemul spate de fixare a boxelor, adica scos cam tot ce e acolo, pana la tabla, confectionat din PAL imbracat cu mocheta, alt suport pt. difuri de woofer. De asemeni se decupeaza tabla, pt. a intra difuzoarele.

La amplificator se leaga doar difurile de woofer pt. a avea calitate la sunet de la MP3 si bass de la amlificator.

Edited by -Felix-

Guest poleposition

din ce imi amintesc de pe vreamea cand aveam e34:

boxele din fata. jos la picioare si cele de sub luneta au 13 cm diametru, mai mari nu prea merge sa pui. Dar le poti schimba cu unele de aceeasi dimensiune si calitatae mai buna.

Eu am schimbat aceste boxe stock cu unele Infinity, tot pe 13. Am pus un amp Magnat si un sub Kenwood in portbagaj + alt head unit (Pioneer). Poti schimba si tweeterele, oricum este posibil sa fie deja prajite. Nu stiu dimensiunea in cm.

Am fost foarte multumit de rezultat.

De asemenea poti arunca un ochi si aici:

http://www.bmwe34.net/E34main/Upgrade/Stereo.htm

Edited by poleposition

Multumesc pentru sfaturi.

Momentan sunt plecat de acasa (delegatie la Bucuresti), dar in week-end ma apuc sa demontez sa vad exact in ce stare sunt boxele pe care le am pe masina.

In spate am si tweetere?

In fata am sigur (pe bord) si nu sunt arse.

In principiu m-am gandit si eu sa schimb difuzoarele existente cu altele mai de calitate (si putere mai mare) - asta pe principiul ca mai bine suna un difuzor de calitate / putere mare la volum normal, decat un difuzor slab la volum mare.

Amplificatorul m-am gandit sa-l prind pe spatele banchetei (ori in stanga ori in dreapta), sacul de schi vreau sa-l mentin intact si functional (oricum, foarte greu am facut rost de el, ca lipsea de pe masina).

Legat de subwoofer: as putea sa pun unul cu diametrul de 25 de cm pe polita din spate (cu decuparile aferente)? fara cutie?

Ar avea destul bas? (tinand cont ca portbagajul va fi cutia lui de rezonanta - nu stiu daca m-am exprimat corect)?

Tot ce doresc eu este un sunet clar, cu bas bine conturat, nu am nevoie sa tremure toata masina cum am vazut / auzit / simtit la altii.

• 2 weeks later...
SAL,eu ma ocup cu partea electro pe masinute si mai ales cu soundul!!!da se va auzi bine,din cate vad nu esti un pretentios al genului,vrei claritate si o putere medie!!hey bine,difuzoarele de pe e34 sunt bunicele,dar trebuie verificat daca sunt in stare ok,adica sa nu prezinte uzura vizibila la articulatie,la firele dinamice,vreun cuib de paianjen vechi,pus in sptele membrabei la burduf acolo,iti da efectul de gajait,barit sau cum vrei tu sa-i spui si mai trebe verificat sa nu prezinte urme de umezeala,adica membrana umezita trasa,pete pe membrana,deci tre sa le scoti!!pe cele de pe bord mai putin,cele din fata din stalp jos la picioare si cele din spate de la luneta!!daca sunt ok,treci la partea a doua,montajul playerului,cand legi difuzoarele ai grija sa respecti plusurile,altfel se creaza asa zisul efect antifaza,un difuzor bate intr-un fel si altul intr-un fel,anuland efectul de bass!!verifica chestia asta inainte,si poate o sa fii multumit!! e cu difuzorul ala de bass pus intre cele doua difuzoare existente,gandeste-te ca ai o boxa de bass din disco,ai vazut cat e de mare,ca volum poate portbagajul la e34 e mai mare,difuzorul ala de 25 tre sa fie destul de puternic ca sa se auda binisor,asa cum vrei tu,imagineaza-ti boxa de bass din disco cu minidifuzorul asta,concluzie tre sa fie puternic!!eu iti recomand un difuzor de la magnatde 100 de wati reali adica la vreo 400 de rms cum zic tinerii si amplif tot magnat de preferat ceva cu iesire de Sub sau punte in cele 2 canale,cu reglaj,astfel daca ai prea mult bass mai reduci sau mai dai cum iti place,la astea va trebui sa pui si un tub sau 2 de evacuare,altfel se va comporta ca o boxa in compresie,si se va auzi ciudat in masina,deci intre ce le 2 difuri de fabrica si cel pe care il pui tu va exita spatiu sa montezi 2 tuburi de evacuare bass,stiut fiind faptul ca bmw nu e dacie,deci e foarte izolat,iar tu nu cred k vrey sa stai cu cotiera lasata si cu sacul de sky scos ca sa se auda bassu din portbagaj,deci bassul trebuie sa iasa pe unde va in masina,deci tuburi de evacuare bass!!c-am asta ar fii ideea!!multa bafta,vezi pe ce dai banu,daca esti din ploiesti sau bucuresti sau din zone,cauta-ma si te ajut ca intre prieteni!!

