Jump to content

Hai sa punem mana de la mana

Recommended Posts

Propun sa punem mana de la mana si sa luam cate un manual de service zdravan pentru fiecare serie, scanam frumos tot si punem sus pe forum. La cati membrii suntem nu cred ca ar tusi cineva la 10ron de caciula, iar de banii ramasi sa mai luam ceva literatura de specialitate. Poate in scurt timp punem pe picioare o mica biblioteca tehnica. Manualele bentley sunt pe la 130$ bucata. Pana la urmatoarea intalnire poate reusim sa imputernicim pe cineva din fiecare oras sa colecteze sumele si dupa ce se aduna sa facem comanda. Doritori?

Buna idee doar ca in urma cu ceva timp cautam si eu un manual (nu l-am gasit nicaieri pentru E30 cu motoru M21) si am vazut ca moderatorul a sters scanarile si documentele puse de alti useri pe motiv ca ar fi piraterie (si parca are dreptate).

Asa ca trebuie mai intai gasita o solutie la aceasta problema(drepturi de autor).

M-ai repede am incerca un lucru vazut prin alte curti si anume gazduriea acestor documente pe un server extern situat undeva in apele internationale :twoup: , s-au poate in 10-15 ani o sa fie un service cinstit in Romania si nu o sa se mai caute manualele de service.

Solutia este foarte simpla. Se iau manualele, se scaneaza, se exporta PDF, se pun sus pe rapid share sub forma de torente, protectie cu pass pentru bmwclub members only si nimeni de pe forum nu gazduieste materiale ilegale :twoup: Am solutie pt scanat si exportat pdf la rezolutie, all we need are the manuals and some cash. Colectam la urmatoarea intalnire? Macar de un manual sa se adune la fiecare intalnire. Dam cu banul si vedem pt ce serie luam :twoup:

Deci e destul de simplu, cred ca pot face rost de manualul de service pt E30 in Romana(Haynes parca) si pentru cine are manuale si nu vrea sa stea 3-4 ore sa le scaneze acasa le pot scana la un prieten pe un scanner industrial :twoup: . Problema e ca un manual scanat la calitate acceptabila ocupa destul de mult spatiu, ar trebui o prelucrare inainte de a fi gazduit.

Daca ocupa doar 10 mb e chiar f. bine doar sa fie clare pozele, gasisem pe net si niste manuale scanate in rusa (gazduite pe pagini din Rusia) doar ca nu intelegeam nimic si pozele erau foarte proaste si mai erau si alb-negru. Dar ce m-a impresionat era ca erau total diferite de alte manuale de service pe care le-am vazut si cred ca erau facute special pentru piata din est (explicatii f. detaliate cu mai multe scheme decat erau necesare si in poze aparea tot timpu un "tovaras" mecanic).

Umpic offtopic, dar la nivel de tips&tricks in photoshop, ca sa pastrezi calitatea pozelor la export si in acelasi timp sa ocupe putin spatiu, alegeti optiunea "save for web &devices". O sa fiti placut surprinsi de rezultate. Alternativ putem opta ca documentatia sa fie publicata ca e-book.

Legat de topic, tot ce se aduna la nivel de do it yourself autohton sau nu, chiar si lucrurile mai simple gen schimbat filtru aer, adunate toate si publicat frumos un e-book reactualizabil o data pe luna. Daca ajung materialele la mine pe mail, ma ocup eu de publicarea e-book-ului si de design. Si daca tot suntem la capitolul asta, noi de ce sa nu avem o publicatie lunara online care chiar nu costa nimic sa o facem. Acolo putem centraliza altfel informatia de pe forum, mai ales zona de vanzari, tips&tricks cu imagini si alte acareturi.

Pai si in TIS nu bagi VIN-ul si totul se limiteaza la modelul tau?

Eu unul m-am descurcat bine si la schimbat uleiul in cutie si mai ales la incuietoarea de la usa soferului unde daca n-aveam schemele din TIS ma uitam ca prostu.

Am incercat 2 versiuni si ambele doar arata niste caracteristici generalea despre masina, cateva informatii referitoare la modul+cuplul de strangere al suruburilor principale, cum se pune la punct motorul si aprinderea. Si cel mai rau nu are toate motoarele.