si inca o chestie,difuzoarele de pe masina fac fata la puterea unui cd-player,dar nu si unui amplificator,oricum exista mp3-playere care iti pot arde difuzoarele originale lejer,asa ca mare grija cu volumul!!sincer ca mp3 player recomand siver-crest,sunt bune,durabile si de calitate,vorbesc din experienta!!un exemplu KH-2389,usb,card reader,telecomanda si tot ce vrei!!il vezi pe net la silver crest,super marfa...

Salut georacer24.

Dupa nickname probabil iti dai seama ca sunt din Arad, si nu din zona Ploiesti - Bucuresti, deci pe partea de ajutor, multumesc, dar nu se poate :twoup:

Legat de putere, stiu si eu diferenta intre putere reala (masurata ca si voltaj, apoi ransformata in watti) si cea scrisa pe toate cutiile (RMS) care e mai mult chestie de marketing.

Am acasa un set de boxe 2.1 Harman/Kardon legate la calculator, iar pe bas am o putere nominala de 3 watti (sinus, cum se mai spune) si credema ca acest lucru (coroborat cu faptul ca difuzorul are un randament ridicat) face toata mobila din casa sa tremure.

Amplificatorul pe care il am (Grundig PA 240) are posibilitatea de a lega difuzoarele in bridge, sau individual + reglajele necesare pentru frecventa la difuzorul de bas.

Pana la urma cred ca voi face urmatorul lucru cu subwoofer-ul: voi lua un model de genul http://www.emag.ro/subwoofere_auto/subwoof...150w--pMPBOX300

- nu neaparat acest model, pentru ca este cam slab difuzorul (lucru reflectat si in pretul acestuia);

- difuzorul s-ar putea sa caut unul care sa aiba 2 bobine - adica 2 intrari de semnal, nu doar 1 cum au difuzoarele normale (am eu un fix cu acest tip de difuzoare - mi se pare ca merg mai bine).

Ma voi orienta la dimensiuni sa incapa in portbagaj pe o parte pe langa sacul de schi (sa nu restrictionez accesul la acesta), iar amplificatorul il voi monta sub placa din spate (metal pe metal), va avea si o racire OK in acest mod.

Legat de HU, cum am mentionat nu mai sunt interesat de mp3 sau altele de genu' pentru ca am un radiocasetofon Blaupunkt Pasadena DJ cu magazie de 10 cd-uri de care sunt super multumit, mai ales ca merge foarte bine (desi are vreo 10 ani cel putin) si se potriveste super ok cu linia si iluminatul bordului la E34.

Conectarea boxelor la HU am realizat-o printr-un adaptor ISO - conector BMW, astfel ca sunt respectate + si - peste tot (pe verificate :twoup: )

Singura dilema pe care o mai am este legat de semnalul pentru amplificator (line out de la HU) unde am urmatoarele posibilitati:

sa ma folosesc de iesirea de preamplificator de la radiocasetofon (un fel de mufa rotunda gen 5 DIN de pe vremuri) dar acolo trebuie sa caut exact (cu aparatul de masura) left / right / masa

sau sa folosesc un adaptor de semnal (pe care il am deja) si care pot sa-l leg pe firele ce merg la difuzoarele din spate si din el am iesire line out stanga / dreapta.

Va rog sa tineti cont ca sunt amator in ceea ce priveste instalatia audio, deci va rog sa tratati cele mentionatre de mine mai sus in consecinta (daca va pricepeti mai bine, nu va fie jena - corectati-ma!! :D )

Nu vreau sa ma bag aiurea. Dar mie mi se pare ca amandoi ati gresit intr-o privinta: RMS inseamna Real Music Sound. Deci de obicei vezi pe cutie 400W si undeva mai mic scrie (daca scrie!) 100W RMS. Voi le-ati cam zis pe dos. Atentie, nu vorbesc de volti! Wati!

puterea rms este cu aproximatie 4xputerea reala???deci eu am un magnat de 100 de watti reali si rupe portbagaju la masina,e pe membrana scrie 400 de watti,iar pe spate scrie adresa producatorului ptk este original din austria exact de la fabrik,mi la adus cineva,si la detali teh scrie mare power 100 de watti impedance 4 ohmi,frecv 40-6000 de hz!!deci clar 4x100 este rms si asta o stiu de mult!!poi tu vrey sa-mi zici mie ca difuzoarele de carefuri alea ovale de 50 rms,oricare producator,au 50 de wati reali??nu au iti spun eu au vreo 15!!

Puteti careva sa-mi spuneti care este marimea boxelor din usa, a tweeterelor si a boxelor din spate (langa luneta, la touring). Vreau sa-mi schimb si eu boxele cu unele mai acatari si vreau sa stiu ce sa cumpar. De asemenea, as vrea sa stiu cum as putea sa imbunatatesc semnalul radio. O solutie ieftina, o antena ceva mai buna in locul celei originale de pe capota, habar n-am.

puterea rms este cu aproximatie 4xputerea reala???deci eu am un magnat de 100 de watti reali si rupe portbagaju la masina,e pe membrana scrie 400 de watti,iar pe spate scrie adresa producatorului ptk este original din austria exact de la fabrik,mi la adus cineva,si la detali teh scrie mare power 100 de watti impedance 4 ohmi,frecv 40-6000 de hz!!deci clar 4x100 este rms si asta o stiu de mult!!poi tu vrey sa-mi zici mie ca difuzoarele de carefuri alea ovale de 50 rms,oricare producator,au 50 de wati reali??nu au iti spun eu au vreo 15!!

amandoi aveti dreptate, dar vorbiti de lucruri diferite...

@georacer e34 al tau magnat scoate 100 VAh, deaia se aude atat de tare(este o firma care se respecta)

@Dany_Arad pe difuzoarele ce le ai in casa scrie 3VAh, nu 3Watti...

@chrisatotputernicu ce spui tu legat de reclama de pe difuzoare, asa este, acei 400Watti sunt P.M.P.O., adica puterea maxima obtinuta de difuzor la varfurile semnalului... asta inseamna ca acel difuzor "duce" 400 de watti fara sa sara membrana, asta nu

inseamna ca se poate asculta muzica la 400 watti... este doar chestie de marketing.

la fel si cu statiile de amplificare, nu scot semnal "curat", la puterea maxima scrisa pe statie, acea putere este maximul obtinut in "varfuri de atac"...

@Dany_Arad daca vrei bass curat fara sa vibreze masina si fara sa tai sau sa rupi prin spatele masinii, orienteaza-te spre woofere plate, acele difuzoare cu magnetul in interiorul conului, care se pot monta sub scaunele din fata...

vei simti o diferenta considerabila...

• 7 months later...
  • 3 weeks later...
Din ALTEX VEST langa Bila,am inteles k acum s-a ieftenit, e oferta sau ceva de genu,n-ai face rau sa te duci pana acolo!!iar dak vreiajutor cu montajul te ajut,fara sa-mi platesti nimic,pot sa-ti fac rost si de adaptorul,de la mufa de bmw la mufa standard!!lasa-mi un PM,daca vrei sa mai vorbim si iti dau id-ul meu !!!

ma tot uitam pe aici.. si imi cer scuze dar unii sunt cam pe dinafara cu muzika. se pot monta statii si pe difuzoare.. unele difuzoare necesita acest lucru .

muzica nu inseaman daor un casetofon niste boxe de fabrika si hai sa punem si un subwoofer.. de asta vad atatea dacii care bubuie..

unde nu e loc. eu zic ca cu putin curaj se face loc.. e nevoie si de niste bani pt a investi in niste difuzoare capabile.. si cine zicea ca bmw-ul nu e pentru muzica.. nu este pt ce cu lene mare sa creeze ceva frumos. eu la pisika nu aveam loc de difuzoare.. doar de 13.. si un set de 10.. nu faceam nimik..m-am apucat sa modific.. care vrea sfaturi in legura cu muzika. sa indrazneasca

ma scuzati ca sunt asa de direct dar pe forumul asta si in general asa lumea.. 80% nu stiu despre ce e vorba si se arunca la sfaturi. si critici. si cluema critica pe cine nu trebuie si slaveste pe cineva care nu merita..

o zi buna